یکه‌تازی کرونا در جهان مدرن

۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۱:۲۶
کد خبر: 83772225
یکه‌تازی کرونا در جهان مدرن

تهران- ایرنا- ویروس کرونا بیش از سه میلیون و ۶۶ هزار تَن را در سراسر جهان به خود مبتلا کرده و میلیاردها دلار خسارت به اقتصاد کشورها زده است؛ ویروسی که با تمام پیشرفت‌هایی که در علم صورت گرفته همچنان هم چشم‌اندازی برای پایان کار آن نیست و به گونه‌ای انسان مدرن را تسلیم خود کرده‌است.

 ویروس کرونا بسیاری از وجوه زندگی عادی بشر را به محاق برده است؛ خیابان‌های خالی، کاهش چشمگیر مسافرت‌های بین‌المللی و خانه‌نشینی‌ میلیون‌ها نفر. کرونا نشان داد که مفاهیمی چون نزاع و تضاد طبقاتی همچنان به قوت باقی مانده‌اند و باید محور اساسی تحلیل و کنش را شکل دهند. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به تاثیرگذاری این ویروس در ابعاد مختلف زندگی مردم و چگونگی مواجهه جهان با آن پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

کرونا و وضعیت اقتصادی

روزنامه ایران در گفت و گو با فعالان بخش خصوصی می آورد: محمد امیرزاده، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: سرمایه و امکانات زیادی در شرکت‌های دولتی وجود دارد که هیچ‌کس به آن توجهی نمی‌کند، لذا در شرایطی که تولیدکنندگان و فعالان بخش خصوصی با شیوع ویروس کرونا، تحریم و رکود حاکم بر بازار مواجه هستند، می‌توان از پتانسیل‌هایی که در شرکت و مجموعه‌های دولتی وجود دارد، استفاده کرد. احمد خوروش، عضو اتاق بازرگانی ایران به دولت راهکار صادرات را ارائه کرد و گفت: تنها راه برون رفت از شرایط موجود، صادرات است، اگر کشور صادرات محور شود می‌توان چالش‌های شیوع ویروس کرونا، تحریم و رکود را از بین برد. با وجود شیوع ویروس کرونا و تحریم، صادرات کشور متوقف نشده است، لذا می‌توان به منابع ارزی حاصل از صادرات تکیه کرد، اما این مهم زمانی به دست می‌آید که سه خواسته (حذف موانع صادراتی، همکاری بانک مرکزی در برگشت پول صادرات و تسهیل قوانین) فعالان بخش خصوصی مورد توجه قرار گیرد. سیدعبدالوهاب سهل آبادی، عضو دیگر اتاق بازرگانی ایران گفت: فعالان بخش خصوصی از دولت خواسته زیادی ندارند و در مجموع همه خواهان این هستیم که دولت با تصویب قوانین شتاب‌زده، سنگ جلوی پای فعالیت بخش خصوصی نگذارد و از سویی قوانینی را که به‌خوبی وضع شده است اجرایی کند، به‌عنوان مثال ما خواهان اجرایی شدن قانون رفع موانع تولید هستیم که باوجود پیگیری‌های مختلف هنوز اجرایی نشده است. سیدبهادر احرامیان، از دیگر اعضای اتاق بازرگانی ایران می‌گوید: به جهت تحریم، دولت مشکلات گسترده‌ای در زمینه تأمین نقدینگی واحدهای صنعتی دارد، اما برای برون رفت از بحران‌های پیش آمده برای صنعت راهکارهای غیرمالی هم وجود دارد که تحقق آنها هم دور از ذهن نیست.

روزنامه ایران در گفت و گو با محمودرضا افشاریان مدیرکل دفتر پیشگیری از قاچاق فرآورده های نفتی می نویسد: به خاطر شیوع ویروس کرونا، قاچاق سوخت اکنون تقریباً نزدیک به صفر است. بررسی‌ها و کشفیات ما نشان می‌دهد که میزان قاچاق فرآورده‌های نفتی از ابتدای سال، سیر نزولی شدیدی داشته و حتی می‌توان گفت که دیگر قاچاق بنزین نداریم. به نظر می‌رسد که قاچاقچیان دست از فعالیت کشیده‌اند. این روند کاهشی از اسفندماه و با شناسایی اولین موارد ابتلا به ویروس کرونا در ایران و کشورهای همسایه قوت گرفت و به سرعت نزولی شد. این در حالی است که قیمت نفت گاز یارانه‌ای در ایران الآن ارزان‌تر از کشورهای همسایه است؛ اما قاچاق فرآورده‌های نفتی دیگر جذابیت ندارد. عامل دیگری که باعث کاهش میزان قاچاق شده، بسته بودن مرز برخی ازکشورها است که تردد و امکان قاچاق از آنجا وجود ندارد. ضمن آن‌که تقاضا نیز برای سوخت و قاچاق آن به حداقل رسیده است. همان‌طور که در ایران هم با آغاز قرنطینه و اعمال محدودیت‌های تردد مصرف بنزین و گازوئیل بسیار کم شد.

روزنامه آرمان ملی در گزاشی نوشت: دیروز که روز جهانی کارگر بود، معیشت این قشر نیز مورد توجه قرار گرفت و بسیاری از سازمان‌های اقتصادی با کلیدواژه «کرونا» به بررسی وضعیت کارگران در این روز پرداختند. سازمان بین‌المللی کار در گزارشی که به‌تازگی با عنوان «کووید۱۹ و دنیای کار» منتشر کرده، هشدار داده است: افت شدید در ساعات کاری، به معنای آن است که ۱.۶ میلیارد کارگر در اقتصاد غیررسمی در خطر جدی از بین‌رفتن معیشت خود هستند. بیش از نیمی از این کارگران را هم زنان تشکیل می‌دهند. براساس گزارش «کووید-۱۹ و دنیای کار»، این کارگران آسیب‌پذیرترین گروه در جمعیت ۳.۳ میلیارد نفری نیروی کار جهان هستند. این کارگران در بخش‌هایی از اقتصاد فعالند که بیشترین آسیب را از کرونا دیده است. صندوق بین‌المللی پول نیز در این‌باره با تاکید بر آسیا می‌نویسد: قرنطینه کامل یا جزئی برای جلوگیری از شیوع کووید-۱۹ روی کسب‌وکارها و کارگران در سراسر جهان به‌ویژه آسیا تاثیر زیادی داشته است.

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی می نویسد: تجویز ضدویروسی دولت برای حل مشکل مستاجرها، در راه بررسی ستاد ملی مقابله با کرونا قرار گرفت. متولی بخش مسکن طرحی برای تصویب در ستاد ضدکرونا تهیه کرده است که براساس آن اختیار تمدید اجاره‌نامه‌های سال ۹۸ برای مستاجرها تا حداکثر ۶ ماه پس از سررسید، ‌ به رسمیت شناخته می‌شود. این تصمیم دولت سومین تجربه میانجی‌گری بین مالک و مستاجر طی ۱۰ سال گذشته محسوب می‌شود که البته دو تفاوت با تجربه‌های قبلی دارد. گفته می‌شود وضعیت اضطراری خانوارها بر اثر کرونا احتمال تصویب طرح در این ستاد را تقویت کرده است. در واقع معنای این پیشنهاد که در صورت تصویب به‌صورت یک قانون لازم‌الاجرا برای موجران درخواهد آمد، آن است که مستاجران وموجرانی که قراردادهای اجاره مسکن فی‌مابین آنها که در سال گذشته همین موقع نوشته‌شده و هم‌اکنون زمان سررسید آن فرا رسیده است، در صورت خواست و تمایل مستاجر باید اقدام به تمدید قرارداد برای مدت ۶ ماه با همان نرخ درج شده در اجاره‌نامه سال گذشته کنند.

خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با اسکندر فلاحوند چگنی سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان آورد: برای جبران خسارات کرونا در حوزه گردشگری چند راهکار وجود دارد. برای کوتاه‌مدت و در فرضیه خوشبینانه؛ کمک‌های مالی بلاعوض برای دفاتر، معافیت از پرداخت حق بیمه کارکنان در طول مدت بحران و اعطای تسهیلات بانکی با بهره ۴ درصد مفید باشد. تخصیص وام کم‌بهره به راهنمایان گردشگری و به تعویق انداختن اقساط تسهیلات بانکی سه ماهه اول سال نیز از راهکاری کوتاه‌مدت است. برای بلندمدت و در فرضیه بدبینانه؛ اعمال معافیت مالیاتی به مدت یکسال، فراهم کردن تسهیلات بانکی با نرخ سود تک رقمی و بهره پایین و دوره تنفس یکساله و همچنین باز پرداخت بلندمدت و درنظر گرفتن طرح‌هایی برای کمک به دفاتر ورودی کار جهت شرکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی خیلی می‌تواند موثر باشد.

روزنامه آرمان ملی در گفت و گو با  فیاض زاهد استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی آورد: در آینده فاصله کشورهای پیشرفته و عقب مانده بیشتر خواهد شد و اتکای کشورهای کمتر توسعه‌یافته به کشورهای توسعه یافته بیشتر از گذشته خواهد شد. از سوی دیگر کسب و کارها شکل و ماهیت جدیدی پیدا خواهند کرد. شاید استارتاپ‌ها و فعالیت‌های مجازی امکان رشد بیشتری پیدا خواهند کرد. در مقابل کارهای یدی و بنگاه‌های خرد و کوچک با مشکلات سخت‌تری مواجه خواهند بود. در شرایط کنونی کرونا میلیون‌ها نفر را بیکار کرده است. براساس اعلام سازمان جهانی کار کرونا بر جنبه‌های مختلف رندگی کارگران تاثیرگذار خواهد بود. این در حالی است که براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته کرونا بیست تا سی‌درصد بیکاری جهانی را افزایش خواهد داد. در نتیجه ناسیونالیسم و ارزش‌های ملی و قومی افزایش پیدا خواهد کرد. کرونا همچنین برپدیده مهاجرت تاثیر خواهد گذاشت و میل به جدایی‌سازی را تقویت خواهد کرد. همه این مسائل در زندگی آینده بشر تعیین‌کننده خواهد بود و به راحتی نمی‌توان آنها را نادیده گرفت.

خبرگزاری ایلنا در گفت و گو با گای استندینگ استاد مطالعات توسعه در دانشکده مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن و دبیرکل سابق برنامه امنیت اجتماعی اقتصادی سازمان جهانی کار می نویسد: به باور من، مشخصه سیستم اقتصادی بین‌المللیْ سرمایه‌داری بهره‌گیر جهانی است نه نئولیبرالیسم. این امر به تحلیلم از «هشت غول» جهان مدرن انجامید: نابرابری، نبود امنیت، بدهی، استرس، بی‌ثباتی (نبود حقوق)، روبات‌ها، انقراض و پوپولیسم نئوفاشیستی. این عوامل مانع از رسیدن به جامعه‌ای مفید و سودمند می‌شوند. در این چارچوب، اپیدمی کووید-۱۹ به بحرانی اقتصادی و رکودی چه‌بسا بی‌سابقه در تاریخ بشر می‌انجامد. در این راستا، سیستم دستمزد پایه از امری مطلوب بدل به چیزی اساسی و حیاتی شده است.

پایگاه خبری فرارو در گزارشی آورد: به دنبال طولانی شدن اپیدمی کروناویروس جدید و اثرات مخرب اقتصادی و اجتماعی آن، بسیار از مردم، صاحبان مشاغل و تولید کنندگان در سراسر جهان، چشم انتظار لغو محدودیت‌های مربوط به فاصله اجتماعی از سوی مقامات رسمی و بازگشت به شرایط عادی هستند. اما آنچه وضعیت چین، یعنی مرکز اصلی و اولیه انتشار این ویروس، به ما نشان داده این است که احتمالاً جهان هنوز راه طولانی برای بازگشت به شرایط عادی در پیش رو دارد. خبرگزاری سی ان ان آمریکا، طی گزارشی میدانی به بررسی وضعیت شهر ووهان، پس از بازگشت به شرایط عادی پرداخته است. حال و هوای موجود در شهر با اظهارات رسمی بسیار متفاوت است. در کنفرانس مطبوعاتی در تاریخ ۸ آوریل، «لو پینگ»، یک مقام کنترل اپیدمی در ووهان گفت که برخی از مشاغل و بخش‌های این شهر، به طور کامل و صد در صد فعالیت خود را از سر گرفته اند. در جلسه دولت محلی ووهان در تاریخ ۲۵ آوریل، آن‌ها وعده «پیروزی کامل» بر اپیدمی کروناویروس جدید و آغاز رشد اقتصادی را دادند. اما حتی رسانه‌های تحت کنترل دولت نیز اعلام می‌کردند که برنامه‌هایی برای بازگشت صد در صدی شهر به شرایط عادی و فعالیت اقتصادی تا پایان آوریل، ممکن است «بسیار خوش بینانه» باشد.

جهان پساکرونا

روزنامه آرمان ملی در گفت و گو با علی‌اکبر فرازی سفیر اسبق ایران در رومانی و مجارستان نوشت: یکی از آسیب‌های جدی شیوع بیماری کووید- ۱۹ سخت‌تر شدن معیشت مردم و بدتر شدن وضعیت اقتصادی است. این موضوع باعث می‌شود که نگاه مردم به دولتمردان و امر سیاست تغییر کند. آثار سوء ناشی از بین پاندمی سبب خواهد شد از یکسو گرایش به گروه‌های ملی‌گرا و گروه‌هایی که در چارچوب نگاه ملی وعده رسیدگی به اقشار محروم را می‌دهند، افزایش یابد و از سوی دیگر نوعی افراط‌گری راست در قالب تاکید بر حمایت از اقشار آسیب‌پذیر و ملی‌گرایی رشد پیدا کند. در دهه ۱۹۲۰ و پس از بحران اقتصادی عظیمی که در جهان رخ داد، در کشورهای سرمایه‌داری این وضعیت مشاهده شد. به‌نظر می‌رسد که کشورهای مختلف سرمایه‌داری، بیش از آنکه بخواهند به شعارهای جهانی توجه کنند، به ملی‌گرایی رجوع کرده و با وعده‌ها و برنامه‌های اقتصادی در پی جذب آرای مردمشان باشند. به‌طور کلی احتمالا پس از این شرایط ناسیونالیسم افراطی رشد قابل توجهی پیدا خواهد کرد.

کرونا و روابط خارجی

روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم محسن رفیق روزنامه نگار می آورد: ظریف را چه شده است؟ ممکن است این‌گونه به نظر آید که خسته از دوران سنگین ریاست بر ساختمان میدان مشق، بسیار زودتر از موعد، چشم به شماره‌انداز معکوس پایان تدبیر و امید دوخته است، تا تن فرسوده شده در هر چه خارجه و بین‌الملل و دیپلماسی را مجالی دهد برای آسودن. این البته از منظری شاید به‌حق باشد و انصاف، اما به واقع در جغرافیای چنین چهار راه حوادثی، چونان مسئولیتی، اینگونه رکودی را برنمی‌تابد. می توان گفت در حال حاضر، سرعت قطار دیپلماسی، آنچنان کاهش یافته است که گویا سیاست خارجی دولت در حال رسیدن به یک سکون محض است. در این میان، محدودیت‌های کرونایی هم مزید بر علت شده و این روند را به سوی یک تعطیلی مطلق سوق داده است. تنها گاهی خبرهایی می‌رسد از صحبت‌های تلفنی آقای وزیر با چند همتای خارجی و بس. گفت‌وگوی تلفنی با وزیر خارجه کوبا، افغانستان، پاکستان، ‌ترکمنستان و مانند این، که در نهایت اخباری دو خطی از آن مبنی بر صحبت دو همتای امور خارجه و گفت‌وگوی آنها در مورد اوضاع منطقه و جهان، در رسانه‌ها منتشر می‌شود و البته در ادامه نیز جلسات آقای سخنگو و گزارش دوباره گفت‌وگوهای تلفنی.

کرونا و خانواده

روزنامه آفتاب یزد در یادداشتی به قلم مجید ابهری جامعه شناس نوشت: خانواده‌ها در شرایط کرونایی ترس را از اعضای خانواده دور کرده و اجازه ندادند شایعات و سخنان بی اساس بر فکر فرزندان اثر منفی بگذارد و آنها را دچار اضطراب و دلهره کند. امروزه تربیت فرزندان تنها بر عهده خانواده نبوده و آموزش و پرورش و مربیان آموزشی نیز در این راستا قدم‌های مثبتی برداشته اند. اورژانس اجتماعی در کشور به طور کامل معرفی نشده است، ما در زمینه اورژانس اجتماعی دچار انحراف حرکت شده ایم و در این مسیر انتظار داریم فرزندان از والدین خود شکایت کنند یا همسایه‌ها درباره خانواده‌ها اطلاعات لازم را به نهادهای حمایتی ارائه کنند.

کرونا و سیاست

خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی می نویسد: اگر قانونی وجود داشته باشد انتظار و فعالیت‌های جریان‌های سیاسی بر اساس آن قانون انجام می‌شود، اما هیچ قانونی در این زمینه وجود ندارد تا تکلیف جریان‌های سیاسی را مشخص کند. در موضوع کرونا هم تکلیف قانونی بر عهده جریان‌های سیاسی نبود، اما جریان‌ها در این موضوع به صورت جهادی عمل کردند. ما بیانیه‌ای توسط اتحادیه احزاب آسیایی صادر کردیم تا غرب و آمریکا تحریم ایران را بردارند. اینگونه اقدامات ما بر اساس احساس مسئولیت بود، در حالی که هیچ جایگاه قانونی برای این فعالیت‌ها در دستگاه دیپلماسی مشخص نشده است.

رسانه‌های اصولگرا

کرونا در ایران و جهان

روزنامه جوان در گزارشی می نویسد: بهبود ۸۰ درصدی مبتلایان به کرونا در ایران، کشورمان را بعد از چین در جایگاه دومین کشور موفق در درمان کرونا در جهان قرار داده‌است. وضعیت قاره سبز و امریکا، اما همچنان وخیم است. امریکا با یک میلیون و ۹۵ هزار و ۲۱۰مبتلا در رده نخست جهان قرار دارد. تاکنون ۶۳ هزار و ۸۶۱ امریکایی مبتلا در این کشور جان خود را از دست داده‌اند. در قاره سبز هم از نظر تعداد مبتلایان و جانباختگان، اسپانیا در صدر قرار دارد و ایتالیا، انگلیس، فرانسه، آلمان و ترکیه در رده‌های بعدی این جدول قرار گرفته‌اند. انگلستان و هلند آمار درستی از میزان ابتلا و فوتی‌های ناشی از کووید ۱۹ اعلام نمی‌کنند، اما این سکوت از فاجعه‌ای انسانی در این دو کشور اروپایی حکایت دارد. بر اساس تحقیقات سرویس سلامت همگانی انگلیس (NHS)، یک سوم بیماران مبتلا به کرونا که در بیمارستان‌های انگلیس جان خود را از دست داده‌اند و نیمی از بیماران متصل به دستگاه تنفسی نیز جان باخته اند!

روزنامه صبح نو در گزارشی نوشت: تا لحظه تنظیم این گزارش، ویروس منحوس کرونا بیش از سه میلیون و ۶۶ هزار نفر را در سراسر جهان به خود مبتلا کرده و میلیاردها دلار خسارت به اقتصاد کشورها زده است؛ همچنان هم چشم‌اندازی برای پایان کار این ویروس نیست و بر اساس آنچه دبیر کل سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده، راه زیادی تا پایان همه‌گیری کرونا در پیش است. رییس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت ظهر دیروز نیز به روال دوماه گذشته آمار مبتلایان به بیماری کووید ۱۹ در کشور را اعلام کرد. آقای کیانوش جهانپور اظهار کرد: تاکنون ۹۲ هزار و ۵۸۴ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۷۱نفر در ۲۴ ساعت گذشته (ظهر روز دوشنبه تا ظهر سه‌شنبه) تعداد جان‌باختگان کرونا در کشور به ۵۸۷۷ نفر رسید.

کرونا و اقتصاد ایران

روزنامه رسالت در یادداشتی به قلم حمیدرضا هدایتی می آورد: تردیدی وجود ندارد که ویروس کرونا بر اقتصاد کشورهای مختلف جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران تأثیر خواهد گذاشت و به اعتقاد بسیاری از افراد (اعم از متخصص و غیرمتخصص) شاید ترکیب این ویروس با تحریم، تأثیرات منفی این وقایع بر اقتصاد ایران را مضاعف کرده باشد. با این‌حال باید این نکات را مورد توجه قرار دهیم که اولا میزان تأثیرگذاری تبعات منفی این ویروس برای هر کشور متفاوت است، ثانیا شرایط ایران با سایر کشورها فرق می‌کند، چرا که اقتصاد
 جمهوری اسلامی ایران علی‌الخصوص بخش تولید از همان ابتدای انقلاب با بحران‌های مختلف مانند؛ جنگ، بمباران، تحریم، تهدید و کارشکنی‌های سیاسی و عملیاتی و امثال آن مواجه بوده و گاهی حوادث طبیعی و سوءمدیریت‌ها نیز وخامت اوضاع را تشدید نموده است. اما در مجموع این شرایط سبب شده تا اقتصاد کشور ما در کوره حوادث آبدیده شود، بنابراین می‌توان مدعی شد که اقتصاد ایران اسلامی دارای ویژگی‌های منحصر بفردی است که ماهیت و ساختار آن را از اقتصاد دیگر کشورها متمایز نموده و بر پایداری و پویایی آن افزوده است.

روزنامه وطن امروز در گزارشی می نویسد: طبق آمارهای رسمی سازمان جهانی بهداشت، کشور ما بعد از چین بهترین روند را در تعداد بهبودیافتگان دارد و ۷۹.۷۹درصد مبتلایان شناسایی شده تاکنون بهبود یافته‌اند. با توجه به اینکه ایران در جمع ۱۰ کشور اول بیشترین تعداد مبتلا به کرونا قرار دارد، میزان بهبودیافتگان «کووید-۱۹» آن قابل توجه است. چین با ۹۳.۶ درصد بهبودی مبتلایان در رده اول قرار دارد. آخرین آمار چین که خاستگاه ویروس کرونا محسوب می‌شود نیز قابل تامل است؛ چینی‌ها مدعی هستند فقط ۸۲۸۷۴ نفر در این کشور به کرونا مبتلا شده‌اند و ۴۶۳۳ نفر فوت کرده‌اند و ۷۷۶۴۲ نفر بهبود یافته‌اند و این به معنای بهبود بیش از ۹۳ درصدی مبتلایان است. خیلی‌ها به آمارهای چین تشکیک کرده‌اند اما با توجه به اینکه در روزهای اخیر تعداد مبتلایان به کرونا ناچیز شده، می‌توان حداقل به درصد بهبودی‌ها کمتر شک کرد. در مقابل روند بهبود کشور ما نسبت به کشورهای پیشرفته جهان با فاصله بهتر است و فقط سوییس و آلمان به آمارهای ایران نزدیک هستند. این آمارها نشان می‌دهد نظام سلامت و درمان ایران با وجود تمام تحریم‌ها و محدودیت‌های بین‌المللی موفق شده از آزمون بزرگ کرونا سربلند بیرون بیاید.

روزنامه فرهیختگان در یادداشتی به قلم محسن طباطبایی مزدآبادی عضو هیات علمی دانشگاه و دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران آورد: شواهد نشان می‌دهد کرونا تقریبا تمام بخش‌های اقتصادی را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، اما کارگران رده‌پایین و با سطح درآمدی اندک به‌ویژه شاغلان ‌بخش غیررسمی آسیب‌پذیرترین اقشارند. حتی در کشورهای پردرآمد نیز ‌بخش قابل‌توجهی از مردم توان مالی و پس‌انداز کافی برای سه ماه بیکاری را ندارند، به‌عنوان نمونه در کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه (OECD) نزدیک ۴۰درصد مردم در چنین وضعیتی قرار دارند و نمی‌توانند به‌مدت سه‌ماه از کسب‌وکار فاصله بگیرند و یا در ایالات‌متحده نزدیک ۴۰درصد خانوارها نمی‌توانند ۴۰۰ دلار هزینه پیش‌بینی‌نشده و غیرمنتظره را پرداخت کنند و حتما باید قرض گرفته یا از اموال خود بفروشند. از نظر بیکاری این شدیدترین بحران بیکاری بعد از جنگ‌جهانی دوم است. طبق گزارش‌های سازمان جهانی کار (ILO) بیماری کرونا وضعیت کاری ۲.۷میلیارد نفر یعنی ۸۱درصد از کل نیروی کار جهان را تحت‌تاثیر قرار داده است. این سازمان گزارش می‌دهد که بیش از۱.۳میلیارد نفر از کارگران جهان در بخش‌هایی کار می‌کنند که به‌شدت از کرونا آسیب دیده و با افت شدید تولید مواجهند. این بخش‌ها عمدتا شامل خرده‌فروشی خدمات اسکان، هتلداری، حمل‌ونقل، گردشگری و شرکت‌های کوچک تولیدی هستند و در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۰ به تعدیل نیرو یا کاهش ساعات کار یا کاهش دستمزدها دست خواهند زد که میزان این کاهش ساعات کار برابر با بیکاری تمام‌وقت ۲۳۰میلیون نفر در جهان خواهد بود.

خبرگزاری دانشجو در گزارشی می نویسد: با آغاز شیوع کرونا در ایران شرکت‌های دانش بنیان و گروه‌های جهادی خودجوش به عرصه تولید ورود کرده و با تولید و توزیع تجهیزات درمانی و پزشکی قسمت بزرگی از کاستی‌های بازار را پوشش داده و امنیت خاطر را به جان کشور بازگرداندند. در این میان پارک‌های علم فناوری جان دوباره‌ای گرفتند. شرکت‌های دانش بنیان مستقر در مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری با ظهور و بروز استعدادهای ویژه‌ای که داشتند در زمینه مبارزه با ویروس کرونا درخشیدند و با تولید و توزیع آنچه کادر درمان و مردم نسبت به آن احساس نیاز داشتند، بعد از گذشت مدتی باعث اقناع بازار داخلی شدند. البته نباید نقش دیگر گروه‌ها و مراکز را نادیده گرفت و مقصود هم این نبود. پارک علم و فناوری همدان پا به پای دیگر پارک‌ها با ورود به این عرصه و دست گذاشتن به روی نقطه حساس کمبود ماسک، شیلد محافظ صورت و گان کار خود را آغاز کرد. برای آشنایی با محصولات تولید شده و پیگیری روند چگونگی کارها با محمدحسن مرادی، رئیس پارک علم و فناوری همدان به گفتگو نشستیم. او می‌گوید: در پی شیوع ویروس کرونا، پیشگیری و مبارزه با این ویروس فراگیر و پرمخاطره در سطح پارک و جامعه در دستور کار این سازمان قرار گرفت و با توجه به نیاز گسترده و شدید کشور به اقلام بهداشتی، تولید محصولات فناورانه شرکت‌های دانش بنیان و واحدهای فناور مستقر در پارک علم و فناوری همدان، در جهت مبارزه با این ویروس تغییر کرد.

کرونا و بدن انسان

خبرگزاری مهر در یادداشتی به قلم مسعود میری نوشت: در کووید ۱۹ ما گامی پیشتر به جانب «تنانه گی» برداشته‌ایم، آن فُرماها و صورت‌ها در تنِ از خود ترسیده، پوچ شده‌اند، اکنون آن دیگری نیست که هولناکی مرگ را در ما تعبیه می‌کند، این تن خود ماست که ما را به زاویه، تبعید کرده است و کنج اعتزال نه برای ترویه و تعدیل روح، استعلاء و استغنای آسمانی، بل که برای نگهداشت همین جسم کاملاً خاکی بر ما تحمیل شده است. این دشمن خانگی، خود ما نیست، دیگری ما نیز نیست، بدن ماست، دست‌هایی که تن ما را هم نمی‌توانند لمس کنند، همان دستی است که مس مرگ را در خود ذخیره دارند. این باور اسطوره‌ای در مس مرگ و حیات که افسانه‌ها و داستان‌های عهد عتیق را پر کرده‌اند، اکنون از جانب «دیگری» نیست، دیو انسان کش، دست‌های خود ماست. چنین «تن-ترس» ی هول آوری انسان مسئله گون را به دره‌ی مرگ سوق داده است، دره‌ای که در آن «آئین تخلّی» روان ما را پر خواهد کرد و شاید لازم بیاید که به مفهوم «دیگری» بطور موسّع بازاندیشی شود. همان‌گونه که بشر با پای نهادن به سیاره‌ی عصر مدرن، ناگزیر شد «دیگری» را در روانشناسی، روانکاوی، فلسفه، پزشکی و دین دگراندیشانه بازخوانش کند، زیرا «من» و «خود» به قدر کفایت با رخدادهای نو مسئله گون شده بودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha