"عمر قمرالدین" وزیر مشاور در امورخارجه سودان در گفت وگو با خبرگزاری "اسپوتنیک" روسیه گفت: همیشه خطر فروپاشی سد هرچند به صورت جزیی وجود دارد، چرا که انسان خالق این جهان نیست و هرکاری که ساخته دست بشر باشد، همواره هرچند به صورت خیلی جزیی در خطر فروپاشی قرار دارد.
قمرالدین مشکل کلیدی در موضوع سد النهضه را عدم توافق در خصوص تاریخ آبگیری سد دانست و گفت که مذاکرات در خصوص آن در واشنگتن بسیار پیچیده است و جوانب فنی زیادی دارد که من به آن اشراف ندارم.
وزیر مشاور در امورخارجه سودان تصریح کرد: خوبی این سد برای سودان آن است که برق دائمی برای ما ایجاد خواهد کرد، همچنان که با کشور اتیوپی برای برخورداری از آب این سد برای تولیدات کشاورزی و زیرزمینی میتوان شراکت کرد و منافع دیگری از جمله توازن در سطح آب رود نیل دارد، اما ایراداتی که دولت خارطوم به سد النهضه وارد میکند، عدم بهرهمندی از تمام سهم آبی خود است.
قمرالدین درخصوص اختلاف موجود میان سودان، مصر و اتیوپی براس ساخت سد النهضه هم گفت: علاوه بر تاریخ آبگیری مخزن سد، توافق کاملی برای اقداماتی که در دوران خشکسالی موسمی و نیز متوالی روی دهد، [میان سه کشور] وجود ندارد.
وی با بیان این که "سودان در موضوع سد النهضه یک کشور میانجی نیست بلکه یکی از کشورهای کلیدی است، چرا که هم در حاشیه رود نیل واقع است و هم این رود به آن میریزد" افزود: خواستههای ما در مورد سد النهضه برای سودان کاملاً واضح است و ما آن را بارها بیان کردیم.
دولت سودان دو روز پیش پیشنهاد دولت اتیوپی برای امضای توافق دوجانبه برای نخستین آبگیری سد النهضه را رد کرده بود.
دولت خارطوم اعلام کرد که کشورش به توافق سهجانبه میان سودان، مصر و اتیوپی پایبند است.
وزارت خزانه داری آمریکا و بانک بین المللی به عنوان ناظر بر روند مذاکرات در سال گذشته وارد عمل شدند تا فرآیند گفت وگوها میان اتیوپی و مصر و سودان را تسهیل بخشند آن هم در حالی که مذاکرات میان این سه کشور به بن بست رسیده بود.
وزارت خزانه داری آمریکا هفته نخست اسفندماه ۹۸ با صدور بیانیهای دستیابی به توافق را اعلام کرد و از اتیوپی خواست تا آن را هر چه سریع تر امضا کند.
آمریکا همچنین از حضور نیافتن اتیوپی در نشست سد النهضه در واشنگتن ابراز تاسف کرد که اسفندماه ۹۸ تنها با حضور وزیران امور خارجه مصر و سودان برگزار شد.
در مارس ۲۰۱۵ سه کشور مصر، سودان و اتیوپی توافقی را برای بهره برداری عادلانه از آب نیل به امضا رساندند.
این درحالی است که مصر دیگر کشور مدعی در سد النهضه پافشاری اتیوپی برای آغاز آبگیری سد در تابستان ۲۰۲۰ را بدون حصول توافق با مصر و سودان نوعی باجگیری در مذاکرات آتی توصیف کرد.
از دیدگاه مصر روش به کار گرفته شده توسط اتیوپی نشان دهنده تصمیم این کشور برای تصرف رود نیل است و اینکه اتیوپی فقط از منابع آبی این سد بهره ببرد.
مصر بشدت به آب نیل نیاز دارد. حدود ۹۰ درصد از منابع آبی مصر از رود نیل تامین می شود. همین مساله اهمیت نیل را برای زندگی و اقتصاد مصر نشان می دهد. حدود ۸۶ درصد از آبی که به سد آسوان می رسد از ارتفاعات اتیوپی سرچشمه می گیرد.
رودخانه نیل با سطح حوزه ۳ میلیون کیلومتر مربع، طولانیترین رودخانه جهان است. نیمی از آن در مناطق پر بارش بالای خط استوا در کشورهای تانزانیا و کنیا و نیمی دیگر در مناطق کاملاً خشک مصر واقع شده است. مصر در طول تاریخ خود با کسب بیشترین منافع از این رودخانه و داشتن یک تمدن رودخانهای، رابطهای ناگسستنی با رود نیل داشته است. منافع استراتژیک، ژئوپلیتیک و اقتصادی مصر به دلیل نیاز به آب برای کشاورزی، صنعت و تأمین آب شرب ۹۰ میلیون نفر ، همواره اهمیت نیل به عنوان شاخص امنیت ملی این کشور را به روشنی نمایان کرده است .
از سوی دیگر ، اتیوپی از اینکه طی دههها و سدههای گذشته نتوانسته از موقعیت ژئواستراتژیک خود به عنوان یک کشور بالادستی به لحاظ در اختیار داشتن منابع آبی فراوان بهره گیرد بسیار ناراضی و حتی خشمگین است.
در گذشته دولت آدیسآبابا به دلیل در اختیار نداشتن منابع مالی لازم و نیز وضعیت سیاسی ناپایدار نتوانسته بود زیر ساختهای مربوط به مدیریت منابع آبی خود را ایجاد کند . اکنون که اتیوپی در زمینه ایجاد زیر ساختهای لازم به توانمندی نسبی رسیده است به هیچ وجه حاضر نیست از حق خود در مدیریت آبی رود نیل صرفنظر کند.
نظر شما