یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در حالی به ایستگاه اصلی خود یعنی گزینش داوطلبان از سوی مردم و راهیابی ۶ نفر به بهارستان به عنوان نماینده مردم کردستان در پنج حوزه انتخابیه رسید که حدود ۱۰ ماه از آغاز فعالیت ستاد انتخابات، رویدادهای مختلفی را پشت سر گذاشتیم.
اولین رویداد رسمی انتخاباتی کردستان در ۲۲ اردیبهشت امسال با معرفی هشت نفر از مدیران استان به عنوان اعضای ستاد انتخابات از سوی بهمن مرادنیا استاندار رقم خورد تا فعالیتهای انتخاباتی به شکل منسجمی آغاز شود.
طبق تقویم یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از ۱۰ تا ۱۶ خرداد فرصت مشمولان ماده ۲۹ قانون انتخابات بود تا از سمت های مدیریتی خود استعفا دهند که در این مهلت قانونی طبق اعلام ستاد انتخابات کردستان ۱۱ نفر در حوزه های پنجگانه انتخابیه این استان از سمت خود استعفا دادند.
انتخاب یک هزار و ۳۰۰ دیدبان قضایی
قوه قضاییه یکی از بازوهای نظام جمهوری اسلامی در برگزاری انتخابات سالم است که دادگستری کردستان در ۳۰ مهر ماه شعب ویژه رسیدگی به جرایم انتخاباتی را تشکیل داد و بررسیهای خود به منظور رصد تخلفات داوطلبان از همان زمان به صورت ویژه در دستور کار خود قرار داد.
همچنین دادگستری کل کردستان در این راستا یک هزار و ۳۰۰ نفر از دیدهبانهای مردمی را برای رصد تخلفات انتخاب کرد و در قالب دوره های آموزشی مختلف فعالیتهای خود را در راستای رصد این تخلفات آغاز کردند.
مشارکت ۲۰ هزار نفری در برگزاری روند انتخابات
در نهایت پیش از آغاز نام نویسی داوطلبان ستاد انتخابات استان ۲۰ هزار نفر از کارمندان، فرهنگیان، معتمدان محلی و نمایندگان نهادهای انقلابی در قالب عوامل اجرایی در این استان برای انجام امور مربوط به انتخابات از جمله ثبت نام داوطلبان تا زمان رای گیری ساماندهی شدند.
شکوهی که داوطلبانش ۳۱ درصد رشد یافتند
ثبت نام از داوطلبان برای نمایندگی یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از روز شنبه ۱۰ آذر آغاز و تا جمعه ۱۶ این ماه ادامه داشت که در این مدت ۲۸۱ نفر از احزاب، طیفها و گروههای سیاسی و تشکلهای مختلف مردمی و مستقل برای حضور در رقابتهای انتخابات در پنج حوزه انتخابیه این استان نام نویسی کردند.
در این مرحله تعداد داوطلبان ثبت نام کننده برای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در این استان نسبت به ۲۱۳ نفر مجلس دهم ۶۸ نفر شامل ۳۱ درصد افزایش یافت.
همچنین در این دوره از انتخابات ۲۹ نفر از داوطبان را زنان تشکیل میدادند که مشارکت بانوان در این دوره نیز نسبت به ۲۱ نفر ثبت نامی دوره قبل، ۳۳.۳۳ درصد رشد داشت و نسبت مردان نیز از ۱۹۲ نفر دوره قبل با ۶۸ نفر رشد ۳۵ درصد افزایش داشت و به ۲۵۲ نفر رسید.
مدرک تحصیلی داوطلبان این دوره از انتخابات شامل ۱۷ نفر دانشآموخته کارشناسی، ۲۲۱ نفر دانش آموخته کارشناسی ارشد، ۳۸ نفر دانش آموخته دکترا و پنج نفر نیز دانش آموخته علوم حوزوی بود.
نسبت تعداد داوطلبان ثبت نام کننده به هر کرسی نمایندگی مجلس شورای اسلامی در این دوره در حوزه انتخابیه سنندج، کامیاران و دیواندره ۴۷ نفر، حوزه انتخابیه بیجار ۵۰ نفر، حوزه انتخابیه قروه و دهگلان ۴۲ نفر، حوزه انتخابیه سقز و بانه ۳۷ نفر و حوزه انتخابیه مریوان و سروآباد نیز ۵۵ نفر بود.
آغاز انصرافیها
دوشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۸ یعنی یک روز پس از اتمام مهلت ثبت نام داوطلبان یک نفر از حوزه انتخابیه بیجار آغازگر انصرافیهای داوطلبان یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی شد که این افراد در روز برگزاری انتخابات به ۷۱ نفر رسیده است.
تاکنون ۳۵ نفر قبل از اتمام بررسی صلاحیتها توسط هیات اجرایی، هشت نفر قبل از اتمام بررسی صلاحیتها توسط هیات نظارت استانی، ۲ نفر قبل از اتمام بررسی صلاحیت هیات مرکزی نظارت (شورای نگهبان) و ۲۵ نفر نیز پس از اعلام صلاحیتها و در زمان تبلیغات از ادامه روند انتخابات انصراف خود را از حضور در این عرصه اعلام کردند.
آغاز رسمی فعالیت هیات بازرسی
۲۳ آذر فعالیت رسمی هیات بازرسی انتخابات استان کردستان آغاز و با استقرار این هیات در ۱۰ فرمانداری استان گزارشهای مختلف مردم و داوطلبان یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی را دریافت کرد.
هم اکنون نیز هیات بازرسی انتخابات شهرستانها در فرمانداریها و هیات استان نیز با شماره تلفن ۳۳۱۶۳۸۴۲ و آدرس الکترونیکی bazrasi@ostan-kd.ir آماده دریافت تمام گزارشات مردمی و داوطلبان است.
احراز صلاحیت ۲۲۴ داوطلب کردستانی
هیاتهای اجرایی در مهلت ۱۰ روزه خود صلاحیت ۲۸۱ داوطلب کردستانی را بررسی و در نهایت در ۲۷ آذر تعداد احراز صلاحیت شدگان از سوی ستاد انتخابات استان کردستان ۲۲۴ داوطلب اعلام شد.
هیاتهای اجرایی در مدت زمان بررسی صلاحیتها، صلاحیت ۲۲ نفر از داوطلبان را احراز نکردند که این افراد شامل چهار نفر در حوزه انتخابیه بیجار، ۱۰ نفر در حوزه انتخابیه سقز و بانه، پنج نفر در حوزه انتخابیه سنندج، دیواندره و کامیاران و سه نفر در حوزه انتخابیه قروه بودند ضمن اینکه صلاحیت تمام داوطلبان حوزه انتخابیه مریوان و سروآباد تایید شده بود.
۹۸ داوطلب از فیلتر نظارت و بازرسی عبور کردند
۲۲ دی زمان اعلام تایید صلاحیت داوطلبان یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی توسط دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان بود که این دفتر تعداد داوطلبان تایید صلاحیت شده را در استان کردستان ۹۸ نفر اعلام کرد که در این مرحله ۱۰۳ نفر رد صلاحیت شدند و صلاحیت ۳۷ دیگر نیز احراز نشد.
در این مرحله تعداد تایید صلاحیت شدگان در حوزه های پنجگانه شامل ۳۴ نفر در حوزه انتخابیه سنندج، دیواندره و کامیاران، ۲۸ نفر در حوزه انتخابیه بیجار، ۹ نفر در حوزه انتخابیه سقز و بانه، ۱۳ نفر در حوزه انتخابیه قروه و دهگلان و ۱۴ نفر در حوزه انتخابیه مریوان و سروآباد بود.
چهار تخلف انتخاباتی در کردستان ثبت شد
۱۲ بهمن اولین باری بود که مسوولان دستگاه قضایی آماری از گزارشها و تخلفات انتخاباتی را اعلام کردند که به گفته محمدرضا مترقب رییس کل دادگستری استان کردستان تا آن زمان چهار فقره گزارش و تخلف انتخاباتی به ستاد پیشگیری از جرایم و تخلفات انتخاباتی ارسال شده که در حال رسیدگی است.
این تخلفات به حوزههای مربوطه توسط شعب ویژه ارسال شده و پس از تحقیقات و طی شدن مراحل دادرسی احکام مربوطه در خصوص این پروندهها صادر خواهد شد.
افزایش تعداد داوطلبان تایید صلاحیت شده کردستان به ۱۱۵ نفر
۱۲ بهمن نیز مهلت اعلام تایید صلاحیت داوطلبان یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از سوی شورای مرکزی نظارت بود که طبق اعلام شورای مرکزی نظارت بر انتخابات و براساس بررسیهای انجام شده تعداد داوطلبان تایید صلاحیت شدگان از ۹۸ نفر قبلی به ۱۱۵ نفر رسید.
به عبارتی در روند این انتخابات ۲۸۱ داوطلب در این استان برای حضور در انتخابات ثبت نام کرده بودند که هیات اجرایی صلاحیت ۲۲۴ نفر را تایید کرد، هیات نظارت استان این تعداد را به ۹۸ نفر کاهش داد و هیات مرکزی نظارت نیز در آخرین مرحله بررسی صلاحیت های تایید شده را به ۱۱۵ نفر رساند.
اعتراضها کارساز شد
طبق تقویم انتخابات داوطلبان رد صلاحیت شده می توانند از ۱۲ تا ۱۴ بهمن به مدت سه روز نسبت به اعلام نتیجه صلاحیتشان به شورای نگهبان اعتراض کنند که در این مرحله از بین شکایت کنندگان ۱۱ نفر توانستند تایید صلاحیت خود را بگیرند.
با تایید این افراد تعداد داوطلبان تایید صلاحیت شده در حوزه های پنجگانه استان کردستان به عدد ۱۲۶ رسید که شامل ۴۳ نفر در حوزه انتخابیه سنندج، کامیاران و دیواندره، ۱۴ نفر در حوزه انتخابیه بانه و سقز، ۱۷ نفر در حوزه انتخابیه قروه و دهگلان، ۲۰ نفر در مریوان و سروآباد و ۳۲ نفر در بیجار بودند.
تعیین ۲۶۴ نقطه شهری برای تبلیغات کاندیداها در کردستان
طبق ماده ماده ۵۶ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی و ماده ۴۰ آئین نامه اجرایی آن، فعالیتهای تبلیغاتی نامزدهای تایید صلاحیت شده از بامداد روز پنجشنبه مورخ ۲۴ بهمن آغاز و در ساعت هشت صبح یکم اسفند یعنی ۲۴ ساعت قبل از شروع اخذ رای پایان یافت.
دستگاه های متولی از جمله شهرداریهای استان برای رعایت حقوق شهروندی و حفاظت از سیما و منظر شهری ۲۶۴ نقطه شهری برای انجام تبلیغات کاندیداهای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در نظر گرفتند.
هر چند داوطلبان مجلس شورای اسلامی در برخی شهرها به علت زیاده خواهی خود و یا هوادران در آخرین روزهای تبلیغات در محل های خارج از نقاط جانمایی شده تبلیغات خود را انجام دادند اما به علت فراگیری استفاده از فضای مجازی تبلیغات در سطح شهرها کمرنگ بود.
این مکان ها شامل در شهر سنندج ۳۰ نقطه، در سقز ۱۳۰ نقطه، در مریوان ۶ نقطه، در قروه ۴۰ نقطه، در بیجار ۲۰ نقطه، در دیواندره ۶ نقطه، در کامیاران ۱۵ نقطه، در دهگلان ۱۶ نقطه و در بانه ۱۱ نقطه در اختیار ستاد کاندیداها قرار گرفته بود.
آغاز تبلیغات داوطلبان
همزمان با سراسر کشور ۱۲۶ داوطلب نمایندگی مجلس شورای اسلامی در کردستان تبلیغات خود را آغار کردند تا مردم با با شناختی کامل کاندیدای اصلح خود را در دوم اسفند سال جاری انتخاب و روانه یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی کنند.
پیشبینی یک هزار و ۲۳۴ شعبه اخذ رای
ستاد انتخابات استان کردستان یک هزار و ۲۳۴ شعبه اخذ رای برای جمع آوری آرای مردم این استان در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی پیش بینی کرده است.
از این تعداد ۵۲۹ شعبه شهری و ۷۰۵ مورد نیبز شعبه روستایی بوده که از مجموع کل شعب اخذ رای، ۶۳۲ شعبه ثابت و ۶۰۲ شعبه هم سیار است.
هم اکنون صندوق های این شعبه ها به عوامل اجرایی تحویل داده شده و آنان نیز موظف هستند روند جمع آوری آرای مردم را از ساعت هشت صبح تا ۱۸ بعد از ظهر امروز جمعه جمع اوری کنند.
۹۴ نفر در گوی داوری مردم
در نهایت پس از انصراف ۷۱ داوطلب و رد صلاحیت یا عدم احراز صلاحیت ۱۱۶ نفر هم اکنون ۹۴ کاندیدا شامل ۸۶ مرد و هشت زن در استان کردستان برای کسب ۶ کرسی مجلس شورای اسلامی با هم رقابت میکنند تا امروز جمعه دوم اسفند همزمان با سراسر کشور، مردم کردستان در پنج حوزه انتخابیه ۶ تن از داوطلبان را به عنوان نماینده خود انتخاب کنند.
طبق اعلام ستاد انتخابات استان کردستان در این استان کمتر از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر واجد شرایط رای دادن هستند که از این تعداد ۵۸ هزار و ۲۴۰ نفر رای اولی هستند، دستاندرکاران انتخابات برای جمع آوری آرای مردم این استان یک هزار و ۲۳۴ شعبه پیش بینی کردهاند.
استان کردستان دارای پنج حوزه انتخابیه و ۶ نماینده در مجلس شورای اسلامی است، (حوزه انتخابیه سنندج شامل شهرستانهای سنندج، کامیاران و دیواندره ۲ نماینده، حوزه انتخابیه بیجار یک نماینده، حوزه انتخابیه قروه شامل شهرستانهای قروه و دهگلان یک نماینده، حوزه انتخابیه سقز شامل شهرستانهای سقز و بانه یک نماینده و حوزه انتخابیه مریوان شامل شهرستانهای مرویان و سروآباد یک نماینده) است.
استان کردستان بر اساس آخرین سرشماری نفوس مسکن سال ۱۳۹۵ دارای یک میلیون و ۶۰۳ هزار و ۱۱ نفر جمعیت است که بر اساس اعلام مرکز آمار ایران در ۱۰ شهرستان، ۳۲ شهر، ۳۱ بخش، ۸۶ دهستان، حدود یک هزار و ۷۰۰ روستا ساکن هستند که ترکیب جمعیتی آن شامل ۲۹ درصد ساکنان روستایی و ۷۱ درصد ساکنان شهری است.
نظر شما