شیوع ویروس کرونا اواخر دسامبر گذشته(آذر/دی) از کشور چین آغاز شد و تاکنون هزاران نفر در چین به این ویروس مبتلا شدند و صدها نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادهاند.
این بیماری، قابل پیشگیری است و بهراحتی و با راهکارهای ساده میتوان از شیوع و ابتلا به آن جلوگیری کرد و یکی از مهمترین راهکارها در شکست ویروس کرونا رعایت نکات بهداشتی در نانواییها است.
برخی نانواییها در استان سمنان هنوز شیوع ویروس کرونا را جدی نگرفتهاند و نمی دانند که شاید با بی توجهی به هشدارها ممکن است روزی شهر آن ها اوضاع بحرانی یا حتی فوق بحرانی پیدا کند.
این نانوایان، نان را به شکل روال عادی در گذشته(قبل از شیوع ویروس کرونا) تحویل مشتری میدهند و براساس گزارش میدانی خبرنگار ایرنا و گفتههای شهروندان، در بسیاری از نانواییها همان نانوایی که نان را از داخل تنور یا دستگاه در می آورد پول نقد نیز از مشتری میگیرد. برخی نیز با گذاشتن یک دستگاه کارتخوان شانه از بار مسوولیت خالی کردند و تمام قد رعایت نکات بهداشتی را به دوش مشتری انداختهاند بدون داشتن حتی محلی برای شست و شوی دست مشتریان.
نان سهم زیادی در سفره مردم استان سمنان دارد و نانوایی ها در این شهر همواره صف های چندین نفره را به نمایش می گذارد اما آن چه این روزها مایه نگرانیهای بسیاری شده است جدی نگرفتن امور بهداشتی مختص به مقابله با ویروس کروناست.
مسوولان استان سمنان نظارت بر نانواییها برای رعایت نکات بهداشتی را در دستور کار قرار دادهاند، اما وضع موجود نشان میدهد باید نظارتها بیش از پیش افزایش یابد. مردم به مسوولان پیشنهاد می کنند از پشت میزها و یا داخل جلسات پیاپی خود بیرون آمده، پای به میدان عمل بگذارند و به صورت مستقیم بر بهداشت نانوایی ها نظارت کنند.
ویروس کرونا در استان سمنان تا شامگاه چهارشنبه چهاردهم اسفند امسال ۳۷ نفر را بیمار کرده و موجب فوت ۶ نفر شده است.
نظارتها برای برخورد با نانواییهای متخلف افزایش یابد
محمد احمدی یکی از مراجعهکنندگان برای خرید نان در شهر سمنان در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: با وجود اینکه حضور یک نفر صرفا برای گرفتن پول نان به منظور جلوگیری از شیوع بیماری ویروس کرونا مورد تاکید مسوولان استانی و شهری قرار گرفته، اما نانواییها گویا این موضوع را جدی نگرفتهاند.
وی ادامه داد: پول آلوده است و فردی که مسوولیت حساب و کتاب در نانوایی را بر عهده دارد نباید در مراحل پخت و تحویل نان دخالت داشته باشد.
وی بیان کرد: نظارتها برای برخورد با نانواییهای متخلف باید افزایش یابد و این یک مطالبه مردمی برای پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا است.
این شهروند سمنانی یادآور شد: پزشکان و پرستاران به عنوان سربازان گمنام خط مقدم جبهه مقابله با ویروس کرونا هستند که برای شکست ویروس کرونا به صورت شبانهروزی مشغول فعالیت هستند و چنین رویه نادرست در برخی نانواییها به منزله کمک به شیوع ویروس کرونا و بیاثر کردن تلاش پزشکان، پرستاران و مسوولان برای شکست ویروس کرونا است.
احمدی تصریح کرد: نانوایی که اصول بهداشتی در تحویل نان را رعایت نمیکند بویی از انسانیت نبرده، یا هنوز ویروس کرونا را جدی نگرفته است و در هر صورت این سهلانگاری از نانواییها پذیرفتنی نیست.
سهلانگاری از سوی نانوایان پذیرفتنی نیست
مجتبی طاهریان یکی دیگر از شهروندان سمنانی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: برخی نانواییها با شیوع ویروس کرونا به جای همکاری پا به پای دیگر بخشها برای شکست ویروس کرونا، از معرکه پا پس کشیدند و این موضوع قابل بخشش و اغماض نیست.
وی ادامه داد: درست نیست فردی که در نانوایی پول را تحویل میگیرد همان فرد دست به نانها بزند.
وی ابراز داشت: احتکار کنندگان ماسک، دستکش و موادضدعفونی کننده با سلامتی جامعه و جان انسانها تجارت میکنند و چنین تجارت کثیفی از سوی مسوولان پذیرفتنی نیست و با افراد متخلف با جدیت برخورد میشود با توقع داریم با نانواییهایی که با سلامت جامعه بازی میکنند به شدت برخورد شود.
طاهریان اضافه کرد: شیوع ویروس کرونا کشور را به حالت جنگ در آورده و در آرایش جنگی اشتباه و اهمالکاری یک بخش موجب شکست نقشه میشود و نانواییهایی که توصیه مسوولان را جدی نگرفتند اخلالگران در شکست ویروس کرونا هستند.
این شهروند سمنانی خاطرنشان کرد: نان قوت غالب سفرههای مردم است و نان آلوده میتواند موجب شیوع ویروس کرونا در تمام خانواده شود و سپس از خانوادهای به خانواده دیگر منتقل و فاجعهای رخ دهد.
طاهریان اضافه کرد: شیوع بیماری ویروس کرونا شوخیبردار نیست و با سرعت انتشار بالایی که دارد میتواند کشور را فلج کند و باید با هر متخلف به چشم یک دشمن نگاه کرد که سلامتی جامعه برایش مهم نیست.
بفرمایید نان کرونا!
سعیده رحیمی یکی دیگر از شهروندان سمنانی که در نبود همسر پرستارش مجبور به تامین مواد اولیه مورد نیاز خانواده چهار نفره شان است در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: من و فرزندانم در حدود یک هفته هست که همسر را ندیدهایم و او برای نجات جان هموطنان به صورت شبانهروزی مشغول کار در بیمارستان است اما برخی اصناف مانند نانواییها موضوع شیوع ویروس کرونا را جدی نگرفته و نکات بهداشتی را رعایت نمیکنند.
وی ادامه داد: نانوایی یک ظرف که درونش پر از پول است را روی پیشخوان گذاشته و میگوید خودتان پول را درون ظرف بگذارید و باقیمانده پولتان را بردارید و چنین اقدامی شانه از زیربار مسوولیت خالی کردن است.
وی بیان کرد: مسوولان تعیین کردند یک نفر در نانواییها مسوول دریافت پول باشد و در مراحل پخت و تحویل نان دخالت نداشته باشد، اما این نانوایی که در منطقه شهرک گلستان واقع شده با این اقدام شانه از زیربار مسوولیت خالی کرده و باید با آن برخورد انضباطی شود.
وی تصریح کرد: اگر مشتری نخواهد بهای نان را نقدی پرداخت کند کارتخوانی وجود دارد که در روز دهها نفر در آن کارت میکشند و به واسطه وارد کردن رمز، دستشان آلوده میشود و سپس با همان دستان آلوده نان خریداری شده را برای خانواده میبرند و اگر خدا یارشان باشد به ویروس کرونا مبتلا نشوند.
این شهروند سمنانی خاطرنشان کرد: حداقل باید یک ماده ضدعفونیکننده در نانواییها باشد تا پس از کارت کشیدن بتوان برای جمع آوری نان دستها را ضدعفونی کرد.
رحیمی یادآور شد: مقابله با شیوع ویروس کرونا نیازمند تکمیل یک زنجیره است و اگر هر بخش از زنجیره به هر دلیلی وظایف خود را به درستی انجام ندهد، شکست ویروس کرونا با مشقت محقق میشود و یکی از زنجیرههای مهم در شکست ویروس کرونا رعایت بهداشت در مراکزی مانند نانواییها است.
این شهروند سمنانی تاکید کرد: تمام نانواییها باید دارای محلولهای ضدعفونی کننده دست باشد تا مراجعهکنندگان بعد از ضدعفونی دستها نان خریداری کنند.
اول دستبشویید سپس نان بخرید
محمد حسین کریمی دیگر شهروند سمنانی هنگام خرید نان در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: نانوایی واقع در شهرک مدیران بیرون از نانوایی شیر آب و مایع دستشویی قرار داده تا مشتریان قبل از خرید نان دستهای خود را تمیز بشویند و چنین اقدامی از سوی این نانوایی باید مورد قدردانی قرار بگیرد و در تمام نانواییها فراگیر شود.
وی ادامه داد: تقریبا به تمام نانواییهای شهر سمنان سر زدم و به جرات می توانم بگویم تعداد نانواییهایی که رعایت نکات بهداشتی دارند بسیار اندک است.
وی بیان کرد: خمیر در طی مراحل پخت و گذر از تنور به دلیل حرارت بالا ضدعفونی میشود، اما هنگام تحویل دستهای آلوده موجب انتقال آلودگی به نان میشود و به همین دلیل موقع خرید نان باید خیلی دقت کرد.
کریمی یادآور شد: نانواییهایی که اصول بهداشتی در تحویل نان برای شکست ویروس کرونا را رعایت نمیکنند در واقع زحمات بخشهای دیگر برای مقابله و شکست ویروس را بی نتیجه میکنند.
این شهروند سمنانی خاطرنشان کرد: مقابله با شیوع ویروس کرونا همتی دستهجمعی نیاز دارد و هر فرد در هر جایگاه باید در حد توان برای شکست ویروس نقشآفرینی کند.
رضا مشتاقی یکی دیگر از شهروندان سمنانی در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: نانوایی که بنده به آن مراجعه میکنم در اطلاعیه ای با فونت بزرگ نوشته است از دریافت پول نقد معذوریم لطفا کارت بکشید، اما متاسفانه در روز شاید نزدیک به صد نفر به دستگاه کارت خوان برای وارد کردن رمز کارت دست میزنند و دستشان آلوده میشود و سپس با دست آلوده نان می خرند.
وی ادامه داد: اگر چاره داشتم نان نمیخریدم نانواییها برای رفع مسوولیت پرداخت بهای نان را بر عهده مشتری قرار دادند و این به دور از انسانیت و انصاف است.
نانواییهای متخلف موجب بیثمر شدن تلاشها در شکست کرونا
مهدی کاشفی از دیگر شهروندان سمنانی در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: برخی نانواییها جز پول و درآمد به چیز دیگری فکر نمیکنند و با سهلانگاری و اهمالکاری سلامت مردم را نشانه میگیرند و آب به آسیاب دشمن میریزند.
وی ادامه داد: مسوولان دائم تاکید بر انتخاب یک فرد به طور خاص صرفا برای دریافت پول دارند، اما انگار گوش، برخی نانواییها به این حرفها بدهکار نیست و ویروس کرونا را جدی نگرفتند.
این شهروند سمنانی خاطرنشان کرد: مسوولان شهر سمنان نظارتها بر واحدهای نانوایی را برای جلوگیری از تخلف و شکست ویروس کرونا افزایش دهند.
برآیند گزارش میدانی خبرنگار ایرنا نشان میدهد مردم استان سمنان نسبت به شیوع ویروس کرونا نکات بهداشتی را جدی گرفتند تا به سربازان گمنام سلامت در شکست ویروس کرونا کمک کنند و ضرورت دارد نانواییها نه از روی قانون و اجبار بلکه از روی انسانیت و همدلی به رعایت نکات بهداشتی بیش از پیش توجه داشتند.
آقایان مسوول نظارت را بیشتر کنید
مردم سمنان انتظار دارند مسوولان بهداشتی و صنفی این شهر نظارت خود بر نانوایی ها را افزون کنند.
یکی از مهم ترین نظارت های روزانه باید بر سلامت نانوایان باشد که مستقیما از طریق دستان خود با آرد، خمیر و نان در ارتباط هستند. از این رو عوامل مرکز بهداشت استان و دانشگاه علوم پزشکی باید در هفته چند نوبت اقدام به کنترل شرایط جسمی کارکنان نانوایی ها خصوصا تب سنجی از آن ها کنند.
محیط نانوایی نیز باید مرتب از نظر بهداشتی کنترل شود، به خصوص این که میزهای فلزی که برای سرد کردن نان مورد استفاده قرار می گیرد باید مرتب ضدعفونی و استریلیزه شود.
کارشناسان بهداشتی هم چنین در این شرایط معتقدند مردم در شرایط شیوع ویروس کرونا بیشتر از نان های صنعتی و بسته بندی شده استفاده کنند و این موضوع نیز باید مورد توجه مردم قرار گیرد.