جولان کرونا و خصومت بی‌پایان آمریکا

تهران- ایرنا- سران کاخ سفید زیر نقاب رنگ‌باخته بشردوستی ابتدایی‌ترین اصول انسانی را زیرپاگذاشته و در بحبوحه درگیری ایران و جهان با کرونا، بر تحریم‌های ضدایرانی پافشاری می‌کنند؛ وضعیتی که بر بلندی و ضخامت دیوار بی‌اعتمادی به آمریکا می‌افزاید.

در حالی که شیوع کرونا بسیاری از کشورهای جهان را درگیر کرده و بیش از ۱۳ هزار قربانی برجای گذاشته‌، مقامات کاخ سفید همچنان سیاست‌های یک‌جانبه خود را فارغ از مطالبات بین‌المللی دنبال می‌کنند؛ سیاستی که در قالب فشارهای حداکثری در این برهه حساس ایران را هدف خصومتی بی‌پایان قرار داده است.

در اوج شیوع کرونا و به رغم درخواست‌های مکرر جهانی، آمریکا نه تنها بخش‌هایی از تحریم‌های ایران را هرچند طور موقت لغو نکرده بلکه در هفته گذشته پنج شرکت را در امارات به بهانه مشارکت آنها در فروش محصولات نفتی ایران، مورد تحریم قرار داد. واشنگتن همچنین به تازگی پنج دانشمند هسته‌ای کشورمان را نیز به اتهام مشارکت در برنامه هسته‌ای ایران، تحت تحریم قرار داد.

این اقدامات غیرانسانی آمریکا اعتراضات فراوانی را برانگیخته است. طی روزهای گذشته برخی مقامات کشورها، سناتورهای آمریکایی و مسوولان سازمان‌های بین‌المللی از جمله دبیر کل سازمان ملل بر ضرورت لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران به منظور کمک به تسهیل مبارزه با ویروس کرونا در ایران تاکید کرده‌اند.

سناتور «برنی سندرز» نامزد دموکرات‌ها برای انتخابات ریاست‌جمهوری آتی آمریکا و «ایلهان عمر» نماینده مسلمان کنگره از جمله این افرادند که با انتقاد از ادامه تحریم‌های واشنگتن علیه ایران، خواستار لغو این تحریم‌ها شده‌اند. این نماینده مسلمان در توئیتی آورده است: در ایران، در هر ۱۰ دقیقه یک نفر بر اثر کرونا فوت می‌کند و در هر ساعت ۵۰ نفر مبتلا به کرونا می‌شوند. اکنون تداوم اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه ایران تنها ظلمی اَبَرشرورانه است.

فشار و سطح اثرگذاری تحریم‌ها در فضایی که ایران برای جلوگیری از شیوع کرونا نیاز به مبرم به منابع مالی و دارویی دارد، جای بحث و بررسی دارد به ویژه اینکه سران کاخ سفید بارها از تریبون‌های مختلف از آمادگی خود برای کمک به ایران خبر داده‌اند. مقامات آمریکایی در هفته‌های اخیر به ایران پیشنهاد دادند تا کمک‌های «بشردوستانه» آمریکا را برای مبارزه و مقابله با ویروس کرونا بپذیرد اما ایران بنا به برخی دلایلی که متعاقبا به آن اشاره می‌شود، اعلام کرد که حاضر به پذیرش این کمک‌ها نیست.

مقامات آمریکایی در حالی با ژست بشردوستانه از کمک مالی و دارویی به ایران برای مقابله با کرونا سخن می‌گویند که با خروج از توافق هسته‌ای، شهادت سردار سلیمانی، تحریم‌ و فشارهای مداوم بر تهران، حمایت از دشمنان جمهوری اسلامی ایران و ... جایی برای اعتماد باقی نگذاشته‌اند. بنابراین تعجبی ندارد که مسوولان جمهوری اسلامی دست رد بر سینه آمریکا زده و از دریافت هر گونه کمک این کشور امتناع ورزند.

بی‌اعتمادی ایران به آمریکا و حتی کمک‌های به ظاهر بشردوستانه کاخ سفید در بیانات رهبر معظم انقلاب و اظهارات «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان هویدا است.

رهبر معظم انقلاب نیز امروز یکشنبه سوم فروردین‌ماه به مناسبت فرارسیدن سال نو و عید مبعث پیامبر اعظم(ص) تاکید کردند: آمریکایی‌ها چندبار گفته‌اند حاضرند کمک دارویی به ایران کنند و گفته‌اند فقط شما از ما بخواهید. این از حرف‌های عجیب است. اولا خودتان دچار کمبود هستید. اگر دستتان باز است خودتان استفاده کنید. شما متهم هستید، این ویروس را ایجاد کرده‌اید. من نمی‌دانم این اتهام چقدر واقعی است. اما ممکن است دارویی وارد کشور کنید که این ویروس را ماندگار کند. شاید کسی را وارد ایران کنید تا اطلاعات خود را از میزان اثرگذاری این ویروس را تکمیل کند.

به تازگی ظریف هم در گفت وگو با روزنامه «فولیا دی سان پائولو» برزیل، پیشنهاد کمک «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا به ایران را «منافقانه» خوانده و تروریسم درمانی آمریکا را مانع واکنش مؤثر در مقابل این بیماری همه گیر جهانی دانسته است.

این مواضع گویای بی‌اعتمادی مطلق به آمریکا و سیاست‌های واشنگتن است که البته این بی‌اعتمادی در دیگر کشورهای درگیر با کرونا نیز تشدید شده‌است. به عنوان نمونه اخیرا فیلمی در فضای مجازی انتشاریافته که در آن یک پزشک عراقی فاش می‌کند کنسولگری آمریکا در شهر اربیل، کامیونی پر از کلاه‌های آلوده به ویروس کرونا را به اربیل وارد کرده‌است. این پزشک با نشان دادن محل تعبیه ویروس در کلاه، می گوید: ویروسی که کلاه‌ها به آن آلوده‌اند از نظر بیولوژیکی فرآوری و به گونه‌ای تهیه شده که تا ۲۵ روز در داخل کلاه دوام می‌آورد.

کارشناسان بر این باورند در صورتی ایران می‌تواند به کمک‌ آمریکا خوشبین باشد که در حُسن نیت و اعتماد به این کشور شک و شبهه‌ای وجود نداشته‌ باشد. در حالی که کاخ سفید از زمان ازسرگیری مجدد تحریم‌ها همواره بر عدم تحریم دارویی و غذایی ایران و به عبارتی اقلام حیاتی و بشردوستانه تاکید می‌کردند اما در عمل به دلیل بسته ماندن کانال‌های مالی و تحریم بانکی، ایران در این زمینه نیز تحریم شد.

به باور ناظران برخلاف شعارهای مقامات کاخ سفید مبنی ماندن در کنار مردم ایران اما آنها دقیقا در مقابل ملت ایران قرار دارند و با اعمال فشار حداکثری بر ملت تلاش می‌کنند تا آنان را به عناصری ناراضی و ضدانقلاب تبدیل کنند؛ توطئه‌ای نخ نما که پیشتر نیز در قالب قطعنامه‌های تحریمی ششگانه در پیش گرفته شد ولی راه به جایی نبرد.

در ارتباط با شیوع کرونا و فشار حداکثری آمریکا ذکر این نکته لازم است که کووید-۱۹ یک ویروس به شدت مسری و خطرناک است و پافشاری آمریکا بر تحریم افزون‌تر ایران، تهران را در اقدامات پیشگیرانه و درمانی تضعیف خواهد کرد. بنابراین فشار بیشتر بر ایران از سوی آمریکا یعنی کمک به شیوع ویروس در جهان.

در همین ارتباط حجت‌الاسلام «حسن روحانی» رئیس جمهوری در بخشی از پیام نوروزی خود خطاب به مردم آمریکا نوشت: اینجانب هشدار می‌دهم که در شرایط یک «همه گیری» خطرناک جهانی، تهران و پاریس و لندن و واشنگتن فاصله چندانی ندارند و هر سیاست کوته‌بینانه و خصمانه‌ای که بخواهد موجب تضعیف نظام پزشکی و محدودیت منابع مالی در مدیریت بحران در ایران شود، تاثیر مستقیم بر روند مبارزه با این «همه‌گیری» در سایر کشورها خواهد داشت. کووید-۱۹ به معنای واقعی کلمه یک موضوع مرگ و زندگی برای همه کشورها است و شکست آن یک «وظیفه» جهانی است.

در این روزها مشاهده می‌کنیم که ویروس کرونا علاوه بر کشورهای آسیایی به آفریقا نیز سرایت کرده و همچنین کشورهای مختلف قاره اروپا و حتی آمریکا را نیز درگیر خود کرده و شمار قربانیان آن دقیقه به دقیقه رو به افزایش است. تازه‌ترین آمارها نیز در آمریکا از جان باختن نزدیک به ۳۵۰ نفر و ابتلای حدود ۲۷ هزار نفر حکایت می‌کند.

بنابراین در چنین فضایی ضرورت همصدایی جهانی علیه سیاست‌های ترامپ و همچنین نقش‌آفرینی فعالانه نهادها و سازمان‌هایی بین‌المللی احساس می‌شود تا با فشار بر کاخ سفید، از سیاست‌های تحریمی این کشور بکاهند چرا که تبعات این تحریم فقط متوجه ملت ایران نیست و تهدیدی جدی برای جهان به شمار می‌رود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha