ویروس کرونا تاکنون بیشتر بورسهای جهان، صنعت حمل و نقل، هواپیمایی، نفت، صنایع غذایی، گردشگری و توریسم را با رکود روبه رو کرده و اقتصاد بیشتر کشورها به ویژه ایران را تحت تاثیر قرار داده است زیرا در ایران علاوه بر آسیبهای اقتصاد جهانی به دلیل تحریمهای ناعادلانه این موضوع سختتر و پیچیده تر است اگرچه اقتصاددانان بر این باور هستند که چنانچه سریعتر واکسنی برای کرونا یافت شود، خسارت ها کمتر می شود و اقتصاد سریع تر به روال عادی بازمیگردد.
رسانه های اصلاح طلب
کرونا فرصتی برای تحول در نظام اداری کشور
روزنامه شرق در یادداشتی به قلم حمید شجاعی کارشناس مسائل اداری نوشت: روزنامه شرق:بهموازات سرعت تغییر و تحولات رخداده در جهان، مردم کشورها از دولتهایشان انتظار دارند علاوه بر توجه و رفع نیازهای اولیه و اساسی، در حوزههای نوپدید نیز مسئولیتهای بیشتری بر عهده بگیرند. به بیانی، شهروندان تاکنون توقع داشتند در برابر یکیک شهروندان، در ساختار رسمی مسئولیتپذیری وجود داشته و اقدامات مؤثری در راستای حلوفصل مسائل و مشکلات بنیادین آنها ازجمله اجرای قوانین و مقررات، رفع فقر و محرومیت، تنظیم فعالیتهای اقتصادی، حلوفصل اختلافها و مرافعات و... به عمل آید. با بروز مسائل جدید ازجمله مشکلات ناشی از کوتاهی بازار، بیعدالتی اجتماعی، شکاف طبقاتی، تخریب محیط زیست و نظایر آن، اکنون از مجموعه حکمرانی توقع میرود به این موضوعات ورود کرده و اقدامات مؤثری برای رفع آنها انجام دهد. در ایران به دلیل وجود چالشها و گاهی ابرچالشهایی مانند نابرابری اجتماعی، بیکاری، رشد پایین اقتصادی، تخریب محیط زیست، آبوهوا، عدم امنیت ناشی از تحریم و تهدیدهای دولتهای متخاصم، رکود اقتصادی، تورم بالا و... که هریک بهتنهایی میتواند برای هر دولتی خطرساز باشد (چه رسد به همزمانشدن همه آنها)، شرایط برای مسئولیتپذیری مؤثر از سوی دولت بهشدت سخت شده است؛ بنابراین هر دولتی (فارغ از گرایش سیاسی)، در چنین وضعیتی تلاش میکند با افزایش ظرفیتها و قابلیتهای خود، امکان فائقآمدن بر چالشهای فرارو را بیابد.
کرونا و فقدان نظام واحد سیاستگذاری ملی بحران
روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم محسن اورکی کوهشور دکتری سیاست گذاری عمومی نوشت: حوادثی مانند بحران ویروس کرونا را (انترسکتریال) یا بین بخشی و (انتر مینیستریال) یا بین وزارتخانهای میگویند و برای مهار و جلوگیری از گسترش دامنه خسارت آنها نیاز به همکاری فرابخشی و دولت به مفهوم عام آن است. منافع ملی، تمامیت ارضی، سعادت ملی، سلامتی جامعه، امنیت غذایی و حفظ محیط زیست مؤلفههای امنیت ملی هستند که در صورت مواجهه با خطر و بحران، امنیت ملی را به مخاطره میاندازند. برای سیاستگذاری و پرداختن به چارهجوییهای سریع، بدون فوت وقت و دور از دستپاچگی (تأخیر -شتابزدگی) به بحرانهای ملی، ضرورت ایجاد سازمان ملی بحران از هر زمان دیگری فوریتر به نظر میرسد. ممکن است گفته شود که هم اکنون سازمان برنامه و بودجه که رئیس آن معاون رئیس جمهور است وجود دارد که کارکرد آن تنظیم خرج و دخل و برنامهریزی برای کشور است؛ یا مدیریت بحران وجود دارد که زیر نظر وزارت کشور انجام وظیفه میکند، درست است، اما به دلیل گستردگی پیامدهای منفی بحرانهای متعدد در کشور، ظرفیت و توان این سازمانها کفاف و تابآوری مدیریت بحرانهای بزرگ را ندارند.
بازگشایی کسبوکارها، وضعیت خوزستان را قرمز کرد
روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت: همه فعالیتهای کسبه و ادارات استان خوزستان از طریق آییننامه تا حدودی ممنوع شده بود و شهرهای استان، مشابه دیگر نقاط کشور روال عادی در شیوع کرونا را طی میکردند و هیچ کدام از شهرهای خوزستان در وضعیت قرمز و شیب نموداری تعداد مبتلایان قرار نداشتند. در آن زمان یک فرضیه کاملا اشتباه نیز در جامعه رواج پیدا کرد مبنی بر اینکه کرونا در شهرهای گرمسیر با درجه دمای بالا منتشر نمیشود و مردم وقتی میدیدند که آمار تعداد مبتلایان در خوزستان پایین است، این فرضیه اشتباه را باور کردند. با بازگشایی مجدد صنوف و ادارات، میزان رعایت مردم و اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی نسبت به گذشته بسیار کاهش یافت و هماکنون در شهر اهواز تعدادی زیادی از مردم را میبینیم که بدون دستکش و ماسک در حال عبور و مرور هستند و حتی مراسمات عروسی (به صورت زیرزمینی) و فاتحهخوانی برگزار میشود و بسیاری از شهروندان اصلا شیوع کرونا را جدی نمیگیرند. فعالیتهای وزارت بهداشت نیز مانند گذشته همچنان ادامه دارد و حالا با افزایش قابل توجه تعداد بیماران، به غیر از بیمارستان رازی، بیمارستان طالقانی، بخشهایی از بیمارستانهای امیرالمومنین(ع) و سینا به افراد کرونایی اختصاص پیدا کرده است. خوشبختانه در رابطه با تختهای بیمارستانی کمبودی وجود ندارد، اما آمارهای رسمی وزارت بهداشت بیانگیر این واقعیت است که جمعیت استان خوزستان، یک بیستم کل جمعیت کشور است، ولی میزان تعداد مبتلایان در استان حدود یک دهم میانگین کشوری برآورد میشود. این آمار نشان میدهد که بازگشایی مجدد اصناف و سهلانگاری مردم باعث شده که استان خوزستان به منطقه قرمز کرونایی برسد. فردی را میشناختم که پس از طول درمان، از بیمارستان مرخص شد و پس از ۲۰ روز دوباره کرونا گرفت و وقتی به بیمارستان مراجعه کرد پس از ۲۴ ساعت فوت کرد. برای کنترل کرونا در خوزستان باید در مورد سه دسته افراد به شدت برنامهریزی صورت بگیرد؛ نخست افرادی که به کرونا مبتلا و در منزل قرنطینه میشوند، برخی ازآنها به قرنطینه و درمان در منزل پایبند نیستند و برای تهیه اقلام خوراکی به خیابانها میآیند و دیگران را مبتلا میکنند. دسته دوم بیمارانی هستند که با وجود قرنطینه در منزل ولی با بهبود نسبی شرایط جسمانی به سرکارشان میروند. دسته سوم بیماران بدون اعلائم بیماری هستند که در جامعه نقش ناقل را بازی میکنند، باید از طریق محدود کردن کسبوکارها و مراسمات آنها را نیز کنترل کرد.
صدای آژیری که هماکنون میشنوید...
روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: هم خوزستانیها و هم تهرانیها صدای آژیر قرمزی که هنگام حمله هوایی پخش میشد تا مردم به پناهگاهها بروند را خوب به خاطر دارند. حالا سالهاست که جنگ تحمیلی پایان یافته ولی جنگ صورتهای جدیدی به خود گرفته است. شاید تهران به نسبت پایتخت بودن توانسته زخم بمبارانهای هوایی جنگ تحمیلی را مرهم بگذارد. تهران به سبب تمرکزگرایی شدیدی که خواسته و ناخواسته بر آن مترتب شده، قطب بسیاری از فعالیتهاست. به همین دلیل این روزها میزبان ترددهای بسیار است و همین موقعیت تهران را در جنگ جدیدی که با آن درگیر شدهایم و اتفاقا لشکریانش را نمیبینیم بسیار خطرناک کرده است. اما خوزستان برخلاف پایتخت هنوز با زخمهای باقیمانده از جنگ دست و پنجه نرم میکند و علاوه بر آن در سالهای پس از جنگ با وجود آنکه موقعیت و پتانسیلهای بزرگی داشته و در اقتصاد کشور هم نقشهای حیاتی ایفا کرده اما نتوانسته برای رفاه مردم خود پیشرفتی داشته باشد. اتفاقات مختلف و متنوعی بر آزرده شدن مردم افزوده است. از ریزگردها گرفته تا مشکل آب شرب و کاهش دبی کارون به سبب انتقال از سرچشمهها به سایر نقاط کشور. سوءمدیریت در دهههای اخیر مشکلات مختلفی را در این خطه انباشته که اینک در شرایط به وجود آمده از شیوع ویروس کرونا بیشتر رخ نمایانده است. نشانه این سوءمدیریتها در بهمن ۱۳۹۵ اتفاقی عجیب را برای خوزستان رقم زد و به یکباره کل استان دچار بیبرقی سپس بیآبی شد. ماجرایی که اگر به موقع با یک کار معمول و ساده یعنی مقرهشویی تاسیسات برق انجام شده بود، میتوانست رخ ندهد ولی داد. یکی از مشکلاتی که این روزها نگرانی از شیوع ویروس کرونا و تعداد مبتلایان را بیشتر کرده است، کمبود کادر درمانی و تخت بیمارستانی است. جالب است در همان خرمشهری که تا چند روز دیگر سالگرد آزادسازی آن را پیش رو داریم، بیمارستان و تخت کافی نداریم. پیشتر روزنامه اعتماد در گزارشی وضعیت سلامت و درمان شهر خرمشهر را منعکس کرده بود. درست در روزهایی که گرمای تیر ماهی سال ۱۳۹۷ و قطع آب شرب در آبادان و خرمشهر مردم این منطقه را آزرده بود، شهروندان این دو شهر از نبود امکانات درمانی در این شهر گلهمند بودند و از اینکه مراکز خصوصی بسیاری برای پوشش درمانی توریستهای عراقی راهاندازی شده دلخور. «اعتماد» همان زمان موضوع کمبود امکانات درمانی را منعکس کرد. با همه این تفاسیر حال خوزستان همچنان خوب نیست.
معتادان؛ مستعد ابتلا به کروناویروس
خبرگزاری ایسنا به گفت و گو با منصور براتی معاون پژوهشی موسسه کادراس و پژوهشگر حوزه اعتیاد پرداخته و آورد: افرادی که بیماریهای ایمنی بدن دارند، زنان باردار، معتادان و افراد سالخورده بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری هستند. وی با بیان اینکه معتادان بیش از سایر اقشار در معرض ابتلا به کرونا هستند، تاکید کرد: با توجه به اینکه قشر زیادی در کشور را معتادان تشکیل میدهند، باید به این موضوع به صورت علمی پرداخته شود. سیستم ایمنی بدن معتادان نسبت به افراد عادی ضعیفتر است، در نتیجه استعداد آنها در ابتلای به این بیماری به شدت افزایش پیدا میکند. کرونا ویروس ارتباط مستقیمی با سیستم ایمنی بدن و همین طور سیستم تنفس دارد و از آنجایی که مصرف مواد عمدتا سیستم تنفس افراد را تحت تاثیر قرار میدهد و معتادان نیز از لحاظ ریوی دچار مشکل میشوند، مستعد ابتلا به کرونا هستند. وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر بیماری کرونا درمان قطعی ندارد، اظهار کرد: از آنجایی که درمانی وجود ندارد و روزانه تعداد قابل توجهی فوتی در کشورهای مختلف وجود دارد، نظامهای سلامت در کشورهای مختلف هنوز در حال پرداختن به اصل موضوع هستند یعنی به خود بیماری کرونا و درمان آن توجه دارند و به مسائل حاشیهای و جانبی نپرداختهاند. هنوز تحقیقات بسیار جامعی در مورد اینکه اعتیاد چه رابطهای با کرونا دارد، انجام نشده است. براتی با رد شایعاتی که به تاثیر مثبت مواد مخدر و دخانی بر کرونا دارد، گفت: هنوز به این موضوع که به طور مثال اعتیاد، کرونا را تشدید میکند و یا استعداد ابتلا به کرونا را زیاد یا کم میکند، پرداخته نشده و خلاء اطلاعرسانی وجود دارد. وی هشدار داد: زمانی که اطلاعرسانی دقیقی در مورد رابطه کرونا با اعتیاد وجود ندارد، طبیعتا ممکن است شایعات غیرعلمی و بدون پشتوانهای در کشور شایع شود؛ از جمله اینکه افرادی که معتاد هستند مبتلا به کرونا نمیشوند. متاسفانه در فضای مجازی میان قشر تحصیلکرده نیز شاهد این هستیم که با انتشار برخی اخبار که به طور مثال سیگار از کرونا پیشگیری میکند بر این شایعات دامن میزنند. این پژوهشگر حوزه اعتیاد، ارتقاء سواد رسانهای را نیاز امروز جامعه برای ورود به فضای مجازی برشمرد و بیان کرد: سواد رسانهای به این معناست که اخبار جعلی را از اخبار اصلی و گزارههای دروغین را از گزارههای علمی و دارای اصالت تمیز دهیم. بهترین و آسانترین راه این است که برای گرفتن اخبار به منابعی که از قبل صحت و علمی بودن و سابقه آنها مشخص باشد، مراجعه کنیم و با شایعاتی که در فضای مجازی روبهرو میشویم تحقیق کنیم و به راحتی آنها را نپذیریم.
برچسب کرونایی را شیوع ندهیم
روزنامه ایران در گزارشی نوشت: نمیدانستم روز و شب برای من و خانوادهام چطور میگذشت. زندگی برای ما سراسر ترس و وحشت و نگرانی بود؛ نگرانی از دست رفتن مادرمان. در باره بیماری کرونا در اخبار چیزهایی شنیده بودم. اما هیچ گاه تصورنمیکردم که مادرم جزو نخستین کسانی باشد که به این بیماری مهلک دچار شده باشد. مادرم را خدا به ما برگرداند ولی استرس و کابوسهای شبانه هنوز هم دست از سرخانوادهام برنمیدارد.»جملات بالا درددلهای زنی است که مادرش بیش از ۱۰ روز با ویروس کووید ۱۹ دست و پنجه نرم کرده است. این زن میگوید او و خانوادهاش آن روزها در برزخ بودهاند و از نظر روحی و روانی بشدت بهم ریختهاند. رئیس سازمان نظام روانشناسی کشور هم درباره پیامدهای روحی و روانی ابتلا به کرونا هشدار میدهد. او میگوید: اگر دولت به فکر ارتقای سلامت روان شهروندان بویژه مبتلایان بهبود یافته کووید۱۹ و بازماندگان جانباختگان ناشی از کرونا نباشد بزودی شاهد فاجعه بزرگی در مسائل اجتماعی و اقتصادی کشور خواهیم بود. طلاق، اعتیاد، وسواس و افسردگی از جمله مواردی هستند که پشت پرده ویروس کرونا پنهان شدهاند و با فروکش کردن موج اپیدمی کرونا رخ نشان میدهند. این موضوع زمانی نگران کنندهتر میشود که بدانیم نتایج یک طرح تحقیقاتی که از سوی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهیه شده نشان میدهد بیش از ۵۰ درصد از ترخیص شدگانی که به دلیل کرونا در بیمارستان بستری بودند، مشکلات روحی و روانی دارند.
کرونا با اهدای خون منتقل نمیشود
روزنامه عصر ایرانیان در گزارشی نوشت: سازمان انتقال خون در راستای وظایف خود همواره در خدمت جامعه تالاسمی ایران بوده است و تولد نوزادان تالاسمی با اجرای برنامههای پیشگیری به صورت سالانه به زیر ۱۵۰ نوزاد رسیده است و این افراد بیست درصد خون کشور را مصرف میکنند. به گفته عشقی سازمان انتقال خون در دوران کرونا برای تأمین خون مورد نیاز بیماران تالاسمی تلاش کرد و کیفیت خون اهدایی مناسب و امن است. سلامت خونی مصرفی این بیماران از لحاظ بیماریهای ویروسی سالم است و مردم ایران هم در دوران کرونا بیماران تالاسمی را فراموش نکردهاند، از مردم میخواهم حجم اهدای خون در شبهای قدر کنترل شده باشد و فاصله فیزیکی رعایت شود، شبهای قدر مراکز باز هستند ارائه خدمت انجام میدهند. وی گفت: در حال حاضر وضعیت ذخایر خونی کشور خوب است و از بیماران بهبود یافته کرونا درخواست داریم که برای اهدای پلاسما اقدام کنند تا در این زمینه از کشورهایی که پروژه پلاسما درمانی را پس از ما شروع کردند عقب نیفتیم. ایران روی کمربند تالاسمی قرار دارد عشقی گفت: تالاسمی یکی از مشکلات کشورهایی است که روی کمربند تالاسمی قرار دارد و ایران جزو این کشورها است، خون مورد نیاز این بیماران از دهندههای مستمر دریافت میشود و گروهةای خونی فرعی هم اقدامات لازم صورت میگیرد به طوری که خونی که در اختیار بیماران تالاسمی قرار میگیرد یکی از خونهای استاندارد است، با تامین منابع ایجاد بانک اطلاعاتی اهدا کنندگان مستمر در درستور کار قرار دارد. وی افزود: در حوزه تامین کیت و ملزومات تلاش میکنیم که تحریمها مشکلی برای ما ایجاد نکند، در بحران کرونا نیز سطح ذخایر خونی ما با کمک مردم قالب قبول بود. اهدای پلاسما باعث کمخونی نمیشود به گفته مدیرعامل سازمان انتقال خون، پرژه ملی جمع آوری پلاسما در حال انجام است و ۱۷ مرکز ما درحال فعالیت هستند و پایگاههای آنها در خدمت بهبودیافتگان کرونا است و بر اساس سختگیرانهترین استانداردها اهدای پلاسما از افرادی صورت میگیرد که احتمال ابتلای آنها به کرونا بسیار پایین باشد در همین راستا ما ۲۸ روز پس از بهبودی پلاسما دریافت میکنیم. اهدای پلاسما باعث کمخونی نمیشود.
رسانه های اصولگرا
کدام دانشجویان امکان حذف ترم و یا درس را دارند؟
خبرگزاری پارسینه به بازتاب سخنان سعید حبیبا معاون دانشجویی دانشگاه تهران پرداخته و آورد: خبرگزاری پارسینه:دانشجویانی که خود یا یکی از بستگانشان به بیماری کرونا مبتلا شدهاند، با ارائه مدارک و بررسی در کمیسیون موارد خاص، تسهیلات مختلفی از جمله امکان حذف چند درس یا حذف ترم را دریافت میکنند. در سطح دانشگاه تهران نیز مرکز مشاوره دانشگاه، با انتخاب شعار سال ۹۹ این مرکز با عنوان «خودمراقبتی و دیگر مراقبتی» مجموعهای از اقدامات را در راستای تحقق این شعار و با توجه به شرایط موجود انجام داده است که میتوان به توسعه ارائه خدات مشاوره تلفنی، همکاری ۱۳ نفر از همکاران مرکز مشاوره دانشگاه با سامانه ۴۰۳۰ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در طول ایام نوروز، مشاوره الکترونیک، ارائه خدمات مشاوره آنلاین از طریق سامانه مشورپ بدون هزینه و به صورت رایگان، برگزاری کارگاههای آموزشی ویژه دانشجویان مقطع کارشناسی به صورت مجازی، کارگاههای آموزشی آنلاین بهداشت روان ویژه دانشجویان دانشگاههای کشور و مسابقه ترم کرونایی و ... اشاره کرد. اگر دانشجو و یا خانواده وی به بیماری کرونا مبتلا شوند و یا فوت کنند در صورت اطلاع به مرکز مشاوره، این مرکز با انجام مشاوره سوگ و حمایتهای مددکاری در راستای مدیریت اضطراب و کاهش استرس تمام تلاش خود را جهت کمک به دانشجو و خانواده وی میکند. مرکز بهداشت و سلامت دانشگاه تهران هم در این ایام با تدوین پروتکلهای بهداشتی نسبت به آموزش و نظارت بر اجرای دستورالعملهای بهداشتی در واحدهای مختلف دانشگاه و سراهای دانشجویی اقدام کرده است. اختصاص وام ۲ میلیونی برای شماری از دانشجویان شرکتکننده در کلاسهای مجازی با رایزنیهای صورت گرفته با بانک رسالت و موافقت هیئت رئیسه دانشگاه، برای دانشجویانی که به دستگاه هوشمند برای شرکت در کلاسهای مجازی نیاز دارند، مبلغ ۲ میلیون تومان وام در نظر گرفته شده است که ساز و کار آن در آینده نزدیک مشخص و به اطلاع دانشجویان خواهد رسید.
صاحبان اندیشه، ایدههای خود را برای مقابله با قاچاق و بیکاری ناشی از کرونا ثبت کنند
خبرگزاری آنا به گفت و گو با غلامرضا حسنپور رئیس سازمان بسیج اصناف، بازاریان و فعالان اقتصادی پرداخت و آورد:چالش کرونا اقدام مناسبی برای تسریع در مقابله با این ویروس است. ایده پردازی در حوزه تولید تجهیزات پزشکی از جمله موارد مورد توجه سازمان بسیج اصناف، بازاریان و فعالان اقتصادی است. در حال حاضر درخواست خرید ماسکهای تولید شده توسط بسیج از جانب چندین کشور به ما رسیده است. حسنپور با تاکید بر لزوم فعالیت صاحبان ایده در حوزه مقابله با آسیبهای اقتصادی کرونا خاطرنشان کرد: از صاحبان ایده و اندیشه دعوت میکنیم تا ایدههای خود در راستای مقابله با قاچاق ملزومات پزشکی، مقابله با بیکاری ناشی از شیوع کرونا را در چالش کرونا ثبت کنند. این نهاد از ایدههای برتر کرونا در راستای تجاریسازی و ایجاد کسب و کار حمایت میکند. وی توسعه فروشگاههای اینترنتی بومی را امری مهم در راستای مقابله با کرونا و همچنین رعایت قوانین فاصلهگذاری اجتماعی دانست و گفت: اتاقهای اصناف و بازرگانی نیز از ایدههای برتر چالش کرونا حمایت خواهند کرد. لازم به ذکر است، چالش کرونا یکی از چالشهای سامانه کندو است که به عنوان بستری مجازی برای حل مسائل و شناخت راهکارها با استفاده از ایده جمع سپاری و هوش جمعی مشغول به فعالیت میباشد.
کابوس آمریکایی
روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: میان اخبار متفاوتی که هر روز از کرونا در دنیای غرب بویژه آمریکا منتشر میشود، آنچه باید بیشتر به آن پرداخته شود موضوع وجهه آمریکا در دنیا بود. برای درک بهتر ماجرا بهتر است به بازخوانی هاله توهمی که آمریکا دور خود کشیده بود اشاره کنیم. در بعد اقتصاد، آمریکا خود را غیرقابل آسیب میپنداشت و نوع برخورد این کشور با کشورهای دیگر از همین جایگاه بود. آمریکا این اواخر تقریبا برای چین و اروپا به صورت روزانه خط و نشان میکشید. پایین بودن آمار بیکاری در آمریکا که براساس آمار دولت این کشور یکی از پایینترین آمارها در ۸۰ سال اخیر بود، بر افزایش این نگاه افزوده بود. در بعد سیاست خارجی و نظامی، نفوذ آمریکا بر نهادهایی مثل سازمان ملل، سازمان تجارت جهانی، ناتو، شورای امنیت، صندوق بینالمللی پول و... سبب شده بود آمریکا اقدامات خود را بدون درنظرگرفتن حقوق بینالملل پیش ببرد و در عمل نیازی به همراهی با دنیا نمیدید. بحران کرونا که شروع شد اتفاقات دیگری افتاد. اقتصاد آمریکا در ۷ هفته اول به سطح بحران دهه ۱۹۳۰ این کشور رسید. ۳۰ میلیون بیکار بر اساس گزارش وزارت کار آمریکا روی دست این کشور مانده است و این رقم هر روز بیشتر میشود. براساس برخی پیشبینیها حتی اگر همین امروز کرونا برطرف شود یا به قول ترامپ ناپدید شود، بازگشت اقتصاد آمریکا به دوران ماقبل کرونا سالها زمان خواهد برد. به تعبیر سادهتر، ما تا سالها شاهد قدرت اقتصادی آمریکای ماقبل کرونا نخواهیم بود. در ابعاد دیگر هم آمریکا در ایام کرونا با یک افتضاح تمامعیار طرف بود. قطع بودجه سازمان جهانی بهداشت از سوی آمریکا افتضاح بزرگی بود که ضربه تمامعیاری به وجهه سابق آمریکا زد. این بودجه اگر چه به صورت داوطلبانه به سازمان جهانی بهداشت داده میشد اما چون چند دهه به صورت معمول و مداوم این اتفاق میافتاد، تبدیل به یک عرف نانوشته شده بود که قطع آن سبب شد آمریکا در چشم حتی همپیمانان خود به صورت کشوری بیتوجه به سازمانهای جهانی شناخته شود. این را اگر در کنار فشار به ناتو بگذاریم متوجه ابعاد جدیتر فاجعه میشویم. نوع رفتار این کشور در کسب تجهیزات پزشکی که تا دزدی از همپیمانان و میزان مرگ سیاهپوستان آمریکایی و... پیش رفت، مهمترین چالش آمریکا در فردای کروناست.
کرونا و بدتر از کرونا
روزنامه مردم سالاری در گزارشی نوشت: کرونا ویروسها «ماده وراثتی» تک رشتهای دارند و طیف وسیعی از گونههای پستانداران و پرندگان را بیمار میکنند. این ویروسها از عوامل اصلی ایجاد بیماریهای تنفسی، گوارشی، آنسفالومیلیت، هپاتیت، تورم پردههای سروزی و تورم عروق خونی در دام هستند. کرونا ویروسها یکی از چند گروه ویروس سرماخوردگی انسان میباشند. بیشتر کرونا ویروس و همچنین کووید-۱۹ گرایش مشخص و قابل توجهی به سلولهای اپیتلیال دستگاه تنفس و دستگاه گوارش دارند. به طور کلی آنها موجب عفونتهای پنهانی در بالغین ولی بیماریهای شدید در نوزادان یا دامهای جوان میگردند. کرونا ویروسها موجب بیماریهای تنفسی، گوارشی و عصبی در خرگوش، میمون، رت و گونههای دیگر میشوند. این ویروسها و کووید-۱۹ را کرونا ویروس مینامند زیرا پیلومرهای چماقی شکل بزرگی به صورت غیر معمول از غشاء آنها بیرون زده و شکل تاج خورشید به آنها داده است؛ کرونا ویروسها در دامپزشکی و در دامها موجب بیماریهای تنفسی، گوارشی، عصبی، سرماخوردگی، گاستروآنتریت، هپاتیت، آنسفالومیلیت، بیماری تحلیل برنده، تراکئوبرونشیت و نفریت در خرگوش، میمون، رت، پستانداران و طیور میشوند. پژوهشگران برای نزدیک شدن به پاسخ این سوال که نخستین جاندار در چه زمانی آفریده شد؛ شواهد و مدارک موجود درباره جانداران قدیمی یعنی سنگوارهها «فسیلها» را مورد بررسی، کاوش و پژوهش قرار میدهند، اثرات سنگوارهای، حاکی از یک تغییر ناگهانی در حدود۴۴۰ میلیون سال پیش است. در این زمان حدود ۸۵ درصد از جانداران روی زمین به طور ناگهانی منقرض شدند. انقراض گروهی دیگری تقریبا با همان ابعاد، حدود ۳۶۰ میلیون سال پیش بوقوع پیوست و۸۳ درصد از گونهها را از میان برد. سومین انقراض گروهی در حدود ۲۴۵ میلیون سال پیش، اتفاق افتاد. در این رخداد حدود ۹۶ درصد گونههای جانوری موجود در آن زمان منقرض شدند. حدود ۳۵ میلیون سال بعد، چهارمین انقراض گروهی، بوقوع پیوست. در این انقراض۸۰ درصد گونهها از بین رفتند. اگرچه عوامل ویژه این انقراضها هنوز شناخته نشده است، اما شواهد حاکی از دخالت تغییرات وسیع زمین شناختی و آب و هوایی در آنها بوده است. پنجمین انقراض گروهی ۶۵ میلیون سال پیش اتفاق افتاد و باعث انقراض حدود ۷۶ درصد گونههای ساکن خشکی، از جمله دایناسورها شد.
تصمیم درباره مراسم مذهبی به کسانی سپرده شود که ضرورت دعا را درک میکنند
روزنامه کیهان در گزارشی نوشت:حضرت آیتالله العظمی خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در ارتباط تصویری با ستاد ملی مبارزه با کرونا که با حضور اعضای این ستاد و استانداران ۳۱ استان کشور برگزار شد، عملکرد ملت و مسئولان را در این زمینه در ابعاد مختلف اجتماعی- فرهنگی، درمانی، بهداشتی، علمی، مدیریتی و خدماتی «حرکتی جهادی، عظیم و افتخارآمیز» خواندند و با تأکید بر ثبت، بازخوانی و روایت هنرمندانه این تلاش و فداکاری ملی افزودند: مردم عزیز ایران با رفتار متین و صبورانه خود انصافاً خوش درخشیدند و فرهنگ اسلامی- ایرانی را جلوهگر ساختند. ایشان با قدردانی از گزارشهای بسیار خوب و روشنگری که در جلسه بیان شد، از زحمات شبانهروزی مسئولان و دستاندرکاران مبارزه با کرونا تشکر کردند و خدای متعال را به علت توفیق بزرگی که در این زمینه نصیب ملت و مسئولان کشور کرده است، شکر و سپاس گفتند. حضرت آیتالله العظمی خامنهای با عرض تسلیت به همه مصیبتدیدگانی که عزیزانشان را از دست دادهاند، برای درگذشتگان، رحمت الهی و برای مبتلایان به بیماری کرونا و همه بیماران شفا مسألت کردند و برای شهیدان این حرکت جهادی، علوّ درجات را از پروردگار کریم خواستار شدند. رهبر انقلاب اسلامی در تبیین ابعاد مختلف توفیقات ملت و مسئولان در ماههای اخیر، گفتند: در زمینه درمان و انواع خدمات پزشکی، پیشگیری، غربالگری، بهداشت محیط و مراکز عمومی، کاری حقیقتاً بزرگ و درخور قدردانی انجام شده است. ایشان تولید لوازم و تجهیزات در دستگاههای مختلف از جمله شرکتهای دانشبنیان و نیز تلاش مردم را در زمینه تهیه و تولید لوازم مورد نیاز بهداشتی یک عرصه پرافتخار دیگر دانستند. حضرت آیتالله العظمی خامنهای ارائه خدمات رفاهی و حضور ملت، بسیج، نیروهای مسلح و همه دستگاهها را در این زمینه از لحاظ گستردگی و تنوع خدمات مردمی، حرکتی مؤمنانه و حیرتانگیز بر شمردند و افزودند: این حرکت عظیم و حضور مردم در صحنه جز به اراده الهی و دست قدرت پروردگار امکانپذیر نبود. «حضور نیروهای داوطلب در کارهای سخت و خطرآفرین» از دیگر ابعادی بود که رهبر انقلاب در تبیین حرکت پرافتخار ملت به آن اشاره کردند.
نظر شما