پس از آنکه قطار انتخابات، این برجسته ترین نمود مردمسالاری در نظام جمهوری اسلامی به ایستگاه تبلیغات رسید، همزمان با سراسر کشور، در و دیوار کلانشهرها و شهرستانها آکنده از پوسترها و بنرهای تبلیغاتی داوطلبان مجلس شد؛ نامزدهای مجلس یازدهم با برگزاری جلسات متعدد در شهرهای مختلف و با دادن شعارها و وعده ها، نصب بیلبوردها و عکس ها، تمام تلاش خود را برای کسب کرسی بهارستان به کار بسته اند.
این روزها با گذر از هرکوی و برزن می توان ستادهای انتخاباتی متعددی را مشاهده کرد که سخت در تکاپو هستند تا در مدت زمان تعیین شده بتوانند حداکثر آراء مردمی را جلب و نامزد موردنظر خود را روانه خانه ملت کنند.
مشارکت در انتخابات و ایجاد انگیزه برای حضور حداکثری مردم در پای صندوقهای رای موضوعی است که افزون بر تقویت و رصد سرمایه اجتماعی کشور، در عرصه بینالمللی نیز مورد توجه است. انتخاباتی که با شعار «انتخابات ۹۸، گام دوم انقلاب، قانونمداری و بیطرفی، انسجام ملی» دوم اسفند برگزار میشود.
آنطور که عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور اعلام کرده، بر اساس گزارش دریافتی از استانداران، از نظر امنیت، فضای انتخاباتی خوب و از نظر تدارکات و پشتیبانی همه امکانات مهیا است و از نظر آموزشی نیز تمام عوامل اجرایی این انتخابات، آموزش لازم را دیده اند.
رحمانی فضلی تعداد واجدین شرایط اخذ رای را بیش از ۵۷ میلیون نفر ( ۵۷.۹۲۸.۱۵۹ ) اعلام و درباره تلاش برای مشارکت مردم در انتخابات خاطر نشان کرد: موضوع مشارکت به صورت مستقیم در دستور کار وزارت کشور نیست و نهادهای تبلیغاتی و رسانه ای و کسانی که تریبون دارند و همچنین خود نامزدها و احزاب و گروه ها و ستادهای نامزدها، باید در این زمینه فعال باشند.
رعایت بیطرفی و قانونمداری در انتخابات سیاست وزارت کشور
جمال عرف رییس ستاد انتخابات کشور در همایش اخیر استانداران سراسر کشور «سلامت و امنیت انتخابات» را جزء وظایف ذاتی وزارت کشور و «مشارکت و رقابت» را دو وظیفه ملی در بحث انتخابات برشمرد و به مجریان برگزاری انتخابات این نکته را گوشزد کرد که «سیاست وزارت کشور، رعایت بیطرفی، قانونمداری و اجرای قانون است، بنابراین همه باید مواظب باشند که در برگزاری انتخابات رفتار شائبه انگیز نداشته باشند».
عرف با یادآوری تاکید رهبر معظم انقلاب درباره تاثیر مشارکت مردم در انتخابات بر مولفه امنیت ملی کشور اظهار داشت: باید تلاش کنیم که به رقمی مناسب در امر مشارکت نزدیک شویم. به طور قطع، با هر نوع تمایل و گرایش سیاسی، آن چه که برای ما اصل و مهم است امنیت و منافع ملی است.
پرهیز از توهین طرفداران نامزدهای انتخابات مجلس
اگرچه قانون انتخابات بایدها و نبایدهای نامزدها در امر تبلیغات انتخاباتی را مشخص کرده است اما علی طالبی رییس مرکز مدیریت عملکرد و امور بازرسی وزارت کشور بار دیگر یادآور شده است که طرفداران نامزدهای انتخاباتی فقط می توانند شایستگی های نامزد مورد حمایت خود را معرفی کنند و حق ندارند علیه نامزدی دیگر صحبت کرده یا توهینی نسبت به آنان داشته باشند؛ اگر کسی حیثیت نامزدی دیگر را زیر سوال ببرد با وی برخورد قانونی می شود.
طالبی تاکید کرد: گاهی نامزدها در مواردی مانند حوزه تقسیمات کشوری قول هایی به مردم می دهند، در حالی که در حیطه تصمیم گیری آنها نیست و برای این موارد کمیته کشوری تصمیم گیری می کند.
وی با اشاره به اهمیت شفافیت در کار برای بازرسان انتخابات پیش رو ادامه داد : در این زمینه هر کسی در شهر شیطنتی دارد باید جلوی آن ایستادگی کنید تا شفافیت حوزه های انتخاباتی زیرسوال نرود، ما در این زمینه رفتار کدخدامنشی را قبول نداریم.
طالبی با بیان اینکه وزارت کشور مامور کنترل صحت انتخابات است گفت: در جامعه بر مواردی از جمله تبلیغات زودهنگام نظارت خواهیم کرد، در این مورد گزارشاتی از استان ها داشته ایم که از استان البرز نیز گزارش های به موقع و مکتوبی برای ما ارسال شد که این گزارشات را در اختیار وزیرکشور نیز قرار داده ایم.
رییس مرکز مدیریت عملکرد و امور بازرسی وزارت کشور اظهار داشت: دستگاه های دولتی حق ندارند که از جایگاه های خود به نفع با علیه کاندیدایی استفاه کنند، صداو سیما ، منبرهای نماز جمعه و تمام افرادی که به عنوان نماینده دولت دارند کار می کنند حق ندارند به نفع یا علیه کاندیدی در نهاد یا سازمان خود کار کنند، باید مراقبت کرد که از امکانات دستگاه های دولتی در این زمینه استفاده نشود.
تبلیغات قانونمند، ضامن مشارکتی پرشور و انتخاباتی سالم
نامزدهای انتخاباتی یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نباید این نکته را فراموش کنند که در کنار همه علل و عوامل موجود در فرآیند انتخاباتی، این افراد و قانونمداری آنها در مرحله تبلیغات بیشک نقش موثری در تشویق و حضور حداکثری مردم پای صندوقهای رای دارند.
مردم چند روزی است که در تلاش برای شناخت بیشتر نامزدهای انتخاباتی شهرستان خود هستند و قصد دارند فرد اصلح را با آگاهی و تحقیق و بررسی انتخاب کنند زیرا میدانند که آینده استان و کشورشان و تصمیمگیریهای مهم در سطوح ملی و استانی منوط به ورود افرادی کاردان و آگاه و مردمی به دور از دنیاپرستی و منفعت طلبیهای شخصی است.
اما از همه اینها که بگذریم باید بدانیم که مردم طالب قانون و قانونمداری هستند و نباید این امر را از یاد ببریم که مردم درک بالایی دارند و نماینده قانونگریز نمیخواهند.پایبندی به اصول اخلاقی و قانون میتواند بهترین نوع تبلیغات برای هر نامزد انتخاباتی باشد تا او را در نظر مردم فردی قابل اعتماد و امین جلوه دهد.
چنانچه رییس هیات بازرسی انتخابات استان اصفهان نیز معتقد است در کنار نهادهای نظارتی، نامزدهای انتخاباتی و ستادهای آنها نیز نقش موثری در تشویق و حضور حداکثری مردم پای صندوقهای رای دارند.
ایوب درویشی افزود: مشارکت حداکثری مردم و حضور آنها در انتخابات، ضامن مقبولیت هر نهاد حکومتی است.وی با اشاره به ضرورت سلامت برگزاری انتخابات ادامه داد: سلامت برگزاری انتخابات موجب مشروعیتبخشی به انتخابات خواهد بود.
رییس هیات بازرسی انتخابات استان اصفهان، عوامل اجرایی، نظارتی، کاندیداها و جامعه مدنی را چهار ضلع برگزاری انتخابات برشمرد و تصریح کرد: کارکرد درونی این چهار ضلع مهم است که انتخاباتی پرشور را در استان و کشور رقم میزند.وی از خرید و فروش آراء بهعنوان اقدامی نکوهیده در جریان انتخابات یاد کرد و اظهار داشت: این امر تعدی و تجاوز به آرای مردمی و حقالناس است.
همچنین رییس ستاد انتخابات استان اصفهان ایجاد فضای آرام و سالم رقابتی را پشتوانه منتخبان مردم راهیافته به مجلس شورای اسلامی برشمرد و گفت: ایجاد فضای رقابتی سالم و آرام در امر انتخابات ترغیبکننده و مشوق مردم در مشارکت حداکثری در انتخابات مجلس شورای اسلامی است.
پیشرفت و اقتدار کشور با مجلس قوی
رهبر معظم انقلاب فرمودهاند "کشور باید قوی شود" که یکی از شرطهای لازم برای تحقق این مهم وجود مجلس مقتدر و مستقل و تصویب قانونهای محکم، جامع و نافذ است؛ از این رو مجلس شورای اسلامی به عنوان مرکز قانونگذاری کشور باید عصاره دانایی ملت، دارای درک و فهم قوی و به روز از شرایط ملی و بینالمللی، تصمیم گیری مستقل از سیاست بازیها و منافع گرایی جناحها، احزاب و سودجویان اقتصادی و سیاسی، مقتدر و بی پروا، تابع خواست مردم، دلسوز کشور و حرکت در مسیر تامین منافع و امنیت ملی، تصویب قوانین محکم، جامعه شفاف، راهگشا، مطابق با نیازهای توسعهای کشور و غیرقابل دور زدن توسط سودجویان باشد.
به فرموده بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (ره) "مجلس شورای اسلامی بای در راس امور باشد" که برای تحقق این مهم باید نمایندگانی در مجلس حضور پیدا کنند که توانایی، دانایی و شور و شعور لازم برای در راس نگاه داشتن این مرکز مهم را داشته باشند و براساس کارآمدی، توانمندی و علاقه و دلسوزی برای خدمت به کشور و ملت خود را در معرض انتخاب مردم قرارداده باشند.
کشور ایران امروز تحت شدیدترین تحریمها، تهدیدها و فشارهای اقتصادی ظالمانه استکبار و آمریکا قرار دارد و برای مقاومت در برابر این فشارها و یافتن راههای برون رفت از شرایط موجود نیاز به افراد با دانش بالا، اهل عمل و پاسخگو در برابر مردم در ارکانهای اصلی نظام و قوای سه گانه کشور بویژه مجلس شورای اسلامی به عنوان منتخبان ملت حضور داشته باشند که بتوانند با تصویب قوانین راهگشا کشور را بدون اینکه در معرض آسیب قرار گیرد و یا لطمهای به منافع و امنیت ملی وارد شود از این وضعیت خارج کنند و در مسیری قرار دهند که به توسعه و پیشرفت آن منجر شود.
در این شرایط کشور و مجلس به نمایندگان عملگرا، مسئولیت پذیر، پاسخگو، با دانش و تجربه، خلاق، اندیشهورز ، کارآمد و کاربلد، پایبند به وعدهها، متعهد، میهن دوست، دلسوز ، بی پروا در مقابل دشمن، مصلحت اندیش در شرایط سخت، باگذشت، ترجیح دهنده منافع کشور و ملت بر منافع شخصی و پرهیز کننده از سودجویی و مستقل نیاز دارد که با قرار داشتن در مهلت تبلیغات رسمی نامزدهای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی باید مردم با دقت در بین کاندیداها نمایندگانی را که دارای این شاخصها باشد انتخاب کنند.
هم اکنون که هر یک از کاندیداها برای تصاحب کرسی سبز مجلس به روشی خاص درصدد معرفی خود و برنامههایشان هستند فرصت خوبی است تا مردم فارغ از شعارهاو وعدههای بیعمل آنها نامزدهای خود را که دارای صداقت، شفافیت، مردمداری، دانایی، توانایی، کارآمدی و پشتکار هستند، شناسایی کنند و به مجلس شورای اسلامی بفرستند.
مردم به چهرههای شجاع، امتحان داده، پاک، مردمی و اهل تدبیر رای دهند
حجت الاسلام والمسلمین محمدجواد علیاکبری رییس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور با اشاره به در پیش بودن انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و نخستین میاندوره ای مجلس خبرگان رهبری گفت: انتخابات نماد مردم سالاری دینی و نشانه حضور روشمند مردم در اداره کشور است.
وی افزود: مردم عزیز ایران همیشه مشارکت بالایی در عرصه انتخابات داشتند که امیدواریم در انتخابات پیش رو نیز حماسه ای بیافرینند و به اسم حاج قاسم سلیمانی و شهدای مقاومت و شهدای مدافع حرم و دفاع مقدس پای صندوق های رای بیایند. توقع این است که اینبار مجلسی قوی تر و کارآمدتر برای گام دوم به میدان برود، انتخابات پیش رو اولین انتخابات در چله دوم انقلاب اسلامی که توقع است مردم به چهرههای شجاع، امتحان داده، پاک، مردمی و اهل تدبیر رای دهند.
پرهیز نامزدها از وعده دروغ و تخریب دستگاههای نظام
آیتالله "سید محمد سعیدی" امام جمعه قم با تاکید بر اینکه نامزدهای انتخابات مجلس خواست از دادن وعده های دروغ و غیرعملی و تخریب نهادها و دستگاههای نظام بپرهیزند اظهار داشت : باید مردم، نامزدها و هواداران آنها، این مسائل را رعایت کنند و خودشان را ملزم به رعایت این قواعد و ضوابط بدانند، تا این امتحان بزرگ هم درست و سالم برگزار شود. کسب رای برای نامزدها هرچند رمز موفقیت در انتخابات است، اما این رای باید حلال باشد، یعنی با رعایت اصول شرعی و اخلاقی این رایها کسب شده باشد.
وی افزود: نامزدها به جای توهین، تخریب و دروغپردازی علیه رقیب خودشان و یا دستگاههای نظام؛ باید تلاش کنند از طریق شرح و ارائه برنامههای خودشان، شایستگی خودشان را برای تصدی این منصب خطیر اثبات کنند. مواجهه صادقانه با مردم از ضرورتهای اصلی سلامت رقابتهای انتخاباتی است؛ باید نامزدها به این امر پایبند باشند.
سعیدی افزود: دادن وعدههای دروغ و یا غیرعملی به مردم، یکی از شاخصهایی است که مردم میتوانند تشخیص دهند که نامزد آنها چه کسی است.
وی با بیان اینکه مردم هوشمند هستند و فریب وعده های توخالی نامزدان را نمی خورند، گفت: دستگاه های نظارتی نیز نباید بگذارند، عده ای با دادن وعده های دروغ و غیرعملی رای مردم را بربایند و آنگاه در مجلس به زدوبند بپردازند.
وی گفت: هزینه های میلیاردی تبلیغاتی برای رفتن به مجلس، یکی از روشهای غلط و خطرناک است؛ چون بدون شک کسی که با چنین هزینههای سنگین به مجلس راه مییابد، اگر از مال خودش باشد، به فکر جایگزینی این هزینهها خواهد بود و اگر از کسی یا جریانی وام گرفته باشد، وامدار دیگران باشد، از فردای نمایندگی باید همه توان خودش را صرف بازپرداخت بدهیهای خودش کند، و در این راه چه خیانتها و ظلم هایی را مرتکب میشود و چه چیزها و سندهایی را تن به امضایش میدهد که ننگ ملت و مملکت است.
همچنین امام جمعه موقت شیراز، با اشاره به اینکه تبلیغات انتخاباتی و هزینه کردن در این راه باید معقول و منطقی باشد گفت: قطعا مردم به کاندیدایی که برای انتخابات آتی ریخت و پاش و هزینههای سنگین میکند رای نخواهند داد.
حجتالاسلام سید ابوفاضل رضوی اردکانی افزود: مردم با خود فکر میکنند این فردی که این همه هزینه میکند وقتی وارد مجلس شد چگونه میخواهد این هزینهها را جبران و جایگزین کند.
وی، ضمن تاکید بر لزوم دقت و هوشیاری مردم در انتخاب افراد اصلح تصریح کرد: انتخاب باید با چشم باز انجام شود و در انتخابات افراد باید معیارهایی که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید دارند را مد نظر قرار داد.
او اظهار داشت: فردی که قرار است به عنوان نماینده مجلس انتخاب شود باید با ایمان، انقلابی و شجاع باشد، از هیاهوی آمریکا به خود نلرزد، اگر در جایی انحرافی و خلافی دید محکم بایستد، فریاد بزند و رسوا کند نه اینکه به دنبال زد و بند باشد.
تاکید دانشگاهیان فارس به مشارکت در انتخابات و نفی انفعال
استادان دانشگاه شیراز از گرایشهای مختلف، در میزگرد ایرنا که قسمت نخست آن با موضوع "چندصدایی و اصلاح ساختار انتخابات، مطالبه دانشگاهیان" منتشر شد، بر این نکته تاکید کردند که با توجه به وضعیت کنونی تایید صلاحیتها، مقولهای به نام تکصدایی در انتخابات دوم اسفندماه امسال حکمفرماست و باید موج مثبتی را روانه جامعه کرد؛ اما در سوی دیگر، برخی این تکصدایی را نه به معنای تکصدایی حزبی که مکتبی و برای جامعه اسلامی، لازم میدانند.
اهمیت اصلاح ساختار نهاد انتخابات در کشور و لزوم حرکت از تکصدایی به چندصدایی در روند انتخابات با هدف جامه عمل پوشاندن به اهداف قانون اساسی و نیز ضرورت و الزام جوامع امروز بشری از نکات مورد تاکید دانشگاهیان شیراز در بخش نخست این میزگرد بود، تاکیدی که با چشم انتظاری برای ارسال موج مثبت به جامعه در موضوع انتخابات و گشایش و سعه صدر بیشتر در صحنه رقابت انتخاباتی حتی در روزهای پایانی بررسی صلاحیتها در شورای نگهبان همراه بود.
مردم تهران چشم انتظار تبلیغات نامزدها و تشکلها
استان تهران در کنار اینکه پایتخت سیاسی و اقتصادی کشور محسوب می شود و مشارکت و شور انتخاباتی در آن اهمیت دارد، بیشترین تعداد نماینده را هم به خانه ملت گسیل می کند؛ از این رو انتخابات در این استان از اهمیت بالایی برخوردار است.
«انوشیروان محسنی بندپی» استاندار تهران درباره آخرین وضعیت رقابت های انتخاباتی در این استان گفت که در تهران یکهزار و ۵۷۶ نفر در انتخابات مجلس یازدهم با یکدیگر رقابت می کنند که با میانگین ۴۵ داوطلب برای هر کرسی، تقریبا دو برابر میانگین کشوری آن در این انتخابات است.
وی افزود: در برخی حوزه های انتخابیه شهرستانهای استان تهران در انتخابات مجلس، وضعیت رقابتی وجود ندارد اما در شهر تهران فهرست به گونه ای است که به سمت رقابتی کردن انتخابات در حرکت هستیم.
محسنی بندپی ابراز امیدواری کرد با حضور فعالانه احزاب و تشکلهای سیاسی، نخبگان و اقشار مختلف مردم در انتخابات پیش رو، شرایط به گونه ای پیش برود که میزان مشارکت در پای صندوقهای از میانگین دوره های گذشته بالاتر باشد.
استاندار تهران گفت: مشارکت در انتخابات نماد اقتدار یک ملت است و هم از جنبه سیاست داخلی و هم سیاست خارجی اهمیت فراوان دارد.
وی افزود: حضور حداکثری مردم در انتخابات از منظر سیاست داخلی، مقوم امنیت، آرامش، انسجام ملی و وحدت کشور است و از منظر سیاست خارجی، قدرت و عظمت یک نظام و کشور را نشان می دهد و در خنثی کردن توطئه های استکبار جهانی تاثیر فراوانی دارد.
به گفته محسنی بندپی، نظرسنجی ها نشان می دهد هر چه به روز رای گیری نزدیکتر می شویم، روند مشارکت مردم در انتخابات بیشتر خواهد شد.
مهلت تبلیغات نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی ساعت ۲۴ چهارشنبه هفته جاری به پایان می رسد و روز پنجشنبه سکوت تبلیغاتی برای ورود به ایستگاه نهایی رقابت در روز جمعه و حضور مردم پای صندوق های رای خواهد بود.
نظر شما