تضمین سود کشاورزان با سهمیه‌بندی کشت گوجه‌فرنگی

مشهد- ایرنا- اجرا نشدن الگوی کشت، نبودن صنایع تبدیلی کافی و نداشتن برنامه مناسب صادراتی موجب ضرر کشاورزان صیفی‌کار شده که اجرای طرح الگوی کشت و سهمیه‌بندی کشت گوجه فرنگی می‌تواند از وارد آمدن خسارت به کشاورزان جلوگیری کند.

بررسی نمودار سطح کشت محصولات صیفی و گوجه فرنگی در سال‌های مختلف نشان می‌دهد که این نمودار خطی نیست و یک منحنی زیگزاگی دارد به این معنا که سطح کشت محصولات صیفی در سال‌های مختلف نوسان پیدا می‌کند و متناسب با آن قیمت محصول نیز افزایش یا کاهش می‌یابد. 

براین اساس نوسان قیمت‌ها به گونه‌ای بوده که اجرای طرح خرید حمایتی گوجه فرنگی از سوی سازمان تعاون روستایی نیز نتوانسته است موجب جلوگیری از خسارت به این بخش شود.

طرح الگوی کشت حلقه مفقوده در این بخش است که با اجرای طرح سهمیه‌بندی کشت گوجه فرنگی در برخی استان‌ها از جمله خراسان رضوی تلاش شده است مدیریت تولید و عرضه به درستی انجام و از وارد آمدن خسارت به کشاورزان تا حد امکان جلوگیری شود.

اولویت سیاست اصلاح الگوی کشت

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در این باره گفت: اصلاح الگوی کشت مهمترین سیاست در راستای افزایش بهره‌وری، حفظ منابع و افزایش درآمد بخش کشاورزی این استان است.

حمیدرضا اورانی افزود: بر این اساس توسعه محصولاتی که نیاز کمتر به آب دارند مانند پسته، زعفران، انار، انگور در مناطق بحرانی، اجرای شیوه‌های آبیاری نوین و توسعه کشت‌های گلخانه ای در استان با جدیت مورد پیگیری و در حال اجراست.
وی ادامه داد: تولید نشا و نهال پیوندی نیز در راستای افزایش بهره‌وری از آب مورد توجه قرار دارد.
وی گفت: در حوزه کشاورزی باید از تمام ظرفیت‌ها بهره‌مند شویم در غیر این صورت فعالیت در حوزه کشاورزی و دامپروری مقرون به صرفه و سودآور نخواهد بود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: ایجاد تحول در عرصه کشاورزی این استان و تبدیل کشت سنتی به مدرن و شیوه‌های نوین مهمترین هدف و گرایش برنامه‌ریزی‌ها در این استان است.
وی ادامه داد: نگاه مسوولان به بخش کشاورزی باید نگاه پایه‌ای و بسترساز باشد تا بتوان از این بخش که مهمترین بخش اقتصادی در کشور و مایه استقلال و توانمندی کشور است حمایت کرد.
وی گفت: حمایت از کشت گلخانه‌ای و توسعه مکانیزاسیون در بخش کشاورزی از مهمترین برنامه ها و اهداف مورد پیگیری است.

سهمیه‌بندی کشت گوجه‌فرنگی در خراسان رضوی

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: به منظور تعدیل سطح کاشت گوجه‌فرنگی، جلوگیری از افت قیمت و وارد شدن ضرر و زیان به کشاورزان گوجه‌کار، از کشاورزان درخواست می‌شود با مراجعه به مدیریت‌های جهاد کشاورزی از سهمیه تعیین شده برای کاشت این محصول اطلاع حاصل نموده و نسبت به عقد قرارداد با کارخانجات تولید رب، به منظور اطمینان از خرید محصول، اقدام نمایند.

غلامحسین ساربان افزود: هدف از تعیین سهمیه کاشت، تنظیم سطح زیرکشت است به گونه‌ای که ضمن تامین نیاز کارخانجات رب، کشاورزان گوجه‌کار نیز از فروش محصول خود با قیمت مناسب اطمینان لازم داشته باشند.

وی ادامه داد: بر این اساس سهمیه خراسان رضوی برای کشت این محصول در سال زراعی جاری ۱۲ هزار و ۴۵۰ هکتار تعیین شده است.

وی با بیان اینکه این سهمیه‌بندی و اعلام آن باید با همکاری کشاورزان همراه باشد گفت: در تعیین سهمیه‌ها به مواردی بر اساس اطلاعات اقلیم، خاک و تجربه کشاورزان در مناطق مختلف و سابقه و میزان سطح زیر کشت توجه شده است.

ساربان با بیان اینکه بازار عرضه و تقاضا قیمت محصولات را تعیین می‌کند افزود: تلاش داریم با تعیین سهمیه علاوه بر حمایت از کشاورزان در جلوگیری از ضرر و خسارت به آنان نیز موثر باشیم.

وی ادامه داد: در صورتی که قیمت گوجه فرنگی در سال آینده نیز دچار نوسانات شدید شود، خرید حمایتی یا توافقی نیز در دستور کار قرار می‌گیرد.

وی گفت: مدیریت الگوی کشت بسیار مهم است و در همین راستا سهمیه‌بندی گوجه فرنگی در دستور کار قرار گرفته است.

ساربان با بیان اینکه در سال گذشته به دلیل افزایش صادرات رب گوجه فرنگی در استان شاهد افزایش قیمت محصول در سر مزرعه بودیم افزود: در سال جاری با کاهش میزان صادرات شاهد افت شدید قیمت محصول بودیم که این امر موجب ورود دولت در این زمینه و اقدام به خرید حمایتی گوجه فرنگی شد.

فعالیت کمتر از ظرفیت کارخانجات

معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه ظرفیت کارخانجات رب استان معادل یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن گوجه فرنگی است، اظهار داشت: این کارخانجات با ظرفیت کامل کار نمی‌کنند و از ۵۰ تا ۶۰ درصد ظرفیت تولید خود بهره می‌برند که همین امر موجب تبعات مختلف می‌شود.

ساربان گفت: با توجه به سطح کشت تعیین شده به عنوان سهمیه استان، برداشت ۶۵۰ هزار تن تولید را داریم که ۱۵۰ هزار تن آن به تازه‌خوری و ۴۵۰ هزار تن به خوراک کارخانجات تولید رب اختصاص می‌یابد.

وی افزود: کشاورزان و صیفی‌کاران نیازمند حمایت هستند و تلاش داریم با برنامه ریزی برای سهمیه کشت از حق آنان دفاع کنیم.

خرید حمایتی ۴۱ هزار تن گوجه فرنگی

رییس سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی نیز گفت: امسال در مجموع ۴۱ هزار تن محصول گوجه فرنگی کشاورزان در این استان به نرخ حمایتی خریداری شد.

ایرج ناصری مقدم افزود: این میزان خرید از آغاز اجرای طرح خرید حمایتی در اول شهریور تا ۱۵ آبان ماه و پایان خرید حمایتی این محصول انجام شد.

وی با اشاره به استقبال خوب کشاورزان از این طرح ادامه داد: با اینکه  قرار بود بهای محصول خریداری شده طی چهار تا ۶ ماه به کشاورزان پرداخت شود اما نظر به حمایت دولت از کشاورزان تاکنون بیش از ۶۰ درصد طلب آنان پرداخت شده‌ است.

وی گفت: خرید گوجه فرنگی بر اساس دستورالعمل‌های ابلاغی کارگروه تنظیم بازار کشور و بر اساس دستورالعمل‌های سازمان مرکزی تعاون روستایی به قیمت هر کیلو گرم ۱۰ هزار ریال بدون احتساب وزن سبد انجام شد.

ناصری مقدم افزود: ۲ کارخانه فرآوری رب گوجه فرنگی در شهرستان‌های مشهد و چناران خرید حمایتی گوجه فرنگی از کشاورزان را انجام دادند.

وی ادامه داد: امسال ۱۴ هزار و ۹۰۰ هکتار زمین در خراسان رضوی زیرکشت محصول گوجه فرنگی رفت که به طور میانگین ۴۰ تن از هر هکتار برداشت شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha