موانع توسعه صادرات در کرمان، سد راه جهش تولید

کرمان - ایرنا - شیوع ویروس کرونا و تحریم‌ها طی ماه‌ها و سال‌های گذشته چالش‌های بسیاری در مسیر صادرات محصولات تولیدی در کرمان ایجاد کرده که تاثیر آن بر اقتصاد، تولید و معیشت مردم این استان به وضوح مشاهده می‌شود لذا با شناسایی مشکلات و تلاش در راستای رفع آن می‌توان وضعیت اقتصادی کشور و استان را در ابعاد مختلف بهبود بخشید.

تحمیل مجدد تحریم های ظالمانه بر ایران با کالاهای نفتی آغاز شد و همواره دشمن های خارجی سعی در به صفر رساندن سهم صادرات نفتی ایران داشتند که در چنین شرایطی مسئولان و دولتمردان بیش از گذشته توسعه صادرات غیر نفتی را در دستور کار خود قرار داده‌اند زیرا توسعه این نوع صادرات علاوه بر جلوگیری از خام فروش، نقشی مستقیم بر توسعه تولید و همچنین تولید ناخالص داخلی کشور دارد.

توسعه تولید و صادرات کالاهای غیر نفتی موجب به دست آوردن بازارهای جدید برای فروش کالاهای ساخت داخل و جان گرفتن صنایع، معادن و کشاورزی و در نتیجه اشتغالزایی، جهش تولید و بهبود وضع معیشتی مردم می شود، به گونه ای که راه رسیدن به اهداف توسعه اقتصادی کشور از مسیر توسعه صادرات غیرنفتی می گذرد.

استان کرمان نیز با ۵۶ نوع محصول صادراتی از جمله پسته، خرما، فولاد، مس و صنایع دستی هر ساله سهمی عمده از صادرات غیر نفتی کشور را در اختیار دارد که طی ماه های گذشته صادرات این محصولات به علت های مختلفی از جمله بستن مرزها، فقدان مقررات برای محصولات آسیب دیده از کرونا، مشکلات ارزی و بانکی، عوارض صادراتی، فقدان مدیریت واحد و کنسرسیوم صادراتی، معطل ماندن طرح های این با چالش های جدی روبرو شده که این چالش ها سهم صادرات استان را کاهش داده است.

با شناسایی نقاط ضعف و علت های کاهش صادرات استان کرمان و تلاش در راستای رفع آنها می توان از چالش های فراروی جهش تولید از جمله انباشت محصولات تولیدی و فقدان بازار فروش و بیکاری بسیاری از مردم در استان پهناور کرمان جلوگیری کرد.

فقدان مقررات موجب انباشت محصولات صادراتی کرمان شد

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان گفت: تنظیم نبودن و وضع مقررات برای محصولات صادراتی آسیب دیده از کرونا، موجب انباشت محصول خرما و پیاز در این استان شد که باید به این مشکل پرداخته و رفع شود.

سیدمهدی طبیب‌زاده افزود: در صورتی که ۷۶ میلیارد تومان یارانه کارمزد برای بخش کشاورزی پرداخت شود به رفع مشکلات تولید در کشاورزان کمک می شود.

وی اظهار داشت: اثرات کرونا بر وضعیت اقتصادی و محصولات صادراتی استان کرمان بسیار عمیق ارزیابی می شود و جبران این خسارت ها دشوار است.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان گفت: در صورتی که فکری برای این مسائل و مشکلات استان کرمان نکنیم، در سال های آینده نیز کسب و کارهای مختلف را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی بیان داشت: اتاق بازرگانی کرمان و بخش خصوصی در ایام شیوع ویروس کرونا سهم خود را در کمک کادر به درمانی انجام داده و باتوجه به مسئولیت اجتماعی در این زمینه خوش درخشیده است.

طبیب‌زاده با اشاره به فعالیت واحدهای تولیدی در شرایط سخت کرونا و تحریم اظهار داشت: بین ابلاغ بخشنامه ها و دستورالعمل ها و رسیدن به اجرایی شدن آنها در سازمان های استانی و شهرستانی فاصله بسیاری وجود دارد لذا مصوبات و ابلاغ آنها از سوی دولت و رسانه ها، به منزله لازم الاجرا بودن تلقی شود.

وی تصریح کرد: قوانین مختلفی در سال های گذشته در راستای حمایت از تولید وضع کردیم اما ضرورت دارد که نحوه اداره بنگاه های اقتصادی در شرایط بحرانی جمع‌آوری و مصوب شود.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان گفت: این نهاد هرچه را که در زمینه مالیات، بانک ها و بیمه برای کمک به تولید لازم بوده، گردآوری کرده که در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان مصوب و در شورای کشور نهایی شود و آمادگی تدوین این قانون کلی در استان کرمان وجود دارد.

وی عنوان کرد: تمام سیاست گذاری در کمیسیون های اتاق بازرگانی کرمان تشکیل می دهیم که بازوهای اجرای آن تشکل ها هستند.

شیوع کرونا به بازارهای صادراتی کرمان خسارت وارد کرد

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان نیز گفت: جنوب کرمان بازارهای خوب صادراتی برای محصولات گلخانه‌ای به‌دست آورده بود که شیوع ویروس کرونا به آن ضربه زده است.

طبیب زاده افزود: موسسه ملل به عنوان یک شرکت توانمند مدیریت صادرات محصول جنوب را برعهده بگیرد که در کنار آن پایانه صادراتی، لجستیک کلی و فعال کردن فرودگاه را انجام دهد.

وی اظهار داشت: موسسه ملل گلخانه‌هایی در شهرستان کهنوج و شمال کشور دارد که برنامه ریزی برای صادرات محصولات گلخانه ای کشور سازماندهی می کند.

عوارض صادراتی تولید خرمای کرمان را دچار چالش‌کرد

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان گفت: وضع عوارض صادراتی تولید محصول خرمای این استان را دچار چالش کرده است.

مهدی حسینی‌نژاد افزود: قیمت خرما در سال ۹۸ بیش از ۲۲ هزار تومان و اکنون این نرخ به علت برخی چالش ها از جمله عوارض صادراتی به ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.

وی با اشاره به متوسط مصرف خرما کشور ۸۰ هزارتن در ماه مبارک رمضان است اظهار داشت: همچنین کرونا موجب کاهش قیمت محصولات خرمای استان کرمان شد و در ماه مبارک رمضان بازار داخلی را تامین کردیم.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان گفت: برنامه ریزی کنیم که تصمیمات ملی در حوزه محصولات کشاورزی و خرما، استان کرمان را در حوزه تامین نیاز داخلی و صادرات دچار چالش نکند.

وی اظهار داشت: درحال رایزنی برای بحث تعهد ارزی محصول صادراتی پسته هستیم اما با توجه به چالش های ارزی کشور این چالش به راحتی عملیاتی نمی شود.

حسینی‌نژاد با بیان اینکه مشکل ما فقدان مدیریت واحد در محصول پسته است گفت: از طریق تهاتر و با تعویض کالا با کالا می توانیم پسته را بفروشیم و به جای آن تجهیزات و ماشین آلات شرکت مس را با مدیریتی واحد وارد کنیم.

رقابت کاذب بین صادرکنندگان داخلی

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان گفت: قیمت پسته صادراتی کرمان به علت رقابت کاذبی که بین صادرکنندگان پسته وجود دارد از ۱۰ به ۵.۶ دلار کاهش یافت.

حسینی نژاد با بیان اینکه ۵۶ کالا در صادرات استان تاثیرگذار است گفت: برخی کالاها به استان شمالی فراوری و صادرات می شود که ضعفی برای این استان است که سال ها درگیر آن هستیم.

فقدان کنسرسیوم صادراتی در کرمان

وی اظهار داشت: پیشنهاد می شود کنسرسیوم صادراتی سه واحد از جمله پسته و محصولات کشاورزی جنوب کرمان در استان ایجاد شود و صادرات را مدیریت کنیم.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان تاکید کرد: مجموعه ای در موضوع پسته ورود می کند که صادرات پسته را مدیریت کند.

وی با بیان اینکه برگزاری نمایشگاه ها پس از شیوع کرونا دچار چالش شد عنوان کرد: ۲۲ نمایشگاه را در سایت نمایشگاهی تعریف کردیم که با وجود مشکل کرونا با در رعایت پروتکل ها و مصوبه ستاد ملی کرونا اجرایی می شود.

بستن مرزها مشکل اصلی محصولات صادراتی کرمان است

استاندار کرمان گفت: علت اصلی انباشت محصولات کشاورزی صادراتی این استان از جمله پسته و خرما بسته شدن مرزها است و در زمینه تعرفه ارزی و پیمان سپاری مشکلی وجود ندارد.

محمدجواد فدائی افزود: ترانزیت کالا در مرزها با مشکل جابجایی تریلر و کامیون‌ها روبرو هستند و برخی مرزها از چند ماه پیش کاملا بسته شده است.

تخصیص یارانه به محصولات کشاورزی صادراتی

وی اظهار داشت: یارانه از محل کمک‌های فنی و اعتباری تنها به صنعت اختصاص یافته که در حوزه کشاورزی و برای محصولات صادراتی اعتبار دولتی نداشتیم.

استاندار کرمان با بیان اینکه نداشتن برنامه‌ریزی برای تولید موجب تغییر مقررات می شود گفت: ضرورت دارد که برخی از طرح‌های کشاورزی استان کرمان را با پرداخت یارانه به سمت تولید تشویق کنیم.

اقدامات و برنامه ریزی دولت برای رفع مشکلات توسعه صادرات در کرمان

استاندار کرمان گفت: سه طرح صادراتی جنوب کرمان تا پایان سال جاری باید به بهره برداری رسد که این طرح‌ها موجب مدیریت صادرات در مناطق جنوبی استان خواهد شد.

محمدجواد فدائی افزود: بحث پایانه صادراتی جیرفت، مرکز خدمات صادرات جنوب کرمان با مشارکت موسسه ملل و مرز صادراتی جیرفت به علت کرونا معطل مانده که هرسه باید امسال به نتیجه برسد.

وی با بیان اینکه صادرات محصولات کشاورزی ما و ممنوع بودن واردات عراق پیگیری می شود ، گفت: نتیجه مکاتبه استانداری کرمان در مورد خرید حمایتی محصولات صادراتی جنوب کرمان رسما به این استان ابلاغ نشده و اکنون خرید توافقی توسط تعاون روستایی انجام می شود.

استاندار کرمان بیان داشت: محصولات صادراتی جنوب کرمان اکنون در استان ها توزیع می شود اما خرید حمایتی دولت که دنبال آن بودیم تاکنون به استان ابلاغ نشده است.

وی اظهار داشت: کشاورزان درصدد غرفه عرضه مستقیم محصولات در تهران بودند که این خواسته آنان تاثیر بر عرضه به صورت مستقیم به بازار مصرف داشت.

استاندار کرمان با بیان اینکه وزرات کشور تاکید داشت که این غرفه ها با محوریت تعاون روستایی برگزار شود گفت: تمام تولید کنندگان توان صاردات را ندارد و یک شرکت باید آن را برعهده بگیرد.

فدائی گفت: کارگروه توسعه صادرات صنایع دستی با دبیری سازمان صمت استان و عضویت اتاق بازرگانی و میراث فرهنگی کرمان تشکیل شود که وضعیت صادرات استان کرمان را بررسی کند.

وی اضافه کرد: برگزاری نمایشگاه با رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار می شود اما از طریق وزارت صمت پیشنهاد به ستاد ملی مقابله با کرونا برود که پس از ابلاغ به استان ها در مورد آن تصمیم گیری می شود.

استاندار کرمان با بیان اینکه برنامه توسعه صادرات استان کرمان در سال ۹۹ موارد متعددی مورد بررسی قرار گرفت گفت: بسته بودن گمرک از طریق وزارت خارجه پیگیری می شود که صادرات به همسایه توسعه یابد.

وی افزود: مشکل ورود کامیون خارجی به جیرفت رفع شده که می تواند صادرات را توسعه دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha