در شرایطی که شیوع بیماری کرونا باعث تعطیلی بسیاری از فعالیتهای ورزشی دنیا و حتی تعویق مسابقات المپیک توکیو شده، مسابقات لیگهای داخلی بسیاری از کشورها نیز به حالت تعلیق درآمده است. در این میان با توجه به اینکه بسیاری از لیگها به تعلیق در آمده و حتی ادامه لیگ و نیمه کاره ماندن آن هم معلوم نیست، بسیاری از باشگاههای بزرگ جهان اقداماتی را برای توافق با بازیکنانشان برای پرداخت مطالبات آنها در شرایط تعطیلی انجام دادهاند.
غلامرضا رفیعی وکیل بینالمللی فوتبال در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، روز جمعه در مورد شرایط پرداخت مطالبات بازیکنان در شرایط تعطیلی لیگهای کشورهای مختلف گفت: این موضوع تابع تعیین و تکلیف در مورد سه مساله است. اول اینکه آیا بازیکنان و مربیان با باشگاهی که در استخدامشان هستند، در خصوص دستمزد یا حق الزحمه آنها تا زمانی که شرایط قهری و ویژه فعلی (کرونا) ادامه دارد، توافقی انجام دهند یا خیر؛ فیفا هم توصیهاش به طرفین قرارداد یعنی بازیکنان و مربیان و باشگاهها این است که به توافقی در این خصوص برسند.
وی افزود: موضوع دوم در صورتی است که طرفین قرارداد به توافقی دست نیابند. در این مورد فیفا در سند راهنمایی که منتشر کرده، صراحتا اعلام کرده که صلاحیت دخالت در مورد موضوع را ندارد و فدراسیون های عضو و قوانین ملی کشورها با توجه به قواعد عمومی قرادادها صالح به رسیدگی میباشند زیرا قوانین داخلی هر کشور نسبت به کشوری دیگر متفاوت است اما فیفا پیشنهادش این بود که اکر یکی از طرفین قرارداد به ویژه باشگاه بخواهد به دلیل شرایط کرونا(فعلی)، قرارداد را معلق کند، به طور حتم ترتیباتی را در خصوص حقالزحمهای که در دوران تعلیق به مربیان و بازیکنان پرداخت خواهد کرد و نیز حمایتهای پزشکی و درمانی ارائه خواهد، بیاندیشد. به عبارتی دیگر اگر باشگاهی قصد داشت از قواعد حقوقی و قراردادی برای تعلیق قرارداد با مربیان و بازیکنان استفاده کند، بازیکن و مربی به طور کامل در ایام تعلیق به خصوص از حیث دستمزد به حال خود رها نشود. برای مثال حداقل حقوق و دستمزد به مربیان و بازیکنان پرداخت شود. البته این پیشنهاد فیفا است اما مقررات مربوط به تعلیق قراردادهای کار در هر کشوری تابع قوانین داخلی همان کشور بوده که اگر کارفرما قصد داشت قرارداد را به دلیل شرایط اضطراری، به خاطر شرایط تعلیق کند، تکلیف حقوق، حداکثر تداوم مدت تعلیق چند ماه است و اگر شرایط منجر به تعلیق ادامه پیدا کند، روابط فیمابین بازیکنان و مربیان با باشگاه چگونه تعیین تکلیف خواهد شد. این موضوع به طور حتم تابع قرارداد مربیان و بازیکنان با باشگاه و نیز قوانین ملی هر کشوری تعیین و تکلیف خواهد شد.
وکیل بینالمللی فوتبال اضافه کرد: موضوع سوم در مورد امکان استفاده بازیکن و باشگاه از شرط حق فسخ قرارداد میباشد. یعنی یکی از طرفین یا دو طرف به موجب قرارداد یا قانون ملی دارای حق خاتمه دادن به قرارداد باشند و این حق در زمان بروز شرایط قهری به طور قانونی به یکی از طرفین یا هر دو طرف اهدا شده باشد. این موضوع نیز تابع مفاد قرارداد طرفین و قوانین ملی حاکم بر قرارداد است و فیفا در خصوص موضوع تکلیفی را برای طرفین قرارداد مقرر نکرده و در این موضوع دخالتی نخواهد کرد. موضوع حائز اهمیت این است که فیفا به گونهای حق فدراسیونهای ملی و سازمانهای لیگ ملی را به رسمیت شناخته که خاتمه فصل را با توجه به شرایط فعلی تمدید نمایند و به همین ترتیب تاریخ شروع فصل نقل و انتقالات را نیز تمدید و بر همین اساس تاریخ دیگری را برای شروع فصل جدید یا بعدی تعیین کنند.
رفیعی گفت: این موضوع در مورد بازیکنان و مربیان خارجی شاغل در لیگ ایران نیز صدق میکند و قرارداد منعقد شده مابین طرفین تابع مقررات حاکم بر کشور محل خدمت یعنی ایران است.
وی تاکید کرد: بنابراین بازیکنان و مربیان اگر با باشگاهها توافق نکنند، با دو فرض تعلیق قرارداد تا زمان رفع شرایط ویژه(کرونایی) و یا با امکان فسخ یکی از طرفین یا هر دو طرف قرارداد بر اساس قرارداد و قوانین ملی حاکم بر آن مواجه خواهند بود. توجه داشته باشید که فیفا خود اعلام کرده که صلاحیتی برای دخالت در مقررات تک تک کشورها ندارد و آن را تابع قرارداد و قوانین ملی کشورها در زمینه حقوقی دانسته است.
نظر شما