دومین خانواده یوزپلنگ آسیایی در پارک توران استان سمنان مشاهده شد

سمنان- ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: دومین خانواده سه نفره یوزپلنگ آسیایی به فاصله یک هفته از مشاهده خانواده پنج نفره در پارک ملی توران این استان مشاهده شد.

امیر عبدوس شامگاه چهارشنبه به خبرنگاران اظهار داشت: دومین خانواده یوزپلنگ‌های آسیایی به وسیله دوربین‌های تله‌ای نصب شده در محدوده پارک ملی توران مشاهده شد.
وی ادامه داد: اولویت اقدام های اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان برای نجات یوزپلنگ آسیایی به عنوان گربه سان نادر از پرتگاه انقراض، حفاظت گونه در زیستگاه است و این اداره کل از ظرفیت یوزهای موجود در اسارت نیز برای تکثیر غافل نخواهد شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان افزود: بر اساس برنامه ریزی‌های انجام شده برای ارتقاء مطلوبیت زیستگاهی مجموعه ذخیره گاه زیستکره توران به منظور حفظ و افزایش جمعیت باقیمانده یوز در طبیعت ایران، تهدیدات زیستگاهی این گونه مورد شناسایی و تحت مدیریت قرار گرفت و در این راستا طی یک برنامه میان مدت ۱۰۰ هزار هکتار محدوده پارک ملی توران (از کل یک و نیم میلیون هکتار مساحت ذخیره گاه زیستکره توران) از حضور دام و سگهای گله که مهمترین عامل کشتار یوزپلنگها بودند تخلیه و حقوق عرفی دامداران این عرصه ها به آنها پرداخت و پروانه های چرای دام این عرصه باطل شد.

وی اضافه کرد: عامل دوم تهدید یوزپلنگ‌های ایرانی که در سال‌های ۸۹ تا ۹۷، هفت قربانی از یوزهای ماده و توله های آنها گرفته است؛ جاده ترانزیت چهاربانده تهران مشهد در محور میاندشت تا عباس آباد بود که پنج کیلومتر از این محور با اعتبارات سازمان حفاظت محیط زیست در دو سوی جاده در سالهای ۹۷ و ۹۸ حصار کشی شد و درباقیمانده مسیر نیز با کسب مصوبه شورای راهبری تصادفات جاده ای در خرداد ۹۸ حداکثر سرعت مجاز خودروها ۳۰ کیلومتر کاهش یافت.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با اشاره به طرح اجرا شده برای پایش سراسری زیستگاه‌های توران با دوربین‌های خودکار حساس به حرکت (دوربین تله ای) در محدوده پارک ملی توران تاکید داشت: اردیبهشت ماه همزمان با خروج دام از قشلاق و تخلیه تمام زیستگاه‌های منطقه از سگ‌های گله و دام‌های اهلی، کار دوربین گذاری آغاز شد.
وی بیان کرد: در هفته دوم اجرای طرح دوربین گذاری، یکی از دوربین‌های مستقر در محدوده پارک ملی موفق به ثبت یک خانواده متشکل از سه فرد یوزپلنگ آسیایی شده است که با احتساب پنج فردی که در بیست و پنجم اردیبهشت امسال تصویربرداری شدند و نیز یک فرد یوزپلنگ نر که تصاویر آن مرتبا در تعدادی از دوربین‌های منطقه مشاهده می‌شود و از ابتدای سال ۹۹ تاکنون حضور ۹ فرد مختلف از این گونه در ذخیره گاه زیستکره توران مستندسازی شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با بیان اینکه عرصه دوربین گذاری شده کمتر از یک دهم کل مساحت مجموعه ذخیره گاه زیستکره توران را تشکیل می‌دهد، اضافه کرد: با این احتساب جمعیت قابل تخمین منطقه یقینا بیش از این است اما، اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان فقط آمار مشاهدات ثبت شده و مستندسازی شده را اعلام می‌کند و از هرگونه گمانه زنی برای تخمین جمعیت کل یوزپلنگ‌ها در منطقه پرهیز می‌کند.
عبدوس با اشاره به اینکه نقش و نگار و خط و خال پوست هر فرد یوزپلنگ مانند اثر انگشت انسان وسیله شناسایی و تفکیک یوزها از یکدیگر است گفت: پس از هر مرحله تخلیه حافظه دوربین‌ها با مقایسه نقش و نگار پوست با تصاویر ثبت شده قبلی، برای هر یک از یوزهای طبیعت، شناسنامه ای تهیه می‌شود تا در مشاهدات مکرر، از شمارش تکراری آنها اجتناب شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان تصریح کرد: تلاش‌های شبانه روزی رئیس و محیط بانان پارک ملی و ذخیره گاه زیستکره توران و حمایت‌ها و همکاری‌های جوامع بومی این منطقه به منظور نجات یوزپلنگ آسیایی از پرتگاه انقراض ستودنی است و این تلاش‌ها ادامه خواهد داشت.

یوزپلنگ ایرانی در فهرست اتحادیه بین‌ المللی حفاظت از محیط زیست قرار دارد، این حضور یعنی اینکه گونه ای در خطر انقراض است، حدود ٢ هزار سال پیش یوزها در بیشتر نقاط آسیا حضور داشتند اما اکنون منحصر به نواحی بیابانی ایران شده ‌اند.
در واقع ایران از دهه ۱۹۷۰ به عنوان تنها زیستگاه یوزپلنگ‌ آسیایی شناخته شده است از این رو به آن یوزپلنگ ایرانی نیز می گویند بنابراین باید با تمام توان از این میراث ارزشمند حفاظت شود.
منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار می‌رود که در شرق استان سمنان قرار دارد. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha