کردستان اقتصادش آغشته به عرصه کشاورزی است تا جایی که با استفاده درست و بهینه از منابع خاکی و آبی و با اتکا به این توانمندیها و برداشتن گامهای اساسی در راستای تقویت این حوزه میتوان به توسعه پایدار این استان امیدوارتر بود.
کردستان برای افزایش تولید محصولات شیلات و آبزی پروری طی سالهای گذشته گامهای موثری برداشته بطوریکه تولید محصولات آبزی در این استان از حدود یک هزار تُن اوایل پیروزی انقلاب اسلامی اکنون به بیش از ۹ هزار و ۷۰۰ تُن انواع ماهی سرد و گرم آبی رسیده اما این بخش این روزها چشم انتظار دستان یاریگری است که توسعه را از مرکز طلب کند.
ظرفیتهای این استان در حوزه شیلات علاوه بر خاک و موقعیت جغرافیای مناسب در منابع آبی نیز شامل ۱۲ سد در حال بهرهبرداری، حدود ۷.۸ تا ۸.۸ میلیارد متر مکعب آب حاصل از بارش، ۱۱ سد در حال اجرا و ۱۴ سد مطالعاتی است که میتواند با اجرای طرحهای مختلف آبزی پروری آینده روشنی برای توسعه صنعت شیلات در این استان ترسیم کند.
۴۱ رودخانه دائمی و فصلی، ۱۳ هزار چاه عمیق و نیمه عمیق، ۳۸ هزار چشمه، نزدیک به ۵۰۰ رشته قنات و ۲ هزار و ۷۷۰ استخر ذخیره کشاورزی دیگر ظرفیتهایی است که میتوان از تمام آنها به عنوان یک پتانسیلها ویژه در عرصه توسعه فعالیتهای شیلات استان استفاده کرد.
دستاندرکاران شیلات استان کردستان برای بهرهبرداری از این پتانسیلها افقهای توسعهای خود را در ۲ بخش ترسیم کردهاند که شامل افزایش تولید در برنامه میان مدت از حدود ۱۰ هزار تُن فعلی به حدود ۱۴ هزار تُن و در برنامه بلندمدت به حدود ۱۸ هزار تُن است.
آب عنصر اصلی فعالیتهای شیلاتی در هر نقطهای از جهان بوده که برخورداری از این عنصر در استان کردستان مستلزم این است که اول از همه با تعامل آب منطقهای سهمیه آبی آبزیپروری کردستان طبق ظرفیت آبی و پتانسیل شیلاتی آن در کفه ترازو برابری کند.
کردستان را باید سرزمین پتانسیلها و چالشها در حوزه رسیدن به توسعه پایدار لقب داد چرا که با وجود داشتن خاک غنی، منابع آبی فراوان و آب و هوای مناسب برای توسعه زیربخشی همچون آبزیپروری، نتیجهای چشمگیر در حوزه شیلات این استان بدست نیامده است.
اما کردستان را باید سرزمین پتانسیلها و چالشها در حوزه رسیدن به توسعه پایدار لقب داد چرا که با وجود داشتن خاک غنی، منابع آبی فراوان و آب و هوای مناسب برای توسعه زیربخشی همچون آبزیپروری، نتیجهای چشمگیر در حوزه شیلات این استان بدست نیامده است.
هم اکنون بحثهایی همچون عدم تخصیص آب از سوی شرکت آب منطقهای به آبزیپروری و عدم تلاش سازمان جهادکشاورزی برای توسعه زیرساختهای سرمایه گذاران شیلات مطرح است، خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز سنندج در راستای شفافسازی در خصوص این شبهات میزگردی را با حضور مدیرامور شیلات سازمان جهاد کشاورزی، معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان و مدیرعامل مجتمع پرورش ماهی قمچقای بیجار برگزار کرده و از زوایای مختلف به این موضوع پرداخته است.
آب یک کالای فرابخشی است
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان نیز در این میزگرد با بیان اینکه آب یک کالای فرا بخشی است و مدیریت ان به صورت فرابخشی اداره میشود، گفت: مجموعه وزارت نیرو بهرهداران متنوعی را در رستههای مختلفی دارد.
عرفان مومن پور یادآور شد: این حوزه وسیع دارای تمایلات و انتظارات وسیعتری قرار دارد و وزارت نیرو موظف است توقع، انتظارات و نیاز در خواست بهره برداران خود را در کانال منطق و پتانسیل موجود منابع آبی کشور جواب دهد به عبارتی باید حقوق بالا دستیها و پایین دستیها رعایت شود.
طبق کنوانسیونهای بین المللی هیچ کشور یا ناحیه زیستی داخل کشوری اجازه ندارد تمام ظرفیت های موجود آب را در اختیار خود قرار دهند
وی افزود: استان کردستان در پنج حوزه آبریز جز استان های بالا دستی محسوب میشود و تنها استان کشور است که پنج حوزه آبریز در آن وجود دارد و طبق کنوانسیونهای بین المللی هیچ کشور یا ناحیه زیستی داخل کشوری اجازه ندارد تمام ظرفیت های موجود آب را در اختیار خود قرار دهد.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان در خصوص علت اینکه درخواستهای کردستان از منابع آبی خود به طور کامل انتفاع نمی یابد، اضافه کرد: حجم درخواست ها در حوزه های مختلف برابر با مجوز های بینالمللی و ملی آب منطقهای در حوزه های آبی نیست.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه دیپلماسیها و سیاستهای کلان اقتصادی و سیاسی اجتماعی بر اساس منابع آبی تدوین می شود وزارت نیرو در تمام کشور موظف است تمام حقوق مناطق پایین دست حوزه های آبریز را در کنار مناطق بالادست به صورت همزمان تامین کند.
۱۸ درصد آب حاصل از بارندگی کردستان در این استان استفاده میشود
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کردستان در این میزگرد گفت: این استان با داشتن ۲ برابر میانگین بارش کشور (سالانه بیش از ۵۰۰ میلی متر) جز استانهای پر آب کشور محسوب میشود که بخش عمدهای از پنج حوزه آبریز کشور در این استان واقع شده است.
حمید حسین پور افزود: رودخانه قزل اوزن دریای خزر، سیروان، کرخه، رودخانه زرینه دریاچه ارومیه، زاب کوچک شامل حوزههای آبریزی بوده که سرچشمههای آن از دل کوههای کردستان نشات میگیرد.
وی اضافه کرد: کردستان سالانه براساس میانگین بارندگی و مساحت ۲۸ میلیون کیلومتری خود شاهد ریزش حدود ۷.۷ تا ۷.۸ میلیارد مترمکعب آب حاصل از نزولات جوی است که طبق مطالعات انجام شده در دستگاههای مختلف از جمله سازمان مدیریت و برنامهریزی حدود ۱۷ تا ۱۸ درصد این میزان در استان مورد استفاده قرار میگیرد و بقیه نیز به سایر نقاط آبریز از جمله استانهای آذربایجان غربی، زنجان و کرمانشاه سرریز میشود.
حسینپور یادآور شد: این میزان نزولات جوی برای این استان پتانسیل بزرگی در عرصههای مختلف است که میتوان در بخشهای مختلف از جمله توسعه تولیدات و فعالیتهای شیلات استفاده کرد.
امکان افزایش ۲ برابری تولیدات شیلات کردستان وجود دارد
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود: اکنون بخشی از این پتانسیلهای استان طبق برنامهریزیهای سازمان جهاد کشاورزی با همکاری منابع امور آب استان کردستان در بخش فعالیتهای شیلاتی مورد استفاده قرار گرفته است.
حسین پور گفت: انتظار داریم وزارت نیرو بیشتر از گذشته شیلات استان را در توسعه فعالیتهای آبزیپروری یاری کند چراکه معتقدیم میتوان با استفاده از این ظرفیتها تولیدات شیلاتی کردستان به ۲ برابر میزان فعلی که ۹ هزار و ۷۰۰ تن است رساند.
آب عنصر اصلی فعالیتهای شیلاتی بوده و استفاده بهینه از این عنصر مستلزم این است که اول از همه تعامل و روابط بهتری با آب منطقهای داشته باشیم و آب منطقهای هم متقابلا این روابط را با ما داشته باشد.
وی تاکید کرد: آب عنصر اصلی فعالیتهای شیلاتی بوده و استفاده بهینه از این عنصر مستلزم این است که اول از همه تعامل و روابط بهتری با آب منطقهای داشته باشیم و آب منطقهای هم متقابلا این روابط را با ما داشته باشد.
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به اینکه فعالیتهای شیلاتی به نسبت سایر فعالیتهای کشاورزی از سن جوانتری برخوردار است، اظهار داشت: تاکنون در این استان سه مجتمع تولید ماهیان سردآبی غمچقای بیجار، پالنگان کامیاران و سیروان سنندج و بیش از ۱۳۵ استخر پرورش ماهی فعال شده است.
حسینپور یادآور شد: علاوه بر واحدهای مجاز استان، برخی استخرهای غیرمجاز نیز وجود دارد که شیلات سازمان جهاد کشاورزی کردستان این واحدها را به شرکت آب منطقهای و محیط زیست معرفی کرده تا در صورت داشتن شرایط ادامه کار مجوزهای لازم به آنان اعطا یا در غیر اینصورت از فعالیتآنها جلوگیری شود.
وی اضافه کرد: برای تولید و استحصال ماهی از منابع آبی تاکنون در هشت منبع آبی استان مطالعه توسعه شیلات انجام شده که در ۶ مورد آنها شامل پنج سد شهید کاظمی سقز، زیویه و گاوشان کامیاران و گلبلاخ بیجار و دریاچه زریوار مریوان بوده و تعاونی صید و صیادی در آنها با ۴۲۵ نفر اشتغال و تولید سالیانه ۶ هزار تن فعال شده و ۲ مورد دیگر شامل سد آزاد و سد گاران همچنان چشم انتظار موافقت وزارت نیرو است.
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: تمام مطالعات انجام شده بر روی منابع آبی توسط مشاوران متخصص انجام شده و در سدهایی مانند آزاد و گاران که اهداف شرب دارند ماهیانی پرورش داده شوند که هیچگونه مشکلی برای سلامت آب ایجاد نمیکنند.
حسین پور یادآور شد: در صورت تشکیل تعاونی صیادی در این ۲ سد با افزایش ۲۲۰ تنی میزان تولیدات ماهیان گرمآبی استان به حدود ۶ هزار تن میرسد و ۴۴ نفر نیز مشغول بکار میشوند.
وی با بیان اینکه در حال حاضراستان دارای ۲۳۰ مزرعه تولید ماهیان سردابی به مساحت ۶۷ هزار مترمربع و تولید چهار هزار تن است، افزود: سازمان جهاد کشاورزی برای بهرهبرداری این پتانسیلهای استان افقهای توسعهای خود را در ۲ بخش ترسیم کرده که شامل افزایش تولید در برنامه میانمدت از حدود ۱۰ هزار تن فعلی به حدود ۱۴ هزار تن و در برنامه بلندمدت به حدود ۱۸ هزار تن است.
مدیرعامل مجتمع پرورش ماهی قمچقای بیجار نیز در این میزگرد به عنوان نماینده بخش خصوص با بیان اینکه بیش از نصف پروتئین دریایی جهان ازطریق آبزی پروری تامین میشود، افزود: این صنعت سریعترین منبع پرورش پروتئین حیوانی دنیا است حل مشکلات آن میتواند نویدبخش آینده بهتری برای توسعه استان باشد.
تامین بچه ماهی با ارز دولتی و راه اندازی واحدهای تولیدی به کاهش قیمت تمام شده محصول در استان و افزایش درآمد بهره برداران کمک می کند.
محمد محمدمرادی با اشاره به اینکه تامین بچه ماهی یکی از نیازهای پرورش آبزیان در این استان است، گفت: تامین بچه ماهی با ارز دولتی و راه اندازی واحدهای تولیدی به کاهش قیمت تمام شده محصول در استان و افزایش درآمد بهره برداران کمک می کند.
۱۲۸ میلیون لیتر آب به پرورش شیلات در کردستان تخصیص یافته است
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان در پاسخ به اینکه وزارت نیرو برای شیلات اسن استان چه اقدامی انجام داده است، گفت: هم اکنون ۲۴۴ پروانه پرورش شیلات با ظرفیت تولید ۲ هزار و ۵۰۰ تن و دبی ۲۳ هزار و ۵۰۰ لیتر بر ثانیه صادر شده است.
وی اضافه کرد: این میزان آب تخصیص شامل سالانه ۱۲۸ میلیون متر مکعب است که حدود نیمی از میانگین ظرفیت ذخیره ۲۱۵ میلیون متر مکعبی سد قشلاق سنندج است که در کل استان به فعالیتهای شیلاتی کردستان تخصیص داده شده است.
آب منطقهای برای یک هزار و ۴۰۰ تن ماهی تخصیص آب گرفته است
امسال با همفکری شیلات برای پرورس یک هزار و ۴۰۰ تن ماهی دیگر تخصیص آب گرفته است که ۸۵۰ تن آن از رودخانهها و ۵۵۰ تن از سدها تامین میشود.
مومن پور یادآور شد: شرکت آب منطقه ای استان کردستان از ابتدای سال ۱۳۹۸ تاکنون با همفکری شیلات برای پرورس یک هزار و ۴۰۰ تن ماهی دیگر تخصیص آب گرفته است که ۸۵۰ تن آن از رودخانهها و ۵۵۰ تن از سدها تامین میشود.
وی اضافه کرد: این میزان شامل در حوزه مرزی رودخانههای غرب از ۲ سد ریویه و امیرآباد به میزان ۳۰۰ تن، در حوزه سفید رود از سد سورال، سنگ سیاه و گلبلاغ بیجار به میزان ۲۵۰ تن، در رودخانه یورکشتی دیواندره به میزان ۵۰۰ تن و در حوزه دریاچه ارومیه از رودخانه های آدینان، خورخوره و چم سقز ۳۵۰ تن است.
مومن پور گفت: کردستان پتانسیلهای فراوانی در آبهای سطحی برای توسعه دارد که در آب منطقهای به دنبال توسعه فعالیتهای آبزی پروری با تجمیع مطالعات شیلات و منابع آب از جمله در رودخانه سیروان را دارد.
رهاسازی بچه ماهی در کردستان به حدود نصف میزان خود رسیده است
امسال میزان رهاسازی بچهماهی در منابع آبی استان به نصف میزان خود رسیده است.
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی موظف است برای حمایت از فعلایت های صیادی در منابع آب اقدام به رها سازی منابع آبی کند، گفت: با توجه به مشکلات اعتباری کشور امسال میزان رهاسازی بچهماهی در منابع آبی استان به نصف میزان خود رسیده است.
حسین پور افزود: ۶ منبع آبی استان شامل پنج سد شهید کاظمی سقز، زیویه و گاوشان کامیاران و گلبلاخ بیجار و دریاچه زریوار مریوان سالانه نیازمند رهاسازی حدود چهار میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه بچه ماهی است که امسال حدود ۲ میلیون ۸۰۰ هزار قطعه رهاسازی شده است.
وی یادآور شد: از این میزان رها سازی شده حدود ۵۰۰ هزار قطعه آن از سوی دولت و از منابع اقتصادی مقاومتی بوده و بقیه از جانب خود شرکت های تعاونی صیادی صورت گرفته است.
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کردستان متوقف شدن واردات بچه ماهی به صورت موقت را از دیگر چالشهای پیش روی آبزیپروری کشور و به تبع آن این استان اعلام کرد و افزود: هم اکنون در این استان پنج مرکز تکثیر بچه ماهی سردآبی با ظرفیت ۱۹ میلیون قطعهای فعال است.
وی اضافه کرد: چهار مورد از این مراکز از تخم چشمزده وارداتی استفاده می کنند که امسال تعداد واردات آن به شدت کاهش پیدا کرده است و همانند بسیاری از مراکز تکثیر کشور فقط یک مرحله توانستهاند مواد اولیه خود را دریافت کنند.
انتظار میرود تدبیری اندیشیده شود که ارز تخصیص به واردات بچه ماهی برای جلوگیری از افزایش قیمت تمام شده به صورت ویژه مورد بررسی قرار بگیرد
حسین پور تعیین تکلیف تخصیص نوع ارز دولتی یا نیمایی از جمله دلایل متوقف شدن موقتی واردات بچه ماهی در کشور اعلام کرد و افزود: انتظار میرود تدبیری اندیشیده شود که ارز تخصیص به این اقدام برای جلوگیری از افزایش قیمت تمام شده به صورت ویژه مورد بررسی قرار بگیرد.
وی یادآور شد: در کل کشور برخی از مراکز تکثیر صفر تا ۱۰۰ فعالیت خود شامل مراحل پیش مولد، مولد، تولید تخم چشم زده تا بچه ماهی را خودشان انجام میدهند اما در بسیاری از این واحدها این مراحله انجام نمیشود تنها از تخم چشم زده استفاده میکنند.
مدیرعامل مجتمع پرورش ماهی قمچقای بیجار با بیان اینکه علت عدم فعالیت بسیاری از مراکز تکثیر در مراحل کامل انجام نشدن تحقیقات و عملیات اصلاح نژادی روی گونههای پرورشی است، گفت: این مراکز تنها عملیات بهنژادی بر روی بچه ماهیهای تولید داخلی انجام میدهند که در مقایسه با گونههای وارداتی از سرعت رشد مطلوبی نیستند.
محمد مرادی خواستار ایجاد بسترهای لازم برای صادرات ماهی به کردستان عراق شد و گفت: اکنون تنها ۱۰درصد نیاز آبزیان اقلیم کردستان عراق توسط خود آنها تامین میشود و میتوان ۹۰ درصد دیگر را از استان کردستان صادر کرد.
شیلات از تمامی ظرفیتهای در اختیار خود بهرهبرداری کند
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان افزود: با وجود اینکه کردستان از ظرفیتها و منابع بالای آبی برخوردار است اما اخذ مجوزهای تخصیص به راحتی نیست و باید توجیه و تفسیر با مستندات لازم در دست این شرکت از جانب دستگاه متقاضی وجود داشته باشد تا با اتکا به این مستندات وزارت نیرو برای تخصیص توجیه شود.
عدم استفاده شیلات از تمامی ظرفیتهای آبی تخصیص داده شده از مصادیق اختلاف نظر شرکت آب منطقهای با شیلات در بحث های آبزیداری در مخازن سدهاست
وی یادآور شد: یکی از مصادیق اختلاف نظر این شرکت با شیلات در بحث های آبزیداری در مخازن سدهاست با توجه به کم شدن ۵۰ درصدی رهاسازی بچه ماهی در منابع آبی طی سال جاری باید گفت چرا شیلات از تمامی ظرفیتهای منابع آبی در اختیار خود بهره کامل را نمیبرد.
مومن پور اضافه کرد: چرا شیلات از ۱۰۰ درصد ظرفیت سدهای مختلف از جمله لگزی، بوکان، گاوشان، زریوار، سنگ سیاه و سورال که فاقد اهداف شرب بوده و ظرفیت آماده برای اینکه معرفی سرمایه گذار دارند را استفاده نمیکند؟.
وی اظهار داشت: ظرفیت های سدهای فاقد اهداف شرب بسیار زیاد است که باید از آن استفاده شود و در این راستا باید سازمان جهاد کشاورزی تدبیری بیندیشد که سرمایه گذاران قدرتمندی را جذب کند تا از تمامی ظرفیتهای این سدها استفاده کند نه بخشی از آن.
توسعه صادرات آبزیان ارتباط مستقیم با افزایش تولید شیلات دارد
مدیر شیلات جهاد کشاورزی کردستان گفت: بسته بندی و فرآوری ماهی یکی دیگر از موارد مهم در تولید و فروش بخش شیلات است که می تواند در توسعه این صنعت بسیار مهم باشد.
حسینپور افزود: هم اکنون ۲ واحد بسته بندی استاندارد ماهی در شهرستان های سنندج و دهگلان فعال هستند و سالیانه بیش از ۲۰۰ت ُن ماهی را مطابق با استانداردهای بین المللی فرآوری کرده و به کشورهای مختلف از جمله روسیه، امارات متحده عربی و عراق صادر می کنند.
به گفته وی، توجه به صادرات آبزیان می تواند نقش مهمی در افزایش سودآوری این محصولات داشته باشد و مرغوبیت محصول تولید شده باعث می شود بازارهای جدید برای تولیدات استان فراهم شود.
وی افزود: علاوه بر این ۲ واحد کارخانه تولید خوراک آبزیان نیز با ظرفیت ۱۵ هزار تن در این استان است با توجه به میزان ۲ برابری تولید نسبت به مصرف، می توان نیمی از آن را به سایر استان های کشور صادر کرد.
مدیر شیلات جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه بیشترین کار و ارتباط شیلات با منابع آب منطقهای است گفت: انتظار میرود امکان استفاده بیشتر از منابع آبی در دسترس استان شامل پایاب سدها، حواشی رودخانه و چشمه و قنات ها و پشت سدها در حوزه آبزی پروری استان بی از گرشته فراهم شود.
حسینپور ارایه اعتبارات تملکی بیشتر که در چند سال گذشته کمتر شده است را از دیگر راهکارهای توسعه پرورش ماهی در استان اعلام کرد و افزود: تسهیلات ارزان قیمت، کاهش زمان اعطای مجوزها و آسانکاری از سوی بانک ها دیگر راهکارهای توسعه این بخش است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون وزارت نیرو آب مورد نیاز حدود یک چهارم درخواستهای شیلات آب تخصیص داده که در صورت ادامه این روند از سوی وزارت نیرو نمیتوان به برنامه بلند مدت خود برسیم، تاکید کرد: انتظار داریم آب منطقه ای استان همانند گذشته یاور شیلات استان در دفاع از حقابه استان در وزارتخانه باشد.
حسین پور اظهار داشت: هم اکنون ۸۰۰ تا ۸۵۰ تن متقاضی تولید ماهی در استان به شرکت آب منطقهای استان معرفی شد است.
وزارت نیرو اجازه فعالیت آبزیداری در اهداف شرب را نمیدهد
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان در خصوص اعطای مجوز آبزیپروری در منابع آبی با اهداف شرب گفت: مجموعه وزارت جهاد کشاورزی بر این باور هستند برخی گونه ماهیهای جلبک خوار و فیتوپلانگون خوار در سدهای با اهداف شد به بحث کیفی آب آسیبی وارد نمیکنند.
مومن پور یادآور شد: اما طبق جهت دستورالعملها و آیین نامههای وزارت نیرو نمیتوان اجازه فعالیت آبزی داری در منابع با اهداف شرب را داد.
با توجه به وجود اختلاف نظر جهاد کشاورزی و وزارت نیرو انتظار می رود شیلات مطالعات کاملی را برای برای رفع این اختلاف نظرها در منابع با اهداف شرب را انجام تا یاور منابع آب استان در دفاع از توسعه پرورش گونه های بی خطر به منابع آبی شرب باشد.
وی افزود: با توجه به وجود اختلاف نظر جهاد کشاورزی و وزارت نیرو در این بخش انتظار می رود شیلات مطالعات کاملی را برای برای رفع این اختلاف نظرها در منابع با اهداف شرب را انجام تا یاور منابع آب استان در دفاع از توسعه پرورش گونه های بی خطر به منابع آبی شرب باشد.
مومن پور اضافه کرد: منابع آب استان کردستان در مواردی که قادر به دفاع از حقوق مردم استان باشد از هیچ کمکی دریغ نمی کند که نمونه آن اخذ مجوز تخصیص آب برای تبدیل ۹۶ هزار هکتار اراضی دیم استان به آبی است که طبق اعلام استانداری با تحقق آن بیش از ۶ هزار شغل مستقیم در این اراضی ایجاد میشود.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان در خصوص چالشهای توسعه آبزی پروری در کردستان از دیدگاه وزات نیرو گفت: عدم انطباق ظرفیت آبی و پتانسیل شیلاتی در ارایه درخواستها مهمترین چالش این وزارت در اعطای مجوز تخصیص است.
وی تاکید کرد: عدم وجود بانک اطلاعاتی کمی و کیفی شیلات غیرمجاز از دیگر چالشهای مجموعه وزارت نیرو در کردستان است که انتظار می رود شیلات استان کردستان در یک برنامه جامع اقدام تشکیل این بانک بکند.
مومن پور یادآور شد: برخی از واحدهای غیر مجاز در محلهایی اقدام به تاسیس کرده اند که به هیچ عنوان امکان اعطای مجوز به آنها وجود ندارد و ادامه فعالیت آنها موجب بروز اختلاف بین دستگاهها و بعضا چالشهای فرابخشی میشود.
با توجه به افزایش حدود ۹ برابری تولیدات آبزیان استان کردستان از ابتدای انقلاب تاکنون و داشتن تاثیراتی همچون سودآوری ریالی و ارزی و افزایش سلامت خانواده به صورت غیر مستقیم می توان از ظرفیت همسایگی این استان با کشور عراق در راستای ایجاد زمینه برای صادرات بیشتر آبزیان و در نتیجه انگیزه تولید بیشتر در پرورش دهندگان استفاده کرد.
رسیدن به این اهداف نیازمند آن است که شیلات سازمان جهاد کشاورزی و آب منطقهای به عنوان محور استفاده بهینه از این ظرفیتها مانند صیادان جسور عمل کنند و جدیتر از گذشته دل به دریای چالش های این حوزه بزنند تا بلکه با جذب حمایتهای مسوولان کشوری به استفاده از این پتانسیل در راستای توسعه استان امیدوارتر بود.
نظر شما