۹ خرداد ۱۳۹۹، ۱۳:۴۹
کد خبرنگار: 1781
کد خبر: 83795928
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

آتش به اختیار آتش در مراتع هرمزگان

۹ خرداد ۱۳۹۹، ۱۳:۴۹
کد خبر: 83795928
آتش به اختیار آتش در مراتع هرمزگان

بندرعباس-ایرنا-آغاز گرما و اوج‌گیری دمای هوا طی یک ماهه گذشته، جنگل‌ها و مراتع هرمزگان را طعمه حریق کرده و بر آتش به اختیار بودن آتش‌سوزی‌ها افزوده است.

استان هرمزگان سال گذشته شاهد بارش باران‌های سیل‌آسا بود و بارندگی‌های خوب امسال نیز موجب رویش قابل توجهی گیاه شد اما با آغاز فصل گرما و در صورت رعایت نکردن، احتمال وقوع آتش را افزایش می‌دهد.

بارش‌های زیاد باران در اواخر سال گذشته و اوایل امسال، باعث افزایش تراکم گونه‌های مختلف در استان شد و نسبت به سال‌های گذشته پوشش گیاهی خوبی را همراه داشته است.

این پوشش‌های گیاهی و سرسبزی طبیعت در حال خشک شدن است که می‌تواند با کوچکترین جرقه‌ای به آتشی بزرگ در یک عرصه‌های طبیعی استان تبدیل شود.

از ابتدای اردیبهشت‌ماه ۹۹ تاکنون با افزایش دما تقریبا هر روز آتش‌سوزی‌هایی در مراتع، عرصه‌های طبیعی و زمین‌های کشاورزی شهرستان‌های هرمزگان اتفاق می‌افتد، به طوریکه وقوع چندین مورد آتش‌سوزی در مراتع شهرهای بندرعباس، رودان، بندرلنگه، میناب، جاسک و سیریک گزارش شده است.

وزش باد و برخی عوامل انسانی هم می‌تواند بر آتش‌سوزی مراتع، جنگل‌ها و عرصه‌های طبیعی از جمله مناطق جنگلی در این استان تاثیرگذار باشد و طبیعت را با خطر جدی مواجه کند.

کوچکترین سهل انگاری در این شرایط با روشن کردن آتش در دل طبیعت و یا رها کردن شیشه و بطری آب معدنی در عرصه‌ها و باغ‌ها می‌تواند منجر به خسارتی بزرگ در حوزه منابع طبیعی هرمزگان شود.

لزوم مراقبت بیشتر از مراتع و جنگل‌های هرمزگان با شروع فصل گرما

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان در خصوص آتش‌سوزی‌های اخیر گفت: با توجه به شروع فصل گرم و خشک در استان لزوم مراقبت و صیانت از عرصه‌های طبیعی و جنگل‌ها افزایش یافته است.

امید ذاکری افزود: با گرم شدن هوا و وضعیت خوب بارندگی طی سال‌های اخیر، مراتع از سطح تراکم و انبوه بیشتری برخوردار شده است.

وی اظهار داشت: در هرمزگان بیشتر گونه‌های پوشش گیاهی یک‌ساله و فصلی است و با آغاز فصل گرما و خشک بودن آب و هوا، آتش‌سوزی اتفاق می‌افتد.

مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان خاطر نشان کرد: با حضور به موقع یگان‌های حفاظت منابع طبیعی، نیروهای آتش‌نشانی، کمک‌های سازمان‌های مردم نهاد و مردم محلی، آتش‌سوزی‌های رخ داده مهار شده است.

ذاکری یادآور شد: در فروردین‌ماه سال‌جاری یک مورد و در اردیبهشت‌ماه نیز با توجه به گرم شدن هوا، عمده آتش‌سوزی‌ها اتفاق افتاده که تا تیرماه ادامه خواهد داشت.

وی ادامه داد: طبق آخرین آمار تاکنون، ۵۰هکتاراز مراتع شهرستان‌های بستک، رودان، میناب، بندرعباس، خمیر و بندرلنگه دچار حریق شده است.

مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان از شهروندان خواست در مواقع بهره‌مندی از طبیعت و مراتع مراقب باشند جرقه یا آتش نیم سوخته‌ای از خود به جای نگذارند و یا اینکه شیشه‌های رها شده را با توجه به تابش نور مستقیم خورشید مثل ذره بین عمل کرده و موجب بروز حریق می‌شود.

مهار آتش سوزی‌ها در مراتع شهرستان بندرعباس

رییس منابع طبیعی و آبخیزداری بندرعباس در این زمینه گفت: مساحت ۱۰هکتار از منطقه کوه گنو به علت نامعلومی دچاز حریق شد.

روح الله وفاکیش افزود: ماموران حفاظت منابع طبیعی و نیروهای آتش‌نشانی پس از ۷ساعت توانستند آتش افروخته شده را مهار کرده و از پیشروی آن جلوگیری کنند.

وی بیان داشت: همچنین در اردیبهشت‌ماه امسال مناطق ذرتو و خورگو در شهرستان بندرعباس دچار حرق و با همکاری اهالی محلی و نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی محار شد که علت اصلی این آتش‌سوزی همچنان در دست بررسی است.

رییس منابع طبیعی و آبخیزداری بندرعباس از مردم خواست تا با توجه به گرم شدن هوا و پوشش علف‌های خشک، در صورت مشاهده هرگونه آتش‌سوزی و تصرف در مناطق با شماره‌گیری سامانه گویای ۱۵۰۴ به ماموران یگان حفاظت اطلاع دهند.

عرصه‌های منابع طبیعی در بندرلنگه دچار آتش‌سوزی شد

رییس منابع طبیعی و آبخیزداری بندرلنگه نیز گفت: با اعلام آتش‌سوزی در منطقه رستاق از سوی اهالی، ماموران یگان حفاظت به سرعت به محل اعزام شده و اقدامات لازم را برای مهار حریق انجام دادند.

سیامک آرمان اضافه کرد: پس از هماهنگی‌های لازم با بخشدار سیبکوه، شهردارچارک و دهیار منطقه رستاق، بندرمقام و گزدان در بندرلنگه، در نهایت پس از ۶ساعت تلاش نیروهای آتش‌نشانی با کمک اهالی محلی از گسترش آتش جلوگیری و مهار شد.

وی خاطر نشان کرد: به زودی در راستای پیشگیری از وقوع آتش‌سوزی‌های احتمالی در مناطق بحرانی و حساس در بخش مرکزی شهرستان بندرلنگه آتش‌بر احداث می‌شود.

رییس منابع طبیعی و آبخیزداری بندرلنگه اظهار داشت: با توجه به افزایش دمای هوا و وقوع آتش‌سوزی‌های احتمالی در سطح عرصه‌های طبیعی و جنگلی، با همکاری اداره راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای این شهرستان در منقه‌های بحرانی بخش مرکزی، آتش‌بر احداث می‌شود.

آرمان بیان کرد: در صورت مشاهده هرگونه اقدام برای ایجاد آتش در محدوده جنگلی و مرتعی، مطابق ماده ۴۷ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با متخلفان برخورد خواهد شد.

۹۵ درصد علت آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌ها عامل انسانی است

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور در این زمینه گفت: آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌ها همه ساله به وقوع می پیوندد که بر اساس بررسی‌های انجام شده ۹۵درصد علل وقوع این گونه آتش‌سوزی‌ها عامل انسانی است.

سرهنگ علی عباس‌نژاد افزود: همه ساله سازمان جنگل‌ها برای کنترل و پیشگیری از وقوع آتش‌سوزی در فصل بهار و تابستان برنامه‌ریزی‌هایی را انجام می‌دهد که امسال نیز تهمیدات حفاظتی و پیشگیرانه به استان‌ها ابلاغ شده است که برای جلوگیری از آتش سوزی و کنترل آن با دستگاه های ذیربط از جمله استانداری‌ها و مراکز مدیریت بحران هماهنگی‌های لازم صورت گیرد.

وی بیان داشت: آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌ها همه ساله به وقوع می‌پیوندد که بر اساس بررسی‌های به عمل آمده ۹۵درصد علل وقوع این گونه آتش‌سوزی‌ها عامل انسانی است که این موضوع با آگاهی رسانی، فرهنگ‌سازی و استفاده از ظرفیت رسانه‌ها قابلیت پیش‌بینی و پیشگیری را دارد.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور اظهار کرد: همیاران طبیعت بازوان توانمندی محسوب می‌شوند که می‌توانند در زمینه جلوگیری و اطلاع دادن از وقوع آتش‌سوزی به صورت دیده‌بان عمل کنند.
سرهنگ عباس‌نژاد، نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی را در خط مقدم مقابله با زمین‌خواری و آتش‌سوزی عرصه‌ها دانست و خاطر نشان کرد: این نیروها بر اساس قانون جزو ضابطان قضائی محسوب شده که ضمن دارا بودن از اختیارات قانونی می‌توانند با هرگونه سوء استفاده و تعرض به عرصه‌های ملی برخورد قانونی کنند.

وی ادامه داد: رویکرد یگان حفاظت منابع‌طبیعی به منظور ارتقاء سطح فعالیت‌ها پیشگیرانه است و در همکاری با سایر دستگاه‌ها اقدامات پیشگیری از آتش‌سوزی در عرصه‌های جنگلی و مرتعی به طور جدی پیگیری و اجرا می‌شود.

مردم آتش‌سوزی و تصرف را به سامانه تلفنی ۱۵۰۴ اطلاع دهند

فرمانده یگان حفاظت منابع‌طبیعی هرمزگان گفت: سامانه گویای ۱۵۰۴ از سال ۹۲ در کشور، به عنوان پل ارتباطی بین مردم طبیعت دوست و این اداره‌کل برای اعلام هرگونه آتش سوزی یا تصرف راه‌اندازی شده است.

سرهنگ رحیم اسفندیاری افزود: هدف از راه اندازی این سامانه، حفظ منابع طبیعی و عرصه‌های ملی و استفاده از آن به صورت رایگان است.

وی بیان داشت: ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی پس از دریافت تماس‌ها در کمترین زمان به محل اعزام شده و اقدامات لازم را انجام می‌دهند.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی هرمزگان یادآور شد: بر اساس قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها، آتش روشن کردن در جنگل و آتش‌سوزی در آن جرم شناخته شده و مجازات نقدی و حبس را به همراه دارد.

سرهنگ اسفندیاری خاطر نشان کرد: طبق مواد ۴۵، ۴۶ و ۴۷ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها، آتش‌زدن نباتات در مزرعه‌ها و باغ‌های داخل یا مجاور مراتع بدون اجازه و نظارت ماموران جنگل‌بانی ممنوع است.

وی ادامه داد: در صورتی که به علت هرگونه سهل‌انگاری و بی‌مبالاتی حریقی در جنگل اتفاق بیافتد، مجرم به دوماه تا یک سال حبس و همچنین هر فردی در تنه درخت «پی زده یا کت» و یا درون آن آتش روشن کرده باشد به پرداخت جریمه نقدی محکوم می‌شود.

آماده باش نیروهای آتش‌نشانی و ماموران حفاظت منابع طبیعی برای مقابله با آتش‌سوزی

همزمان با اعلام آتش‌سوزی‌هایی در برخی از عرصه‌های شهرستان‌ها، نیروهای آتش‌نشانی و ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی هرمزگان نیز به حالت هماهنگ و آماده‌باش درآمدند.

علاوه‌بر شهرستان‌هایی که عنوان شد، آتش‌سوزی‌هایی در مناطق تومان راهی سیریک، گابریک جاسک، جنگل‌ها و مراتع بستک و ذخیره‌گاه نازدشت رودان رخ داده است.

بر همین اساس نیز آتش‌برهایی در مناطق وقوع آتش‌سوزی احداث شد تا از خطرات احتمالی حریق برای پیشروی‌های بیشتر جلوگیری شود.

باید این نکته را مورد توجه قرار داد که با توجه به رویش علف‌های مرتعی یکساله در حاشیه جاده‌ها و خشک شدن آن‌ها با شروع فصل گرما در هرمزگان، احتمال آتش‌سوزی را افزایش داده و هرگونه بی‌احتیاطی رانندگان نیز در پرتاب باقی‌مانده سیگار و مواد مشتعل‌زا، جنگل‌ها و مراتع را دچار حریق نمی‌کند.

تاثیر آتش سوزی بر ویژگی فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی اکوسیستم

آتش سوزی یکی از آشفتگی های رایج در اکوسیستم جنگلی است که به صورت طبیعی یا مصنوعی ایجاد شده و در هر دو حالت تاثیرات قابل توجهی را بر ساختمان و ترکیبات خاک، موجودات زنده خاکزی، چرخه آب و پوشش گیاهی جنگل برجای می گذارد.

آتش سوزی های شدید و کنترل نشده منجر به تغییر خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک شده و با کاهش مواد آلی، چرخه عناصر غذایی را تحت تاثیر قرار داده است.

تغییر خاک تحت تاثیر آتش به دلیل حرارتیکه تولید می شود و برای تغییر در خصوصیات شیمیایی و در پی آن تغییرات فیزیکی و بیولوژیکی کافی است.

ضروری است مدیران جنگل ها در جهت کنترل آتش سوزی، با توجه به شرایط موجود در جنگل، آب و هوا، رطوبت خاک و سوخت موجود به برنامه ریزی پرداخته و بر این اساس نوع شدت، زمان و مکان دخالت را تعیین کنند تا شرایط ایجاد آتش سوزی های طبیعی کاهش یابد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha