رسانهها بر اساس مسئولیت اجتماعی خود، سوالاتی از جنس دغدغههای سلامت مردم را از مسوولان ذیربط دارند و بهترین فرد برای پاسخ دادن به این سوالات در سطح استانها، سخنگوی کمیته مدیریت پیشگیری و مبارزه با کروناست و بر همین اساس گفت و گویی بیپرده با معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی شکل گرفته است.
در ابتدا که با دکتر رسول انتظارمهدی تماس گرفتم، قصد مصاحبه تلفنی داشتم ولی دکتر مرا به دفتر خود دعوت کرد که به قول خودش، یک چایی هم میهمانش باشم؛ در همان پای تلفن از او پرسیدم که آقای دکتر آخه کرونا نگیرم که گفت «نه مطمئن باش».
بلافاصله برای مصاحبه عازم معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی شدم؛ ابتدا که وارد این معاونت جمع و جور در خیابان دانشکده ارومیه شدم، از ترس کرونایی نشدن، دست به هیچ جا نزدم تا به دفتر دکتر انتظارمهدی وارد شدم.
انتظار داشتم که در این دفتر همه افراد دوتا دوتا ماسک بر چهره بزنند و هر دقیقه یک بار هم محلولهایی برای ضدعفونی استفاده کنند ولی اینچنین نبود؛ همه عادی چیز عادی است.
دکتر انتظارمهدی از جلسهای در دانشگاه علوم پزشکی بیرون آمده و قصد دارد بلافاصله پس از مصاحبه با من به جلسهای دیگر در فرمانداری برود؛ در این بین برای مصاحبه با خبرگزاری ایرنا و البته تنویر افکار عمومی، وقت کوتاهی را در نظر گرفته بود و بلافاصله به محض حضور در دفتر، از من خواست تا مصاحبه را شروع کنم.
چه خبر از وضعیت کرونا در آذربایجانغربی؟
وضعیت کرونا در استان معمولیاست و با وجود اینکه وضعیت فعلی، مناسب به نظر میرسد ولی انجام اقدامات پیشگیرانه باید فعلا دغدغه اصلی مسوولان و مردم باشد؛ تعداد مبتلایان قطعیمان واقعا همان یک نفر بانویی بود که مرخص شد و فرد دیگری تاکنون در استان کرونا مثبت نبودهاست.
چه خبر از موارد مشکوک؟
هر کسی که مشکوک باشد لاجرم کرونایی نیست، در مرحله اول ما 12 نفر را به عنوان افراد مشکوک به کرونا در نظر گرفته بودیم که پس از آزمایشها مشخص شد که یک نفر کرونا مثبت است و او هم با انجام اقدامات درمانی مرخص شد.
چه اقداماتی در مورد اطرافیان این فرد کرونا مثبت انجام شد؟
همه اطرافیان به صورت روزانه مورد رصد قرار میگیرند و دمای بدن آنان مورد ارزیابی قرار میگیرد که البته این کار را خود آنان انجام میدهند و گزارشها از ایشان گرفته میشود، تا اینجا که جای نگرانی نداشته و مشکلی احساس نشدهاست.
چرا آماری از مشکوکها بیان نمیشود؟
به نظر ارائه آمار افراد مشکوک به کرونا کار مناسبی نیست و هر وقت که مثبت شد، میتوان آن را اطلاعرسانی کرد؛ چون بسیاری از این افراد مشکوک، درگیر آنفلوانزای نوع A و B یا حتی سرماخوردگی هستند و ارائه اطلاعات آنان در جامعه میتواند نگرانی بیهوده ایجاد کند.
چرا مشکوکها هرچه سریعتر تعیین تکلیف نمیشوند؟
در ابتدای شیوع این بیماری، همه آزمایشها در تهران انجام میشد که البته این امر زمانبر بود و امکان اعلام زودهنگام وجود نداشت؛ البته باید توجه داشت که ما از همان ابتدا، آمادگی خود را برای انجام دقیق آزمایش مربوط به کرونا اعلام کردهایم و این ظرفیت نرمافزاری در استان فراهم است ولی از نظر سختافزاری مشکلاتی وجود داشت که در حال حل شدن است و میتوانیم از این ظرفیت برای تشخیص به موقع استفاده کنیم.
«تاخیر در تشخیص این بیماری به معنای مداخله دیرهنگام نیست و متخصصان در ارومیه به محض اینکه به تشخیص رسیدند که بیمار دارای علایم کروناست، درمانهای معمول را شروع میکنند».
نقطه مهم در این خصوص این است که تنها بیمار کرونا مثبت استان، پیش از مثبت اعلام شدن آزمایش مورد مداخله درمانی قرار گرفته بود و به همین علت، یک روز بعد از اعلام نتیجه از بیمارستان مرخص شد.
وضعیت ماسک و محلول در استان چگونهاست؟
وضعیت ماسک و محلولهای ضدعفونی تا پایان بهمن ماه در آذربایجانغربی نظیر کل ایران عادی بود و به محض نیاز، برای هر فردی تامین میشد ولی از هنگام اعلام شیوع بیماری کرونا، روند تامین این اقلام به خاطر تقاضای بسیار زیاد و اضافه نشدن عرضه با مشکل مواجه شد.
مشکل اصلی در این خصوص، علاوه بر کم بودن عرضه و امکان نداشتن پاسخگویی به تقاضاها، احتکار برخی توزیعکنندگان و احتکار خانوادگی است که البته این موارد، هر قدر هم عرضه بیشتر باشد، مشکل زاست. وقتی از مشارکت مردم سخن به میان میآید هم منظورمان خودمراقبتی و رعایت موارد بهداشتی است و هم موارد این چنینی.
وضعیت کرونا طی روزهای اخیر در آذربایجانغربی قابل پیشبینی است؟
وضعیت حال حاضر کرونا پیچیده نیست زیرا بسیاری از افرادی که ممکن است کرونا داشته باشند، بدون مراجعه به مراکز درمانی و تنها با مراقبتهای درون خانه درمان میشوند و ممکن است که ندانند حتی کرونا مثبت هستند. مداخله درمانی باید در مورد تعداد بسیار کمی از مبتلایان صورت گیرد که از این تعداد هم تعداد بسیار کمی به بستری شدن در «آی سی یو» نیاز دارند و این امر، نباید به نگرانی عمومیتبدیل شود.
البته ظرفیت همهگیری این بیماری بسیار بالا بوده و این امر نگران کننده است که البته این روند نیز در آینده نزدیک کنترل خواهد شد. شهروندان باید بدانند که این بیماری، حذف شدنی نیست و در جامعه نظیر دیگر مولفههای بیماریهای تنفسی فوقانی و تحتانی (ریوی) باقی خواهد ماند و در فصل سرما احتمال عود آن خواهد بود. البته امیدواریم با تولید واکسن و داروی آن، این نگرانی مردم در آینده نزدیک حل شود.
وظیفه رسانهها را در این برهه حساس فعلی چه میدانید؟
به نظر من کارکرد اصلی رسانه در این برهه، در کنار گوشزد کردن مشکلات، رفع نگرانی مردم و ارائه آموزشهای همگانی برای پیشگیری است؛ در بسیاری از کشورهای دنیا و حتی بسیاری از استانهای کشورمان، رسانهها برای آموزش همگانی بیشترین تلاش خود را انجام میدهند که احساس میکنم این امر در استان ما کمی مغفول مانده و در برخی موارد، حتی جای خود را به ایجاد نگرانی برای شهروندان دادهاست.
طبق اعلام مسوولان ۳۹ نفر مشکوک به کرونا در آذربایجانغربی شناسایی شده که از این تعداد، آزمایش یک نفر مثبت اعلام شده بود؛ این بانوی ۵۵ ساله نیز روز پنجشنبه با بهبودی از بیمارستان مرخص شد.
نظر شما