«محمدنعیم ایوب زاده» رئیس نهاد نظارتی از روند برگزاری انتخابات در افغانستان به ایرنا گفت: بیش از چهار ماه از زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری می گذرد اما هنوزهم انتخابات به نتیجه کامل نرسیده است.
وی گفت: اشتراک مردم در پای صندوق های رای به حدی نبود که ما از شمارش ان عاجز باشیم اما مشکلات موجود در کمیسیون های انتخاباتی است و آنها نتوانستند انتخابات را به شکل بی طرفانه مدیریت و رهبری کنند.
ایوب زاده گفت: کمیسیون های انتخاباتی افغانستان دانش لازم را برای رهبری و مدیریت انتخابات نداشت و و نتوانستند زمان را درست مدیریت کنند.
وی علاوه کرد: افزون بر آنکه کمیسیون آنها از نگاه ظرفیتی و مدیریتی مشکل دارند، فرصت را برای چانه زنی ها در داخل کمیسیون ها هموار ساخته و باعث وقت کشی شده است و در نهایت نیز نتوانستند در زمان تعیین شده نتیجه را اعلام کنند.
رئیس این نهاد داخلی افغانستان گفت: از طرف دیگر شماری از رهبران و نخبگان سیاسی اراده ای برای همکاری ندارند و هدف اساسی آنها این است که در این روند چگونه می توانند خود را جزئی از دولت آینده قرار دهند ...
ایوب زاده گفت :علاوه بر مشکلات داخلی دست اندازی هایی از بیرون نیز صورت گرفت که باعث تأخیر بیشتر در اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری شد.
به باور وی انتخابات این دور افغانستان در دست یوناما یا دفتر سیاسی سازمان ملل متحد در این کشور بود و سرنوشت انتخابات در دست خود افغان ها نبوده است.
ایوب زاده اظهار داشت : نمایندگی سازمان ملل متحد وقتی هزینه انتخابات را پرداخت کرد، در امور انتخابات نیز مداخله نمود که این کار باعث شد تا مسیر انتخابات تغیر کند.
وی در باره طولانی شدن بیش از حد اعلام نتایج انتخابات گفت که وقتی کار و مدیریت آن در دست خود ما نباشد بیش از این انتظار نمی رود و چنین چالش های بوجود می آید.
رئیس تیفا گفت: متأسفانه همه نهادهای ما به ابزاری برای دیگران تبدیل شده تا ما را به خواست خود مدیریت کنند.
وی در باره تبعات احتمال کشیده شدن انتخابات به دور دوم گفت: اگر انتخابات به دور دوم برود نگرانی از شرکت مردم وجود ندارد و مردم مسئولیت خود را ادا خواهند کرد اما اینکه متولیان برگزاری انتخابات چه خواهند کرد زمان پاسخ آن را خواهد داد.
«محمدعلی افتخاری» معاون سخنگوی کمیسیون انتخابات افغانستان نیز در یک گفت وگوی تلفنی به ایرنا در باره طولانی شدن روند انتخابات گفت: نزدیک به دو ماه که کار در کمیسیون انتخابات به درازا کشید ما پاسخگو خواهیم بود اما عوامل دیگری نیز باعث تاخیر در اعلام نتایج شده است.
وی از چالش انتقال اطلاعات از دستگاه های ثبت بیومتریک به دستگاه های مرکز یاد آوری کرد که روند انتقال آنها با چالش مواجه شد و مسئولیت آن برعهده شرکت درملوک، تهیه کننده دستگاه ها بود، باوجود آنکه افراد فنی آنها به کابل آمدند و تلاش کردند تا این چالش را حل کنند اما موفق نشدند.
معاون سخنگوی کمیسیون انتخابات افغانستان گفت که دستور بازشماری در استان ها که از طرف کمیسیون رسیدگی به شکایات صادر شده بود مشکلاتی داشت. ارقام و آمار در این نامه متفاوت ثبت شده بود و ما آن را دوباره برای اصلاح مسترد کردیم که تاکنون پاسخ آن به کمیسیون داده نشده است.
افتخاری گفت: کمیسیون تمام آمادگی را برای بازشماری آراء در حوزه های رای دهی دارد و انتظار همه ما پاسخ کمیسیون رسیدگی به شکایات به سوالات مطرح دراین زمینه است.
وی در باره احتمال اینکه انتخابات به دور دوم وارد شود، گفت: توپ در زمین کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی است و این کمیسیون اعلام کرده که در روزهای آینده دراین زمینه اعلام نظر می کند.
چمنشاه اعتمادی رئیس دبیرخانه کمیسیون رسیدگی به شکایت های انتخاباتی نیز گفت: روند دسته بندی شکایتهای تجدید نظر در حال تکمیل شدن است و به زودی، در مورد آن اعلام نظر می شود.
وی روز یکشنبه به خبرنگاران گفت: شماری از شکایتها، مرحله تحلیل و ارزیابی را گذرانده و به مرحله نهایی رسیده است، که به احتمال زیاد تا دو روز آتی در مورد آنها گزارشی ارائه می شود.
رئیس دبیرخانه کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی گفت که پرونده جنجالی ۳۰۰ هزار رای روی میز اعضای کمیسیون است و بزودی به نتیجه خواهد رسید.
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ششم مهرماه برگزار شد و قرار بود که در ۲۷ مهر ماه نتیجه اولیه و در ۱۵ آبان ماه نتیجه نهایی آن اعلام شود اما به دلیل چالش هایی که در کمیسیون بروز کرد، تاکنون نتیجه نهایی اعلام نشده است.
نظر شما