۸ فروردین ۱۳۹۹، ۱۸:۳۶
کد خبر: 83729717
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

تحقق حق دسترسی به اطلاعات سلامت

۸ فروردین ۱۳۹۹، ۱۸:۳۶
کد خبر: 83729717
حسن صمیم نیک پی - کارشناس مدیریت امور فرهنگی
تحقق حق دسترسی به اطلاعات سلامت

تهران - ایرنا - ارتقای سلامت دربرگیرنده آموزش، حفاظت، پیشگیری با اطلاع رسانی دقیق، سریع و شفاف است که بدون برنامه ریزی و هماهنگی و برابری در هریک از فاکتورهای گفته شده نمی توان به ارتقا و تحقق حق دسترسی به اطلاعات سلامت مردم امیدی داشت.

در دیدگاه سنتی ممکن است اطلاع رسانی و دسترسی به اطلاعات دقیق مثلاً در حوزه سلامت عاملی شود که رفتارهای مخاطره آمیز افراد را تغییر دهد و موجب کاهش تقاضا برای امور درمانی و کلینیکی شود و موقعیت دست اندرکاران اصناف مرتبط را تهدید کند.از سوی دیگر اولین حقوقی که می توان به همگان قائل شد حق دسترسی و استفاده از اطلاعات سلامت معتبر است.

به عبارتی نیازهای اطلاعاتی مردم به ویژه در حوزه سلامت ایجاب می کند تا این حق برای همگان مسلم شمرده شود. زمان نیاز به اطلاعات و پاسخگویی به آن باید کوتاه باشد، طولانی شدن اطلاع رسانی می تواند مشکلات متعددی برای مردم ایجاد کند.

براین اساس وظیفه تمام دولت هاست که در قبال تعهداتی نظیر تعهد به احترام، تعهد به حمایت و تعهد به ایفا در جهت ارتقای سلامت و مقابله با بیماریها چه درخصوص شهروندان و غیرشهروندان خود گام بردارد.

از منظری وسیع تر، پاسخگویی بخشی از هویت مدیریت دستگاه ملی و عمومی می باشد، با توجه به اینکه در سالیان اخیر بدلایلی اعتماد عمومی نسبت به بخش دولتی با کاهش مواجه بوده است هم اکنون تقاضا و فشار برای افزایش پاسخگویی در بخش عمومی نسبت به گذشته بیشتر شده است.

با ظهور بیماری کروناویروس در ایران برخی مردم بدلیل فرافکنی برخی رسانه های معاند و عدم دسترسی به اطلاعات و اسناد دقیق و معتبر دچار سردرگمی و آسیب های روانی و هیجانی برای مقابله و مراقبت در برابر بیماری شدند و متاسفانه در آغاز شیوع بیماری به جای عمل و اعتماد به توصیه های وزیران، نمایندگان و پزشکان حاضر در صحنه به اطلاعات و آمارهای فضای مجازی دلخوش کردند.

مردم با استفاده ازفراوانی شبکه های مجازی می توانند اطلاعات مورد نیازشان را دریافت کنند اما آگاهی بخشی از طریق انتشار در مجاری قانونی سبب افزایش اعتماد عمومی و توانمندی برای اجرای تصمیم گیری ها و دستورالعمل ها جهت مقابله با بیماری نوپدید و همراهی و رعایت مردم خواهد شد.

عمل به وظایف قانونی

قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات علاوه بر شناسایی حق دسترسی همه مردم به اطلاعات موسسات و دستگاه ها و سازمان هاس عمومی و خصوصی به فراهم کردن امکان دسترسی سریع و بدون تبعیض عموم مردم بویژه مخاطبان، مکلفان، ذینفعان و ذیربطان مقررات و تصمیمات عمومی تأکید کرده است همچنین اطلاعات راجع به وجود یا بروز تهدید سلامت عمومی در زمره اطلاعاتی هستند که باید بدون تبعیض و ممانعت منتشر شود.

دستگاه ها و سازمان ها نیز برای اطلاع رسانی درباره فعالیت هایشان اقدام به انتشار اسناد، دستورالعمل­ها، بخشنامه­ها و احکام در زمینه مقابله با کروناویروس در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات کردند. این نوع هم افزایی برای اطلاع رسانی در راستای نفع عمومی و حقوق شهروندی است که در راستای افزایش سطح دسترسی و آگاهی بخشی عمومی و تقویت دستیابی به اسناد معتبر و مستند صورت گرفته برای اولین بار در ذیل حق دسترسی به اطلاعات سلامت به صورت روزانه در مجرای سامانه توسط بیش از 20 دستگاه و سازمان با انتشار 200 سند و اطلاعات تاکنون انجام شده است.

عمل به این رویکرد قانونی هدف بزرگ  اعتمادزایی و اطمینان بخشی برای همراهی مردم را محقق می کند و رسانه های همگانی با بسیج ملی اطلاع رسانی با انتشار مستندات دقیق آمار و ارقام و مکاتبات با اخبار دروغ و غیررسمی که به شایعه پراکنی، تشویش افکار عمومی و پریشان احوالی مردم منجر می شود مقابله می کنند.ایران تنها کشوری در دنیاست که با اشتراک گذاری و انتشار اطلاعات و مستندات کروناویروس برای دسترسی عموم مردم  اقدام کرده، جریانی که در جامعه بین المللی برای تحقق حقوق بشر شناسایی شده و تاکنون در هیچیک از کشورهای مدعی اقدامی در این مقوله صورت نگرفته است.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha