۳ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۲:۵۵
کد خبر: 83760534
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

آفریقا بر لبه تیغ کرونا و نفت

۳ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۲:۵۵
کد خبر: 83760534
محمدرضا عرفانیان
آفریقا بر لبه تیغ کرونا و نفت

تهران- ایرنا- سال جاری میلادی (۲۰۲۰) جهان با دو پدیده فراگیر، بی سابقه و تکان دهنده (انتشار ویروس کرونا) و (کاهش شدید بهای نفت) دست به گریبان است که هریک به تنهایی می تواند اقتصاد جهان را به فروپاشی برساند. در این میان آفریقا یکی از نقاط بسیار آسیب پذیر است که از هفته های گذشته سازمان های جهانی و سازمان ملل نسبت به وقوع یک فاجعه انسانی در این قاره هشدارهای جدی داده اند.

در حالی که تمامی کشورهای جهان به یکباره در دام ویروس کرونا افتادند و با یک رکود اقتصادی بی سابقه مواجه شدند، سقوط بهای نفت مزید بر علت شد و به نظر می رسد حلقه محاصره اقتصادی جهان با این دو پدیده کامل شده است.

در برخی مناطق جهان مانند آمریکا بهای نفت به زیر صفر رسیده است و این به معنی متوقف شدن چرخه اقتصادی و از بین رفتن میلیون ها شغل است. پدیده ای که در تاریخ اقتصاد جهان کاملا بی سابقه است.

در این میان قاره آفریقا به خاطر نداشتن زیر ساخت های اقتصادی قابل اتکا، وابستگی شدید به صادرات مواد اولیه مانند نفت، گاز و سنگ های معدنی و همچنین وابستگی به واردات مواد غذایی، دارویی و ... با خطر فروپاشی اقتصادی و  اجتماعی روبرو است.

اقتصاد بیش از نیمی از ۵۴ کشور آفریقا به منظور مقابله با شیوع ویروس کرونا به تعطیلی کشیده شده است و به نظر می رسد با کاهش شدید بهای نفت، نیمی دیگر از اقتصاد این قاره نیز از حرکت بازماند!

اکثر کشورهای قاره سیاه پیش از رکود اقتصاد مضاعف اخیر (گسترش ویروس کرونا و سقوط بهای نفت) با پدیده بیکاری گسترده دست به گریبان بودند.

آمار سازمان بین المللی کار حاکیست که ۸۵ درصد افراد مستعد کار در آفریقا دارای شغل های کاذب و غیر رسمی هستند و این در حالی است که شیوع ویروس کرونا ۳۰۰ میلیون شغل غیر رسمی در این قاره را در معرض تهدید قرار داده است. براین اساس باید انتظار داشت که با سقوط بهای نفت و از دست رفتن قدرت خرید برای  کشورهای این قاره، چرخه صادرات و واردات به آفریقا آسیب جدی ببیند و از این طریق نیز قطعا دهها میلیون شغل در پرتگاه سقوط قرار می گیرند.

در کشور آفریقای جنوبی طی پنج هفته تعطیلی اخیر که برای مقابله با گسترش کرونا انجام شد، ۹۵درصد از  مجموع ۲۳۳ شرکت اقتصادی فعال دراین کشور اعلام کردند که قادر به پرداخت حقوق کارکنان خود نیستند و ۸۶ درصد این شرکت ها نیز اعلام کردند که نگران ورشکستگی کامل هستند.

در نیجریه، اقتصاد غیر دولتی بشدت به چالش کشیده شده است. در دو شهر بزرگ لاگوس و ابوجا با مجموع ۲۵ میلیون نفر جمعیت، نیمی از مردم که وابسته به اقتصاد غیر دولتی هستند، با تنگناهای شدید مواجه شده اند، زیرا تمامی مشاغل غیر دولتی تقریبا به تعطیلی کشیده شده است.

پیش بینی می شود که آفریقا حداقل ۵۰۰ میلیارد دلار از پیامدهای ناشی از گسترش کرونا آسیب ببیند.

این آمار که براساس پژوهش ها و یافته های سازمان بین المللی کار و دیگر نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد است به دوره قبل از سقوط بهای نفت تعلق دارد؛ بنابراین با شرایط جدید بوجود آمده و سقوط بهای نفت باید انتظار داشت که اقتصاد آفریقا با مشکلات بیشتری مواجه شود.

بنابرآمار سازمان ملل متحد پنج هزار شرکت بزرگ چند ملیتی در جهان در حال بازنگری و برآورد جدید از شرایط مالی خود هستند. گفته می شود که برخی از این شرکت ها حتی ۲۰۰ درصد درآمد خود را از دست داده اند.

آمار رسمی بیانگر آن است که تا پیش از رکود اقتصادی اخیر، ۲۷درصد درآمد آفریقا معادل حدود ۱۴۰ میلیارد دلار فقط  از فروش نفت بوده است که هم اکنون با سقوط بهای نفت، با چالش جدی مواجه شده است.

برای قاره ای که ۹۰ درصد از داروها و تجهیزات پزشکی خود را وارد می کند، هرگونه اختلال در قدرت خرید و اشکال در نظام حمل و نقل، مستقیما بر تامین مواد ضروری پزشکی، دارویی و غذایی تاثیر می گذارد.

بنابراعلام موسسه بین المللی اکسفام، حدود ۵۰ میلیون نفر در غرب آفریقا با خطر قحطی در پی شیوع گسترده ویروس کرونا و پیامدهای آن مواجه هستند.

موسسه اکسفام اعلام کرده است شمار کسانی که از بحران غذایی در این منطقه رنج می برند، ممکن است در سه ماه آینده  ۲۰۰ درصد افزایش یابد؛ زیرا شیوع ویروس کرونا، ناتوانی کشورهای آفریقایی برای مقابله همه جانبه با آن و پیامدهای ناشی از سقوط بهای نفت مستقیما بر اقتصاد آفریقا تاثیر دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha