ویروس کرونا مدتی است که میهمان ناخوانده اقصی نقاط جهان شده بطوری که زندگی عادی بشر را تحت تاثیر خود قرار داده و علاوه بر مشکلات معیشتی و اقتصادی برخی آسیبهای روانی همچون وسواس، اضطراب و نگرانی از انگ و برچسب و دیگر آسیبها را برای قشرهای مختلف جامعه به دنبال داشته که مشکلات اجتماعی و روانی آن پس از گذر از دوران بحران نمود بیشتری خواهد داشت.
این در حالی است با همه گیری این بیماری خطرناک، دولت های بسیاری کوشیدند با انجام طرحهای از قبیل فاصلهگذاری اجتماعی و غربالگری تا حدود زیادی جلوی شیوع این بیماری را بگیرند، اما این ویروس با ساختار پیچیده دارای جوانب ناشناخته ای است که مبارزه با آن همچنان ادامه دارد تا بلکه از سرعت اپیدمی آن کاسته شود.
با وجود به کارگیری ظرفیت ها برای کنترل شیوع این بیماری توسط دستگاههای متولی امر در کشورمان همچنان توجه به توصیه های متخصصان و پزشکان، اتخاذ روش های پیشگیرانه، رعایت نکات بهداشتی، دوری از اضطراب، به حداقل رساندن تماس ها و ارتباطات و پیگیری اخبار از منابع رسمی و موثق از مهمترین اقداماتی است که هر فرد می تواند برای مقابله با این ویروس انجام دهد.
طی روزها و هفته های گذشته و با گسترش تدریجی فعالیتها و کسب و کارها در کشورمان توجه به نکات بهداشتی برای در امام ماندن از بیماری تا حدودی رنگ باخته چرا که برخی گمان می کنند این بیماری تمام شده و با خیال آسوده در مناطق مختلف شهر تردد می کنند، غافل از آنکه همین ویروس می تواند از فردی به فردی دیگری منتقل شود، بی آنکه دارای علائم و نشانه های بارزی باشد.
اما موضوع نگران کننده برای متولیان حوزه بهداشت و درمان کشورمان با توجه به تعطیلات عید فطر، مسافرتهای هموطنان به ویژه شهروندان زنجانی به دیگر مناطق کشور به بهانه اتمام کرونا و به قول معروف تجدید قوا پس از ماهها مبارزه با این بیماری و به عبارتی دیگر قرنطینه خانگی است که همین وضعیت می تواند شمار مبتلایان را افزایش دهد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز چندی پیش در این ارتباط گفت: بزرگترین نگرانی ما این است که با عدم رعایت فاصلهگذاریها و پروتکلها، دوباره گرفتار پیکهایی از بیماری ناشی از ویروس کرونا شویم و در نتیجه از مردم میخواهیم در تعطیلات عید فطر سفر نروند.
سعید نمکی نیز به این موضوع تاکید داشت که اگر افراد برای خوش بودن به سفر میروند، مدت طولانی این بیماری را به همراه میآورند و همه نیز از این بستر، سالم بیرون نخواهند آمد، بنابراین خواهش ما این است که مردم به سفر نروند و کسی از استانهای قرمز کرونا بیرون نیاید و کسی هم به این استانها وارد نشود. این تصور که بیماری با گرم شدن هوا مهار میشود هم خیال بسیار بیهودهای است.
افزایش ۱۳۳.۶ درصدی ترددها در جادههای زنجان
به گفته مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان زنجان در تاریخ دوم خرداد جاری در محورهای دارای دوربین پلاک خوان(آزاد راه و ترانزیت زنجان به قزوین ،آزاد راه زنجان - تبریز ،ترانزیت زنجان - میانه و جاده سرچم - اردبیل) تعداد ۵۴ هزارو ۲۴۶ پلاک خودرو ثبت شده که بیشترین تردد مربوط به استان تهران با ۲۸ هزار و ۵۹۳مورد (۵۲.۷۰درصد) و کمترین تردد مربوط به استان کهکیلویه و بویر احمد با پنج مورد(۹دهم درصد) و استان زنجان نیز با سه هزارو ۳۲۱ مورد (۶.۱۲درصد) و بقیه پلاکها متعلق به سایر استان ها با ۲۲هزار و ۳۲۷ مورد (۴۱.۱۵ درصد) است.
