پنج سال است که از تهاجم ائتلاف آمریکایی – غربی به سرکردگی عربستان به یمن آن هم به دلیل واهی بازگرداندن عبد ربه منصور هادی رییس جمهوری فراری و مستعفی یمن می گذرد؛ جنگی که تاکنون جان بیش از ۱۰۰ هزار یمنی را که اکثر آنها کودک و زن بوده اند، گرفته و با نابودی زیرساخت های آن، یمن را به ویرانه تبدیل کرده است.
شرایط در یمن هر روز بدتر می شود به حدی که قحطی این کشور اسلامی را فرا گرفته و بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، قحطی یمن به بزرگ ترین فاجعه انسانی در جهان تبدیل شده و اکنون مشکلات بیماری کرونا هم به آن اضافه شده است.
محمد بن سلمان که در سال ۲۰۱۵ ابتدا وزیر دفاع و سپس در سال ۲۰۱۷ با کمک آمریکا و حکم پدرش ولیعهد عربستان شد، از همان ابتدا اشتهای خود را برای جانشینی پدرش نشان داد؛ اولین جنایتی که بن سلمان پس از عهده دار شدن وزارت دفاع عربستان مرتکب شد حمله به یمن بود؛ حمله ای که تنها حاصل آن کشتار مردم یمن و ویرانی این کشور اسلامی در کنار نابودی منابع مردم عربستان و بروز ضعف های ریاض به خاطر شکست های آن بوده است.
در ششم اسفند ۱۳۹۴ که یمن با تجاوز ائتلاف عربی – آمریکایی به سرکردگی آل سعود و به دلیل بلند پروازی های وزیر دفاع جوان و کم تجربه سعودی مواجه شد، فردی که هنوز ولیعهد عربستان نشده بود؛ سعودی ها و همپیمانان آنها هرگز فکر نمی کردند که جنگ یمن پنج سال طول بکشد وگرنه بارها شعار پایان جنگ در مدت کوتاه را در سال های اخیر به ویژه در اوایل جنگ تکرار نمی کردند.
عربستان، امارات و مزدوران همراه آنها که در سال های اخیر بارها از سوی آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و رژیم صهیونیستی به جدیدترین تسلیحات و تجهیزات نظامی روز مجهز شدند تا به زعم خود مردم و رزمندگان یمنی را که با حداقل امکانات نظامی به دفاع از کشور و خاک خود پرداخته بودند، تسلیم کنند ولی به عکس این موضوع، طی این سال ها با شکست های پی در پی مواجه شدند.
مقامات سعودی در سال های اخیر با اتکا به دلارهای نفتی هنگفت هرگونه تسلیحات مورد نظر خود را برای کشتار مردم یمن و حمایت از گروه های تروریستی همچون داعش و تحریر الشام در عراق و سوریه از کشورهای غربی به ویژه آمریکا تهیه کرده اند، ولی نتوانسته اند نتیجه دل خواه خود را در این کشورها بگیرند و تنها ثمره این کار کشتار مردم این کشورهای اسلامی منطقه بوده است.
بن سلمان کم تجربه و جویای نام که کار خود را با حمله به یمن و کشتار مردم بی دفاع این کشور آغاز کرد، برای رسیدن به تخت پادشاهی عربستان از همه امکانات مالی و نظامی این کشور و هم پیمانانش استفاده کرد تا به هدفش برسد و در این راه ابتدا به یمن حمله کرد و سپس اقدام به حذف مخالفان خود آن هم با شدیدترین وجه کرد.
دستور بازداشت شماری از شاهزادگان سعودی در سال ۱۳۹۶، دستور قتل جمال خاشقچی خبرنگار مخالف عربستانی در کنسولگری عربستان در استانبول در شهریور ماه سال ۱۳۹۷ و دستور قتل سرلشکر الفغم که به مدت ۳۰ سال محافظ شخصی "عبدالله بن عبدالعزیز" پادشاه پیشین عربستان بوده و اخیرا نیز بازداشت شمار زیادی دیگر از شاهزادگان سعودی تنها بخشی از اقدامات وی در راستای اشتهای سیری ناپذیر برای رسیدن به تاج و تخت در عربستان است.
** یمن در آستانه فاجعه قرن
در حالی که ویروس مرگبار کرونا جهانیان را به خود مشغول کرده و کشور در محاصره همه جانبه یمن نیز از این بلا در امان نمانده، اما آل سعود و همپیمانان آمریکایی – عربی آن اجازه ورود داروهای مورد نیاز و مواد عذایی را به این کشور نمی دهند، اقدامی که در حال تبدیل شدن به فاجعه قرن در یمن است.
امروز شرایط مردم یمن به دلیل تجاوز و بمباران همه روزه متجاوزان در کنار تحریم همه جانبه این کشور هر روز ابعاد تازه و گسترده ای به خود می گیرد و مردم مسلمان و مظلوم این کشور هر روز با مشکلات جدیدی روبه رو می شوند، که البته کودکان یمنی در کنار زنان این کشور تاکنون بیشترین آسیب را در اثر این تجاوز دیده اند.
در حالی که رزمندگان یمنی هر روز پیروزی ها و موفقیت های جدیدی در جبهه های مختلف یمن در مقابله با متجاوزان و جنگ رو در رو کسب می کنند، اما این امر از آسیب زنان و کودکان مظلوم یمنی نمی کاهد.
یکی از مشکلات یمنی ها به ویژه کودکان این کشور در پنج سال گذشته شرایط وخیم پزشکی و بهداشتی آنها می باشد به حدی که وزیر بهداشت یمن چندی پیش اعلام کرد که سالانه ۵۰ هزار کودک شیرخواره یمنی به سبب کمبود خدمات پزشکی جان خود را از دست می دهند.
شرایط بغرنج کودکان یمنی و کشته شدن بسیاری از والدین آنها در اثر بمباران و یا دیگر حوادث جنگ تحمیلی به این کشور به حدی شده که "طه المتوکل" وزیر بهداشت دولت نجات ملی یمن اعلام کرده که این کشور به دست کم هزار پرورشگاه و محل نگه داری اطفال برای نجات جان کودکان شیرخوار نیاز فوری دارد.
وی از همه سازمان های منطقه و بین المللی خواست که به مسئله تامین خدمات اساسی برای اطفال یمن از جمله فراهم شدن پرورشگاه ها برای کاهش دردهای آنان توجه کنند.
پیش از این نیز، سازمان جهانی غذا درباره عواقب کاهش ارز داخلی یمن در برابر ارزهای خارجی بر روی زندگی شهروندان یمنی هشدار داد و اعلام کرد که این مسئله باعث گرانی مواد غذایی در این کشور جنگ زده شده است.
مجامع بینالمللی نیز پیش از این بارها هشدار داده اند که گرسنگی و کمبود مواد غذایی بر اثر محاصره همه جانبه، جان ۲۲ میلیون یمنی را تهدید می کند.
بیماران یمنی نیز شرایط وخیمی را سپری می کنند به حدی که "مازن غانم" مدیر کل حمل و نقل هوایی یمن اعلام کرده که ۳۲ هزار بیمار یمنی بد حال در انتظار هماهنگی برای انتقال به خارج از این کشور برای مداوا هستند.
چندی پیش بود که "سارا الزوقری" سخنگوی بخش خاورمیانه صلیب سرخ نیز اعلام کرد که جنگ در یمن به صورت گسترده ارائه خدمات درمانی به یمنیها در مناطق مختلف این کشور را تحت الشعاع قرار داده و از آغاز حملات ائتلاف عربی در سال ۲۰۱۵(ششم فروردین ۱۳۹۴) به سرکردگی عربستان، مراکز بهداشتی و کادر پزشکی یمن بیش از ۱۶۵ بار هدف حمله قرار گرفته است.
وی با بیان این که در شرایط کنونی، تنها ۵۱ درصد از مراکز بهداشتی یمن فعال هستند، افزود: در سال گذشته میلادی (۲۰۱۹) ۱۸ بار مراکز و کادر بهداشتی یمن هدف حملات ائتلاف قرار گرفتند که این حملات از آغاز سال ۲۰۱۹ تا آگوست (مرداد) حدود هشت مورد گزارش شده است.
سخنگوی بخش خاورمیانه صلیب سرخ با اشاره به این که شمار مبتلایان در یمن به بیماریهایی چون وبا، مننژیت و حصبه در حال افزایش است، اعلام کرد که نمیتوان مانع از گسترش این بیماریها شد، چرا که سیستم بهداشتی یمن توانایی مقابله با شیوع این بیماریها را ندارد.
الزوقری افزود: نبود فراوردههای بهداشتی، وسایل پزشکی، دارو و کادر درمانی، بسیاری از مراکز بهداشتی یمن را به تعطیلی کشانده است.
وی تصریح کرد: جنگ در یمن، تأسیسات زیربنایی و شبکه آبرسانی در این کشور را نیز از بین برده و موجب شده تا بیماریهای واگیردار امثال وبا، دیفتری و حصبه بار دیگر در این کشور جنگ زده شیوع پیدا کنند.
جنگ خانمان سوز پنج ساله ائتلاف عربی – آمریکایی به سرکردگی آل سعود علیه یمن نتیجهای جز ویرانی و کشتار یمنی ها به همراه نداشته و شرایط فعلی و محاصره این کشور و ادامه جنگ و شیوع بیماری کرونا اوضاع انسانی در این کشور را که از کمبود مواد غذایی و امکانات پزشکی و بهداشتی رنج می برد، روز به روز وخیمتر کرده است.
متجاوزان عربی – آمریکایی به سرکردگی عربستان روزی نیست که مناطق مسکونی یمن را بمباران نکنند و موجب شهادت مظلومانه مردم این کشور بی دفاع نشوند؛ طی سال های اخیر همواره مواضع بسیار کم رنگی از سوی سازمان های بین المللی و امدادی علیه متجاوزان به یمن گرفته شده و این سازمان ها به دلیل برخورداری از دلارهای نفتی سعودی عموما سکوت اختیار کرده و چشمان خود را همواره در مقابل هر نوع جنایتی در یمن بسته اند.
** روی دیگر جنگ در یمن
جنگ یمن به رغم جنایات های آل سعود و همپیمانانش وجه دیگری نیز دارد و آن مقاومت و ایستادگی رزمندگان و مردم این کشور با اتکا بر خودباوری و مقابله با ظلم است.
با ورود به ششمین سال تجاوز همه جانبه ائتلاف عربی - آمریکایی به سرکردگی آل سعود به یمن، با توجه به محاصره همه جانبه و کاستی های فراوان در این کشور می بینیم که روزبه روز به قدرت نظامی یمنی ها افزوده شده است، موضوعی که برای متجاوزان گران تمام شده است.
مردم و رزمندگان یمنی که در پنج سال گذشته در محاصره همه جانبه ائتلاف متجاوز بوده اند با یاری خدا و اعتقاد به توانایی های داخلی اقدام به تولید انواع موشک های زمین به زمین، زمین به هوا و پهپادهای تهاجمی و شناسایی کرده اند، اقدامی که حیرت بسیاری از کارشناسان نظامی جهانی را برانگیخته است.
قبل از آغاز تجاوز عربی – آمریکایی به یمن، ارتش یمن فقط شماری از انواع موشک های کوتاه برد زمین به زمین در اختیار داشت، ولی با شرع جنگ به ویژه در سال های اخیر و به دلیل ایجاد توازن در نبرد، رزمندگان یمنی توانستند به تولید انواع موشک ها اقدام کنند و از این طریق ضربات کاری قابل توجهی به سعودی های متجاوز و هم پیمانان آنها وارد نمایند.
از موشک های زمین به زمین دست یافته ارتش و کمیته های یمن می توان به موشک پیشرفته «برکان H۲» اشاره کرد که توسط مرکز پژوهش های یگان موشکی یمن توسعه یافته است. این موشک یکی از بارزترین موشک های بالتسیک با برد متوسط است که می تواند مسافتی در حدود ۱۴۰۰ تا ۹۰۰ کیلومتر را بپیماید.
موشک مزبور به راحتی می تواند اهدافی را در ریاض منهدم کند، بنابراین نیروهای یمنی از استان صعده که تا ریاض ۹۱۹ کیلومتر فاصله دارد می توانند به راحتی پایتخت عربستان را هدف قرار دهند. از این موشک بارها برای هدف قرار دادن فرودگاه ها و مواضع نظامی عربستان استفاده شده است.
موشکهای بالدار کروز یکی دیگر از موشک های مورد استفاده رزمندگان یمنی است که توسط یمنی ها ساخته و تولید شده است. این موشک های دقیق در ارتفاع پایین حرکت می کنند؛ برد آن به ۲۵۰۰ کیلومتر می رسد و از دقت بالا در اصابت هدف برخوردار است و میزان خطای آن کمتر از یک و نیم متر است.
این موشک از یک سیستم ناوبری دقیق و هدایت پیشرفته نظیر GPS برخوردار است و برای حمل یک کلاهک جنگی انفجاری با وزن ۴۵۰ کیلوگرم طراحی شده است. در مقایسه با دیگر موشک های بالستیک، به سختی میتوان با این موشک ها مقابله کرد. زیرا در ارتفاع پایین حرکت میکند و رادارها از ردگیری آنها عاجزند و سیستم های دفاع موشکی را سردرگم می کند.
موشک زلزال ۳ نیز از جمله موشک های ساخت داخل یمن و جزو موشک های بالستیک است که می تواند مقادیر زیادی از مواد منفجره و سرهای منهدم کننده جنگی را با خود حمل کند.
طول این موشک به ۶ متر و تعداد ترکش های آن ۱۰ هزار عدد برآورد شده است. این ویژگی ها باعث شده تا از این موشک تخریبی و ویرانگر برای هدف قرار دادن مواضع و اتاق های عملیات دشمن در محدوده جغرافیایی مشخص استفاده شود.
موشک «قاهر ام۲» نیز که به صورت گسترده از سوی نیروهای مقاومت یمن مورد استفاده قرار می گیرد دارای ویژگی های منحصر به فردی است، به طوری که برد این موشک به ۴۰۰ کیلومتر می رسد و سر جنگی به وزن ۳۵۰ کیلوگرم با خود حمل می کند؛ دقت هدف گیری آن نیز به ۱۰ تا ۵ متر می رسد که نشانگر میزان دقت این موشک ساخت یمن دارد.
یکی دیگر از توانمندی های رزمندگان یمنی که در طول جنگ کسب شده تولید انواع پهپادهای تهاجمی و شناسایی می باشد که برای مقابله با متجاوزان تولید و مورد استفاده قرار گرفته است.
مقاومت یمن، موفقیتش در تولید پهپاد را رسماً در بهار سال ۲۰۱۷ میلادی (فروردین ۱۳۹۶) اعلام و طی مراسمی برای نخستین بار از چهار نوع پهپاد رونمایی کرد که از سال ۲۰۱۶، ساخت آنها را کلید زده بود و طی سه سال گذشته نیز توانسته توسعه پهپادی خود را ادامه داده و به فناوری های جدید نیز دست یابد.
با ورود پهپادها به چرخه رزم نیروهای مقاومت یمنی، معادلات جنگ یمن نیز تغییر کرد و در کنار استفاده یمنی ها از موشک های زمین به زمین، ورود پهپادهای مهاجم خسارات ارتش سعودی و متحدانش را در یمن به شدت افزایش داد.
یمنی ها در سه سال گذشته توانسته اند توان پهپادی خود را توسعه دهند و پهپادهایی همچون هدهد۱، رقیب، راصد، صماد۱، قاصف ۱، قاصف۲، قاصف Kh، و صماد۳ را طراحی و به طور انبوه تولید کنند؛ پهپادهایی که برخی از آنها می توانند تا ۱۷۰۰ کیلومتر پرواز کنند و پس از عملیات به مبدا پروازی خود باز گردد.
آخرین جهش موشکی رزمندگان یمنی دستیابی و ساخت سامانه پدافند موشکی است که نشان از تحول در پدافند هوایی یمنی ها دارد.
«مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی انصارالله یمن چندی پیش از ۴ سامانه جدید پدافند هوایی «ثاقب۱»، «ثاقب۲»، «ثاقب۳» و «فاطر۲» که توسط متخصصان یمنی ساخته شده، رونمایی کرد، سامانه جدیدی که در روزها و ماه های اخیر بارها بمب افکن ها و پهپادهای متجاوز سعودی – آمریکایی را هدف قرار داده یا مجبور به فرار از خاک یمن کرده است.
یه طور حتم سامانههای دفاعی جدید یمن، مسیر نبرد با دشمن را تغییر خواهد داد و مقدمه سامانه دفاعی پیشرفته تر و کارآمدتر برای مقابله با اهداف هوایی دشمن متجاوز خواهد بود.
افزایش توان موشکی، پهپادی و اخیرا هم سامانه پدافند هوایی نیروهای انصار الله و ارتش یمن در کنار توان نیروهای زمینی آنها در واقع تبدیل به اهرم فشاری بر ائتلاف عربی – آمریکایی به سرکردگی عربستان شده است، ائتلافی که فکر نمی کرد یمنی ها بتوانند حتی برای چند ماه نیز در مقابل تهاجم همه جانبه ائتلاف متجاوز مقاومت کنند، جنگی که هم اکنون وارد ششمین سال خود شده است.
** سخن آخر
سخن آخر خطاب به سعودی ها و ائتلاف عربی آن هاست؛ این ائتلاف در سال های اخیر با تحمیل جنگ به یمنی ها موجب شهادت دهها هزار یمنی و هلاکت بیش از ۱۰ هزار متجاوز سعودی، اماراتی و مزدوران وابسته به آنها شده است و بنابر اخبار منتشره، این ائتلاف بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار فقط در جنگ یمن هزینه کرده است که اگر تامین تروریست ها در سوریه و عراق را به آن اضافه کنیم آل سعود بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار در جنگ های یاد شده در یک دهه اخیر هزینه کرده است، که این میزان به غیر هزینه های امارات، قطر و دیگر کشورها در جنگ های منطقه می باشد. هزینه هایی که فقط برای کشتار مسلمان صرف شده و حتی یک صهیونیست نیز به دلیل این جنگ ها کشته نشده است و نتیجه آن فقط برای صهیونیست ها و تامین امنیت آنها بوده است؛ موضوعی که آل سعود و به ویژه ولیعهد جوان سعودی باید به آن توجه کنند و از آن درس بگیرند.
نظر شما