این روزها در حالی که بارها کارشناسان بر رعایت اصول بهداشت فردی و اجتماعی به شدت تاکید میکنند و حتی کارشناسان و پزشکان از کوچکترین توصیههای بهداشت فردی در برابر کرونا نمی گذرند، عدهای از شهروندان اقدام به رهاسازی ماسک و دستکش مصرف شده خود در کنار خیابانها و پیادهروها میکنند.
این لوازم حفاظت فردی تا زمانی که به صورت صحیح مورد استفاده قرار گیرد میتواند تا حدی از شیوع ویروس کرونا در جامعه جلوگیری کند و سبب میشود تا افراد با آرامش خاطر بیشتری در جامعه حاضر شوند و به انجام فعالیتهای روزمره خود بپردازند.
اما زمانی که همین لوازم بهداشتی بدون توجه به مسائل بهداشتی ،در محیط اطراف رهاسازی شود آن زمان خطر شیوع ویروس کرونا تشدید میشود و سلامتی افراد زیادی به خطر میافتد.
این روزها با گذر از برخی کوچهها و خیایانهای شهر و با مشاهده ماسکها و دستکشهای آلوده درد عمیقی بر دل مینشیند و این مساله در شرایط شیوع کرونا یک رنگ خطر برای بهداشت محیط است.
این روزها صحنههای زیبایی از همدلی و همراهی مردم با یکدیگر دیده میشود از همه زیباتر صحنههای زیبای خدمتگزاری پزشکان و پرستاران قهرمان این سرزمین است که شبانهروز تلاش میکنند تا بیماران مبتلا مغلوب ویروس کرونا نشوند و سلامتی خود را بازیابند اما اینکه عدهای از سر ناآگاهی، بیمسئولیتی و نداشتن تعهد در قبال خود و اجتماع زبالههای بهداشتی را در سطح شهر رها میکنند، این زیباییها را تحت تاثیر خود قرار میدهد و زحمت پزشکان و پرستاران را بیشتر میکند.
هر چند معضل ریختن زباله و آشغال در محیط پیرامون موضوع جدیدی در جامعه نیست و طی دهههای اخیر تلاشهای بسیاری برای رفع آن انجام شده اما این عادت غلط یا به عبارت بهتر فقرفرهنگی امروز در متن دردناک کرونا به حاشیهای قابل تامل و دردناک تبدیل شده است.
به گفته متخصصان بهداشت محیط رهاسازی ماسک، دستکش و دستمالهای آلوده در محیط به اندازه زبالههای عفونی خطرناک است و میتواند در شیوع بیشتر ویروس کرونا موثر باشد.
خطر بالای رهاسازی ماسک و دستکش آلوده در محیط
مدیرگروه سلامت بهداشت محیط و کار مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری در همین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: رهاسازی وسایل حفاظت فردی استفاده شده نظیر ماسک و دستکش در محیط بیرون، کار بسیار خطرناکی است چرا که، چنانچه آلوده به ویروسی باشند میتواند سطوح مختلف را آلوده کند و سلامتی مردم را به خطر اندازد.
بهمن بنایی با بیان اینکه ویروس کرونا بر روی دستکش لاتکس تا ۸ ساعت زنده میماند، افزود: این ویروس همچنین بر روی سطوح استیل ۳ تا ۲۸ روز، آلومینیوم تا ۸ ساعت، چوب و شیشه تا ۴ روز، کاغذ و سرامیک تا ۵ روز و پلاستیک تا ۲ روز زنده میماند.
وی تصریح کرد: همین موضوع دور انداختن دستکش و ماسک استفاده شده و آلوده را به یک ضرورت تبدیل کرده است و مردم باید توجه شده باشند که این وسایل حفاظت شخصی را زمانی که خواستند دور بیندازند باید داخل یک کیسه پلاستیکی بگذارند، در آن را محکم ببندند و داخل سطل زباله رها کنند.
مدیرگروه سلامت بهداشت محیط و کار مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری با ابراز نگرانی نسبت به رهاسازی ماسکها و دستکشهای آلوده در سطح شهر، از مکاتبات دانشگاه علوم پزشکی با استانداری و شهرداری برای ساماندهی این زبالهها خبر داد و تصریح کرد: ضمن اینکه نهادهای متولی وظیفه جمعآوری این زبالههارا برعهده دارند اما انتظار میرود مردم نسبت به این موضوع دقت و حساسیت بیشتری داشته باشند.
بنایی خاطرنشان کرد: امید است رسانهها بتوانند با فرهنگسازی در اصلاح چنین رفتار اشتباهی در جامعه گام بردارند و مردم نسبت به این موضوع آگاه باشند که سلامتی آنها در گروه سلامتی دیگر افراد جامعه است.
به کارگیری 260 پاکبان در شهرکرد برای ضدعفونی کردن و پاکسازی
مدیر ارتباطات و روابط عمومی شهرداری شهرکرد نیز از اقدامات شهرداری شهرکرد در خصوص ساماندهی و جمعآوری ماسکها و دستکشهای آلوده در سطح شهر به خبرنگار ایرنا گفت: نظافت و رسیدگی به بهداشت محیط شهر با شیوع ویروس کرونا دو چندان شده و در همین راستا پاکبانهای شهرداری را آموزش دادهایم.
اکبر ایازی افزود: هم اینک ۲۶۰ کارگر در سطح شهر برای ضدعفونی و پاکسازی محیط ساماندهی شدهاند و وسایل حفاظت شخصی نظیر ماسک و دستکش در اختیار این پاکبانها قرار داده شده است.
وی تصریح کرد: تاکنون سه دوره آموزشی برای پاکبانهای شهرداری برگزار شده و در روزهای آینده دورههای آموزشی دیگری درهمین خصوص درنظر گرفته شده است.
مدیر ارتباطات و روابط عمومی شهرداری شهرکرد با اشاره به نظافت شهر و پاکسازی آن از ماسکهای آلوده، اظهار داشت: چنانچه شهروندان در هریک از مناطق شهر با صحنهای مواجه شدند که در آن ماسک و دستکش آلوده رها شده موضوع را با شماره ۱۳۷ در میان بگذارند تا در اسرع وقت نسبت به پاکسازی آن منطقه اقدام شود. چنانچه شهروندان در هریک از مناطق شهر با صحنهای مواجه شدند که در آن ماسک و دستکش آلوده رها شده موضوع را با شماره ۱۳۷ درمیان بگذارند تا در اسرع وقت نسبت به پاکسازی آن منطقه اقدام شود.
ایازی خاطرنشان کرد: ضدعفونی کردن سطوح و معابر پرتردد شهر نیز شبها از ساعت ۱۰ تا ۵ بامداد انجام میگیرد.
رهاسازی دستکشهای آلوده هراس از کرونا را تشدید میکند
یک کارشناس بهداشت محیط نیز به رسالت شهروندان در خصوص حراست از پاکیزگی محیط پیرامون خود اشاره کرد و به خبرنگار ایرنا گفت: مردم باید نسبت به این موضوع آگاه باشند که رهاسازی ماسک و دستکش آلوده در محیط نه تنها چهره شهر را نازیبا میکند و استرس و هراس بیشتری به همراه دارد بلکه وجود چنین وسایل آلودهای در معابر میتواند چندین نفر را بیمار کند.
رضا بیگی افزود: مردم در وهله نخست باید بدانند که شستوشوی دستها با آب گرم و صابون برای تمییز کردن دستها کافی است و افراد عادی هیچ نیازی به پوشیدن دستکش و ماسک ندارند.
وی تصریح کرد: افرادی که علائمی شبیه سرماخورگی نظیر تب بالا، سرفه و گلو دارد دارند باید خود را مجهز به ماسک کرده و آن را مرتب تعویض کنند و برای اطمینان از سلامتی خود به مراکز درمانی مراجعه کنند.
بیگی، ضدعفونی کردن سطوح محل کار و زندگی را از دیگر راهکارهای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا برشمرد و افزود: به افرادی که ضرورت به حضور در بیرون از خانه دارند توصیه میشود تا کمتر به سطوح دست بزنند و لباسهای خود را زمانی که وارد خانه شدند جدا از دیگر لباسها بگذارند و یا در صورت امکان آن را بشویند.
این متخصص بهداشت محیط، قطع کردن چرخه انتقال ویروس را عامل مهمی در جلوگیری از شیوع ویروس کرونا دانست و خاطرنشان کرد: مردم با رعایت بهداشت فردی، خودداری از رهاسازی ماسکهای آلوده خود در محیط و پرهیز از قرارگیری در اجتماعات میتوانند در قطع کردن این چرخه گام موثری بردارند.
اما جدای از خطرات بهداشتی ناشی از رهاسازی دستکشها و ماسکهای آلوده در معابر عمومی به عقیده برخی کارشناسان این موضوع ریشه فرهنگی دارد و باید رسانهها و گروههای اثرگذار در اصلاح این رفتار بیش از پیش اهتمام ورزند.
آموزش مهمترین راهکار رفع معضلات فرهنگی
یک استاد جامعهشناس، با بیان اینکه بسیاری از معضلهای اجتماعی با آموزش و آگاهسازی مردم میتواند برطرف شود، اظهار داشت: برخی رفتارهای غلط، ناهنجاریهای اجتماعی و بیمبالاتیهایی که در سطح جامعه مشاهده میشود ریشه فرهنگی دارد.
فرحنار فردوسیان افزود: رها کردن زباله در معابر نیز یکی از این معضلات است که اگرچه سالها در همین خصوص برنامههای آموزشی تهیه و به نمایش گذاشته شده اما به نظر میرسد کافی نیست و باید حس مسئولیتپذیری و جامعهپذیری برخی از مردم که اقدام به چنین رفتارهایی میکنند تقویت شود.
وی به نقش رسانهها در رفع معضلات فرهنگی اشاره کرد و گفت: با بیان خطراتی که میتواند این زبالهها بر سلامتی مردم بگذارد و آگاهسازی آنها نسبت به رسالت شهروندی خود، میتوان از بروز چنین رفتارهایی تا حد زیادی جلوگیری کرد.
به گزارش ایرنا، با گذشت ۱۷ روز از شیوع ویروس کرونا در کشور بنا بر اعلام دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری، تاکنون ۱۴ بیمار مبتلا به این ویروس در این استان شناسایی شده است.
ویروس کرونا که کووید ۱۹ نام دارد، نخستین بار در شهر ووهان چین شناسایی شد.
این ویروس اکنون به حدود ۸۲ کشور سرایت کرده است و سازمان بهداشت جهانی را بر آن داشت تا در مورد بهداشت جهانی؛ وضعیت فوقالعاده اعلام کند.
شستوشوی دستها با آب و صابون، رعایت بهداشت فردی، خودداری از دست دادنهای مکرر نکاتی است که پزشکان متخصص برای پیشگیری از شیوع این ویروس توصیه میکنند.
چهارمحال و بختیاری دارای ۱۰ شهرستان با جمعیتی افزون بر ۹۴۷ هزار نفر است که با استانهای اصفهان، خوزستان، لرستان و کهکیلویه و بویراحمد همسایه است.
نظر شما