به گزارش ایرنا، فضای سبز شهر کرمان با وجود مشکل کمبود آب این استان به نسبت جمعیت، در وضعیت مطلوبی قرار گرفته و به گفته مسئولان اکنون در این شهر به ازای هر نفر، ۱۷.۴ مترمربع فضای سبز وجود دارد، ضمن اینکه این میزان با تلاش شهرداری کرمان رو به افزایش است.
هفته منابع طبیعی نیز فرصت مناسبی برای بررسی وضعیت فضای سبز شهر کرمان محسوب میشود لذا در همین رابطه ایدهها، راهکارها و چالش های توسعه فضای سبز شهری را با توجه به ضرورت آن، از زبان مدیران دستگاههای متولی بررسی و رصد میشود.
ضرورت همکاری دستگاهها برای تأمین آب فضای سبز شهر کرمان
شهردار کرمان در گفت و گو به مناسبت هفته منابع طبیعی و بهار سال نو ، درخت را دارای مزیتهای فراوان برای همگان دانست و گفت: درخت در منظرزایی و کنترل آلودگی هوا، نقش بسزایی دارد؛ ضمن اینکه در حافظه تاریخی مردم میماند و مردم با فضای سبز شهری، رابطه عاطفی برقرار میکنند.
سیدمهران عالمزاده افزود: رسالت همه ما این است که این نعمت خدادادی را پاس بداریم و در حفظ و نگهداری آن بکوشیم.
وی با بیان اینکه فضاهای سبز شهری، دارای بازدهی اجتماعی هستند، گفت: مهمترین اثر فضای سبز در شهرها، کارکردهای زیستمحیطی است که محیطی مناسب برای زیست شهروندان فراهم میکند و موجب ارتقای کیفی در زندگی شهروندان میشود.
شهردار کرمان از فضای سبز شهری بهعنوان یکی از شاخصهای توسعهیافتگی جوامع یاد کرد و گفت: مهمترین اثرات فضای سبز در شهرها، کاهش آلودگی هوا، تلطیف هوا و جذب گرد و غبار است.
عالمزاده با اشاره به ضرورت توسعه فضای سبز در شهر کرمان، کمبود آب را یکی از مشکلات اصلی در این شهر دانست و بر حل این مشکل توسط دستگاههای مربوط ازجمله سازمان های آب منطقهای و آب و فاضلاب تأکید کرد.
سرانه فضای سبز شهر کرمان ۱۷.۴ مترمربع شد
معاون خدمات شهری شهردار کرمان نیز با بیان اینکه فضای سبز شهر کرمان به ازای هر نفر ۱۷:۴ مترمربع شده است، گفت: این میزان برای شهری مثل کرمان که با کمبود آب مواجه است، سرانه مناسبی تلقی میشود.
مهدی نیکویی در خصوص وضعیت درختهای بلوار جمهوریاسلامی نیز گفت: فاز اول بهسازی فضای سبز این بلوار به طول ۸۰۰ متر از سهراهی هوانیروز تا روبهروی ادارهکل ورزش و جوانان استان در حال اجرا است.
وی افزود: به منظور بهسازی فضای سبز بلوار جمهوری اسلامی، خاک بیکیفیت و ریشه درختان آفتزده به عمق یکونیم متر جمعآوری میشود.
معاون خدمات شهری شهردار کرمان با بیان اینکه پس از جمعآوری خاک بیکیفیت، مجدد خاکریزی میشود، گفت: براساس آزمایشات مرکز تحقیقات کشاورزی، خاک باکیفیتی که مورد تأیید کارشناسان است، جایگزین خاک قبلی خواهد شد.
بهسازی فضای سبز گلزار شهدا
نیکویی در خصوص بهسازی گلزار شهدا هم گفت: در محدوده گلزار شهدا یکهزار و ۶۶۱ اصله درختچه و گل کاشته شد.
وی افزود: زیباسازی ورودی جنگل قائم (عج) از سمت گنبد جبلیه نیز در دستور کار است که در این زمینه یکسری جعبههای گل نصب و درختچه و گل کاشته میشود.
معاون خدمات شهری شهردار کرمان با اشاره به نزدیک شدن به ایام نوروز بیان داشت: زیباسازی شهر نیز در دستور کار است که در این رابطه تعدادی گل فصلی خریداری و در نقاط مناسب کاشته میشود.
نیکویی در خصوص کمربند سبز شهر کرمان هم گفت: پیشبینی اجرای کمربند سبز، ۲ هزار هکتار بوده که تاکنون، ۲۱۰ هکتار اجرا شده است.
وی افزود: در صورتی که آب مورد نیاز تأمین شود، کمربند سبز گسترش پیدا خواهد کرد.
معاون خدمات شهری شهردار کرمان در عین حال از واکاری کمربند سبز خبر داد و گفت: واکاری کمربند سبز در دستور کار قرار گرفته و حدود سه هزار اصله درخت در این منطقه کاشته خواهد شد.
راهکارها و مشکلات توسعه فضای سبز کرمان
همچنین مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری بر ضرورت نیاز فضای سبز شهر کرمان به سهمی از پساب فاضلاب تأکید کرد و گفت: ۳۰ تا ۴۰ درصد از پساب فاضلاب شهر، باید بهصورت فاضلاب خام در اختیار شهرداری قرار گیرد، اما متأسفانه بهطور کامل به بخش صنعت واگذار شده است.
یدالله علیزاده افزود: با توجه به اینکه بخشی از آب فضای سبز شهر از چاههای خانگی تأمین میشود، با گسترش شبکه فاضلاب، بسیاری از چاههای آب خشک خواهد شد و با مشکل تأمین آب برای فضای سبز شهر مواجه میشویم.
وی مشکل دیگر فضای سبز شهر کرمان را اجرای ناقص شبکه آب خام در شهر کرمان دانست و گفت: اگر شبکه آب خام کامل اجرا شود، آبیاری فضای سبز توسط آب شرب و حمل آب از طریق تانکرها، حذف میشود و دوره آبیاری نیز کاهش مییابد؛ ضمن اینکه با اجرای کامل این طرح میتوانیم فضای سبز شهر را هم توسعه دهیم.
علیزاده افزود: برای اجرای شبکه آب خام، با یکی از شرکتها قرارداد منعقد کردهایم و اکنون، شبکه آب خام در حال طراحی است که در سال آینده آماده میشود و در سال آینده میتوانیم براساس طرح شبکه آب خام، لولهگذاری کنیم.
وی ادامه داد: آبیاری غرقآبی جنگل قائم (عج) هم از دیگر مشکلات است که بهدنبال استفاده از روشهای نوین آبیاری هستیم که در صورت تصویب شورای اسلامی شهر کرمان، آبیاری پردیسان قائم (عج) بهصورت زیرسطحی اجرا خواهد شد.
علیزاده بیان کرد: برای اجرای آبیاری زیرسطحی در جنگل قائم (عج)، حدود ۶.۵ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
اقدامات شهرداران کرمان در توسعه فضای شهری
شهرداری منطقه یک شهر کرمان نیز با اشاره به هفته منابع طبیعی و آستانه سال نو گفت: در این ایام در مجموع چهار هزار و ۲۳۰ اصله درخت و درختچه در این منطقه کاشته شده است.
رضا خیاطزاده افزود: در محدوده این منطقه به مناسبت هفته منابع طبیعی و روز درختکاری، یکهزار و ۵۵۰ اصله کاج، یکهزار و ۴۸۰ اصله زبانگنجشک، یکهزار و ۲۰۰ اصله عناب تلخ و ۹۰۰ گل شببو کاشته شد.
شهردار منطقه ۲ نیز با بیان اینکه تا پایان امسال بیش از یکهزار و ۸۰۰ اصله درخت و درختچه در این منطقه کاشته میشود، گفت: از این تعداد ۸۱۵ اصله کاج تهران، ۸۶۴ اصله زبانگنجشک، ۱۱ اصله کاج کلهقندی، ۱۰ اصله توت مجنون و مابقی زیتون تلخ هستند.
علی سعیدی افزود: این تعداد درخت در خیابان ستاری، حمزه شمالی، کوچه ۹ خیابان اقبال، کوچه ۲۲ خیابان میثم، کوچه ۱۵ خیابان شببو، کوچه ۶ بلوار پزشک، کوچه ۹۰ بولوار هوانیروز، یاس یک، بولوار غدیر یک، بلوار جمهوریاسلامی (بیمارستان شهیدبهشتی) و انتهای پارک علی ضیا کاشته میشود.
شهردار منطقه سه نیز با اشاره به نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، از کاشت گل در معابر، چهارراهها و میادین این منطقه خبر داد.
رامین امیرمداح افزود: همچنین به مناسبت روز درختکاری، ۲ هزار از انواع درخت کاج تهران، عناب تلخ و زبان گنجشک دربزرگراهها، کمربند سبز و بلوار شاهد کاشته شده است.
وی ادامه داد: همچنین ۵۰۰ اصله درخت زیتون در اختیار شهردار محلههای منطقه سه قرار گرفت تا به کمک اهالی، در محلههای مختلف منطقه کاشته شود.
شهردار منطقه چهار نیز گفت: بیش از یکهزار و ۸۴۰ اصله درخت در بلوار ۲۲ بهمن، بلوار ابراهیم خلیلالله، بلوار ساوه، خیابان شهیدمصطفی خمینی، بلوار امام صادق علیهالسلام، خیابان ۱۷ شهریور، خیابان سرباز و پل فجر کاشته شده است.
محمدحسین مؤمنی همچنین از کاشت ۲۰۰ عدد درختچه در پردیسان قائم (عج) خبر داد و گفت: همچنین در محدوده منطقه چهار بیش از ۵۹ هزار گل شامل گل بنفشه، گازانیا، همیشه بهار و شببو کاشته شده است.
شهردار منطقه پنج کرمان هم از کاشت ۲۳۲ هزار نهال بنفشه در پارکها و مثلثیهای این منطقه (بافت تاریخی) ازجمله میدانهای گنجعلیخان، توحید، شهدا، باغملی و پارکهای ریاضیات، چهارراه بهداری، انقلاب و اکوشهر خبر داد.
علیاکبر قطبالدینی افزود: همچنین حدود ۴۰ هزار نهال شببو در پارک ریاضیات، چهارراه بهداری، میدان توحید و محوطه کاروانسرا کاشته شده است.
وی به کاشت حدود یکهزار اصله درخت کاج و زبان گنجشک در معابر منطقه پنج (بافت تاریخی) اشاره کرد و گفت: این درختها در خیابان ابن سینا، فلسطین، قدس، امام خمینی و شریعتی کاشته شده است.
افزایش جمعیت از یکسو، باعث افزایش ترافیک، افزایش حجم زباله تولیدی و افزایش کارگاههای صنعتی شده و از سوی دیگر، موجب از بین رفتن درختان و فضای سبز و در نتیجه اختلالات روحی و روانی در انسان میشود؛ لذا برای افزایش کیفیت محیط شهر، توجه بیشتر به فضای سبز شهری ضرورت دارد.
فضای سبز بهعنوان فراهمکننده خدمات اجتماعی، لازمه کیفیت زندگی بشر و از اجزای مهم توسعۀ پایدار شهری محسوب میشود که در این رابطه شهرداری کرمان برای توسعه فضای سبز شهری، باوجود تمامی مشکلات بهویژه کمبود منابع آب، تمام تلاش خود را در شهر کویری کرمان بهکار گرفته اند؛ بنابراین، ضرورت دارد سایر دستگاهها نیز در زمینه توسعه فضای سبز شهری بهویژه در تأمین منابع آب از طریق واگذاری سهم شهرداری از پساب فاضلاب و آبهای زیرسطحی، با شهرداری همکاری کنند.
نظر شما