مرحوم آیت الله میرزا جواد ملکیتبریزی در کتاب المراقبات درباره اعمال نیمه شعبان نوشت: اولین کاری که سالک باید در این شب انجام بدهد این است که از لذت و آسایش دنیا در این شب چشم پوشی کند و آنگاه برای استفاده بیشتر از آن و تصحیح اعمال خود باید فرض کند شب خداحافظی او با این دنیا و تمام اعمال بوده و فردای آن روز قیامت است.
وی از شب نیمه شعبان به عنوان یکی از شب های قدر یاد کرد و افزود: خدا این شب را برای امت قرار داده است، چنانچه شب قدر را برای رسول خدا (ص) قرار داده و این اشکال که بنابر این لازم می آید که شب قدر بیش از یک شب باشد را می توان به این بیان پاسخ گفت که تقدیر، مراتب و مراحل گوناگونی دارد.
ملکی تبریزی تاکید کرد: شب نیمه شعبان از شب هایی است که اعمال و عبادت های بسیار ارزشمندی در آن وارد شده که می توان گفت در هیچ شبی (اعم از شب قدر یا غیر آن) مانند یا بیشتر از آن نیامده است و شب میلاد امامی است که گیتی را پر از عدالت کرده و زمین را پاک می کند.
وی ضمن برشمردن برخی از اعمال این شب که در مفاتیح نیز آمده، اضافه کرد: در حدیثی رسول خدا (ص) فرمود کسی که شب نیمه شعبان صد رکعت نماز با هزار بار سوره توحید بجا آورد، روزی که قلب ها می میرند، قلب او نخواهد مرد و از دنیا نمی رود تا زمانی که صد فرشته را ببیند که او را از عذاب خدا پناه می دهند.
این عارف وارسته افزود: ای بیچاره به خودت که اسیر کارهای بد گذشته ات هستی، رحم کن و خود را از بارهای گرانی که بر پشت داری و از اعمال زشت گذشته ات بوجود آمده، رها کن. همین ها بدبختی های بزرگی را برایت در پی دارند.
وی افزود: سپس به حال خود بیاندیش و ببین چقدر به دنیا حریص هستی. چگونه به خاطر از بین رفتن کالاهای با ارزش از تاسف می میری؛ همان کالاهایی که در مقابل کوچکترین کالاهای آخرت بی ارزش هستند. علت بی علاقه گی به پاداش آخرت و علاقه به نعمت های دنیا چیزی جز ضعف ایمان به جهان غیب و لوازم آن نیست.
ملکی تبریزی هر یک از فضیلت های الهی در قالب درهای خشنودی، بخشش گناه، توبه، نیکوکاری و سخاوت الهی را برشمرده و افزود: این درها باز هستند، به خصوص در این شب و اکنون تو از کدام در می خواهی بر خدا وارد شوی؟ به اندازه فضیلت در و به اندازه بهره ای که از آن داری، از خود کرامت نشان بده و برای به دست آوردن این صفات بیشتر از افزایش شکل و قالب عبادات کوشش کن.
وی توسل به حضرت حجت (عج) را سفارش کرده و ضمن برشمردن ویژگی های امام زمان (عج) ادامه داد: انسان باید بیاندیشد که چه سعادت هایی را به جهت غیبت از دست داده و به دیگران بنگرد که چگونه در قلمرو او تصرف نموده و حق حکومت او را غصب نموده و بر دوستانش حکمرانی می کنند.
نویسنده کتاب المراقبات یکی از اعمال شب نیمه شعبان را خواندن دعای کمیل دانست و تاکید کرد: سالک باید این دعا را با حضور قلب بخواند تا بداند چه می گوید و چیزهایی را که با حال خود سازگار نیست، نباید بگوید.
وی افزود: موقعی که سالک می گوید «پروردگار و آقا و مولایم! فرض کن عذابت را تحمل کردم، جداییت را چگونه تحمل کنم؟» سعی کند در این ادعا که جدایی از پروردگارش از عذاب جهنم برایش سخت تر است، راستگو بوده و راضی نشود در چنین حالی به خدایی که به تمام امور پنهانی آگاه است، دروغ بگوید و با این عمل حکومت خدا را سبک شمرد.
زیارت امام حسین (ع) از نزدیک یا دور، یکی دیگر از اعمال شب نیمه شعبان است و ملکی تبریزی با اشاره به ثواب زیارت سیدالشهدا (ع) نوشت: بنده مراقب باید بیاندیشد چرا خدا این همه ثواب های بزرگ برای زیارت امام حسین (ع) قرار داده است.
وی به نقل از شیخ حسین معروف به نجف افزود: وقتی از این عارف می پرسند چرا این همه ثواب برای زائر امام حسین (ع) وارد شده، پاسخ می دهد سیدالشهدا با تمام مقام هایی که داشت مخلوق و محتاج و بنده خدا بود و با این حال تمام وجود خود را اعم از مال، مقام، آبرو، برادران، فرزندان کوچک و بزرگ، جان و حتی بدن خود را بعد از کشته شدن به خاطر دوستی و رضایت داد و فکر می کنی اگر خدا تمام دارایی خود را به امام حسین (ع) بدهد زیاد باشد.
نظر شما