عبدالحسین علی اکبری افزود: بر اساس آمار مقایسه ای تردد ۲۴ ساعت تعداد کل وسایل نقلیه ورودی در مورخ هفتم فروردین امسال ۲۲ هزارو ۴۰۵ وسیله بوده که این تعداد در دوم خرداد جاری ۵۲ هزار و ۳۳۱ تردد رسیده که افزایش ۱۳۳.۶درصدی را نشان می دهد.
وی اضافه کرد: شمار وسایل نقلیه خروجی استان در هفتم فروردین ۲۲ هزار و ۱۰۹ دستگاه بود که این تعداد در دوم خردادجاری به رقم ۴۷ هزار و ۹۰۷ دستگاه نقلیه رسیده که ۱۱۶.۷ درصد افزایش نشان می دهد که آمار یاد شده مربوط به تردد شمارهای منصوبه در ورودی و خروجی های استان است.
به گفته این مسؤول، ورودی و خروجی های استان شامل آزادراه زنجان - قزوین، ترانزیت زنجان - تاکستان، آزادراه زنجان - تبریز، ترانزیت زنجان - میانه ، جاده های گیلوان - منجیل، قیدار- همدان، زنجان - بیجار، سرچم - اردبیل، زنجان - دندی و بالعکس بوده است.
مهدی صادقی که در یکی از شرکت های حمل و نقل شهرستانهای استان زنجان مشغول به کار است در ارتباط با سفرهای کرونایی هموطنان در تعطیلات پیش روی عید فطر گفت: اغلب مردم تصور می کنند که بیماری کرونا خداحافظی کرده و یا تضعیف شده و همانند ماههای گذشته چندان برای سلامت عموم تهدید کننده نیست.
وی اضافه کرد: در حالیکه این ویروس همچنان در گردش بوده و انتقال آن از جایی به جایی دیگر می تواند همه افراد خانواده را به این بیماری گرفتار کند و مساله نگران کننده اینکه آنگونه که باید و شاید دیگر نکات بهداشتی رعایت نمی شود.
او خاطرنشان کرد: مشاهدات طی چند روزه ام، نشان می دهد که با توجه به تعطیلات پیش رو، ترددهای جاده ای افزایش پیدا کرده است و در واقع عده ای در شرایط کرونایی بار سفر بسته اند و همانند روزهای عادی بی توجه به پیامدهای قرار گرفتن در معرض این ویروس وارد جاده ها شده اند.
افسانه بهرامی، دیگر شهروند زنجانی نیز معتقد است که هر چند سفر امری مهم و ضروری در مواقع خاص برای خانواده ها محسوب می شود، اما وضعیت کنونی و سایه سنگین کرونا، تغییر رویه و سبک زندگی تک تک افراد جامعه را ضروری تر کرده است، موضوعی که به نظر می رسد در روزهای اخیر چندان جدی گرفته نمی شود.
وی اظهار داشت: سال های گذشته و پس از پایان ماه رمضان بطور معمول برای دیدار اقوام به یکی از شهرهای کشور سفر می کردیم، اما به دلیل وضعیت کنونی ترجیح می دهیم، به نحوی اوقات خود را در شهر خود سپری کنیم، هر چند این کسالت بار است، اما برخی ها بر این باورند کاهش شمار مبتلایان و از طرفی وضعیت خوب آب و هوایی بهترین فرصت برای دید و بازدیدها و حتی انجام روال کارهای روزمره است که این سلامت افراد را با خطر جدی مواجه می کند.
این در حالی است در سطح شهر نیز خودروهایی با پلاک های غیربومی مشاهده می شوند که برای عزیمت به مناطق دیگر کشورمان چند ساعتی را در این شهر اتراق کرده اند و به رغم آگاهی از بیماری کرونا راهی جادهها شده اند.
یک مسافر ساکن تهران که در شهر زنجان توقف کرده است، نیز در این ارتباط گفت: با رعایت تمامی پروتکل های بهداشتی و مجهز به اقلام بهداشتی از قبیل الکل و ژل ضد عفونی کننده راهی سفر شدهایم، هر چند می دانیم کرونا تمام نشده اما چاره ای نیست.
عموم مردم همچنان دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنند
استاندار زنجان نیز پیش از این در جلسه ستاد مقابله با کرونای استان گفت: با اقدامات انجام شده جهت قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا، هم اکنون در حال گذر از مدیریت کرونا به سمت کنترل این بیماری هستیم.
فتح الله حقیقی افزود: رعایت فاصله گذاری اجتماعی همچنان باید اولویت زندگی روزمره مردم باشد و شهروندان همچنان باید دستورالعملهای بهداشتی و فاصله اجتماعی را رعایت کنند زیرا هنوز بهترین نسخه برای در امان ماندن از ابتلا به کرونا همین رفتار است.
وی ادامه داد: مردم ما به خوبی به شرایط واقف هستند و می دانند که هر چند شرایط امروز استان و کشور نسبت به روزهای گذشته بهتر شده اما این به معنی پایان کرونا نیست چرا که هنوز درمان قطعی آن یافت نشده است.
حقیقی با اشاره به آغاز اجرای مرحله سوم طرح غربالگری کرونا در استان زنجان طی روزهای گذشته گفت: در این طرح سطح ایمنی افرادی که قبلا مبتلا شدهاند بررسی می شود و به صورت نمونه اتفاقی، افراد عادی هم شامل این طرح می شوند تا درصد افراد مبتلا به کرونا در استان مشخص شود.
وی با اشاره رعایت پروتکل های بهداشتی توسط شهروندان استان در آیین احیای شب های قدر، اظهار داشت:نظارتهای مستمر نیز باید از سوی دستگاههای متولی امر در خصوص چگونگی رعایت دستورالعمل های بهداشتی کرونا انجام گیرد و بهطور کلی باید گفت استان در مقابل سلامت مردم کوچکترین مسامحه ای نداشته و همگان ملزم به رعایت پروتکلها هستند.
حقیقی خاطرنشان کرد: این استان تدارک لازم از قبیل پروتکلهای بهداشتی را برای شهرستانهای سفید به لحاظ شاخصهای مطرح شده در این بخش آماده کرده و به محض تحقق این وضعیت، آن را عملیاتی خواهد کرد و در این خصوص مشکلی وجود ندارد.
کاهش شمار بستری ها به معنای پایان بیماری نیست
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان نیز در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: در زمان حاضر و پس از مدتها تلاش کادر درمانی بیمارستانی این استان شمار بیماران کرونایی بستری در این مراکز و موارد آزمایشگاهی مثبت کاهش یافته، اما این موضوع به معنی پایان بیماری نیست.
دکتر پرویز قزلباش افزود: از طرفی دانشگاه علوم پزشکی این استان پیشتاز در اجرای غربالگری تست سرپایی مبتلایان کرونا بود که در این خصوص بخوبی عمل کرد و هدف شناسایی هر چه زودتر مبتلایان قبل از ارجاع به مراکز بیمارستانی است تا اقدامات لازم درمانی انجام گیرد.
این مسؤول ادامه داد: این غربالگری در راستای شناسایی بیماران مبتلا و جداسازی آنان از اطرافیان و خانواده هایشان است که این کار همچنان با قوت گذشته ادامه دارد و توانسته به درمان بیماران منتهی شود، هر چند نباید این اقدامات گمراه کننده باشد و تصور کنیم که با شمار کاهش مبتلایان بستری بیماری کنترل شده و به پایان راه رسیده ایم.
وی اضافه کرد: تاکنون از ۱۲ هزار نفر تست سرپایی در این استان ۲ هزار نفر مثبت کرونایی بودند که اقدامات درمانی لازم برای آنان انجام گرفته است.
