مسلمانان جنوب آسیا نیز درحالی خود را برای ماه مبارک رمضان آماده کرده اند که قرنطینه همچنان در بسیاری از کشورهای این منطقه از جهان اعمال می شود.
رمضان کریم یا ماه مبارک رمضان امروز (شنبه) در پاکستان، بنگلادش، هند و کشمیر آغاز شد و مسلمانان افغانستان و مالدیو نیز از روز جمعه حلول ماه مبارک رمضان را جشن گرفتند.
سازمان خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه (اوآنا) در گزارشی نوشت: همه کشورهای عضو اتحادیه همکاریهای منطقهای جنوب آسیا (سارک) که از آغاز شیوع کرونا بیش از ۴۱ هزار مورد ابتلا به کرونا و یک هزار و ۱۰۰ مورد مرگ و میر ناشی از کووید – ۱۹ را گزارش داده اند، همچنان در قرنطینه به سر می برند.
پاکستان تنها کشوری است که محدودیت های اعمال شده را تا حدی کاهش داده است. این در حالی است که کودکان، افراد بالای ۵۰ سال سن و افرادی با علائم مشابه آنفلوانزا از شرکت در مراسم های عبادی – مذهبی در مساجد این کشور منع شده اند.
پاکستان ماه گذشته میلادی حضور در مساجد را به منظور جلوگیری از شیوع هرچه بیشتر کرونا برای یک دوره نامعلوم قدغن کرده بود.
تاکنون ۱۱ هزار و ۱۵۵ نفر در پاکستان به کرونا مبتلا و ۲۳۷ تن جان باخته اند. در همین حال، ۲ هزار و ۵۲۷ نفر در این کشور از کووید – ۱۹ بهبود یافته و از بیمارستان مرخص شده اند.
بنگلادش نیز روز جمعه اعلام کرد که اجازه می دهد مساجد با حضور حداکثر ۱۲ نفر فعالیت خود را از سر گیرد.
این کشور که اکثر جمعیتش مسلمان هستند، ۴ آوریل (۱۶ فروردین) همه مراسم مذهبی را به حال تعلیق درآورد و تجمعات و گردهمایی های عبادی را ممنوع اعلام کرد.
در این بین، مقام های افغانستان، مالدیو و سازمان های اسلامی در هند از مسلمانان خواسته اند از شرکت در مراسم مذهبی – عبادی در رمضان خودداری و فرائض مذهبی را در منازل ادا کنند.
این سازمان های اسلامی هندی از بیش از ۲۰۰ میلیون مسلمان در سراسر این کشور خواسته اند در ماه مبارک رمضان از شرکت در مراسم عبادی خودداری و در منزل عبادت کنند.
در همین حال، مسلمانان تایلند روزه داری و شعائر ویژه ماه مبارک را از روز جمعه به شرط پایبندی به اصول فاصله گذاری اجتماعی آغاز کردند.
جامعه مسلمانان تایلند روز جمعه را نخستین روز ماه مبارک رمضان اعلام کردند تا با پیروی از فتاوی رهبران مسلمان و ادای مراسم خاص این ماه مبارک در منزل، بتوانند نقش ملی و مذهبی خود را برای مبارزه با گسترش ویروس مهلک کرونا به خوبی ایفاد کنند.
مسلمانان تایلند تحت فرامین رهبران خود نمازهای یومیه، مراسم دعا خوانی های شبانه و نمازهای پنج گانه را در منازل خود به جا می آورند تا مبادا حضور آنها در تجمع های دینی موجب گسترش بیماری کرونا شود که از هفته گذشته شیوع آن در این کشور روند کاهشی پیدا کرده است.
تایلند کشوری غیراسلامی است و ۸۹ درصد پیرو دین بودایی هستند. مسلمانان ۱۰ درصد و بیشتر شافعی مذهب هستند و اکثرا در مناطق جنوب این کشور زندگی میکنند.
در شمال تایلند مسلمانانی هستند که از کشورهای دیگر مهاجرت کرده اند و حنفی مذهب هستند. با اینکه تایلند کشوری اسلامی نیست، اما مسلمانان این کشور به آموزش قرآن بسیار اهمیت میدهند.
همچنین در تایلند به حفظ قرآن اهمیت زیادی داده می شود. کودکان پس از سال ششم به مدارس حفظ فرستاده میشوند.
دارالقرآنهای زیادی هم در تایلند وجود دارد که برخی از آنها مثل دارالقرآن المهدی و دارالقرآن امام خمینی، مخصوص شیعیان هستند.
هند نیز در رعایت مقررات محدودکننده کرونای در ماه مبارک رمضان مستثنی نیست. همه ساله ماه رمضان در هند با برگزاری مراسم خاص و گسترده افطاری و سحری همراه است. اما در سال جاری به دلیل شیوع ویروس کرونا مسلمانان هند تصمیم گرفتهاند تا در خانه به عبادت و روزه داری مشغول شوند.
مفتی مکرم احمد شاهی امام مسجد فاتح پوری از مسلمانان هند درخواست کرده است تا در طول قرنطینه و به منظور مقابله با ویروس کرونا در ماه رمضان از خانهها بیرون نیایند و در منازل خود به عبادت بپردازند.
مسلمانان هند به صورت عمومی از تصمیم در خانه ماندن طی ماه مبارک رمضان و تا زمانی که قرنطینه سراسری این کشور لغو شود، استقبال کردهاند.
هند دارای جمعیت ۴۰۰ میلیون نفری از مسلمانان است و بزرگترین جمعیت مسلمان در یک کشور غیر اسلامی را به خود اختصاص داده است.
هند برای مقابله با ویروس کرونا در قرنطینه ۴۰ روزه قرار دارد. قرنطینه در این کشور از نیمه شب ۲۴ مارس (۵ فروردین) آغاز شد و قرار است در تاریخ ۳ ماه می (۱۴ اردیبهشت) به پایان رسد.
تبلیغات زیادی در چند هفته گذشته در هند برای متهم کردن مسلمانان به انتشار ویروس کرونا انجام شده است. این اتهامات پس از برگزاری یک اجلاس اسلامی از سوی سازمان «جماعت تبلیغی» در دهلی نو مطرح شد.
«مختار عباس نقوی» وزیر اقلیت های هند چند روز پس از درخواست سازمان همکاری اسلامی از این کشور برای تامین امنیت مسلمانان هند گفت: هندوستان بهترین کشور برای مسلمانان است و حقوق مذهبی آنها حفظ می شود.
وی در مورد رواج اسلام هراسی در هند افزود: این کشور برای مسلمانان، بهشت است. حقوق اجتماعی، مذهبی و اقتصادی آنها تامین شده است. آنهایی که سعی در تخریب این فضا دارند، نمیتوانند دوست مسلمانان هند باقی بمانند.
کمیته حقوق بشر سازمان همکاری اسلامی روز یکشنبه از هند درخواست کرد تا اقدامات فوری و جدی برای حفظ حقوق مسلمانان این کشور انجام دهد.
جامعه هند از چندی پیش در پی تصویب قانون جدید شهروندی از سوی دولت ناآرام بوده است. بر اساس این قانون، شهروندان غیر مسلمان برای دریافت شهروندی هند در اولویت قرار میگیرند. مسلمانان معتقدند این اقدام دولت هند تلاش برای تبدیل این کشور سکولار به کشوری هندو مذهب بوده است.
در منطقه کشمیر که یک قلمرویی مسلمان نشین مورد مناقشه هند و پاکستان است، تمهیدات خاصی برای ماه مبارک رمضان اتخاذ شده است. تعدادی نیروی داوطلب در این منطقه، با زدن ماسک و پوشیدن دستکش، مواد غذایی را به دست افراد نیازمند در طول این ماه می رسانند.
عملیات امدادرسانی به طور مخفیانه انجام می شود تا جایی که حتی همسایگان نیز از آن مطلع نشوند.
همچنین در اندونزی که بزرگترین جمعیت مسلمان در جهان را داراست، دولت میلیون ها کارمند دولتی، سرباز و پلیس را از مسافرت به منازل خود در روز عید فطر منع کرده است.
حال مسلمانان به واسطه تدابیر اندیشیده شده برای مقابله با کرونا، خود را جدا از آنچه ویژه این ماه مبارک است، می بینند. مساجد در بسیاری از کشورهای جنوب شرق آسیا از جمله اندونزی بسته است و روحانیون و مراجع تقلید از مردم خواسته اند از خانه عبادت کنند.
نظر شما