پایگاه خبری مسکو تایمز نوشته است که «بهره برداری» سیاسی مسکو با حمل تجهیزات پزشکی به ایتالیا در تاریخ ۲۲ مارس (سوم فروردین امسال) آغاز شد. اما از آن زمان، سودمندی مساعدتهای روسی مورد تردید قرار گرفته است، زیرا که مقامات پزشکی ایتالیایی گفتند این منابع برای نیازهای محلی مناسب نیست. به عنوان مثال، محمولهها ظاهراً فاقددستگاههای کمک کننده به تنفس هستند.
روسها همچنین در کنار تجهیزات پزشکی، پرسنل پزشکی نظامی از جمله ویروس شناسان را به ایتالیا اعزام کردند. این فرصتی برای روسیه برای دستیابی به تجربه دست اول در مورد چگونگی مهار گسترش ویروس کرونا ارزیابی شد.
دریکم آوریل ماه جاری میلادی پس از آن که ترامپ و پوتین در تماسی تلفنی توافق کردند که هواپیماهای نظامی مشابه روسیه را به ایالات متحده ارسال کنند، این محمولهها حاوی تجهیزات پزشکی و از جمله ماسکها و دستگاههای تنفسی برای کادر بهداشت و درمان آمریکا ارسال شد.
برخی تحلیلگران این کمکهای مسکو را کاملاً ژئوپلیتیک ارزیابی کردند. از سویی کمکهای امدادی روسیه در مورد ایتالیا، به عدم همبستگی اروپا در مبارزه با بیماری همه گیر کرونا اشاره میکند. برای آمریکا هم، این امر باعث میشود که واشنگتن را ضعیف و ناتوان از مقابله با بحران داخلی نشان دهد به خصوص که تجهیزات پزشکی که با صنعت نظامی مرتبط است تحت تحریمهای آمریکا خریداری شده است.
البته این روایت هم تقویت شده است که یک کرملین خیرخواه در حالی تجهیزات پزشکی مورد نیاز را قربانی کرده است که میتواند برای نجات شهروندان روسی از بیماری کرونا استفاده شود.
اوضاع با این واقعیت پیچیده شده است که مسکو هواپیماهای حمل و نقل نظامی و نه غیرنظامی را به هر دو کشور ارسال کرده است که نشان دهد میتواند از ارتش خود نیز برای موقعیتهای انسانه دوستانه استفاده کند.
در صورت کمک مسکو به اسپانیا نیز کمکهای پزشکی روسی میتوانست به عنوان عملی برای همبستگی بین المللی تعبیر شود. در واقع، این نشان دهنده یک عملکرد با هدف کسب امتیازات فوری و آینده از غرب است.
نحلیلگر مسکو تایمز این سؤال را مطرح کرده است که واقعاً هدف مسکو از این کمکها چیست؟ هنگامی که روسیه بدترین مرحله شیوع ویروس را در هفتههای آتی تجربه کرد، پس این کمک کرملین با هدف کمک متقابل از غرب است.
نکته دیگر درخواست تجدیدنظر ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه در اجلاس سران گروه ۲۰ برای تجدید نظر در تحریمها غرب علیه این کشور بود که در صورت عدم رفع تحریمهای بین المللی مدت زمان این بیمار همه گیر طولانی خواهد شد.
در دسامبر گذشته، تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مسکو تا پایان ژوئیه ۲۰۲۰ تمدید شد. تحلیلگران میگویند استفاده از روم به عنوان اسب تروا در بروکسل یک فرصت مضاعف برای مسکو در این مورد است.
مشخص کردن اهداف پوتین در کمک به آمریکا دشوارتر است. فقط مسکو بسیار امیدوار است که بتواند در هنگام رفع تحریمهای اقتصادی دل ایالات متحده را هم به دست آورد. امتناع فعلی واشنگتن از کاهش فشار تحریمها بر علیه ایران در طول همه گیری، یادآوری دقیق این امر است.
در عصر ویروس کرونا که کمکهای پزشکی بین المللی سیاسی شده است، مقامات روسی احتمالاً در نظر دارند تا برنامه «بهره برداری از این بیماری همه گیر» خود را ادامه دهد، به ویژه در بالکان و منطقه دریای سیاه.
با این وجود باید دید که کمک های کرملین تا چهاندازه مؤثر خواهد بود و مسکو در عوض چه چیزی بدست میآورد.
.
نظر شما