«چانگ هوا» پیش از ظهر امروز در نشست خبری در محل سفارت این کشور در تهران گفت: در روز بیست و دوم ژانویه سخنگوی وزارت خارجه ایران مهمان سفارت چین شدند که قبل از عید چین بود. در این جلسه، در این مورد صحبت شد که پس از عید بهار چین، در سفارت چین نشست و مهمانی داشته باشیم و مشترکا به سوالات خبرنگاران پاسخ دهیم که در آینده آن را برگزار خواهیم کرد.
رسانههای ایران درباره شیوع ویروس کرونا موضع بیطرفانه و علمی داشتند
وی با اشاره به شیوع ویروس کرونا و توجه رسانهها به این موضوع اظهار داشت: رسانههای ایران در این باره دیدگاهی علمی و بیطرفانه داشتند و امیدوارم همچنان با دیدگاهی علمی، آرام، عادلانه و بیطرفانه به این مساله بپردازند. همانطور که به رییس سازمان بهداشت جهانی گفتم ترس از ویروس خطرناکتر خود آن است.
این دیپلمات چینی یادآورشد: برای مبارزه با شیوع این ویروس، دولت چین مبارزه سراسری شروع کرده و با جدیدترین ابزارها به دنبال پیشگیری و مبارزه با آن است. رییسجمهوری فرماندهی مبارزه با این ویروس را برعهده دارند. و تاکید ایشان سلامتی مردم است.
چانگ هوا اضافه کرد: در چین، گروه مدیریت امور کنترل و پیشگیری ویروس به مدیریت نخستوزیر تشکیل شده است. چین اطمینان و توانایی دارد که قادر با مقابله با این مساله است ضمن اینکه مورد حمایت جامعه جهانی است.
سفیر چین در تهران با اشاره به حمایت وزیر امور خارجه از دولت و ملت چین بعد از شیوع این ویروس گفت: آقای ظریف اولین وزیر خارجه بود که از دولت و ملت چین حمایت کرد. در روز ۲۳ ژانویه با زبان چینی از دولت و ملت چین حمایت کرد و چند روز قبل در گفت و گو با وزیر خارجه چین، وانگ یی از حمایت ایشان تشکر کرد. دیروز هم ظریف دو توییت چینی نوشت و در توییتر از سوء استفاده آمریکا از این مسئله انتقاد کرد.
از دولت و ملت ایران تشکر میکنم
این دیپلمات چینی ادامه داد: هفته گذشته من از شهر شیراز و آرامگاه سعدی بازدید کردم. متوجه شدم ظریف در توییتر خود شعر سعدی با عنوان «بنی آدم اعضای یک پیکرند» را نوشته است. ایشان همچنین از شعر دو هزار ساله چینی استفاده کردهاند.
وی یادآورشد: در روزهای اخیر، تعدادی از مقامات ایرانی از جمله ستاری، ربیعی و موسوی و... از اقدامات دولت چین حمایت کردند. تعداد زیادی از دوستان ایرانی در فضای مجازی از دولت و ملت چین ابراز همدردی و حمایت کردند. حتی در ویدیویی به زبان چینی کودکان ایرانی از کودکان و مردم چین حمایت کردند. دیروز این ویدئو در فضای مجازی بسیار داغ بود و برخی دوستان، آن را برای من فرستادند. امروز از طریق رسانههای ایران، از دولت و ملت ایران به ویژه این کودکان تشکر میکنم.
دولت چین مسوولانه اطلاعات شیوع این ویروس را به دولتها و سازمانها ارائه میدهد
چانگ هوا در پاسخ به خبرنگار ایرنا درباره همکاری ایران و چین برای مبارزه با کرونا ویروس گفت: از مواضع ظریف درباره همکاری بینالمللی در مبارزه با این ویروس قدردانی میکنیم. در دوم فوریه با وزیر بهداشت ایران دیدار کردم. ایشان هم از آمادگی ایران در همکاری با چین خبر دادند. دولت چین مسئولانه و شفاف اطلاعات شیوع این ویروس را به دولتها و سازمانها اطلاعرسانی میکند.
دولت چین به سرعت شیوع این ویروس را له سازمان بهداشت جهانی و کشورها از جمله ایران به اشتراک گذاشت ما دغدغه کشورها را درک و همکاریهای بینالمللی را تقویت خواهیم کرد. در حال حاضر کسانی که در خارج از چین بیمار هستند، یک درصد نسبت به بیماران داخل چین هستند که نشاندهنده اقدامات جدی چین تست. تلاش ما برای جلوگیری شیوع این ویروس نشان دهنده این است که سهم خود را برای مبارزه با کرونا ویروس ادا کند.
بهداشت جهانی محدودیت رفت وآمد به چین را توصیه نکرده است
وی همچنین درباره رویکرد دولت آمریکا درباره شیوع ویروس کرونا اظهارداشت: اقدامات چین برای کنترل و پیشگیری از شیوع این ویروس برای آن است که نه تنها وظیفه خود را در داخل چین میشناسیم بلکه از سهم خود در عرصه جهانی را اطلاع داریم.
سفیر چین در تهران خاطرنشان کرد: مدیرکل سازمان بهداشت چین در اواخر ژانویه به چین آمد و از اقدامات چین تمجید کرده و اقدامات دولت چین نمونه قابل توجه برای سایر کشورها عنوان کرد. همچنین در جلسهای که سازمان بهداشت جهانی حالت اضطراری را اعلام کرد مدیرکل این سازمان تاکید کرد که محدودیت تجارت و رفت و آمد با چین را توصیه نمیکند. سوم فوریه مدیرکل سازمان بهداشت جهانی در سخنانی تاکید کرد که ۹۹ درصد بیماران کرونا ویروس در داخل چین هستند.
به گفته چانگ هوا، مدیر کل سازمان بهداشت جهانی دیروز اقدامات چین را در عدم گسترش و سرایت این بیماری در عرصه جهانی موفقیتآمیز دانست و محدودیت رفت و آمد و تجارت را توصیه نکرده و این محدودیتهای غیرضروری را موجب ترس دانستند و گفتند این محدودیتها کوتاه مدت باشد و براساس شرایط تغییر کند.
سوء استفاده از شیوع ویروس کرونا را محکوم میکنیم
وی افزود: اقدامات و سیاستهای کشورها برای کنترل و پیشگیری از این ویروس را درک میکنیم اما از سوءاستفاده یکی دو کشور را محکوم میکنیم.
اظهارات وزیر بازرگانی آمریکا را غیرمسئولانه میدانیم و سخنگوی وزارت خارجه هم مواضع ایران را در این رابطه تشریح و تاکید کردند که اقدامات آمریکا سوءاستفادهگرانه است. شیوع این ویروس چالشی است که همه کشورها برای عدم گسترش آن باید کمک کنند. چنین بیماریهایی قبلا در آمریکا و آفریقا هم رخ داده بود. برای مثال شیوع بیماری H۱N۱ در سال ۲۰۰۹ از آمریکا به ۲۱۴ کشور سرایت کرد.
سفیر چین در تهران با بیان اینکه شیوع این ویروس نیازمند همکاری جهانی است، گفت: وزیر بهداشت ایران هم به ما گفت که ویروس نیاز به گذرنامه ندارد یعنی ویروس مرزهای کشورها را نمیشناسد که هیچ کشوری فقط منافع خود را در نظر بگیرد و برای دیگران کاری نکند. امیدواریم یکی دو کشور هم همکاری کنند و نه آنکه از این بیماری سوء استفاده کنند.
اقدامات دولت چین بیتوجهی اولیه دولت محلی را جبران کرد
این دیپلمات چینی همچنین در خصوص عدم اطلاعرسانی سریع چین درباره شیوع کرونا ویروس گفت: شیوع این ویروس وضعیت و پدیده ناگهانی بوده است. سازمان بهداشت جهانی اقدامات چین را در این باره سریع دانست.
وی افزود: در مدت ۱۰ روز بیمارستان هزار تختخوابی ساخته شد و امروز هم یک بیمارستان دو هزار تختخواب ساخته میشود. این مساله نشاندهنده حمایت و اقدامات دولت چین در مقابله با این ویروس را نشان میدهد. در زمان آغاز شیوع این ویروس شاید تعدادی از مقامات دولت محلی توجه کافی نداشتند اما رییسجمهور چین دیروز گفتند از شیوع این بیماری باید هم جمع کرده و هم درس بگیریم.
سفیر چین درتهران خاطرنشان کرد: اقدامات سریع دولت چین بیتوجهی اولیه دولت محلی را سریعا جبران کرد.
