همزمان با گسترش شیوع کرونا در شهرهای مختلف پاکستان تاثیرات منفی آن بر معیشت و وضعیت اقتصادی مردم این کشور نیز نموداره شده و کارشناسان نسبت به عمق فاجعه اقتصادی در صورت طولانی شدن پدیده کرونا در پاکستان ابراز نگرانی کردند.
از زمان آغاز بحران کرونا در پاکستان نهادهای رسمی این کشور با اذعان به تاثیرات سنگین این پدیده بر چرخه اقتصاد کشور، پیامدهای آتی آن را نیز خطرناک دانسته و معتقدند که معیشت پاکستان که از قبل وضعیت نه چندان مساعدی داشت، در برابر بحران فعلی به زانو درآمده است.
منابع خبری گفتند: بازار بورس پاکستان هر روز شاهد ضررهای میلیاردی بوده و تاجران و سرمایه گذاران این کشور طاقت از دست دادن سرمایههای خود را ندارند.
پایگاه خبری «اکسپرس» پاکستان امروز نوشت: اثرات منفی کرونا بر معیشت این کشور پررنگتر شده و ما میتوانیم ورشکستگی در بازار اصلی بورس پاکستان در کراچی، کاهش ارزش پول ملی در برابر دلار و افزوده شدن بدیهیهای خارجی را به خوبی احساس کنیم.
رسانههای پاکستان این روزها بار دیگر از کاهش ارزش روپیه در برابر دلار میگویند که گفته میشود ارزش روپیه به طور بیسابقه ای چهار روز اخیر به پایینترین سطح خود رسید. کارشناسان پاکستانی میگویند تبعات جهانی کرونا و پیامدهای این بحران بر معیشت جهانی و منطقهای، باعث شد تا پاکستان نیز از این وضعیت در امان نماند و اگر این وضعیت ادامه پیدا کند معیشت پاکستان به شدت ضربه خواهد خورد.
«ملک بوستان» از اعضای ارشد اتحادیه بورس پاکستان که بحران کرونا در این کشور را به سونامی کرونا تعبیر میکند، گفت: این پدیده باعث شده تا سرمایه گذاری خارجی بین ۵ تا ۶ میلیارد دلاری به پایینترین سطح رسیده و خارجیها از بیم از دست دادن سرمایه خود، در حال خارج کردن پول از پاکستان هستند.
خسارت یکهزار و ۳۰۰ میلیاردی در انتظار اقتصاد پاکستان
روزنامه پاکستانی «جنگ» نیز امروز در گزارشی نوشت: در صورت ادامه وضعیت شیوع کرونا در کشور بیم آن وجود دارد که معیشت پاکستان با خسارت یکهزار و ۳۰۰ میلیارد روپیهای مواجه شود.
در این گزارش آمده است: سطح واردات و صادرات پاکستان کاهش پیدا کرده، میزان درآمدات ملی نیز پایین آمده و تعطیلی ناوگان هوایی، ریلی و جادهای کشور نیز تولید ناخالص ملی را تحت تاثیر قرار داده است.
دکتر «اشفاق احمد خان» استاد امور معیشتی دانشگاه ملی علوم فن آوری پاکستان (NUST) میگوید: کرونا پایههای معیشت کشور را به لزره درآورده است و اگر این وضعیت ادامه پیدا کند نتایجی به مراتب سنگینتر پاکستان را هدف قرار خواهد داد.
وی معتقد است: اگر معیشت کشورهای تولید کننده نفت نیز در اثر کرونا تحت تاثیر قرار بگیرد آنان مجبورند طرحهای توسعه و سرمایه گذاری خود را کاهش دهند که ناشی از آن بسیاری از شرکتهای زیر مجموعه این طرحها تعطیل شده و سرانجام صدها هزار نفر نیز بیکار میشوند.
این کارشناس پاکستانی افزود: بیم آن میرود که پیامدهای سنگین اقتصادی باعث شود تا پاکستانیهایی که به عنوان نیروی کاری در بسیاری از کشورهای مختلف بسر میبرند، بیکار شوند و متعاقباً ورود ارز به کشور نیز کاهش یافته و این ضربه مهلکی به معیشت ملی پاکستان خواهد بود.
آینده شغلی ۹۰۰ هزار پاکستانی در خطر کرونا
پایگاه خبری ARY نیوز پاکستان گزارش داد: ویروس کووید-۱۹ معیشت این کشور را نیز مانند سایر کشورهای درگیر با کرونا نشانه رفته و آن چیزی که کارشناسان بانک توسعه آسیا برآورد کردهاند، احتمال ضرر تقریباً ۵ میلیارد دلاری برای پاکستان وجود دارد.
در این گزارش آمده است: ۹۰۰ هزار نفر در پاکستان و یا اتباع این کشور در سایر کشورها شغل خود را از دست داده و حوزههای مهم اقتصادی و صنعتی پاکستان به شدت تحت تاثیر کرونا خواهد گرفت.
«عمران خان» نخست وزیر پاکستان هفتههای اخیر و پس از تشدید بحران شیوع کرونا در این کشور از جامعه جهانی خواست تا در فرآیند بازگرداندن بدیهیهای خارجی توسط کشورهای در حال توسعه تجدید نظر کند زیرا این کشور قادر به نبرد کرونا و همزمان تصفیه بدیهیهای خارجی خود نخواهند بود.
وی تاثیر شیوع ویروس کووید-۱۹ و پیامدهای جدی آن بر اقتصاد کشورهای در حال توسعه را ویرانگر توصیف کرد و افزود، اقتصادهای ثروتمند جهان باید آماده شوند تا بدهی کشورهای دارای اقتصادی ضعیف و یا فقیر را ببخشند.
خان با بیان اینکه کرونا باعث افزایش فقر و گرسنگی در جهان میشود گفت که در صورت شیوع جدی کرونا در پاکستان تلاشهای دولت برای کمک به اقتصاد بیمار کشور دچار مشکل میشود.
شمار بیماران کرونایی در شهرهای مختلف پاکستان از یکهزار و ۶۰۰ نفر فراتر رفته و تاکنون ۱۸ نفر نیز بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده و ۲۸ بیمار کرونایی نیز بهبود یافتهاند.
نظر شما