۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۱:۴۶
کد خبرنگار: 1228
کد خبر: 83788832
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

آیا پاکستان به سوی ایمنی جمعی می‌رود ؟ 

۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۱:۴۶
کد خبر: 83788832
آیا پاکستان به سوی ایمنی جمعی می‌رود ؟ 

اسلام‌آباد - ایرنا - دولت پاکستان حدود ۱۰ روز پیش فرمان لغو محدودیت‌های کرونایی را صادر کرد، وضعیتی که زندگی ۱۵۰ میلیون نفر را در این کشور تحت تاثیر قرار داده بود اما ازسرگیری سریع فعالیت‌های روز مره زندگی در پاکستان و همزمان افزایش روز افزون بیماران و فوتی‌ها چنین بحثی را به میان آورده است که آیا این کشور برای غلبه بر کرونا به سمت ایمنی جمعی حرکت می‌کند.

«عمران خان» نخست وزیر پاکستان هجدهم اردیبهشت ماه دستور لغو مرحله به مرحله محدودیت‌های اعمالی در سراسر این کشور ناشی از شیوع ویروس کووید-۱۹ را صادر کرد و متعاقب آن فعالیت‌های اقتصادی، کسب و کار و فعالیت فروشندگان و برخی از مراکز داد و ستد که از سوی دولت مشخص شده است، آغاز شد. 
در عین حال کارشناسان پاکستانی و رسانه‌های داخلی، طرح لغو محدودیت‌ها را برای کنترل شیوع کرونا بی‌فایده تعبیر کرده و نسبت به گسترش هرچه بیشتر این بیماری در میان مردم و افزایش آمار جان باختگان ابراز نگرانی می‌کنند. 
مقامات پاکستانی لغو محدودیت‌های کرونایی در این کشور را چنین توجیه می‌کنند که نرخ کم مرگ و میر بیماران باعث شد تا اجرای کاهش محدودیت‌ها آسان‌تر شود، اما نظر اپوزیسیون چیز دیگری است و آنان دولت عمران خان را به کارشکنی و حتی حرکت خاموش در مسیر اجرای سیاست ایمنی جمعی متهم می‌کنند. 
«ایمنی جمعی» نوعی محافظت غیرمستقیم از بیماری‌های عفونی است و زمانی اتفاق می‌افتد که درصد زیادی از جمعیت در برابر یک عفونت، از طریق عفونت‌های قبلی یا واکسیناسیون مصون شوند از این طریق می‌توان از افرادی که مصون نیستند، در مقابل بیماری حفاظت کرد در جمعیتی که بخش اعظمی از افراد از مصونیت برخوردار هستند، چنین افرادی در انتشار بیماری سهمی ندارند و زنجیره‌های انتشار عفونت مختل می‌شوند که این امر یا سبب توقف یا کند شدن شیوع بیماری می‌شود زیرا هرچه نسبت افراد مصون در یک جامعه بیشتر باشد، احتمال تماس افراد غیر ایمنی با فرد عفونی کمتر می‌شود و به محافظت افراد غیر مصون از عفونت کمک می‌کند. 
گسترش کرونا در جهان و عدم موفقیت در یافتن درمان و یا تولید واکسن برای آن، برخی از ناظران را بر آن داشته تا بر رویکرد «مصونیت جمعی » تاکید کنند موضوعی که بسیاری از کارشناسان بین المللی از جمله سازمان جهانی بهداشت مخالف آن هستند. 

ایمنی جمعی برای پاکستانی‌ها گران تمام می‌شود
اما نظر کارشناسان و متخصصان ویروس شناسی در پاکستان درخصوص هرگونه حرکت این کشور در مسیر ایمنی جمعی، این است که این روش ریسک و خطر کرونا را بالا خواهد برد و باعث می‌شود تا کشور شاهد مرگ و میر باشد. 
رسانه‌های پاکستان اخیراً درخصوص سیاست ایمنی جمعی نظر وزیر بهداشت این کشور را جویا شده بودند اما وی ضمن رد هرگونه بررسی این سیاست، گفت: ایمنی جمعی جزیی از سیاست دولت نبوده و نه خیالی برای بررسی و اجرای آن داریم. 
به تعبیر رسانه‌های پاکستان، ازسرگیری فعالیت‌های تجاری و تردد مردم در معابر و سطح شهرها خیلی زود اتفاق افتاد و شاید کشور در چنین وضعیتی ناخواسته در حال حرکت به سمت ایمنی جمعی است. 
بنا بر تحلیل این منابع، پیروی از سیاست ایمنی جمعی هرگز خالی از خطر نیست، زمانی که کرونا میلیون‌ها نفر را در پاکستان آلوده کند نظام بهداشتی کشور فلج شده و بیمارستان‌ها دیگر قادر به پذیرش بیمار نخواهد بود و در نتیجه تعداد فوتی‌ها بیشتر از آن چیزی که تصور شود، بالا خواهد رفت. 
برآورد شده است که اگر پاکستان با جمعیت بیش از ۲۲۰ میلیون نفر، بخواهد سیاست ایمنی جمعی را به اجرا بگذارد باید ۷۰ درصد یعنی نزدیک به ۱۶۰ میلیون به این ویروس آلوده شده باشند و پس از آن محافظت غیرمستقیم احتمالی در برابر کرونا ظاهر می‌شود. 
برخی از متخصصان در پاکستان مدعی هستند: گسترش شیوع کرونا در قالب ایمنی جمعی نرخ مرگ و میر در این کشور که هم اکنون ۲. ۲ درصد اعلام شده، را کاهش خواهد داد. به عقیده آنان تعداد دقیق مبتلایان به ویروس کرونا می‌تواند ۱۰ برابر آن چیزی که ثبت شده باشد و اجرای سیاست ایمنی گله‌ای می‌تواند به پیش بینی نرخ درست فوتی‌ها کمک کند. 

لغو ممنوعیت‌ها مساوی با ترویج ایمنی جمعی است
کارشناسان بهداشت پاکستان بیم آن دارند که تا روزهای آینده ادامه کاهش محدودیت‌های کرونایی در این کشور منجر به افزایش شدید مبتلایان به این بیماری شود و این در حالی است که شهرها مملو ازحام و بازارها نیز شاهد حضور گسترده مردم است. 
خانم دکتر سیمی جمال رئیس مرکز پزشکی بیمارستان جناح در شهر کراچی مرکز ایالت سِند در جنوب پاکستان جایی که بیشترین تعداد مبتلایان به کرونا و فوتی‌ها به ثبت رسیده است، گفت: وضعیت در این روزها بسیار نگران کننده است، مردم تمهیدات بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی را زیر پا گذاشته‌اند و اگر این روند ادامه پیدا کند بیم آن می‌رود که پاکستان تا روزهای آینده به سمت ایمنی گله‌ای پیش برود. 
وی افزود: وضعیت بیماران کرونایی این روزها جدی‌تر می‌شود و اگر طرح ایمنی جمعی به اجرا گذاشته شود، وضعیت بدتر از آن چیزی خواهد شد که تصور می‌کنیم در نتیجه جان‌های زیادی از بین خواهد رفت. 
دکتر قیصر سجاد دبیرکل انجمن پزشکی پاکستان که یک نهاد متخصص درمانی در سراسر این کشور شناخته می‌شود، گفت: ما تمایلی به بحث درباره ایمنی جمعی نداریم اما سناریوهای فعلی حاکی است که کشور به سمت ایمنی جمعی حرکت خواهد کرد. 

مردم پاکستان باید به زندگی در کنار کرونا عادت کنند
هر چند بحث سیاست ایمنی جمعی از سوی دولت پاکستان تکذیب و اپوزیسیون نیز دولت را به مطالعه این طرح متهم می‌کند، با این حال عمران خان نخست وزیر پاکستان خطاب به مردمش گفت که بیماری کرونا همچنان غیرقابل مهار است و مردم باید به زندگی در کنار این بیماری عادت کنند. 
وی که از تبعات شیوع کرونا بر زندگی ۱۵۰ میلیون نفر در پاکستان سخن می‌گفت، اظهار داشت: داروی نهایی برای از بین بردن بیماری کرونا تاکنون تولید نشده و مردم باید بسنجند که چگونه زندگی خود را در برابر کرونا در امان نگه دارند. 
نخست وزیر پاکستان تاکید کرد که این کشورمتحمل محدودیت‌های بیشتر نخواهد بود، باید زندگی در کنار کرونا را تجربه کرد و مردم خود را برای طولانی شدن این وضعیت تا یک سال آینده آماده کنند. 

هشدار صریح دولت پاکستان به مردم
با افزایش نگرانی‌ها از سهل انگاری مردم در بسیاری از شهرهای پاکستان به رعایت تمهیدات بهداشتی و پایبندی به فاصله گذاری اجتماعی در سطح معابر، دولت این کشور هشدار داد که اگر مردم به مقررات بهداشتی پایبند نباشند محدودیت‌هایی به مراتب شدیدتر دوباره اعمال می‌شود. 
 «اسد عمر» وزیر توسعه و برنامه ریزی پاکستان که این روزها ریاست ستاد عملیات و مدیریت مبارزه با کرونا در این کشور را نیز برعهده دارد، گفت: لغو محدودیت‌ها هرگز به معنای پایان یافتن ویروس کرونا نیست اما متاسفانه مردم از دستور العمل‌های بهداشتی پیروی نمی‌کنند. 
کووید-۱۹ یا همان ویروس کرونا هفتم اسفند سال گذشته توسط وزارت بهداشت پاکستان با شناسایی نخستین مورد در شهر کراچی اعلام شد و هم اکنون ۳۸ هزار و ۷۹۹ نفر به این ویروس مبتلا هستند. ۸۳۴ بیمار کرونایی نیز در شهرهای مختلف پاکستان جان باخته‌اند. 
آمار تارنمای وزارت بهداشت پاکستان‌ نشان می‌دهد که ۷۹ درصد عامل شیوع کرونا در این روزها را انتقال آن از یک فرد به فرد دیگر و ۲۱ درصد دیگر را آلودگی اتباع پاکستانی که از خارج برگشته بودند، تشکیل می‌دهد. 
سازمان جهانی بهداشت اوایل اردیبهشت ماه هشدار داد که اگر اقدامات موثر در پاکستان برای مهار ویروس همه گیر کووید-۱۹ به کار گرفته نشود، احتمال افزایش شمار بیماران کرونایی در این کشور تا اواخر تیرماه (اواسط ژوئیه) به ۲۰۰ هزار نفر وجود دارد. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha