«سید محمدعلی حسینی» روز سه شنبه طی یادداشتی با عنوان «چالش امنیت غذایی؛ دستورکاری نوین برای همکاریهای منطقهای» که در مطبوعات پاکستان نیز منتشر شد، افزود،امروز دیگر کمتر کسی مفهوم امنیت را صرفا سیاسی یا نظامی تفسیر میکند و چالشهای جدیدی چون تغییرات آب و هوایی، بحرانهای جهانی منشعب از ویروس، آلودگی و. . باعث شدهاند مفاهیم امنیتی جدیدی نیز بروز نمایند. کلمات ترکیبی چون امنیت زیستی، امنیت محیطی و نیز امینیت غذایی از جمله مثالهایی از این تحول جدید هستند که در ادامه ما در صدد تمرکز بیشتر بر مفهوم امنیت غذایی میباشیم.
وی افزود: امنیت غذایی به وضعیتی اطلاق میشود که طی آن دسترسی قابل اتکا به میزانی کافی از مواد غذایی قابل خرید وجود نداشته باشد. قابل ذکر است که بر اساس گزارشات سازمان ملل، امنیت غذایی به شکل قابل توجهی در کشورهای در حال توسعه در حال کاهش یافتن است.
سفیر ایران در پاکستان اظهار داشت: دلایل زیادی را میتوان برای نبود امنیت غذایی مطرح کرد که حمله ملخهای صحرایی به مراتع، کاهش ذخایر آبهای کشاورزی و افزایش سریع جمعیت از جمله آنهاست.
وی گفت: موضوعی که طی سالهای اخیر دو کشور ایران و پاکستان را شدیدا درگیر ساخته، حمله ملخهای صحرایی از جهتهای مختلف (سرزمینهای پیرامونی) است که باعث به خطر افتادن منابع غذایی میلیونها انسان در این دو کشور شده است. امسال نیز جنوب ایران در فصل زمستان مورد هجوم ملخها از سمت مرزهای هند و پاکستان قرار گرفت. گرمای غیر معمول و رطوبت ناشی از زمستان برای ملخها شرایط مساعدی را فراهم ساخت تا تخم گذاری و تولید مثل بیشتری داشته باشند.
وی افزود: نتیجه این شرایط این است که حمله ملخها نسبت به قبل بیش از حد معمول بوده، ریسک بالایی را برای منطقه در پی خواهد داشت. وقتی هوا در ایران به سمت خشکی برود، ملخهای باقی مانده به سمت مرزهای هند و پاکستان روانه خواهند شد (بازخواهند گشت) .
حسینی اظهار داشت: پیش بینی میشود که حمله ملخها در سال جاری به ایران و پاکستان، بزرگترین حمله طی ۵۰ سال گذشته خواهد بود و میتواند به همه محصولاتی که در مسیر حرکت آنها وجود دارند لطمه وارد سازند. این حمله منجر به ایجاد بحران در استانهای درگیر در هر دو کشور ایران و پاکستان، مخصوصا در جنوب ایران و جنوب غربی پاکستان خواهد شد.
تدابیر ایران
سید محمد علی حسینی گفت: این آفات میتوانند خیلی سریع تولید مثل کنند، به سرزمینهای دورتر مهاجرت کنند و به مراتع و محصولات لطمه بزنند. در حال حاضر، ایران و پاکستان هردو به صورت همزمان درگیر بیماری کرونا نیز میباشند، و به زودی متحمل لطمات ناشی از ملخها مثل تهدید امنیت غذایی و از بین رفتن معاش مردم در اثر گرسنگی نیز خواهند شد. در این راستا، دو کشور نیاز است که همکاریهای بیشتر و سریعتری جهت پیشگیری از حمله ملخها داشته باشند.
وی تاکید کرد: بهترین راه پیشگیری از چنین حمله وحشتناکی که میتواند به هزاران هکتار از زمینهای کشاورزی لطمه بزند، هشدار زودهنگام، اسپری کردن سموم و مقابله با آنها قبل از تخم گذاری است. سرمایه گذاری در این مرحله اثرات قابل توجهی بر نجات معاش مردم از این حملات داشته، هزینههای بازسازی و احیای خسارات را کاهش خواهد داد.
سفیر ایران افزود: اعمال یک سیاست کنترلی بهتر، بسیار به صرفهتر خواهد بود. هر چند این راهکار هم نیازمند اختصاص بودجه و هم افزایش همکاریهای منطقهای است، ولی ایران و پاکستان به صورت جدی بر روی آن متمرکز شدهاند.
وی خاطر نشان ساخت: در مسیر مقابله با ملخهای صحرایی، سازمان حفظ نباتات جمهوری اسلامی ایران به صورت منظم عملکرد خود را به سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) ارائه مینماید. بر اساس گزارش اخیر سازمان فائو که در بیستم آوریل گذشته منتشر شد، طی تلاشهای اخیر ایران برای کنترل ملخهای صحرایی که از اواخر فوریه شروع شد، دولت ایران ۵۰۰ نفر را برای مقابله با ملخها روانه کشتزارها نمود، ۱۵۰ خودرو را برای بررسی محل زندگی ملخها به کاوش اختصاص داد، ۴۰ خودرو کار کنترل ملخها را انجام دادند و ۱۰ هواپیمای سمپاشی و بیش از ۳۰ هزار لیتر سم مورد استفاده قرار گرفت تا در همین میزان زمین با ملخها مقابله شود. در طول ماه مارس میلادی، ۵۳۶ نقطهای که احتمال بروز و تخمگذاری بود مورد کاوش قرار گرفت. در ۳۱۷ نقطه ملخ پیدا شد و در ۲۱۹ نقطه دیگر ملخی پیدا نشد. لذا فرآیند کنترل در نقاطی که ملخ حضور داشت به صورت جدی انجام گرفت. تا ۱۹ آوریل امسال، سازمان حفظ نباتات (ایران) توانست یکصد هزار هکتار زمین کشاورزی یا حتی غیر کشاورزی را نسبت به ملخها ایمنسازی کند.
حسینی افزود: آمار اخیر نشان میدهد که اگر ایران بخواهد موفقتر عمل کند باید در طول سال ۲۰۲۰، یک میلیون هکتار از زمینهای مربوط به مراتع، کشاورزی و کشتزار را تا قبل از فصل کشاورزی مورد کنترل قرار دهد.
وی همچنین تاکید کرد: یک همکاری به موقع میان جمهوری اسلامی ایران و پاکستان میتواند کمک شایانی به مقابله با ملخها در این بازه زمانی داشته باشد.
افزایش همکاریها با فائو و بهره برداری از تجربیات این سازمان
سفیر ایران در پاکستان گفت: فائو، دارای یک آرشیو بسیار غنی و تاریخی در مورد ملخها است که تاریخ تاسیس آن به سال ۱۹۳۰ بر میگردد. فائو به عنوان واحد پیشرو سازمان ملل در موضوع ملخها، خدمات اطلاعاتی متمرکزی از ملخها را در بخش DLIS جمع آوری کرده و اطلاعات مرتبط با آن را منتشر میسازد.
وی افزود: با توجه به حمله قریب الوقوع ملخها به ایران، سازمان فائو همکاریهای تکنیکی و فوری خود با ایران را تحت عنوان TCP افزایش داده تا ایران بتواند به نحو موثرتری با این آفات مقابله نماید.
حسینی ادامه داد: تقویت مکانیسمهای از قبل موجودی مثل کمیسیون فائو برای کنتر ملخها صحرایی در جنوب غرب آسیا موسوم به SWAC: از میان سه مکانیسم منطقهای فائو در بحث هشدار زودهنگام و پیشگیری از ملخها، این مکانیسم از قدیمیترین آنها محسوب میگردد. این مکانیسم در سال ۱۹۶۴ تاسیس گردید و از چهار عضو افغانستان، هند، ایران و پاکستان تشکیل شده است. موضوعاتی مثل نحوه اجرای کنوانسیونهای بین المللی پیرامون حفاظت از نباتات، بحرانهای ناشی از سموم و آثار تحریمهای یکجانبه بر مقابله کامل کشورهایی مثل ایران با بیماریها، آفات و حیوانات فرامرزی میتواند به خوبی در این مکانیسم مورد تبادل نظر قرار گیرد.
افزایش همکاریهای دوجانبه ایران و پاکستان
حسینی گفت: گشت مشترک سالانه ایران و پاکستان که در سال جاری بخاطر ویروس کرونا و موانع ایجاد شده برای مسافرت نتوانست تشکیل جلسه دهد، باید به صورت مجازی تشکل شود. در خصوص این موضوع نیز وزارتخانههای امور خارجه ایران و پاکستان از نزدیک با یکدگیر همکاری میکنند تا تماس بین مراجع مربوطه در دو کشور را افزایش دهند.
نتیجه گیری
سید محمد علی حسینی گفت: جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در طول تاریخ ثابت کردهاند که میتوانند با همکاری و تلاش بر دشواریها فایق آیند. امسال نیز مقامات مربوطه در دو کشور مشکل آفات را با مداخله به موقع و بررسی مناسب حل خواهند کرد.
وی افزود: آنچه باید به خاطر بسپاریم این است که تحریمهای فلج کننده علیه ایران باعث شده میزان قابل توجهی از منابع تخصیص یافته به مقابله با ملخهای صحرایی کاهش یابد.
سفیر ایران هشدار داد که اگر ما نتوانیم آفات ناشی از حمله ملخهای صحرایی را کنترل کنیم، کشور برادر و همسایه ما پاکستان نیز لطمه خواهد دید. بنابراین، موضوع تحریمها و آثار ناشی از آن فقط برای ایران نیست و نیاز است ما (ایران و پاکستان) صدای اعتراض خود را بلند کنیم.
طی گفت وگوهای تلفنی اخیر میان رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر پاکستان و وزیران امور خارجه دو کشور، طرف پاکستانی با طرح پدیده هجوم ملخ صحرایی در منطقه، بر همکاری جمعی برای مقابله با این تهدید تاکید کرد.
سازمان مدیریت بحران پاکستان اعلام کرد: خطر هجوم ملخ صحرایی نسبت به سال گذشته افزایش یافته و متعاقب آن پیش بینی میشود میزان خسارت اراضی کشاورزی نیز چندبرابر شود.
نظر شما