قزلباش با اشاره به اینکه موضوع نگران کننده این است که ممکن است ۵۰ درصد مبتلایان بی علامت این نوع بیماری باشند، افزود: این موضوع یک علامت خطر محسوب می شود، ممکن است افرادی مثبت کرونایی باشند و بی توجه به مسائل بهداشتی و عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی انتقال دهنده باشند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان ادامه داد: این واحد دانشگاهی همچنان آزمایش تست سرپایی گروههای هدف و ایزوله کردن آنان را مورد توجه قرار داده، اما موضوع مهم دیگر اینکه برخی ها تصور می کنند وضعیت سفید و یا زرد در هر استانی بیانگر عدم وجود بیماری کروناست، در حالی که هیچ اطمینانی بر این موضوع نیست و موید همین مساله گسترش این بیماری با وجود گرم شدن دما در استان خوزستان است.
سفرهای مردم در ایام کرونایی فاجعه بار است
این مسؤول ادامه داد: با توجه به در پیش بودن ایام تعطیلات عید فطر و همچنین تعطیلی روزهای ۱۴ و ۱۵ خرداد امسال مسافرت های عموم در شرایط کرونایی به استان های همجوار و دیگر مناطق کشور میتواند فاجعه بار باشد و به عبارتی دیگر می تواند منجر به پیک بیماری شود.
وی اضافه کرد: برخی افراد با سفر به این مناطق بدون اطلاع از بیماری خود می توانند انتقال دهنده آن به دیگران باشند و علاوه بر آلودگی این منطقه و پس از برگشت به شهر و دیار خود نیز انتقال دهنده آن به سایر اعضای خانواده و یا اطرافیان باشند.
قزلباش با تاکید بر اینکه عموم مردم در این روزها از مسافرت ها اجتناب کنند، افزود: عموم مردم می توانند همچنان و همانند گذشته یاریگر کادر درمان بیمارستانها باشند و با رعایت پروتکلهای بهداشتی از انتقال و گسترش هرچه بیشتر این بیماری ناشناخته جلوگیری کنند.
وی خاطرنشان کرد: این واحد دانشگاهی از ظرفیت های موجود خود برای کنترل این بیماری از قبل آماده سازی تخت های بیمارستانی، غربالگری اولیه، بیماریابی، فعالیت نقاهتگاهها و دیگر اقدامات لازم را انجام داده که همراهی مردم در رسیدن به مهار این بیماری، بسیار مهم است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان یادآور شد: توصیه بر این است که عموم مردم همچنان نکات بهداشتی در ارتباط با پیشگیری از انتقال ویروس کرونا را مورد توجه قرار دهند، وضعیت را عادی نپندارند و آگاهی خود را افزایش دهند، در غیر اینصورت باید شاهد افزایش شمار مبتلایان طی هفته های آینده بود.
تنها راه کنترل بیماری کرونا پیشگیری از ابتلا به آن است
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان هم با اشاره به اینکه مهار این ویروس نتیجه ماهها تلاش کادر درمان، مدیران و متولیان امر مقابله با این ویروس و همکاری خوب مردم بوده است گفت: با توجه به اینکه در حال حاضر دارویی برای درمان آن وجود ندارد تنها راه کنترل این بیماری پیشگیری از ابتلا به آن است.
دکتر علیرضا آرمانی کیان، مسافرت را یکی از عوامل اصلی شیوع مجدد این ویروس مهار شده خواند و از مردم خواست تاپیدا شدن درمان قطعی این ویروس از هرگونه سفر اجتناب کنند.
وی خاطرنشان کرد: شرایط فعلی کرونایی و زیرساختهای علمی خوبی که در استان وجود دارد برای آموزش مانعی ایجاد نکرده و در این خصوص آزمایشگاههای تشخیص این بیماری راه اندازی شده است.
این مسؤول یادآور شد: انجام آزمایش های بیشتر کرونایی نشان از بلوغ علمی این واحد دانشگاهی است که در این راستا طرح های پژهشی برای اساتید تنظیم شده تا رفتارشناسی ویروس را انجام دهند.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت روز گذشته اعلام کرد: تاکنون ۱۳۱ هزار و ۶۵۲ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۵۱ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۷ هزار و ۳۰۰ نفر رسید.
کیانوش جهانپور روز جمعه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از آن بیان کرد: از دیروز تا امروز ۲ خرداد ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی دو هزار و ۳۱۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد.
نظر شما