ویروس کرونا تاثیرات جدی بر اقتصاد چین ندارد
چانگ هوا درخصوص تاثیرات ویروس کرونا بر اقتصاد چین هم گفت: شیوع این ویروس اثرات کوتاه مدتی دارد که بستگی به زمان موفقیت ما در مقابله با این ویروس دارد. به دلیل تعطیلات سال نو چین، بازار بورس از سوم فوریه گشایش یافت. دو بازار بورس شانگهای و شنژن، هشت درصد کاهش یافت اما بازار بورس دیروز یک درصد و امروز سه درصد رشد داشته است. این نشان دهنده عبور مردم از این دوره التهاب و هراس و اطمینان به اقتصاد چین است.
وی افزود: آمارهای بازار آسیا - پاسفیک هم نشاندهنده شاخصهای بازار بورس است. وضعیت چین با گذشته فرق میکند. هماکنون چین دومین اقتصاد بزرگ دنیاست. این ویروس تاثیرات جدی بر اقتصاد چین نمیگذارد. بعد از بحران اقتصادی جهانی در سال ۲۰۰۸، اقتصاد چین بسیار توسعه یافته و رشد اقتصادیاش همیشه بالای ۶ درصد بوده است.
حجم مناسبات ایران و چین از اول ژانویه ۲۲ میلیارد دلار بوده است
این دیپلمات چینی در بخش دیگری از سخنان خود روابط ایران و چین را مشارکتی راهبردی خواند و گفت: همکاریهای عملی دو کشور در حوزههای مختلف ادامه مییابد که این موضوع به فشارهای کشور سوم منتهی شده است. آمریکا نه تنها از برجام خارج شده بلکه با سوءاستفاده از اهرمهای داخلیاش بر روابط اقتصادی دیگر کشورها دخالت میکند اما روابط دوستانه دو کشور در عرصه اقتصادی رو به رشد است.
وی یادآورشد: طرف چینی مخالف اقدامات یکجانبه آمریکا است و ما از همکاری ایران و چین که مشروع هستند، حمایت میکنیم.
سفیر چین در تهران اضافه کرد: در سال ۲۰۱۸، حجم روابط اقتصادی ایران و چین ۳۱ میلیارد دلار بوده است. از ژانویه تا نوامبر ۲۰۱۹، روابط اقتصادی دو کشور ۲۲ میلیارد بوده که نسبت به سال ۲۰۱۸، ۳۰ درصد کاهش یافته که به خاطر دخالتهای کشورهای سوم است که سبب شده روابط اقتصادی دو کشور در برخی زمینهها متوقف شود.
وی یادآور شد: آمریکا به دلیل همکاری شرکتهای چینی، آنها را در فهرست تحریمها قرار داده است. در رسانههای ایران دیدم که حجم روابط دو کشور ۶۰ میلیارد دلار است که مناسبات کنونی یک سوم آن است. چین بزرگترین شریک اقتصادی ایران و ۱۲۰ کشور جهان است.
چانگ هوا یادآورشد: اگر یکی دو کشور اقدامات غیرضروری را آغاز کردند، به نفع و سود آنها هم نیست. دیروز روز نخست فصل بهار چینی بود. یک مقام ایرانی هم دیروز گفت ایرانیان بهار را دوست دارند. فصل زمستان میرود و فصل بهار میآید. معتقدم فصل زمستان هم میرود و بهار روابط دو کشور فرامیرسد.
سفیر چین در ادامه سخنانش به اقدامات این دولت در مبارزه با کرونا ویروس اشاره کرد و گفت: تا جایی که اطلاع دارم تعداد زیادی از مراکز پزشکی چین در این زمینه فعال هستند تا به درمان قطعی این ویروس دست یابند. در زمینه با همکاریهای بینالمللی در تلاش هستیم تا کارشناسان سازمان بهداشت جهانی و آمریکایی سفری به چین داشته باشند.
وی افزود: چند روز پیش در جلسهای با سعید نمکی وزیر بهداشت ایران، وی هم اطلاعاتی به من داد و گفت که ۴۰ سال است که در سیستم پزشکی و بهداشتی کار کرده و در این زمینه متخصص است.
چانگ هوا خاطرنشان کرد: نسبت مرگ و میر این ویروس از برخی ویروسهای آنفولانزا هم پایینتر است. ۲۴ هزار نفر از چینی امروز مبتلا به این بیماری هستند ولی مرگ و میر بیشتر از ۴۰۰ نفر شدهاند. تعداد بیماران بهبود پیدا کرده در چین از قربانیان بیشتر است. البته این ۴۰۰ نفر قربانی برای ما هم بسیار تاسفبرانگیز است.
وی در ادامه در خصوص مسافرانی که از چین به ایران آمده اند، گفت: از تعداد گردشگران چین که وارد ایران شدند، آمار دقیق ندارم و این سوال را باید از اداره مربوطه در ایران بپرسید و خوشحال میشوم من هم این آمار را بدانم.
دوستان ایرانی در تلاشند که گردشگران چینی را بیشتر به ایران جذب کنند و یک میلیون گردشگر چینی به ایران سفر کنند.
دلیل کاهش تعداد گردشگران چینی ویروس کرونا نیست
به گفته این دیپلمات چینی سال گذشته حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار گردشگر چینی به ایران آمدند. این اعداد نسبت به تعداد چینیهایی که به خارج سفر میکنند، بسیار پایین است.
سفیر چین در ایران گفت: روز سوم ژانویه که سردار سلیمانی ترور شد در اصفهان بودم و به دلیل افزایش تنش در منطقه تعداد زیادی از گردشگران از ایران رفتند، به ویژه بعد از حمله ایران به پایگاه آمریکایی در عراق. از این رو کاهش تعداد گردشگران چینی در تعطیلات سال نو چینی به دلیل ویروس نیست.
چانگ هوا ادامه داد: شرکت هواپیمایی ماهان و شرکتهای هواپیمایی چینی و برخی آژانسهای مسافرتی نیز به من اعلام کردند که تعدادی گردشگران سفرشان به ایران را کنسل کردند. فکر میکنم چون تعطیلات عید بهار هفت روز است در حال حاضر گردشگران به چین بازگشتهاند. به آقای مونسان گفتم امیدوارم سفیر گردشگری چین در ایران شوم چون ظرفیت فراوانی در این زمینه در ایران وجود دارد.
وی یادآورشد: وقتی رییسجمهور یک کشور در توییتر خودش نوشت ۵۲ مرکز فرهنگی ایران را نابود میکند، تصاویری از میراث فرهنگی ایران را توییت کردم که این توییت بازخورد خوبی در افکار عمومی داشت.
سفیر چین در تهران اضافه کرد: امیدوارم شیوع ویروس هر چه زودتر پایان یابد و در ایران شاهد حضور گردشگران چینی بیشماری باشیم.
چانگ هوا با بیان اینکه در شرایط فعلی پروازها به دو کشور تعطیل شده است، عنوان کرد: ما توصیه داریم افراد سفرهای غیرضروری به خارج از کشور انجام ندهند. از این رو شاهد هستید که تعداد مسافران چینی به خارج از بسیار کم است. ما هم منتظر بهبود وضعیت ویروس کرونا هستیم که امیدوارم در آینده نزدیک شاهد کاهش تنش در منطقه باشیم که این دیگر وابسته به تصمیم چین نیست.
این دیپلمات چینی با بیان اینکه معتقدم مسافران و سفرهای ضروری برای نزدیک شدن دو ملت و دو کشور مفید هستند، تصریح کرد: در روزهای اخیر در بخش کنسولی شاهدیم که تعداد زیادی از دوستان ایرانی خواستار ویزای چین هستند و حتی یکی از آنها دانشجو است. البته من هم توضیح میدهم در این شرایط سفرهای غیرضروری را انجام ندهند.
وی درباره اقدامات ایران برای انتقال مسافران چینی به کشورشان توسط ایرلاینهای ایرانی گفت: آمار دقیقی در این مورد ندارم. در جلسهای که با رییس شرکت هواپیمایی ماهان داشتم گفتند تعداد مسافران بسیار کم است که به خاطر افزایش تنش در منطقه است.
چین تنها کشوری است که از ایران نفت میخرد
سفیر چین در تهران در پاسخ به سوالی درخصوص کاهش خرید نفت از ایران توسط چین در یک سال گذشته هم گفت: همکاری دو کشور زیر فشارهای کشور سوم است و این نوع دخالت از لحاظ قوانین بینالملل غیرقانونی است. ما به طور جدی با تحریمهای یکجانبه و دخالت آن در همکاری کشورها مخالف هستیم. از ماه می ۲۰۱۸ که آمریکا از برجام خارج شد این کشور در تلاش است که کشورها خرید نفت از ایران را کاهش دهد و از می سال ۲۰۱۹ سیاست به صفر رساندن صادرات نفت ایران را اجرا کرد.
چانگ هوا تاکید کرد: با وجود فشارهای بیسابقه، چین تنها کشوری است که در این شرایط نفت ایران را میخرد. آمار زیاد مهم نیست. سیاست چین در آینده نیز در این باره تغییر نمیکند.
نظر شما