پیامبر اکرم (ص) در پانزدهمین روز از ماه مبارک رمضان دست به درگاه الهی برداشته و اینگونه دعا کردند: اَللّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ طَاعَةَ الْخَاشِعِینَ وَ اشْرَحْ فِیهِ صَدْرِی بِإِنَابَةِ الْمُخْبِتِینَ بِأَمَانِک یا أَمَانَ الْخَائِفِینَ. خدایا در در این ماه طاعت فروتنان را نصیبم کن و سینهام را برای توبهای همانند توبۀ خاضعان گشوده گردان، به امان دادنت ای امان بخش هراسندگان.
حجت الاسلام حسن عامری به خبرنگار معارف ایرنا گفت: برای این که به همه موارد مطرح شده در دعاهای روزهای گذشته برسیم و خدا از لغزش ها و خطاهای ما درگذرد و بر ما آسان بگیرد، دو نکته مهم وجود دارد. اول این که طاعت ما از روی خشوع باشد. یعنی قدرت خدا و ضعف خود را بپذیریم و بدانیم چاره ای جز فرمانبری از ذات الهی را نداریم.
وی افزود: نباید این عدالت و تقوا سبب شود که فکر کنیم ما موضوعیت داریم و لذا طاعت ما باید همراه با خشوع باشد. یعنی هر کاری انجام دهیم، نمی توانیم حق الهی را ادا کنیم و از طرف دیگر برای رسیدن به عدالت و تقوا نیاز به شرح صدر داریم.
عامری اضافه کرد: شرح صدر به طور کلی یعنی این که سختی ها و مشکلات و همچنین مخالفان خود را تحمل کنیم ولی در اینجا رسول خدا (ص) می فرماید خدایا شرح صدری بده تا من بازگشت گناهکاران و خطاکارانی را داشته باشم که به سوی تو بازمی گردند. یعنی پذیرش خطای خود را مطرح می کنم و می گویم شرح صدری می خواهم که بتوانم خطای خود را بپذیرم.
وی افزود: اگر چنین اتفاقی بیافتد، خدا انسان را به مقام امن می رساند و این مقام برای کسانی است که مرتب این خوف را داشته باشند. کسانی که چنین خوفی را در وجود خود نداشته باشند، امانی هم نخواهند داشت. مانند کودکی که می ترسد و به آغوش پدر و مادر پناه می برد. لذا انسان همیشه باید در خوف باشد که به سمت خدا برود تا خدا نیز به او امان بدهد.
این استاد حوزه با اشاره به جایگاه خوف و رجا در آموزه های دینی گفت: البته مقام امن برای خائفین است و رجاء، انسان را به مقام اشتیاق می رساند.
نظر شما