۶ فروردین ۱۳۹۹، ۱۲:۴۱
کد خبرنگار: 865
کد خبر: 83726004
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

رقص «کاحول- لاوان» میان کهنه‌کاران

۶ فروردین ۱۳۹۹، ۱۲:۴۱
کد خبر: 83726004
مریم مسعود
رقص «کاحول- لاوان» میان کهنه‌کاران

تهران- ایرنا- حزب میانه‌رو- راستگرای «کاحول- لاوان» یک سال پس از تاسیس در سرزمین اشغالی با هدف برچیدن بساط یک دهه نخست‌وزیری پیاپی «بنیامین نتانیاهو» فرصت تشکیل کابینه را به چنگ آورده اما تحقق این هدف با توجه به تلاش بی‌فرجام پیشین رهبر این حزب و همچنین پیامدهای همه‌گیری ویروس کرونا در پرده‌ای از ابهام فرورفته‌است.

این روزها تشکیل کابینه صهیونیستی در کشاکش همه‌گیری ویروس کرونا گره ای بر گرفتاری های نتانیاهو افکنده که از ماه مه ۲۰۱۹ تاکنون به سبب تعویق در تشکیل مجلس (کنست)، حکم نخست وزیر موقت را دارد.

به این معادله نبرد رسمی چهره های شاخص عرصه سیاست را بیفزایید که در صدر آنان «بنی گانتز» رییس پیشین ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی و رهبر حزب «کاحول- لاوان» (آبی- سفید) قرار دارد.

حزب آبی- سفید در انتخابات دوازدهم اسفندماه ۱۳۹۸ که سومین انتخابات پارلمانی در یک سال گذشته و پدیده‌ای بی سابقه در هفت دهه عمر این رژیم به شمار می رفت، ۳۳ کرسی را از آن خود کرد و در رتبه دوم پس از حزب لیکود به رهبری نتانیاهو (با ۳۶ کرسی) جای گرفت.

به دنبال رایزنی ها در هفته های گذشته، مجموع آرای لیکود و احزاب متحد ملی گرا و مذهبی شامل «شاس»، «اتحاد یهودیت توراتی» و «یمینا» به ۵۸ کرسی رسید که برای تشکیل ائتلاف حداکثری (۶۱ کرسی) ناکافی بود.

از سوی دیگر، حزب آبی- سفید با همراهی احزاب چپ (هفت کرسی) و ائتلاف اعراب (۱۵ کرسی) به ۵۵ جایگاه کنست دست یافت و توانست هفت کرسی حزب ناسیونالیست افراطی «اسرائیل؛ خانه ما» به رهبری «آویگدور لیبرمن» را به سبد خود بیفزاید و اکنون با ۶۲ نماینده حامی، مامور تشکیل کابینه شود.

حزب ژنرال‌ها؛ بازیگر نوپای سیاست

دوم اسفندماه ۱۳۹۷ یعنی حدود یک سال پیش در آستانه برگزاری انتخابات نهم آوریل کنست، حزب آبی- سفید به رهبری بنی گانتز و «یائیر لاپید» پا به عرصه سیاست گذاشت.

در آن انتخابات این حزب نوپدید نتوانست اکثریت آرا را به دست آورد و با وجود جذب چهره هایی مانند «موشه یعلون» و «گبی اشکنازی» فقط ۳۵ کرسی را از آن خود کرد.

یائیر لاپید چهره ای رسانه ای است که در سال ۲۰۱۳ میلادی حزب میانه‌رو «یش عتید» را بنیان گذاشت و در انتخابات کنست همان سال، پس از لیکود، جایگاه دوم را به دست آورد.

لاپید در پی این دستاورد غیرقابل پیش بینی، برای یک سال منصب وزارت دارایی را به دست آورد.

به نظر می رسد وی برای دومین بار دوشادوش گانتز همان تجربه حزب سازی برای در اختیار گرفتن کابینه را تکرار کرده است.

موشه یعلون که سال ها سمت وزارت جنگ را بر عهده داشت و عضو لیکود بود، اینک به حزب رقیب یعنی آبی- سفید پیوسته و از چهره های شاخص آن است.

گبی (گابریل) اشکنازی ژنرال سه‌ستاره حزب آبی- سفید به شمار می رود که نوزدهمین فرمانده ستاد کل فرماندهی و عملیات ارتش رژیم صهیونیستی بود.

این ترکیب بخوبی آشکار می کند مهمترین چهره های حزب آبی- سفید بیش از آنکه سابقه سیاست‌ورزی داشته باشند مردان پوتین پوشی هستند که با جنگ افروزی و میدان های نظامی (و البته جنگ های رسانه ای) آشنایند.

شاید همین کم تجربگی سیاسی بود که با وجود پیروزی در انتخابات هفدهم سپتامبر گذشته، دستان حزب را از تشکیل کابینه خالی گذاشت. گانتز در آغاز مامور تشکیل کابینه شد اما فرصت طلایی را از کف داد.

پس از وی نیز نتانیاهو که او را «بی بی» می خوانند و از سال ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۹ برای یک دوره و سپس از سال ۲۰۰۹ تاکنون بر کرسی نخست وزیری تکیه زده است، نتوانست پس از گانتز نظر مساعد اکثر نمایندگان را به دست آورد و پایه انتخابات دوازدهم اسفند گذاشته شد.

کرونا؛ نخستین چالش کابینه جدید

«رووین ریولین» رییس‌جمهوری رژیم صهیونیستی، بیست و ششم اسفندماه گانتز را مامور تشکیل کابینه کرد.

وی بر اساس قانون اساسی رژیم صهیونیستی ۲۸ روز فرصت دارد وزیران خود را به کنست معرفی کند اما در صورت ناکامی، شخص دیگری مامور تشکیل کابینه می‌شود.

این روزها گانتز به پشتوانه جذب آرای ائتلاف اعراب، احزاب چپ و حزب افراطی «اسرائیل؛ خانه ما» بار دیگر بخت خود را می آزماید تا به نخست وزیری بی بی پایان دهد.

همچنین گانتز برای پیگیری دو قانون مطرح در کنست مربوط به ممنوعیت نامزدی نخست وزیری افرادی که پرونده قضایی آنان در جریان دادرسی است و همچنین محدودیت نامزدی یک فرد برای نخست وزیری بیش از ۲ دوره پشت سرهم، حمایت بیشتر نمایندگان را با خود دارد.

حتی موشه یعلون که از وزیران پیشین نتانیاهو بوده، از پیشنهادهای ارایه شده از داخل حزب «لیکود» برای حمایت از این قانون ها خبر داده است (۱).

با این همه، نتانیاهو که ژوئیه ۲۰۱۹ (تیرماه گذشته) در شصت و نه سالگی رکورد ۱۴ سال حضور در این پست را شکست، او هنوز به عنوان نخست وزیر موقت مشغول است و از فرصت همه گیری کرونا به سود خود بهره برداری می کند.

اکنون بزرگ ترین پشتوانه نتانیاهو، هراس افکنی و اختلاف پراکنی میان گروه های حامی حزب آبی- سفید است؛ پیامدهای تغییر کابینه در کشاکش بحران همه گیری بیماری در سرزمین اشغالی فلسطین و ناکارآمدی احتمالی یک کابینه نوپا بدون سابقه مدیریت اجتماعی بر پیچیدگی شرایط می افزاید.

از همین رو، اول فروردین ماه زمزمه هایی درباره توافق نتانیاهو- گانتز برای تشکیل یک کابینه ائتلافی سه ساله در رسانه هایی مانند «تایمز آو اسراییل» پیچید که نیمه نخست آن به دست نتانیاهو و بقیه آن به اختیار گانتز اداره شود (۲).

با وجود این، یک روز بعد رهبر حزب آبی- سفید این موضوع را در جمع هوادارانی که روبروی منزلش گرد آمده بودند، تکذیب کرد (۳)۳.

به نظر می رسد پایان دوران نخست وزیری بی بی، مهمترین دلیل جلب آرا در صندوق حزب آبی-‌ سفید و اجماع این افراد و گروه ها بوده است.

وجود دشمن مشترک می تواند فقط در کوتاه مدت یک انگیزه گروهی و اجماع حداکثری میان جمعیت های متفرق پدید آورد و به تداوم آن امید چندانی نیست؛ بویژه آنکه گانتز پیش از برگزاری انتخابات سوم، بارها احزاب عربی را کنار نتانیاهو قرار داده بود که در کابینه وی جایی نخواهند داشت (۴).

........................................................

منابع:

  1. https://www.irna.ir/news/۸۳۷۰۳۵۱۱/
  2. https://www.isna.ir/news/۹۸۱۲۲۳۱۷۵۸۷/
  3. https://www.irna.ir/news/۸۳۷۲۳۲۶۴/
  4. https://www.isna.ir/news/۹۸۱۱۲۷۱۹۹۹۸/

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha