شاد؛ شبکه‌ای آموزشی با همه اما و اگرهایش

تهران- ایرنا- شبکه آموزشی شاد در پی تعطیلی سراسری مراکز آموزشی به دلیل شیوع کرونا، با همت آموزش‌وپرورش به کمک سیستم آموزشی آمد که بسیاری از مدارس و معلمان به صورت خودجوش برای جبران عقب‌ماندگی دانش‌آموزان در شبکه‌های مجازی در پیش گرفته بودند. شبکه‌ای که هر چند مشکلاتی در ابتدای راه داشت اما با تاکیدات رئیس‌جمهوری برای تکمیل و رفع نواقص آن،‌ اکنون می‌توان گفت بسیاری از مشکلات را برطرف کرده و قدم‌های محکم‌تری برای ادامه راه برداشته است.

پس از شیوع ویروس کرونا وزارت آموزش و پرورش برای حفظ سلامتی و جلوگیری از ابتلای دانش‌آموزان به این بیماری همه مدارس را تعطیل کرد؛ چراکه یکی از اولویت‌های مهم این وزارتخانه تامین سلامت دانش‌آموزان است. به همین خاطر برنامه‌ریزی ویژه برای حل این مشکل انجام شد تا اینکه خبر از ایجاد شبکه آموزشی دانش‌آموز به گوش رسید.

تعطیلی مدارس به دلیل شیوع ویروس کرونا از ابتدای اسفند ماه سال ۹۸ ادامه دار شد و هر چند آموزش و پرورش سعی کرد با استفاده از توان و تجربه معلمان و همکاری رسانه ملی روند آموزش تعطیل نشود، اما آموزش در تلویزیون نتوانست به طور کامل نیازهای آموزشی دانش آموزان را برطرف کند.

محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش با توجه به وجود خلاءها در آموزش از راه دور برای دانش آموزان از همان هفته های ابتدایی تعطیلی مدارس به دلیل شیوع ویروس کرونا از ایجاد یک شبکه اجتماعی دانش آموزی مستقل برای آموزش مجازی دانش آموزان خبر داد و پس از گذشت یک ماه از وعده وزیر سرانجام شبکه اجتماعی دانش آموزان تحت عنوان «شاد» آماده شد و در خدمت نظام آموزشی قرار گرفت.

شبکه آموزشی دانش‌آموزان (شاد) برای ارائه آموزش‌های مجازی به دانش‌آموزان برنامه‌ریزی شد و شروع به کار کرد که با اما و اگرهایی همراه بود؛ چراکه بسیاری از والدین نمی توانستند وارد این شبکه شوند. حتی با وجود اینکه وزارت آموزش و پرورش نحوه ورود مدیران معلمان و دانش‌آموزان به این شبکه از طریق اینفوگرافی و روش های مختلفی آموزش داد اما همچنان سوالات زیادی در ذهن خانواده‌ها برای ورود به این سامانه وجود داشت.

شبکه دانش آموزی شاد، تنها راه ارتباط منسجم تر، میان دانش آموز و معلم است که در این طرح دانش آموزان سرکلاس حاضر شده و حضور و غیاب انجام می شود. در این طرح، دانش آموز باید گوشی یا یک سیستم اندروید داشته باشد که این امر، در روستاها یا نقاط حاشیه شهرها، با مشکل همراه بود.

حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ماه در آیین بزرگداشت هفته معلم که به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، دستور افتتاح رسمی شبکه آموزش دانش آموزی (شاد) را صادر کرد.
روحانی در این مراسم تداوم فعالیت و تقویت این سامانه را حتی پس از بازگشایی کلاس ها ضروری دانست و گفت: به مرکز ملی فضای مجازی دستور داده ام یاری و کمک کنند که سامانه شاد تکمیل و نواقص آن رفع شود.

 

پوشش ۴۰ میلیونی شبکه شاد 

محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش نیز در پی تاکیدات رئیس جمهوری اظهار داشت: سامانه شاد تا ۴۰ میلیون نفر ظرفیت پوشش ارتباط بین دانش آموزان، معلمان و والدین را دارد. اما اینکه تا چه حد بتواند رضایت والدین را فراهم کند، خیلی مهم است.

وی با مدنظر قراردادن مشکلات مردم در استفاده از سیستم های هوشمند مانند تلفن همراه با بیان اینکه اجباری به مردم برای تهیه گوشی هوشمند وجود ندارد، گفت: از مدیران مناطق خواستیم آموزش افراد بدون دسترسی به شبکه شاد را از طریق مسیرهای جایگزین شامل درسنامه‌ها، استفاده از ظرفیت مدرسه تلویزیونی و شبکه‌های استانی پیگیری کنند چراکه راضی نیستیم خانواده‌ای خودش را به مشقت بیندازد.

وزیر آموزش ‌و پرورش گفت: در شرایط کنونی توانستیم تهدید کرونا را به فرصتی تبدیل کنیم و با ایجاد زیرساخت ضروری و تهیه نرم‌افزارهای لازم در فضای مجازی شاهد جهشی در این بستر باشیم و اپلیکیشن مورد نظر را تهیه و در اختیار دانش‌آموزان قرار دهیم.

حاجی میرزایی اظهار داشت: به دلیل شیوع بیماری کرونا ناچار به تعطیلی مدارس شدیم و هنوز هم به‌طور دقیق زمان بازگشایی مدارس مشخص نیست. بنابراین دو راه پیش رو داشتیم یا آموزش را رها کنیم که کار منطقی و معقولانه‌ای نبود یا باید به آموزش در زمان تعطیلات ادامه می‌دادیم.

وی با اشاره به تأکید وزارت آموزش ‌و پرورش بر تداوم فعالیت‌های یادگیری دانش آموزان گفت: برای ادامه آموزش در زمان تعطیلات، ابتدا از تلویزیون کمک گرفتیم و خوشبختانه در کوتاه‌ترین زمان، یعنی یک هفته بعد از تعطیلات مدارس برنامه‌های آموزشی دانش آموزان از شبکه ۴ و شبکه آموزش، به دانش آموزان ارائه شد.

حاجی میرزایی با برشمردن مزایا و معایب سیستم آموزش‌های تلویزیونی گفت: استفاده از ظرفیت آموزش تلویزیونی اگرچه خوب است ولی به دلیل تعاملی نبودن برنامه‌های تلویزیون، کافی نبود. از طرفی فرصتی که تلویزیون به پخش برنامه‌های آموزشی اختصاص می‌داد در مقایسه با دروس قابل ‌ارائه در آموزش ‌و پرورش بسیار کم بود. بنابراین لازم بود تدبیری کنیم تا دانش آموزان بتوانند فضایی مانند فضای کلاس را در بستر مجازی تجربه کنند و معلمان در بستر فضای مجازی ضمن تعامل دوسویه با دانش آموزان خود، پرسش و پاسخ و امتحانات را همانند آنچه در فضای کلاس بوده، به سرانجام برسانند.

وزیر آموزش ‌و پرورش ادامه داد: از روز نیمه شعبان، شبکه آموزش دانش‌آموزی (شاد) را راه‌اندازی کردیم که تاکنون ۶۴ درصد کلاس‌ها با حضور بیش از ۶۰ درصد دانش آموزان، ۹۴ درصد معلمان تشکیل ‌شده است. 

حاجی میرزایی ادامه داد: از سال‌ها قبل در سند تحول بنیادین که برای نظام آموزشی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد، این تکلیف بر عهده آموزش‌ و پرورش گذاشته ‌شده بود، اما به دلیل نبود زیربنای لازم یا ضروری نبودن اپلیکیشن، فرصتی برای راه‌اندازی به دست نیامد.

اما درددل والدین شنیدنی است چون برخی از خانواده‌ها به خاطر شرایطی که شبکه شاد داشت نتوانستند از این شبکه استفاده کنند و دست به دامن معلمان مدارس شدند و از این طریق وارد شبکه شدند اما باز هم، زمانی که معلمان به دانش‌آموزان درس می دهند نمی توانند به راحتی وارد این شبکه شوند و از طریق تماس تصویری یا با تماس تلفنی درس دانش‌آموزان خود را دنبال می‌کنند.

یکی دیگر از والدین دانش‌آموزان گفت: دانش آموزان در شبکه ⁧‫شاد‬⁩ و درس و مشق اینترنتی در بحران ⁧‫کرونا‬⁩ نمی توانند آموزش‌ها را درست یاد بگیرند. چون بسیاری از دانش آموزان موبایل و تبلت ندارند و شکاف طبقاتی و تبعیض نمایان تر شده است. آنها هم که دارند بیش از قبل معتاد اینترنت شده اند.

وی معتقد است در شرایط کنونی باید شبکه اجتماعی دانش‌آموزی بهترین شیوه‌های آموزشی را مدنظر قرار دهد تا همه دانش‌آموزان بدون هرگونه تبعیض از تحصیل بهره‌مند شوند نه اینکه دانش‌آموزان با بضاعت پایین اینجا هم از تحصیل بهتر باز بمانند.

یکی دیگر از والدین دانش‌آموزان گفت که با شیوع کرونا مصرف اینترنت و پشت میزنشینی دانش‌آموزان به بالاترین حد ممکن رسیده است؛ بهتر بود شبکه ای سراسری با بهترین شیوه تدریس برای آموزش دانش‌آموزان ایجاد می‌شد تا آموزش‌ها منسجم تر ارائه می شد چون شبکه شاد هنوز نتوانسته نیاز آموزشی دانش‌آموزان را برآورده کند.

بخاطر این مشکلات و گلایه مندی والدین از شبکه شاد، وزیر آموزش و پرورش و نمایندگان مجلس شورای اسلامی مشکلات شبکه شاد را بررسی کردند. محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی حضور پیدا کردند و به سوالات نمایندگان پاسخ دادند.

مشکلات خانواده‌های کم‌بضاعت پیگیری می‌شود

میرحمایت میرزاده سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی مشکلات ناشی از شبکه شاد را یکی از مباحث مطرح شده در این کمیسیون عنوان کرد و گفت: نمایندگان مشکلاتی را که دانش آموزان، خانواده ‌ها و معلمان در استان‌های مختلف دارند، به وزیر آموزش و پرورش منعکس کردند از جمله اینکه اینترنت در برخی مناطق وجود ندارد یا اینکه ضعیف است.

سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درباره توضیحات وزیر آموزش و پرورش هم گفت: وزیر توضیحاتی را راجع به شبکه شاد ارائه کرد و مشخص بود که برای این شبکه زحمت زیادی کشیده شده و این شبکه با نگاه بلندمدت طراحی و تهیه شده است.

میرزاده به نقل از وزیر آموزش و پرورش افزود: ممکن است کرونا مدت‌ها طول بکشد و سال آینده هم گرفتار این بیماری باشیم که شبکه شاد را برای ایجاد ظرفیتی ماندگار در جهت آموزش از راه دور ایجاد کردیم.

وی گفت: وزیر آموزش و پرورش توضیح داد که مشکلات موجود به تدریج رفع می‌شود و با وزارت ارتباطات درباره اینترنت و مشکلات آن پیگیری می‌کنیم که رفع شود.

سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس تصریح کرد: درباره دانش‌آموزان بی‌بضاعت هم دنبال راه حل هایی هستیم که در راستای حل مشکلات آنها گام هایی برداشته شود. مقرر شد که مشکلات بیان شده از طرف نمایندگان در ستاد آموزش و پرورش برای کرونا مطرح و برای آن چاره‌اندیشی شود.
 

با همکاری وزارت ارتباطات نواقص برطرف می‌شود

سعید اوحدی معاون حقوقی و امور مجلس وزارت آموزش و پرورش گفت: دغدغه نمایندگان در مورد شبکه آموزش مجازی دانش‌آموزان (شاد) قابل‌ تأمل است و بی‌شک با نظارت دقیق بر اجرای درست آن و همکاری دستگاه‌ها مانند وزارت ارتباطات نواقص موجود رفع می‌شود.

وی اظهار داشت: نمایندگان مجلس رویکرد مثبتی نسبت به بهره مندی از فناوری‌ها در بحث آموزش دانش آموزان دارند و بر تداوم پروژه شاد تاکید دارند.

اوحدی افزود: دغدغه آنان این است که برخی دانش آموزان به دلایل مختلف و به خصوص در مناطق کم برخوردار شاید نتوانند در موعد مقرر از این شبکه بهره ببرند. این موضوع بسیار مهمی است که با توجه به تاکید وزیر آموزش و پرورش مبنی بر رعایت عدالت آموزشی باید در جهت حل این مشکل تعامل شود اگرچه در مناطق عشایری و روستایی اقدامات بسیار خوبی از طریق آموزش حضوری انجام شده است.

معاون حقوقی و امور مجلس آموزش و پرورش تاکید کرد: وزیر آموزش و پرورش در جلسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس توضیح داد که با توجه به ادامه داشتن شرایط کرونا و امکان بروز مجدد بیماری در پاییز سال جاری، وزارت آموزش و پرورش باید به سمتی برود که بتواند بهترین بستر را برای آموزش فراهم کند، بنابراین طبیعی است که باید مشکلات رفع شود.

شاد رایگان می‌شود

مهدی شرفی رییس مرکز برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات آموزش و پرورش گفت: استفاده از اینترنت در فضای شبکه شاد به زودی برای معلمان و دانش‌آموزان رایگان می شود و هم اکنون در حال پیگیری این موضوع هستیم که تا چند روز آینده استفاده از اینترنت در فضای شبکه شاد برای همه دانش آموزان و معلمان رایگان شود.

وی افزود: هر چند آموزش و پرورش با همکاری وزارت ارتباطات اینترنت رایگان برای استفاده معلمان در آموزش مجازی در نظر گرفت، اما با توجه به اینکه اینترنت رایگان بر اساس کد ملی معلمان اختصاص داده می شد، ممکن است افرادی که خط موبایل آنها به نام شخص دیگری است، از این خدمات بهره مند نشده باشند.

رییس مرکز برنامه ریزی و فناوری اطلاعات آموزش و پرورش اعلام کرد: با رایگان شدن اینترنت در شبکه شاد، نگرانی معلمان و دانش آموزان برای حجم و هزینه اینترنت از بین می رود.

شرفی همچنین درباره ساعات آموزش در شبکه آموزشی شاد اظهار داشت: برنامه های آموزشی به برنامه ریزی مدیر و معلمان هر مدرسه برمی گردد، اما در کل آموزش و پرورش به اندازه ساعات آموزش هفتگی مدارس، اجازه فعالیت به مدیران و معلمان داده است.

شرفی همچنین افزود: اگر دانش آموزان به هر دلیلی مانند دسترسی نداشتن در ساعاتی از شبانه روز به وسایل هوشمند امکان حضور در شبکه شاد را نداشته باشند، اطلاعات کلاس درس برای آنها ذخیره می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha