بخش‌های جدید فرهنگی به مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی ملحق می‌شود

اردبیل - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل گفت: امسال طبق برنامه‌ریزی انجام شده چند بخش جدید فرهنگی به مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی ملحق می‌شود.

نادر فلاحی روز جمعه همچنین به ایجاد موزه صفویه‌شناسی در اردبیل اشاره کرد و افزود: اردبیل به عنوان خاستگاه صفویه در جهان شناخته می‌شود و ایجاد موزه صفویه‌شناسی از ضروریات مجموعه جهانی شیخ است.

وی اظهارداشت: بحث تجهیز مدرسه پورسینا را برای تبدیل به موزه در دستور کار قرار داده‌ایم که عملیات اجرایی آن از دی ماه سال گذشته آغاز و ۸۰ درصد این کار انجام شده است.

وی در زمینه اتمام عملیات اجرایی در صحن قزلباشان نیز گفت: این صحن آماده افتتاح است و پس از فروکش کردن بیماری کرونا ، نمایشگاه دائمی صنایع دستی در این صحن برپا خواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل با اشاره به ضرورت تکمیل طرح مطالعاتی شهیدگاه در جوار بقعه شیخ‌صفی، افزود: این طرح در دست تهیه است که پس از  اتمام آن هرگونه عملیات توسعه محور در مجموعه بر اساس آن اجرا خواهد شد.

او با تاکید بر لزوم مرمت بقعه شیخ صفی‌الدین بیان‌کرد: امسال نیز مطابق بودجه‌های عمرانی برای تداوم عملیات مرمت بقعه تاریخی شیخ صفی‌الدین اردبیلی تلاش خواهیم کرد و با هماهنگی‌ انجام شده سه ساختمان مربوط به بخش اداری در مجموعه تخلیه و به موزه‌های سکه و عکس‌های قدیمی تبدیل خواهد شد.

سرپرست پایگاه میراث جهانی بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی هم گفت: امسال سه موزه جدید در اردبیل راه‌اندازی خواهد شد.

مهدی حیدری‌وند افزود: سه ساختمان قبلی یگان حفاظت تخلیه و برای احداث موزه نظیر موزه سکه و موزه عکس‌های قدیمی از مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین تجهیز خواهد شد.

بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی از مهم‌ترین آثار تاریخی شهر اردبیل و از بناهای کم نظیر تاریخی ایران است که از لحاظ معماری و کاشی کاری از شاهکارهای سده هشتم هجری قمری و سال‌های پس از آن است.
این بنا پس از وفات شیخ به سال ۷۳۵ هجری قمری به وسیله فرزند وی صدرالدین موسی پایه‌گذاری شد و شاه عباس بناهای مهمی به این مجموعه افزود و اصلاحاتی در آن انجام داد.

اهمیت این اثر تاریخی به طور کلی در رابطه‌ای که با سلسله خاندان صفوی دارد جلوه‌گر می‌شود ، اسلاف شاهان صفوی و همچنین شاه اسماعیل اول بنیانگذار این سلسله در این مجموعه تاریخی به خاک سپرده شده‌اند.

مجموعه کنونی بقعه شیخ‌صفی شامل بیرون بقعه (عالی قاپو) ، سردر ، حیاط بزرگ ، رواق ، مقبره شیخ صفی‌الدین ، حرم‌خانه ، مقبره شاه اسماعیل ، چینی‌خانه (که دارای گچ‌بری‌های زیبا و چند درِ چوبی و نقره‌ای نفیس است) ، مسجد جنت‌سرا ، خانقاه ، چراغ‌خانه ، چله‌خانه و شهیدگاه است.
این مجموعه ارزشمند پنجم تیر سال ۱۳۸۹ خورشیدی به عنوان یازدهمین اثر ارزشمند تاریخی ایران از سوی یونسکو به ثبت جهانی رسید.
یکی از آثار این مجموعه فرش بسیار معروفی به نام قالی اردبیل است که یکی از مشهورترین قالی‌های جهان است و در گذشته در آرامگاه وی بوده اما هم‌اکنون در موزه ویکتوریا آلبرت کشور انگلستان نگهداری می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha