این دستاورد مشارکتی ستاد استانی مقابله با کرونای آذربایجانغربی، ستاد شهرستانی سردشت و مردمی که ۴۰۰ جانباز شیمیایی بدحال در میان آنان وجود دارند، بدونشک در تاریخ این شهرستان ثبت خواهد شد و به طور طبیعی اصلیترین سوال در این خصوص، وضعیت فعلی کرونا در این شهرستان مرزی است.
سردشت در طول حدود ۱۵ روز گذشته موارد مثبت مبتلا به بیماری کووید - ۱۹ نداشته و روند نزولی شیوع این ویروس را طی میکند؛ هرچند به گفته مسوولان امر، حساسیت نسبت به این شهرستان باید همچنان ادامه داشته باشد.
نکته قابل توجه دیگر این است که سردشت علاوه بر اینکه یک شهرستان مرزی است، در فاصله ۴۵ کیلومتری بانه و ۱۰۰ کیلومتری سقز در استان کردستان قرار دارد و این ۲ شهر چندی پیش از جمله کانونهای ابتلا به کرونا در این استان معرفی شده بود.
محدودیت تردد به سردشت چگونه کلید خورد؟
استاندار آذربایجانغربی میگوید: مسدود کردن جاده سردشت از سمت بانه در کاهش ورود افراد ناقل بیماری به شهر سرفههای مقدس (سردشت) بسیار موثر بود.
به گفته محمدمهدی شهریاری طی روزهای نخست شیوع بیماری کرونا، استان کردستان با قرنطینه کردن شهرهای سقز و بانه و تعطیل کردن ادارات مختلف در این ۲ شهرستان باعث شد که شمار زیادی از ساکنان این شهرستانها برای انجام کارهای خود به شهرستانهای جنوب آذربایجانغربی از جمله سردشت مراجعه کنند.
برای مقابله با گسترش کرونا و محافظت بیشتر از جانبازان شیمیایی سردشت، مسیر این شهر به سمت بانه در استان کردستان مسدود شد
وی اضافه کرد: یکی از شهرستانهای حساس استان در بحث مقابله با کرونا، سردشت بود که در آن جانبازان شیمیایی از عارضه تنفسی رنج میبردند و به همین خاطر تصمیم گرفته شد تا مسیر این شهر به سمت بانه مسدود شود.
شهریاری افزود: با همکاری فرمانداری سردشت و همراهی مردم، مسدود کردن این جاده نقش مهمی در کاهش شمار مبتلایان به کرونا در سردشت و جانبازان شیمیایی این شهر به دنبال داشت.
استاندار آذربایجانغربی تاکید میکند که در شهرستان سردشت ۲ هزار مصدوم شیمیایی سکونت دارند که از این تعداد یکهزار و ۵۱۸ نفر دارای پرونده شیمیایی و ۴۰۰ نفر نیز دارای شرایط ویژه هستند؛ «سردشت نخستین شهر شیمیایی کشور به شمار میرود و جامعه بینالملل نیز توجه ویژهای به آن دارد که با توجه به این اهمیت، برنامهریزیهای ویژه در این خصوص مدنظر گرفته شد».
وی اظهار داشت: تمهیدات ویژه جهت محافظت از جانبازان این سردشت صورت گرفت و بسته بهداشتی هلال احمر در بین جانبازان شیمیایی این شهرستان توزیع شد و بیمارستان صحرایی توسط سپاه در این شهرستان راهاندازی شد.
سردشت از شهرستانهای پیشرو در مبارزه با کرونا
فرماندار سردشت نیز میگوید: این شهرستان با رعایت موارد بهداشتی و اجتماعی توانسته است از شهرستانهای پیشرو مبارزه با کرونا در آذربایجانغربی باشد و هرچند در روزهای اخیر بر تعداد افراد مبتلا به بیماری کرونا در این شهرستان افزوده نشده اما مردم باید تا پایان این بیماری در کشور از تجمع پرهیز و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنند.
اقصی نخشیپور افزود: سردشت اولین شهر مسکونی قربانی سلاحهای نامتعارف در جهان است و وجود جانبازان شیمیایی در این شهرستان زمینه بروز نگرانی زیادی در خصوص شیوع بیماری در این شهرستان را به وجود آورده بود.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده در مدت شیوع بیماری کرونا در این شهرستان گفت: برنامه گندزدایی شهرها و روستاها، تامین اقلام بهداشتی و درمانی بیمارستان، تشکیل جلسات عمومی و تخصصی با مسولان استانی، تامین اقلام بهداشتی برای جانبازان شیمیایی، ایجاد نقاهتگاه، برقراری بیمارستان صحرایی و ارسال ۱۰ هزار پیامک پیشگیرانه از جمله این اقدامات است.
وی پیگیری پویش ۲۹۱۴ برای محدودیت مردم و تشویق آنان برای در خانه ماندن، توزیع ۲ هزار بسته کمک پویش همدلی، ایجاد محدودیتهای شهری برای مقابله با کرونا، قدردانی از کادر درمانی و پرستاران، کمکهای مومنانه، تشکیل جلسات تنظیم بازار، تولید و توزیع هزار ماسک رایگان، راهاندازی چهار پایگاه تبسنجی و انسداد ۱۰ مسیر فرعی به منظور جلوگیری از شیوع کرونا در سطح شهرستان را از دیگر اقدامات ستاد کرونا عنوان کرد.
سردشت در ۲ هفته گذشته موارد مثبت ابتلا به کرونا نداشت
رییس شبکه بهداشت و درمان سردشت گفت: این شهرستان از لحاظ بیماری کرونا در وضعیت سفید قرار دارد و طی حدود 15 روز گذشته هیچ مورد مثبت از ابتلا به بیماری کرونا ثبت نشد.
روژان قادری اظهار داشت: تداوم این وضعیت در سردشت حاصل همکاری اقشار مختلف مردم این شهرستان در زمینه رعایت توصیههای بهداشتی و همچنین اقدامهای صورت گرفته برای مقابله با گسترش بیماری کرونا است.
وی اضافه کرد: رصد بیماران مبتلا به کرونا و اقدامات لازم برای مقابله با شیوع این بیماری در سردشت با توجه به وجود ۴۰۰ جانباز شیمیایی این شهرستان از حساسیت زیادی برخوردار است و تمام تلاشها برای مهار و مقابله با این بیماری با جدیت بیشتری دنبال میشود.
وی در خصوص میزان آمادگی سردشت و تعداد تختهای بیمارستانی آن نیز افزود: بیمارستان امام خمینی (ره) سردشت دارای ۱۲۰ تخت فعال است و بیمارستان صحرایی با ۲۸ تخت فعال در محوطه این مرکز درمانی و در ۲ بخش مخصوص مردان و زنان راهاندازی شد که تاکنون مورد استفاده قرار نگرفته است.
رییس شبکه بهداشت و درمان سردشت گفت: تاکنون یکی از جانباز شیمیایی این شهرستان که بانویی ۶۲ ساله بود، به بیماری کرونا مبتلا شد و پس از بهبودی کامل از بیمارستان امام خمینی (ره) این شهرستان ترخیص شد.
«قادری» اظهار داشت: ۲ جانباز شیمیایی دیگر نیز از جمله موارد مشکوک به بیماری کرونا بودند که پس از آزمایش جواب تست کرونای آنان منفی شد.
وی از شهروندان سردشتی خواست در این ایام نیز همچنان فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنند و از دید و بازدید و سفر به شهرستانهای درگیر با بیماری کرونا خودداری کنند.
توزیع ۱۳۶۲ بسته بهداشتی در بین جانبازان شیمیایی سردشت
رییس اداره بنیاد شهید و امور ایثارگران سردشت با اشاره به اینکه جانبازان شیمیایی از گروههای پرخطر در معرض خطر ابتلا به کرونا هستند، گفت: تمهیدات ویژه جهت محافظت از جانبازان این شهرستان اندیشیده شده و تاکنون یکهزار و ۳۶۲ بسته بهداشتی در پنج نوبت در بین جانبازان شیمیایی این شهرستان توزیع شده است.
صلاحالدین امیری با اشاره به اینکه مرحله ششم نیز در حال توزیع است، افزود: این بستههای بهداشتی شامل پنج هزار ماسک و ۱۸۰ بطری محلول ضدعفونی کننده بوده در بین جانبازان شیمیایی و خانوادههای شهدا توزیع شده است.
وی اضافه کرد: برگزاری کلاسهای آموزشی و نحوه خودمراقبتی در مقابل بیماری کرونا، ارایه مشاور روزانه به جانبازان از طریق تماس تلفنی و ضدعفونی کردن مکان و محل تردد آنان از جمله دیگر اقدامات برای صیانت از جانبازان در مقابل کروناست.
