به گزارش روز سه شنبه ایرنا، بررسی بازار خودروی تهران حاکی است مردم همچنان منتظر اعلام قیمتها از سوی خودروسازان، شورای رقابت یا ستاد تنظیم بازار هستند و به همین دلیل معاملات قفل شده است.
هرچند بررسی قیمتها در این روز تفاوت آنچنانی با قیمتهای چهارشنبه هفته گذشته نشان نمیدهد، اما همین اعداد و ارقام نیز بر روی کاغذ است.
کارشناسان بازار میگویند: عدهای محتکر که در ماههای گذشته خودرو به قصد سرمایهگذاری در پارکینگها جمع کرده بودند، مرتب به دنبال تحریک مصرفکنندگان برای فروش خودروهایشان بودند، اما این روزها خودروهای احتکار شده یکی یکی در حال رو شدن است و باید شفاف سازی شود که صاحبان آنها چه کسانی هستند؟ در این صورت در پارکینگ خانه ها چه خبر است؟ و پیش بینی می شود تعداد زیادی خودرو در منازل احتکار شده باشد.
به اعتقاد کارشناسان، اگر در ماه های گذشته سقف قیمتی بر خودروها اعمال میشد، شاهد ظهور محتکران یا سرمایهگذاران خودرو نبودیم.
یک نمایشگاهدار در مرکز تهران در این زمینه میگوید: چرا برای ما که طبق قانون تجارت به این فعالیت مشغولیم نرخ کارمزد در ازای فعالیت خرید و فروش در نظر گرفته میشود، اما برای کسی که ۵۰۰ خودرو در اختیار دارد قانونی تعریف نشده و خودروی خود را به هر قیمتی میفروشد؟
وی معتقد است که فرمول قیمت بازاری خودرو ۱۰ درصد بالای قیمت فاکتور شده کارخانه ای، طرح خوبی است که باید پیشتر از اینها اجرایی میشد.
قیمت برخی خودروهای داخلی
به گزارش ایرنا، امروز در گروه سایپا هر دستگاه پراید ۱۱۱ به ۶۶ میلیون تومان، سایپا ۱۳۱ به ۶۵ به میلیون تومان، تیبا صندوق دار ۷۳ میلیون تومان، تیبا ۲ به ۸۰ میلیون تومان، ساینا ۸۱ میلیون تومان و کوئیک دنده ای ۹۰ میلیون تومان، قیمت خوردند.
در گروه ایران خودرو نیز هر دستگاه سمند ال ایکس ۱۱۲ تا ۱۱۳ میلیون تومان، پژو ۴۰۵ جی ال ایکس ۱۰۹ تا ۱۱۰ میلیون تومان، پژو پارس ۱۱۵ تا ۱۱۶ میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ ۲ ساده ۱۱۳ تا ۱۱۴ میلیون تومان و رانا ال ایکس ۱۰۹ تا ۱۱۰میلیون تومان قیمتگذاری شدند.
در دسته مونتاژی ها نیز هر دستگاه چانگان سی. اس ۳۵ بین ۲۶۵ تا ۲۷۰ میلیون تومان، کیا سراتو مونتاژی سایپا ۴۵۰ میلیون تومان، پژو ۲۰۰۸ به ۴۶۵ میلیون تومان، جک اس ۵ به ۳۹۵ تا ۴۰۰ میلیون تومان و سیتروئن سی ۳ به ۵۰۰ میلیون تومان قیمت خوردند.
نظر شما