غربالگری ۱۰۰ درصدی مادران باردار کرمانشاهی در روزهای کرونایی

کرمانشاه- ایرنا- دوران بارداری یکی از زمان‌های حساس و پرهیجان برای زنان محسوب می‌شود که این اتفاق مهیج در روزهای کرونایی با چاشنی نگرانی و اضطراب آمیخته شده و به دلیل اهمیت بالای این موضوع ۱۰۰ درصد مادران باردار کرمانشاهی مورد غربالگری قرار گرفته‌اند.

بیش از سه ماه است که ویروس کشنده کرونا همه افراد در هر سن و جنسیتی که هستند را در معرض تهدید قرار داده و در این بین مادران باردار به دلیل ضعف و کاهش سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری از گروه های آسیب پذیری هستند که باید بیش از دیگران پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند.

مادران باردار باید بدانند که رعایت فاصله گذاری اجتماعی و خودقرنطینه ای می تواند تا میزان بالایی از آنان در برابر کرونا محافظت کند چراکه به گفته کارشناسان حوزه سلامت بانوان، این ویروس ممکن است موجب تاخیر رشد داخل رحمی، پارگی کیسه آب، کاهش رشد داخل رحمی و مرگ داخل رحمی شود.

باتوجه به اعلام سازمان بهداشت جهانی هنوز در زمینه بسیاری از رفتارهای ویروس کرونا اطلاع کافی وجود ندارد اما از آنجایی که این ویروس شبیه ویروس خانواده سارس و مرس است و قبلا در مورد آنها تحقیقات کامل انجام شده به نظر می‌آید عفونت حاد و شدید با ویروس کرونا می تواند روی جنین تاثیر بگذارد بخصوص اگر یک دوره تب دار و طولانی را پشت سر گذاشته باشد.

خطر بروز عفونت در دوران بارداری

از همین رو رعایت موارد بهداشتی بهترین راهکار برای کنترل نگرانی از ابتلا به این ویروس در مادران باردار محسوب می شود، چنانچه یک مامای کرمانشاهی در گفت و گو با ایرنا، اظهارداشت: مشخص نیست که میزان ابتلای زنان باردار به کووید۱۹ در مقایسه با مردم عادی چه میزان است ولی آنچه که مشخص است این است که زنان باردار با تغییرات جسمی متعددی مواجه می شوند که سیستم ایمنی آنان را مورد هدف قرار می دهد که ممکن است خطر بروز عفونت را افزایش دهد.

فروزان باوندپور ادامه داد: توصیه های بهداشتی که به مادران باردار در زمینه پیشگیری از ویروس کرونا می شود از توصیه هایی که به عموم مردم می شود بیشتر نیست و زنان باردار می توانند برای جلوگیری از بروز عفونت همانند سایرین عمل کنند و در این زمینه وسواس بیشتری داشته باشند.

زنان باردار در خانه بمانند

وی با بیان اینکه در مکانی که آب و صابون وجود دارد استفاده از شوینده های الکلی توصیه نمی شود، ادامه داد: توصیه می شود زنان باردار کم ترین تماس را با دیگران داشته باشد و در صورت ممکن در خانه بمانند و از دید و بازدیدهای غیرضروری پرهیز کنند.

وی شستن مرتب دهان و بینی را توصیه کرد و بر بررسی منظم دمای بدن با استفاده از دماسنج تاکید کرد و افزود: در مراکز درمانی بیمارستان ها، کیفیت تنفس و میزان  اشباع اکسیژن خون مادران باردار سنجیده می شود که رعایت این موارد تا حدود بالایی مانع از ابتلا به این ویروس می شود.

تزریق واکسن آنفلوآنزا با مشورت پزشک

باوندپور ادامه داد: در دوران بارداری که سیستم ایمنی بدن به صورت طبیعی ضعیف می شود توصیه می کنیم زنان باردار با مشورت پزشک معالج، واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند که در بالارفتن سطح ایمنی بدن موثر است.

این ماما یادآور شد، مادران باردار به هنگام آغاز درد زایمان می توانند از اتاق های خصوصی استفاده کنند که کم ترین تماس را با دیگران داشته باشند.

به گفته وی، رعایت بهداشت، پوشاندن دست ها با دستکش، پوشاندن موهای سر نیز تاثیر بالایی دارد و پیشنهاد می شود از عینک های محافظ به همراه شیلد استفاده شود.

فعلا انتقال عمودی کرونا از مادر به جنین انجام نشده است

در ادامه مسوول امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به ایرنا گفت: براساس مطالعات جهانی گفته می شود که تاکنون انتقال عمودی ویروس کرونا از مادر به جنین انجام نشده و تنها یک مورد در مشهد گزارش شده که نوزادی که از مادر مبتلا به کویید ۱۹متولد شده خود نیز مبتلا بوده ولی مورد دیگری گزارش نشده است.

شیوا کاظمی، با بیان اینکه اطلاعات در حال به روز رسانی است، افزود: هر نوزادی که از مادر مبتلا به این ویروس متولد شود را مثبت تلقی می کنیم، او را از مادر جدا می کنیم، اقدامات احتیاطی را انجام می دهیم و اگر تست نوزاد منفی باشد به مادر و خانوده بازگردانده می شود و در صورت مثبت بودن تست، نوزاد در بخش قرنطینه نوزادان قرار می گیرد و درمان آغاز می شود.

وی تاکید کرد، مهم ترین توصیه ما به مادران باردار، حفظ فاصله اجتماعی باجدیت است و اگر برای کارهای ضروری و مراقبت ها از منزل خارج می شوند فاصله حداقل ۲ متر را رعایت کنند، شستن دست ها با آب و صابون رعایت شود و برای انجام مراقبت ها به درمانگاه مراجعه شود و کلاس های آمادگی برای زایمان به صورت آنلاین دنبال شود.

کاظمی ادامه داد: مادران باردار در صورت مشاهده علایم خطر با همکاران بهداشتی تماس بگیرند و اگر تست آنان مثبت شد به توصیه همکاران بهداشتی و دستورات قرنطینه ای توجه کنند و اگر بخواهند در این زمینه سهل انگاری کنند در معرض بالای خطر خواهند بود چرا که سیستم ایمنی بدن آنان پایین تر است.

برای باردارشدن احتیاط کنید

وی خاطرنشان ساخت، اگر فردی باردار نیست و برای بچه دارشدن برنامه دارد بهتر است بااحتیاط تصمیم بگیرد و فرصت دهد و ببیند که شرایط این ویروس چگونه پیش می رود و تصمیم گیری را به آینده موکول کند، چرا که اطلاعات در زمینه این ویروس در دوران بارداری اندک است و اگر می خواهند حتما باردار شوند باید به توصیه های شدید بهداشتی عمل کنند.

برای جلوگیری مادران باردار از ابتلا به کرونا چه اقدامی شده است؟

در پایان معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به ایرنا، گفت: ۱۰۰درصد مادران باردار از نظر بیماری کرونا ویروس (کووید ۱۹) مورد غربالگری قرار گرفتند.

دکتر ابراهیم شکیبا، از اقدامات انجام شده در خصوص گروه‌های آسیب پذیر توسط مدیریت سلامت خانواده خبر داد و اظهارداشت: کارشناسان حوزه سلامت مادران از طریق ویدئو کنفرانس در خصوص اهمیت موضوع کرونا در مادران باردار و چگونگی انجام برنامه ها در شرایط فعلی مورد آموزش قرار گرفتند. 

شکیبا ادامه داد: همه ماماها، مراقبان سلامت و بهورزان به پیگیری تلفنی خانوارها و شناسایی مادران باردار موظف شده اند، این افراد به شناسایی کودکان زیر ۶ سال و سالمندانی که در معرض ارتباط با افراد مثبت بوده اند اقدام می کنند و آموزش لازم به خانواده های آنان را می دهند.

در صورت مشاهده علایم به مراکز ۱۶ ساعته بروید

این مسوول یادآور شد، مراقبین و بهورزان در خصوص ایجاد یک گروه مجازی در محیط واتساپ با خانوارهای زیرپوشش خود موظف شده اند و پیگیری روزانه و آموزش گروه های پر خطر شامل مادران باردار، کودکان و سالمندان از طریق گروه مجازی انجام می شود که در این آموزش ها تاکید بر این است که به محض وجود علایم کووید به مراکز ۱۶ ساعته یا بیمارستان شهرستان مراجعه کنند.

وی از ایجاد گروه های مجازی برای مادران باردار توسط ماماهای مربوطه به عنوان اقدامی دیگر یاد کرد و افزود: همواره بر ارتباط مستمر رابطان پر خطر مستقر در بیمارستانها با ستاد شهرستان و استان در راستای گزارش مادران باردار مشکوک در کوتاه ترین زمان ممکن تاکید می شود.

سخنگوی ستاد مدیریت کرونای دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: مراقبت‌های بعدی مادران باردار مشکوک طبق دستورالعمل‌های ارسالی از وزارت تا ۱۴ روز پیگیری می شود و دستورالعمل وزارتی در خصوص غربالگری پاشنه پا در نوزادان در شرایط فعلی ارسال شده است.

گزارش از زهره کریم زاده