امیری با بیان اینکه پیامک های بهداشتی روزانه برای جانبازان شیمیایی هم ارسال میشود، اظهار داشت: جانبازان شیمیایی و نخاعی و دارای بیماریهای تنفسی ریوی و کبدی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا حتیالمقدور از منزل خارج نشوند و از حضور در اماکن شلوغ و تجمع غیرضروری بهطور جدی باید پرهیز کنند.
جانبازان شیمیایی با توجه به مشکلات تنفسی و ریوی با کوچکترین بیماری مرتبط با دستگاه تنفسی، دچار مشکلات حادی میشوند؛ مراقبت بیشتر از آنان در اولویت شبکه بهداشت و درمان سردشت قرار گرفت
رییس اداره بنیاد شهید و امور ایثارگران سردشت گفت: جانبازان شیمیایی با توجه به مشکلات تنفسی و ریوی با کوچکترین بیماری مرتبط با دستگاه تنفسی، دچار مشکلات حادی میشوند؛ از این رو مراقبت بیشتر از این قشر در اولویت شبکه بهداشت و درمان قرار گرفت.
«امیری» افزود: جانبازان شیمیایی با توجه به مشکلات تنفسی و ریوی با کوچکترین بیماری مرتبط با دستگاه تنفسی، دچار مشکلات حادی میشوند و از اینرو توجه و مراقبت بیشتر از این قشر باید در اولویت شبکه بهداشت و درمان قرار گیرد.
وی اظهار داشت: در شهرستان سردشت ۲ هزار نفر مصدوم شیمیایی داریم که از این تعداد یکهزار و ۵۱۸ نفر دارای پرونده شیمیایی و ۴۰۰ نفر نیز دارای شرایط ویژه هستند.
واقعیت امر این است که جانبازان شیمیایی سردشت در این روزهای سخت که کشورمان درگیر مبارزه با گسترش کروناست، فراموش نشدهاند؛ مراقبت از آنان یکی از دغدغههایی است که مسوولان آن را به طور مرتب در ستاد استانی مدیریت و مقابله با کرونای آذربایجانغربی پشتیبانی میکنند و مسوولان شهرستان نیز در خط مقدم این مراقبت هستند.
موفقیت طرحهای مقابله با بیماری کرونا در سردشت، تمهیدات ویژه مسوولان این شهرستان در این خصوص و همراهی سردشتیها در مقابله و مهار کووید - ۱۹ میتواند الگوی بسیاری خوبی برای دیگر شهرستانها باشد تا آنها نیز بتوانند با برنامهریزی موثر این بیماری را کنترل کنند.
هفتم تیر ۱۳۶۶ بود که رژیم بعثی عراق با استفاده از بمبهای شیمیایی چهار نقطه پرازدحام سردشت را بمباران کرد که در این حمله ناجوانمردانه ۱۱۹ نفر از ساکنان غیرنظامی شهر شهید و چند هزار نفر در معرض گازهای سمی قرار گرفتند و دچار مصدومیت شیمیایی شدند.
بسیاری از یادگاران این حمله ناجوانمردانه سالهاست با مشکلات تنفسی دست و پنجه نرم میکنند و ۴۰۰ نفر از آنان هنوز هم پس از گذشته ۳۳ سال باید به صورت مستمر از کپسول اکسیژن استفاده کنند.
شهرستان مرزی سردشت در جنوب آذربایجانغربی واقع شده و ۸۵۷ شهید و چهار هزار جانباز تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.
ویروس کرونا موسوم به « کووید ۱۹» اواسط ماه دسامبر (۲۴ اذر) در شهر ووهان واقع در استان «هوبی» چین پدیدار شد ،ایران نیز از شیوع ویروس کرونا در امان نماند و نخستین مورد بیماری ۳۰ بهمن ماه در قم شناسایی شد.
" کرونا" ویروسی است که گستردگی شیوع آن بسیار وسیع است و از جمله راه های انتقال آن عطسه و سرفه و دست دادن و روبوسی است؛ پزشکان توصیه می کنند علاوه بر پرهیز از دست دادن و روبوسی و عدم حضور در مراکز عمومی، به هنگام عطسه جلوی بینی خود را با دستمال بگیرند و و یا برای مهار آن از آرنج خود استفاده کنند.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز پنجشنبه اعلام کرد: تاکنون ۹۴ هزار و ۶۴۰ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و با فوت ۷۱ نفر طی ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۶۰۲۸ نفر رسید.
کیانوش جهانپور بیان کرد: تا ظهر روز ۱۱ اردیبهشت ماه بر اساس گزارش آزمایشگاه ها و دانشگاههای علوم پزشکی ۹۸۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شده است .
نظر شما