همزمان با چهارمین روز برگزاری سی و پنجمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر؛ ارکستر سمفونیک تهران ساعت ۱۸:۳۰ دقیقه در اجرای روز شنبه خود در حالی روی صحنه رفت که سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کنار محمد اللهیاری مدیر کل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شاهین فرهت دیبر سی و پنجمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر و همچنین مهدی افضلی مدیر عامل بنیاد رودکی ار میهمانان ویژه این اجرا بودند.
ارکستر سمفونیک تهران در کنسرت شنبه شب همزمان با چهارمین شب از اجرای سی و پنجمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر ساعت ۱۸:۳۰ «اوورتور کوریولان» در « دومینور اثر بتهوون آهنگساز شهیر آلمانی و سمفونی شماره ۸» در « سول ماژور و در چهار« موومان» اثر « دورژاک» به رهبری نصیر حیدریان اجرا کرد.
اوورتور کوریولان روایت موسیقیایی بتهوون از تراژدی کوریولان یکی از نمایشنامه های شکسپیر است. بتهوون که تحت تاثیر این داستان قرار گرفته است تصمیم می گیرد اورتوری بر مبنای آن بسازد و در حقیقت نمایشنامه ی چند ساعتی را در یک موسیقی 10 دقیقه ای خلاصه می کند.
این اورتور بر مبنای نمایشنامه ای اثر «Heinrich Joseph von Collin» نگاشته شده است و قدری با اثر شکسپیر تفاوت دارد بخصوص در خاتمه ی داستان.
در ابتدای اورتور نوایی توفنده و خشمگین شخصیت کوریولان را مجسم می کند. بریده، منقطع اما قاطع. درست مانند ضربات شمشیر. پس از آن نوایی آرام که رفته رفته بلندتر می شود تنفر و خشم کوریولان را بیان می کند.
در تقابل با آن، نوایی آرام و آواز گونه قد علم می کند که بیانی از خواهشهای سناتورهای رومی است.اما مجدداً خشم کوریولان اوج می گیرد و دوباره همان ملودی غضبناک اولیه.
باز هم التماس و التجا اما این بار از جانب خانواده ی کوریولان. باز هم تقابل ملودی های آواز گونه و آرام با ملودیهای مقطع و بلند توصیف گر جدال لفظی و سر سختی کوریولان است و نهیب مادرش که شاید بتوان آن را نقطه ی اوج این اورتور دانست. و مجدداً همان ملودی غضبناک آغازین تکرار می شود اما... در آخرین ضرباهنگ خود ناگهان می شکند و آرام می شود، آرام و آرام تر گویی از نفس می افتد و تلو تلو می خورد. دیگر از آن سر سختی و شور اولیه خبری نیست و موسیقی ناگهان افت می کند. این تعبیری از تردید کوریولان است و در نهایت، سکوتی که آرام آرام موسیقی را می بلعد نشان از خودکشی کوریولان دارد.
از این رو این قطعه موسیقیایی و این نمایشنامه با عنوان تراژدی عصیان نیز شهرت دارد.
گرامیداشت یاد و خاطر جانباختگان سانحه هوایی هواپیمای اوکراینی
در انتهای این کنسرت قطعه ۱۷۶ از ساخته های بهزاد عبدی که یادواره جانباختگان سانحه هوایی هواپیمای اوکراینی بود اجرا شد.
سیو پنجمین جشنواره موسیقی فجر در یک نگاه
سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر به ریاست محمد الهیاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیری شاهین فرهت از چهارشنبه شب ۲۳ بهمن (امشب) تا روز چهارشنبه ۳۰ بهمن در تالار وحدت، تالار رودکی، بنیاد آفرینشهای هنری هنری نیاوران، تالار سوره حوزه هنری، مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی و سالن میلاد نمایشگاه بین المللی میزبان مخاطبان خواهد بود و ۸۲ گروه موسیقی در بخشهای موسیقی دستگاهی، نواحی، کلاسیک، بینالملل، پاپ، ارکسترال، تلفیقی، بانوان، کودک و نوجوان با ۹۰ اجرا در ۸۰ نوبت به اجرای برنامه میپردازند.
جشنواره های استانی موسیقی فجر با حمایت ویژه سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر و در راستای همراهی با مردم سیل زده از استان سیستان و بلوچستان آغاز شده است و گروههای بومی استان سیستان و بلوچستان در این دوره جشنواره از ۲۰ تا ۲۵ بهمن در شهرهای زاهدان، چابهار، نیک شهر و قصرقند اجراهای خود را بروی صحنه برده اند.
در این دوره از جشنواره یاد و خاطره جانباختگان سانحه هوایی هواپیمای اوکراینی گرامی داشته میشود و نخستین دوره جایزه موسیقی و رسانه و جایزه ترانه سال از برنامه هایی خواهد بود که برای نخستین بار برگزار خواهند شد.
محمد الهیاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس جشنواره در نشست خبری این رویداد بزرگ هنری تاکید کرد: قصد داریم مهم ترین رویداد موسیقی کشور را به نحوی مدیریت و هدایت کنیم که از این پس گروههایی که در جشنواره حضور پیدا میکنند با اجرای آثار تازه در این رویداد حضور داشته باشند و جشنواره موسیقی سرآغازی برای اجرای قطعات جدید و گروههای مختلف شرکت کننده باشد.
رئیس جشنواره سی و پنجم موسیقی فجر، باید به سمتی برویم که جشنواره موسیقی فجر نقش جریانسازی خود را ایفا کند که بطور قطع اگر این فضا به درستی هدایت شود جشنواره به اعتباری خواهد رسید که شاهد حضور بزرگان و ستارههای موسیقی ایران خواهد بود.
سیو پنجمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر امسال در آن ۲۵۳ گروه از ۲۵ استان شرکت کرده و هنرمندان این رویداد از دو طریق دعوت و شرکت در فراخوان برای اجرای برنامه انتخاب شده اند که ۶۰ درصد هنرمندان حاضر از طریق فراخوان و ۴۰ درصد به صورت دعوتی در این رویداد به روی صحنه می روند.
در کنار تهران استانهای بوشهر، آذربایجان شرقی، خوزستان، گلستان، فارس، خراسان شمالی، زنجان، سیستان و بلوچستان و منطقه آزاد اروند میزبان این دوره از جشنواره در شهرهای مختلف کشور خواهند بود.
در حوزه قدردانی از هنرمندان و استادان بزرگ موسیقی ایران امسال از بزرگانی چون افلیا پرتو، نادر مشایخی، حسن اسکندری و هوشنگ ظریف طی مراسمی در اختتامیه تجلیل به عمل خواهد آمد.
مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره نحوه دعوت گروههای شرکتکننده در جشنواره، تاکید دارد که ما همه باید کمک کنیم که در این مقطع حساس موسیقی برنده باشد.
مراسم اختتامیه سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر پنجشنبه اول اسفند در تالار وحدت طی مراسم ویژه ای با حضور مسئولان کشوری و فرهنگی و هنری همراه با اهالی هنر به ویژه موسیقی و مردم برگزار خواهد شد.
نظر شما