زنانی که در شعبه های اخذ رای دیده می شوند، نیامده اند تا فقط رای بدهند، این زنان که از ظاهر آنها پیداست بیشتر به قشر متوسط و گاه کم برخوردار جامعه تعلق دارند که به امید بهبود شرایط آمده اند و انتظار دارند که نمایندگان منتخب آنان، کسی که رای مردم را آورده است انتظارات قانونی آن ها را، به خصوص قشر مظلوم بانوان را برآورده کند.
مشکلات ریز و درشت بانوان در مجلس دیده شود
یکی از این بانوان که سرپرست خانوار است در مورد انتظارات خود از مجلس یازدهم و به ویژه نماینده ای که به او رای می دهد، حل مشکلات ریز و درشت بانوان سرپرست خانواده است.
او خواهان حمایت مجلس از این قشر رنجدیده با وضع قوانینی است که دردهای این زنان را به درستی درمان کند و آنچه را که تا کنون انجام شده است، چندان رضایتبخش نمی داند.
حبیبه درتومی می گوید: خواست من و زنانی همچون من حمایت جدی مجلس از بانوانی است که بار زندگی را به دوش می کشند و اشتغال، داشتن سرپناه و حمایت های قانونی و اصلاح قوانین کار را از مواردی بیان می کند که باید به آن توجه شود.
حمایت های قانونی از خانه دارها
یکی از بانوان که برای رای دادن به شعبه اخذ رای مدرسه مشکات بجنورد آمده است، می گوید: حوزه زنان و خانواده گرفتار مشکلاتی است که روی هم تلنبار شده است.
فاطمه محمدی می افزاید: هیچ قانونی از بانوان خانه دار حمایت نمی کند و این موضوع منجر به نبود امنیت دایمی در خانه است به طوری که اگر مردی به هر بهانه ای بخواهد همسر خود را طلاق دهد، می تواند آن هم در حالی که زنان خانه دار حتی از کمترین حمایت های مالی و حقوقی برخوردار نیستند.
او اضافه می کند: برخی بیمه زنان خانه دار را حامی این قشر می خوانند اما چه بیمه ای که باید ماهانه ۶ میلیون ریال برای آن پرداخت کرد، آن هم در شرایطی که درآمدی نداریم و صد البته همسرانمان نیز در این وضعیت اقتصادی ترجیح می دهند این مقدار پول پرداخت نکنند.
ایجاد فرصت برابر شغلی برای همه
یکی دیگر از زنان بجنوردی می گوید: معلم بازنشسته هستم و دستم از مال دنیا خالی است اما ۴ فرزند دارم که همه تحصیلات عالی دارند اما بیکارند و کارهای نیمه وقت و مقطعی هم دردی از آنها دوا نمی کند.
خدیجه سلیمانیان می افزاید: از مجلس آینده انتظار دارم قوانینی وضع کند که موجب ایجاد اشتغال شود و اگر هم شغلی هست فقط مخصوص قشر خاصی نباشد و همه بتوانند از فرصت های عادلانه اشتغال بهره مند شوند نه این که فقط قشر خاصی از این فرصت استفاده کند.
وی با بیان اینکه امور زنان و خانواده بدون برنامه خاصی به حال خود رها شده است، اظهار می کند: نماینده ای که به او رای می دهم باید در قبال رای من احساس مسوولیت کند و از حیف و میل شدن امکانات به نام زن و خانواده، جلوگیری کند.
بازخوانی حقوق مالی زنان در خانواده
یک بانوی دانشجو نیز می گوید: اشتغال، ازدواج جوانان و تحکیم خانواده از مواردی است که باید نمایندگان مجلس آنها را دیده و به آن توجه کنند و همچنین بازخوانی حقوق مالی زنان در زندگی مشترک ضروری است.
فریده اربابی می افزاید: این مهم میتواند اقدامی در جهت رفع مشکلات موجود در ارتباط با مهریه و رفع موانع ازدواج از جمله دل نگرانیهای خانوادهها در امر ازدواج باشد.
او می گوید: یکی از دلایل بالا رفتن مهریهها دستیابی به امنیت مالی و حقوقی توسط زنان است، در حالی که با وضع قوانینی در جهت دستیابی به حقوق زنان، این مشکل که یک چرخه لاینحل تضاد دائمی را ایجاد کرده است، حل می شود.
وی اظهار می کند: با تصویب قوانینی که این نگرانیها را برطرف کند و متضمن حقوق مالی زن در طول زندگی مشترک باشد، مهریههای بالا و مشکلات ناشی از آن هم به وجود نمی آید.
قوانین مربوط به زنان اجرا شود
بانوی دیگری که در شعبه اخذ رای مدرسه شهید رجایی بجنورد حضور یافته است، می گوید: زنان از نمایندگان مجلس انتظار دارند در مسیر خواسته های آنان از طریق اصلاح یا تصویب قوانین مناسب از یک سو و از سوی دیگر اعمال نظارت بر دستگاه های مختلف اجرایی در استیفای حقوق مردم در حوزه های مختلف، اقدامی مناسب و قابل قبول صورت دهند.
او بدون معرفی، خود را استاد نیمه وقت دانشگاه خوانده و می افزاید: هنگامی که قوانینی در حمایت از زنان طرح می شود آنچنان در پیچ و خم تصویب و اجرا می ماند که ممکن است تصویب آن سال ها طول بکشد و سپس در مسیر اجرا نیز با بی اعتنایی مواجه شود و در واقع قوانین خوب زیادی داریم که اجرا نمی شوند و نمایندگان باید بر این موارد نظارت کنند.
وی در ادامه اظهار می کند: از آنجا که در کشور ما در طول قرون متوالی دست زنان از منابع گوناگون قدرت به اشکال گوناگون، کوتاه بوده و یا دسترسی کمتری به آن داشته اند، تقاضاها نیز بیشتر و انباشته شده تر است.
وی به این نکته نیز اشاره می کند که مجالس قانونگذاری سعی کردند نیازهای حوزه زنان را انکار کنند و می گوید: نمایندگان برخی دوره ها به تصویب طرح ها و لوایحی روی آوردند که با نیاز بسیاری از زنان ایرانی مرتبط نبود و نیاز واقعی و به روز مردم را ندیدند.
وی اظهار امیدواری می کند: رای می دهم و به نماینده منتخب خود نیز گفته ام که مدیون من است اگر به نیازهای زنانی مانند ما توجه نکند و امیدوارم این دوره دردی از درد های زنان دوا شود.
وی می افزاید: از آنجا که بسیاری از مشکلات حوزه زنان، مشکلات فرهنگی و تاریخی است و بدون تردید به سرعت قابل برطرف شدن نخواهد بود، اما با توجه به نقش مجلس در ایجاد فرصت های برابر و عدالت جنسیتی، به صورتی که جنسیت باعث محرومیت نشود و البته نمایندگان می توانند در این مسیر بسیار نقش آفرین باشند.
وی با اشاره به اینکه زنان نیمی از پیکره جامعه را تشکیل می دهند، می گوید: زنان سهم عادلانه تری از توزیع قدرت و مزایای گوناگون می خواهند و انتظار ما از مجلس آینده در دوره چهار ساله این است که برای برقراری این عدالت تلاش کند.
پویش ناتمام
اگرچه در دوره قبلی انتخابات مجلس، پویش تغییر چهره مردانه مجلس موجب شد تا زنان زیادی به عرصه انتخابات مجلس وارد شده و مطالبات طرحشده نیز تا حد قابل قبولی با واقعیتهای جامعه مطابقت داشت اما سهم ٣٠ درصدی و افزایش تعداد زنان در مجلس بهصورت جدی مورد توجه زنان در بدنه جامعه قرار نگرفت زیرا قوانینی که وجود دارد به شکلی است که اجازه این کار را نمی دهد اما خواستههای مهم زنان که شامل بهبود شرایط اقتصادی، وضعیت اشتغال، رفع تبعیضها و پیگیری حقوق زنان است خواست همه بانوان است.
زنان نیز چون مردان و در حالی که نیمی از بدنه جامعه را تشکیل می دهند خواهان ایجاد اشتغال و افزایش درآمد خانوارها هستند و انتظار دارند مجلس با تصویب بودجهها و قوانین، زمینهساز تحقق این امر باشد.
دومین انتظار جامعه زنان خراسان شمالی از نمایندگان خود در حوزه رفع تبعیضها و ایجاد امنیت در فضای خانواده و جامعه حفظ و تقویت کانون خانواده است.
بنابراین باید به سویی حرکت کرد که مردان نتوانند خانواده را بهسادگی با مشکل طلاق و مشکلات پس از آن مواجه کنند و از دیگر سو تصویر واقعی زنان ارائه و در وضع قوانین دیده شود یعنی زنانی که در بطن جامعه کار می کنند و در پی یافتن لقمه ای نان حلال پا به پای مردان تلاش می کنند از همه چیز، حتی از امنیت اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی نیز سهم کمتری دارند.
زنان اکنون به این نتیجه رسیده اند که در ادوار گذشته نمایندگان حاضر در مجلس اعم از زن و مرد نتوانسته اند آنها را نمایندگی کنند. نه بلندگوی مشکلات آنها بوده اند، نه تصویر مناسبی از جایگاه زنان در عرصه سیاست ارائه کرده اند و نه توانسته اند مطالبات حقوقی و اجتماعی آنها را پیگیری کنند و به این امید رای می دهند که نمایندگان مجلس آینده بتوانند به خواستهها و نیازهای زنان در شهر و روستا توجه لازم را داشته باشند.
در استان خراسان شمالی ۶۵۸ هزار و ۳۴۲ نفر واجد شرایط رای هستند که ۳۳۱ هزار و ۵۳۱ نفر، یعنی بیش از نیمی از آنان را بانوان تشکیل می دهند.
۸۴۰ شعبه اخذ رای برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و میاندورهای خبرگان رهبری در دوم اسفند ماه امسال در خراسان شمالی پیشبینی شده است.
استان خراسان شمالی دارای چهار کرسی مستقل نمایندگی در مجلس شورای اسلامی است و شهرستان فاروج در این استان نیز با شهرستان قوچان در خراسان رضوی مشترکا یک کرسی نمایندگی در خانه ملت دارند.
این استان دارای یک کرسی نمایندگی در مجلس خبرگان رهبری است و با توجه به درگذشت آیت الله حبیب الله مهمان نواز، نماینده چهار دوره این استان در مجلس خبرگان رهبری در اردیبهشت پارسال، جایگزین وی در انتخابات اسفندماه امسال برگزیده خواهد شد.
نظر شما