زنان بخش اثرگذار در حوزههای مختلف جامعه هستند که در سالهای اخیر با گسترش فهم اجتماعی و افزیش حقوق جنسیتی زنان، مطالبات، خواستهها و انتظارات آنها نیز در سطح جامعه ارتقا یافته است.
با گسترش فضاهای علمی و افزایش سطح آگاهی عمومی و اختصاصی، زنان در چند دهه اخیر نیز متوجه جایگاه و منزلت اجتماعی خود شدهاند هرچند که قبل از انقلاب نیز چنین شعارها و مطالباتی وجود داشته است.
با توجه به جایگاه زنان در یک جامعه اسلامی دارند باید بهای لازم به جایگاه زنان چه از نظر شان و منزلت زنان در این جامعه و همچنین تدوین قانون در راستای رسیدن به مطلوبی که زنان به خواستههای خود براساس یک چارچوب منطقی برسند همیشه این انتظار بوده است.
بنابراین وقتی بحث از مشارکت زنان به میان میآید ۲ معنا و مفهوم از حضور زنان مطرح است؛ اول مشارکت زنان در رای دادن(صاحبان رای) و دوم مشارکت زنان برای حضور در انتخابات(زمانی که زنان خود را به معرض رای مردم قرار میگیرند).
از سویی حضور فعال زنان هرمزگان براساس توانمندیها و ظرفیتهای آنان برای رقابت در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی درحوزه مرکزی و شرق هرمزگان نمودی از رشد و شکوفایی توانمندیهای زنان این استان در این دوره از انتخابات است.
بنابراین وقتی صحبت از مجلس شورای اسلامی میشود یعنی قوهای که قوانین در حوزههای مختلف توسط نمایندگان در آن مصوب میشود که بخشی از آن به قوانین خانواده و از جمله حقوق زنان برمیگردد، لذا حضور زنان چه برای دادن رای به نامزدها و چه حضور خود زنان به عنوان نامزد انتخابات در تصویب این دسته از قوانین تعیین کننده است.
مشارکت زنان در انتخابات نمود عینی حضور اجتماعی
عضو هیاتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس در اهمیت نقش زنان در انتخابات اظهارداشت: وقتی مشارکت زنان در انتخابات پررنگ و گسترده باشد به تبع این حضور آنها را برای تحقق خواستهها و مطالبات بر روی زمین مانده و فراموش شده که بانوان جامعه انتظار دارند خواستههای آنها ویژهتر مورد توجه قرار بگیرد.
سید رضا هاشمیزاده در گفتوگو با ایرنا افزود: درحوزههای فردی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی زنان نیز نقدهایی دارند، زیرا آنچنان که باید و شاید مطالبات آنها در این سالها مورد توجه قرار نگرفته است.
وی ادامه داد: یکی از راههای تحقق این خواستهها از سوی نمایندگان آینده مجلس نیز مشارکت و حضور گسترده زنان در پای صندوقهای رای است.
این جامعهشناس ارتباطات بیان داشت: در برخی موارد اجتماعی، مهارتی و حضور زنان شاید هنوز کمبودهایی وجود داشته باشد که برخی از آنها قانونی و برخی عرفی است که بخشی از آن باید توسط رسانهها دنبال شود و برخی هم توسط رهبران فکری و مراجع تصمیمساز و سیاستگذار دنبال کنند.
هاشمیزاده گفت: زنان با مشارکت گسترده به نامزدهایی که نسبت به حقوق زنان تابع قانون و عملگرا هستند میتوانند در این دوره نمایندگانی را به مجلس بفرستند که دغدغههایشان مثل سهمیههای اشتغال زنان و حضور زنان در برخی مشاغل را در قالب طرح و قوانینی پخته، منسجم و ثمربخش به صحن مجلس ببرند.
وی معتقد است که مشارکت زنان در انتخابات نشان دادن نمود عینی حضور اجتماعی به عنوان یک نیروی تاثیرگذار سیاسی و اجتماعی و رای برآمده از نوع نگاه و اندیشه و فرهنگی است که در جامعه خود را نشان میدهد.
عضو هیاتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس یادآور شد: زنان با مشارکت خود در پای صندوقهای رای میتوانند نشان دهند که این نمود به طور عینی به سمت بالاتر در حرکت است و از سویی توانمندیها و مشکلات حوزه زنان را با نامزدی که مورد وثوق آنهاست درمیان بگذارند.
هاشمیزاده با بیان اینکه تاثیر فرهنگ سنتی و حتی مدرنی که زنان جامعه در برآیند تصمیمسازی یک موضوع خواهند داشت و حتی در جهتگیری آرا نیز میتوانند بسیار موثر باشند، معتقد است: هنوز آن جایگاهی که زنان در حوزههای مختلف باید به آن برسند به طور کامل مهیا نشده است.
به عقیده این صاحبنظر در حوزه اجتماعی، حاکمیت مردسالار و نبود انگیزه آگاهی دهی برای دفاع از نیازهای زنان، از موانع اصلی ایفای نقش پررنگتر توسط بانوان در امر سیاسی «انتخابات» است.
وی اضافه کرد: هنوز در کشور ذهنیتهای مردسالارانه در حوزههای ورزش، هنر و فعالیتهای سیاسی و اجتماعی و زیست محیطی وجود دارد، لذا مشارکت زنان در انتخابات و باورمندی مردان به توانمندیهای بانوان در تحقق سهم بانوان در جامعه تعیین کننده است.
این مدرس جامعهشناسی یادآور شد: زنان برای اینکه خواستهها و مطلوبهای خود را به دست بیاورند باید در فضای انتخاباتی حضوری پررنگ داشته و بدانند که رای آنها بسیار اثرگذار است.
ثبتنام ۱۹ زن در انتخابات مجلس خودباوری زنان هرمزگان را تقویت کرد
مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل استانداری هرمزگان نیز گفت: مشارکت زنان در همه ابعاد زندگی بشر نقش برجسته و تاثیرگذار داشته، هرچند این مهم شاید به ظاهر ملموس نباشد اما تاثیرآن بر جامعه انکارناپذیر است.
فاطمه رکنالدینی در گفتوگو با ایرنا اظهارداشت: ورود زنان به حوزههای فراتر از محدوده تعریفشده خانواده و مسوولیتپذیری در جامعه و انجام فعالیتهای جدید زمینه مشارکت در بخشهای دیگر را فراهم کرده و میتوان گفت به معنای آغاز مشارکت اجتماعی است.
وی ادامه داد: مسوولیتهای اجتماعی زنان در طول تاریخ آرام و همواره با حساسیت و لاکپشتی بوده تا جاییکه در مقاطع مختلف این حضور و مشارکتها دچار نوسان شده است.
رکنالدینی با بیان اینکه رکود حضور اجتماعی زنان در برخی دولتها در عرصه خدمت و مدیریتی قابل تامل بوده، گفت: امروزه و پس از انقلاب اسلامی جایگاه زنان و مشارکت آنان بسیار چشمگیر بوده تا جاییکه در برخی حوزهها مثل دانشگاه گوی سبقت از مردان ربوده و نسبت آمارها معکوس شده است.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی روزنامهنگاران هرمزگان افزود: در دولت تدبیر و امید فضای فعالیت زنان در همه عرصهها تکان خورد تا جایی که انتصاب مدیران زن به شعار رییس دولت در افزایش سهم زنان در کرسیهای مدیریت بسیار نزدیک شد.
وی ابرداز داشت: اتفاقی که در دولت تدبیر و امید به خصوص در دو سال اخیر در زمان دکتر همتی به عنوان استاندار هرمزگان افتاد یکی از بیسابقهترین رخدادهای انتصابها و استفاده از ظرفیت زنان بوده است.
به گفته رکنالدینی، انتصاب حدود ۱۰ زن به عنوان مدیر دستگاههای اجرایی و انتصاب یک زن به عنوان معاون استاندار هرمزگان برای نخستین بار در این استان فضا را برای انتصاب سایر مدیران باز کرد.
مدیرکل روابط عمومی استانداری هرمزگان ادامه داد: ثبتنام ۱۹ نفر زن و۹۵نفر مرد برای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در این استان بیانگر فاصله معنیداری است که خودباوری زنان این مرز و بوم بیش از پیش احساس میشود.
وی در عین حال بیان داشت: به رغم تمایل زنان برای حضور در بهارستان، زنان هرمزگان به عنوان نماینده مردم کمترین اقبالی در این زمینه داشته که میطلبد زنان بیشتر تلاش کنند.
رکنالدینی تصریح کرد: در بسیاری از استانها مانند بوشهر این خط را شکستهاند و به عنوان صدای مردم هماکنون در سطح کشور مطرح شدهاند که ضروری است این مهم در هرمزگان نیز مورد توجه بیشتری قرار بگیرد.
وی در خصوص نقش مشارکتی زنان در پای صندوقهای رای نیز گفت: فعالیت زنان در مسایل سیاسی ریشه دیرینه دارد و نقش آنان در سرنوشت انتخابات را هیچ کس نمیتواند نادیده و بیاهمیت بگیرد.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی روزنامهنگاران هرمزگان در این باره بیان داشت: نیمی از جمعیت پنهان جامعه علاوه بر اینکه خود رای دارند به عنوان مادر، همسر و خواهر میتوانند تاثیر مهمی در مشارکت سایر اعضا خانواده داشته باشند.
رکنالدینی افزود: از سویی زنان میتوانند یک خانواده را برای مشارکت در انتخابات بسیج کنند که جا دارد از همینجا از زنان غیرو خستگیناپذیر استانم برای شرکت در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی دعوت کنم.
شعارهای انتخاباتی صرفا برای جمعآوری رای زنان نباشد
یک فیلمساز جوان هرمزگانی نیز با اشاره به نقش مهم زنان به عنوان نیمی از جامعه در انتخابات، گفت: در قرآن ۲۴ مرتبه از اسم زن و مرد به صورت مساوی ذکر شده، لذا جایگاه زن را از هر زاویه که نگاه کنیم بسیار مهم و اثرگذار است.
مرضیه دهقانی در گفتوگو با ایرنا افزود: به عنوان یک فیلمساز زاویه نگاهم را به این شکل ترسیم میکنم که برای آینده خود و همه زنان هرمزگانی، حضور در پای صندوقهای رای و انتخاب افراد اصلح افرادی در این دوره از انتخابات مجلس بسیار مهم و اثرگذار خواهد بود.
وی از زنان هرمزگان به عنوان زنان تلاشگر نام برد که به رغم توانمندیهایشان از جمله در حوزه هنر اما این قشر از جامعه هرمزگان چه در داخل مجلس و چه در جامعه، مظلوم واقع شدهاند.
این فیلمساز جوان با اشاره به توانمندی و حضور زنان در مجلس شوراس اسلامی و شورای شهر، در عین حال بیان داشت: به عنوان یک فیلمساز و از جامعه هنرمندان معتقدم کسی که حامی واقعی زنان این استان باشد را ندیدم.
دهقانی ادامه داد: زنان هرمزگان همیشه در صحنه هستند و به رغم برگزاری چندین دوره از انتخابات مختلف اما یک عده از زنان این استان به خصوص زنان بومی هرمزگان مظلوم واقع شدهاند.
این فعال در حوزه هنر اضافه کرد: در این استان زنان تلاشگری در حوزه صنایع دستی و دستفروشها در بازار بخش عمدهای از زنان جامعه هستند که به خوبی دیده نشده و نامزدها فقط زمان انتخابات و رایگیری سراغ آنها میروند و این استفاده از ابزاری از زنان بیعدالتی در حق آنان است.
وی یادآورشد: این روزها به دلیل وجود فضای انتخاباتی شاید شعارهایی در حمایت از زنان از جمله زنان سرپرست خانوار نیز داده شود اما انتظار میرود همانطور که نامزدها به دنبال رای زنان هستند به همان اندازه نیز برای تحقق خواستههای زنان این استان تلاش و طرحهایی به دور از شعار و در حمایت از مطالبات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی زنان هرمزگان را پیگیری و تصویب کنند.
دهقانی توصیه کرد: شعارهای نمایندگان این دوره در حمایت از جامعه زنان صرفا برای رای گرفتن نباشد و در واقعیت نیز مطالبات به حق زنان عملیاتی شود.
مشارکت زنان در همه فعالیتهای سیاسی یک ضرورت است
مدیرعامل خانه مطبوعات هرمزگان نیز در خصوص نقش مشارکت و حضور زنان در انتخابات و رای دادن اظهارداشت: یکی از عرصههایی که به رغم نبودن موانع قانونی، حضور و مشارکت زنان در آن محدود مانده، نهاد قانونگذاری یا مجلس شورای اسلامی است.
معصومه قاسمی در گفتوگو با ایرنا بیان داشت: در قانون انتخاباتی مجلس شورای اسلامی شـرط جنسـیت درنظر گرفته نشده و در مـتن قـوانین و آیین نامههای اجرایی نشات گرفته از آن، هیچگونـه نابرابری جنسیتی مشاهده نمیشود.
وی معتقد است: حق رأی دادن و انتخاب شدن و عضویت در هیات رئیسه مجلس را برای زنـان بـه رسـمیت شـناخته شده اما در ایران میزان حضور زنان در مجالس قانونگذاری در میان کشـورهای جهـان در شاخص توانمندی سیاسی زنان رتبه پایینی دارد.
این فعال رسانهای گفت: از آنجایی که شاهد حضور زنان نخبه و فعالان سیاسی، اجتماعی و چهرههای علمی در میان بانوان هستیم، کاهش حضور زنان در مجلس اثرگذاری و پیگیری مطالبات آنها را نیز کاهش خواهد داد.
قاسمی افزود: تشکلهای زنان میتوانند نقش اساسی در آگاهی سیاسی و ترغیب دیگران به شرکت در انتخابات و مسائل سیاسی داشته باشند در همین راستا اگر قشر فرهیخته بانوان فعال شود به طور یقین تأثیرگذاری نگر شود و بسیاری از مشکلات خود به خود مرتفع خواهند شد.
وی با بیان این جمله که؛ قدرت واقعی زنان، مشارکت در تصمیمگیری و تصمیمسازی سیاسی است، نـه صرفاً در فعالیتهای اجتماعی یادآور شد: دوری از مراکز تصمیمگیری سیاسـی، آنهـا را از مراکز تصمیمگیری اجتماعی و اقتصادی نیز دورمـی کنـد.
مدیرعامل خانه مطبوعات هرمزگان اضافه کرد: مفهوم توسعه متوازن که مقدمهای ضروری برای تحقق توسعه پایدار است، به معنای استفاده از همه ظرفیتهای انسانی مفهوم واقعی خود را از دست میدهد زیرا زنان بخش مهم و محوری این ظرفیت هستند و خود نیز باید در این مسیر پیشگام باشند.
قاسمی اظهارداشت: با قاطعیت میتوان گفت مشارکت زنان در همه فعالیتهای سیاسی یک ضرورت است و به تعبیری اگـر زنان درحوزه سیاسی، اقلیت به شمار آیند در واقع دموکراسی ناتمام است.
براساس اعلام کمیته اطلاع رسانی انتخابات هرمزگان اسامی ۴۷ نفر از افراد تایید صلاحیت شده برای رقابت انتخاباتی یازدهمین دوره مجلس و شورای اسلامی را در استان مجوز تبلیغات دارند و میتوانند برنامههای خود را با مردم درمیان بگذارند.
ازبین کل نامزدهای تایید صلاحیت شده ۲۷نفر از حوزه انتخابیه حوزه مرکزی شامل بندرعباس، قشم، حاجی آباد، بندرخمیر و بوموسی، ۱۱ نفرحوزه غرب هرمزگان شامل بندرلنگه، بستک و پارسیان و ۹ نفر درحوزه شرق هرمزگان شامل میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد است.
دراین دوره از ۴۷ نفرداوطلب نمایندگی مجلس، هشت نفر زن بوده که چهار نفر از حوزه انتخابیه بندرعباس مرکز استان، سه نفر از شرق و یک نفر هم از غرب نامزد نمایندگی یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی شدهاند که نسبت به دورههای گذشته کم سابقه است.
استان هرمزگان دارای پنج کرسی نمایندگی درمجلس شورای اسلامی شامل حوزه مرکزی بندرعباس، قشم، حاجی آباد، بندرخمیر و بوموسی سه نفر، حوزه شرق هرمزگان شامل میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد یک نفر و درحوزه غرب هرمزگان شامل بندرلنگه، بستک و پارسیان یک نفر است.
نظر شما