هنر در هر جامعه ای همیشه کارکردی متفاوت از دیگر علوم داشته است، زیرا هنر برخاسته از روح و جان انسان ها ست و آنچه که از دل برآید لاجرم بردل نشیند، آندره ژید هنر را همکاری میان خدا و هنرمند می داند، شاید بتوان این جمله را نشانه ای از الهی بودن هنر دانست.
هنرمندان هیچگاه برای انسان درمانده به دنبال راه چاره نبوده اند بلکه با هنر خویش انسان را به دنبال یافتن راهی برای رهایی مصمم تر کرده اند، روح آزاد و بلند هنر همیشه ندا می دهد که تا زمانی که احساسات خود و پیرامونتان را درک می کنید زنده هستید و باید به زندگی ادامه دهید.
بزرگترین هنر، در عالم هستی با وجود همه مصایب ومشکلات، ایجاد تغییر در زندگی است و شاید بتوان گفت رسالت اصلی هنر در زندگی همین ایجاد توان تغییر در درون انسانهاست.
امروز که کرونا سایه خود را بر تمام عالم افکنده و توانسته در مقابل همه ملتها و جوامع قد علم کند و شادی را از مردم بگیرد، این هنرمندان هستند که در مقابلش ایستاده اند و نوید روز روشن را به اهالی قرنطینه در یک شهر یا کشور می دهند.
هنرمندان خوزستانی با دستان،زبان و نگاه هنرمندانه خود با هر آنچه که در دست دارند رنگ زندگی بر تابلوی خسته شهر می پاشند و با زبان دلنشین هنر، دست نوازش بر سر ما می کشند.
نٌتی در رثای جانباختگان کرونا
کاظم پوره، موسیقی دان و پژوهشگر حوزه موسیقی در استان خوزستان در این باره به خبرنگارایرنا گفت: به عنوان یک هنرمند نخستین کاری که وظیفه خود می دانم انجام دهم ارسال یک پیام تقدیر و خسته نباشید برای پزشکان و پرستاران استان است، ما دستبوس آنان هستیم از نظر ما پرستاران خط شکنان جبهه مبارزه با کرونا هستند و مانند رزمندگان هشت سال دفاع مقدس، آنان امروز در حال جنگ با این ویروس و دفاع از ما هستند.
این پژوهشگر موسیقی ادامه داد: در این روزهای قرنطینه و خانه نشینی از همه هنرآموزان و علاقه مندان به موسیقی خواستیم سستی و تنبلی را کنار بگذارند و سازشان را بردارند، من به عنوان یک پیشکسوت حوزه موسیقی از هنرجوهایم خواستم این روزها کارها و آثارشان را برای من ارسال کنند و من با کمال میل به کارهای آنها گوش میکنم، ایراداتشان را برطرف میکنم و نکات لازم را برای بهتر شدن آثارشان به آنها می گویم، همچنین آثار آنها را به هنرمندان پیشکسوت و بزرگ کشوری ارسال میکنم.
وی ادامه داد: برای ما نیز ماندن در خانه و دوری از هنرجوها و دوستان سخت است و دلتنگی به همراه دارد و قطعا عامل ایجاد این دلتنگیها نیز کرونا است اما در تلاش هستیم تا در این دوران یک جشنواره موسیقی رفاقتی و نه رقابتی راه بیندازیم و از این طریق شور و شوقی نو ایجاد کنیم.
پوره توصیه کرد: من از جوانان میخواهم دراین روزها که ناگزیر به ماندن در خانه هستند ، در همان فضای خانه فعالیت کنند، درس بخوانند، مطالعه کنند و هنرنمایی کنند در غیر این صورت تنبل میشوند، در فضای مجازی خود نیز اعلام کرده ام در همه رشته های مختلف موسیقی اعم از پیانو، سه تار، تار، فلوت و...آثار خودشان را از طریق فضای مجازی برای ما ارسال کنند تا ضمن لذت بردن از آثارشان هرکمک یا آموزش ممکن را ارایه دهیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر که کلاسها و کارگاه های آموزشی ما امکان برگزاری ندارد از طریق فضای مجازی و شبکه های اجتماعی با علاقمندان به هنر به رد و بدل اطلاعات می پردازیم و درواقع این کارها را بدون دریافت هیچ گونه هزینه ای انجام میدهیم.
این نوازنده بیان کرد: سال ۹۸ برای ما با بحران سیل آغاز شد برای همین ابتدای سال هم ما کار را به خاطر سیل تعطیل کردیم که در آن دوران قطعه ای با نام سیلاب ۹۸ نوشتم اکنون نیز که پایان سال ۹۸ است قطعه ای به نام کرونا در سال ۹۸ آماده کرده ام.
وی با بیان این که این قطعه پیانو نوشته شده است توضیح داد: وقتی دیدم کسانی که در اثر ابتلا به ویروس کرونا فوت کردند، چگونه به خاک سپرده شدند، زجر زیادی کشیدم لحظه به لحظه قطعه موسیقیایی که نوشتم همراه با این زجر است و خودم در کنار آن این زجر را حس کردم و درواقع همین احساس اندوه عمیق را به نت موسیقی تبدیل کردم.
پوره با اشاره به آماده بودن این قطعه موسیقایی توضیح داد: قصد داشتم قبل از آغاز سال نو آن را انتشار دهم اما چون نزدیک عید نوروز بودیم دلم نمی خواست حس غمگین این اثر را به مخاطبان بدهم برای همین پس از پایان ویروس کرونا آن را منتشر میکنم.
وی در پایان صحبتهایش از تاثیر اقتصادی منفی این روزها به ویژه بر عرصه هنر گفت وافزود: سال گذشته سیل موجب رکود و از رونق افتادن کار ما شد و به خاطر آن ناگزیرکار را برای مدتی تعطیل کردیم اکنون نیز کرونا آمده و وضع کار خوب نیست، هنوز نمیدانیم به صاحبخانه خود چه بگوییم.
این هنرمند ادامه داد: دولت برای مشاغل مختلف چاره هایی اندیشیده است اما برای ما هنرمندان در این زمینه اقدام خاصی نشده است.
وی بیان کرد: در هر صورت امیدوارم شیوع کرونا تمام شود و دوباره با هنرمندان، دوستان و خانواده خود دور هم جمع شویم تنها از مردم عزیز ایران می خواهم بهداشت فردی را رعایت کنند،و با ماندن در خانه های خود به قطع زنجیره انتشار این ویروس کمک کنند.
کرونا و سینما
فرهاد پروین، منتقد سینمایی و مدرس فیلمنامه نویسی دراهواز نیز گفت: اولین کارما این بود که به سهم خودمان تمامی کارهای خارج از خانه را تعطیل و تلاش کردیم از طریق فضای مجازی نیز به مردم اعلام کنیم که در خانههای خودشان بمانند.
وی با تاکید بر این که تلاش بر برگزاری برنامه های هنری تا حد ممکن در فضای مجازی صورت گرفت توضیح داد: یکی از مهمترین اقداماتی که انجام دادیم برگزاری نشست پیچینگ (نشست ارایه و بررسی فیلمنامه برای جذب سرمایه ) را برای اولین بار در کشور به صورت آنلاین برگزار کردیم و در این نشست فیلمنامه ارایه شده را مصوب کردیم اگر تا پایان اسفند این اتفاق نمی افتاد بودجه ای نیز برای کارها تصویب نمیشد.
این منتقد سینما یادآور شد: کلاسها و کارگاه های آموزشی به صورت آنلاین هر چند نه به شکل ایده آل اما به صورت پرسش و پاسخ برگزار شد.
وی بیان کرد: یکی از کارهای من برای این که بتوانم دنبال کننده های صفحه ام را در فضای مجازی نگه دارم این بود که لیستی از فیلمهای مختلف آماده کردم و چندین شب به صورت متوالی آنها را در قالب استوری منتشر کردم فیلم هایی که انتخاب کردم مربوط به ابتدای تاریخ سینما تا کنون هستند و هر چند وقت به معرفی فیلم ها می پردازم اکنون به فیلم های دهه هشتاد میلادی سینما رسیده ام و و این روند را تا زمان تمام شدن ویروس کرونا ادامه می دهم.فکر می کنم معرفی آثار ارزشمند سینمایی به مردم می تواند در سرگرم شدن آنها دراین ایام قرنطینه کمک خوبی باشد.
تاثیر هنرمندان بر پیشگیری از کرونا
بلال طاهری، یک کارگردان در اهواز بیان کرد: یکی از کارهایی که به سهم خود می توانستم انجام دهم این بوده که در شبکه های اجتماعی آموزشهای سازمان جهانی بهداشت را با مردم و هنرمندان به اشتراک بگذارم و از این طریق برای ارتقای آگاهی عمومی دراین زمینه کمک کنم.
وی ادامه داد: البته بسیاری از همکاران ما در حال فیلم سازی بودند که به علت انتشار این بیماری مجبور به خانه نشینی و لغو کردن روند ساخت فیلم خود شدند.
این کارگردان بیان کرد: هنرمندان به طور کلی در فضای مجازی دنبال کننده های بسیاری دارند که اکنون هر کدام به سهم خودشان و با هنر خودشان در حال توصیه به مردم هستند و همین امر به خودی خود موجب تاثیرگذاری در قشر مخاطب این افراد می شود.
وی افزود: خود من به همراه همسرم از همان هفته های اولیه ورود ویروس به کشور در خانه هستیم و جز در موارد ضروری از خانه خارج نشدیم.
کنترل کرونا با نقاشی
الهه اسدی نژاد، نقاش بیان کرد: از وقتی که این بیماری به کشور آمده تلاش کرده ام در فضای مجازی کارگاه های هنری با همین موضوع برگزار کنم ، هر چند به علت کند بودن سرعت اینترنت و نبود زیرساختهای کافی در حوزه فضای مجازی آنطور که مد نظر ما است نمی شود فعالیت کرد اما ناگزیر به همین بضاعت فنی موجود بسنده می کنیم.
وی ادامه داد: نکته دیگر این که در این زمینه تلاش کردیم تا با هنرجویان فضای مجازی خود در خصوص توصیه های بهداشتی و چگونگی مقابله با ویرورس کرونا نقاشی یا کاریکاتور بکشیم و هر کسی به سهم خود در فضای مجازی انتشار دهد.
به گفته سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز براساس آخرین آمار، تعداد مبتلایان به ویروس کرونا تا ظهر سه شنبه در خوزستان به ۳۳۱ نفر رسید که ۴۳ نفر از آنها فوت کردند.
ویروس کرونا که رسما کووید – ۱۹ نام دارد، نخستین بار در شهر ووهان چین شناسایی شد تاکنون به بیش از یکصد کشور سرایت کرده و سازمان بهداشت جهانی را برآن داشته است تا وضعیت فوق العاده اعلام کند.
نظر شما