به همین منظو شورای امور بین الملل روسیه به تازگی در مطلبی از آغاز دور دیگری از تیرگی روابط چین و امریکا در پس زمینه همه گیری ویروس کرونا خبر داد و نوشت:عامل اصلی در تشدید روابط بین آمریکا و چین، کارزار انتخاباتی پیش روی آمریکا است، اما کش دادن این کارزار در درازمدت برای هر دو طرف رقابت سیاسی در داخا آمریکا از نقطه نظر اقتصادی هیچ سودی برای هیچ یک از آنها و در واقع برای ملت این کشور (آمریکا) به ارمغان نمی آورد.
چون مدتی است که مقامات آمریکایی، به ویژه دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور، همواره چین را به عدم توانایی در جلوگیری از انتشار ویروس کرونا، پنهان کردن حقایق و عدم واکنش به موقع علیه این بحران متهم می کنند. چین نیز به نوبه خود، بر این باور است که آمریکا به عمد تلاش می کند مانع از اجرای معامله تجاری بین کشورها شود.
در همین رابطه "آندره کورتونوف" مدیرکل شورای امور بین الملل روسیه در مصاحبه با "ریا نووستی" اظهار داشت:"من فکر می کنم که این تشدید تیرگی روابط هنوز مبتنی بر فرآیندهای سیاسی در داخل آمریکا است. در این میان باید به یافتن متهمان مرتبط با موضوع تشدید ضعف آمریکا در مواجهه با بحران کرونا ادامه داد تا به نوعی به تشریح ناتوانی سیستم بهداشت آمریکا برای مقابله با این بحران پراخت. بنابراین، رویارویی آمریکا با چین امروزه به معنای واقعی کلمه می رود تا به یک بحث اصلی سیاست خارجی کارزار انتخاباتی آمریکا تبدیل شود."
وی در این خصوص یادآور شد: از چند ماه پیش بسیاری از مشکلات بین دو کشور قابل حل به نظر می رسید. در آن زمان، دولت دونالد ترامپ می خواست حداقل به یک توافق نامه تاکتیکی در مورد موضوعات کلیدی با چین و البته برای به تاخیر انداختن رکود دوره ای در این کشور و کسب موفقیت اقتصادی برای برگزاری موفقیت آمیز انتخابات ریاست جمهوری دست یابد.
کورتونوف اضافه کرد: در شرایط بیماری همه گیر کرونا، رئیس جمهوری فعلی آمریکا دیگر نمی تواند نامزدی خود را با تکیه بر موفقیت اقتصادی مطرح کند، زیرا همه این موفقیت ها از بین رفته و رکود اقتصادی مجددا آغاز شده است.
به گفته وی، در عین حال عوامل دیگری نیز در این میان نقش خود را ایفا می کنند. واکنش نه چندان موفق آمریکا در برابر بحران ناشی از کرونا، موقعیت واشنگتن در جهان را به عنوان یک رهبر فناوری و اقتصادی بی قید و شرط تضعیف کرده است.
علاوه بر این، چین که زودتر از امریکا و دیگر کشورهای غربی از بحران پدیده آمده خارج شد، می تواند از مزیت تاکتیکی خود استفاده کرده و شروع به خرید تولیدات در خارج از کشور با قیمت های دامپینگی (زیر قیمت بازار) کند که البته ممکن است این موضوع در واشنگتن حمله ژئوپلیتیکی به مواضع آمریکایی تلقی شود.
این کارشناس گفت، همچنین نباید خواسته آمریکا از پیوستن پکن به توافق های کنترل تسلیحات را فراموش کرد. مطمئناً محدودیت های خاصی برای این تشدید روابط وجود دارد، زیرا اگر فرض کنیم که چین به سرعت از بحران خارج شود و امریکا و غرب همچنان در این بحران گرفتار باشند، پس مسلماً مشکلات غرب در هر صورتی بر اقتصاد چین تأثیر می گذارد، زیرا چین به سادگی جایی برای فروش کالاهایی که تولید می کند نخواهد داشت.
به گفته کورتونوف، روابط دو کشور همچنان رقابتی باقی خواهد ماند، تنها می توان از این موضوع صحبت کرد که این تقابل چه شکلی به خود خواهد گرفت.
این کارشناس افزود: دشوار است پیش بینی کرد از اینکه آیا این رویارویی منجر به تشکیل دو سیستم اقتصادی موازی در آمریکا و چین خواهد شد یا خیر. پیشتر نیز گرایشاتی از این نوع از جمله سلطه منطقه بندی بر جهانی سازی در برخی موارد در سیاست داخلی آمریکا مشاهده شده بود .
با این حال، به گفته وی، از طرف دیگر، شکل گیری چنین سیستمی به زمان زیادی نیاز دارد. در واقع این موضوع نشان می دهد که تلاش های مستمر برای ایجاد ارز جهانی قابل رقابت با آغاز شده است که البته همچنان این تلاش ها در این زمینه چندان موفقیتی کسب نکرده است.
کورتونوف معتقد است که در شرایط کنونی، توسعه رویدادها تا حد زیادی بستگی با این دارد که آیا می توان وحدت تکنولوژیکی جهان را همچنان در همین حد حفظ کرد یا اینکه آیا هر یک از طرفین تلاش خواهند کرد تا استانداردهای فناوری خود را در زمینه فناوری اطلاعات، ارتباطات و سایر صنایع ایجاد کند.
وی ادامه داد: "این سوال هنوز هم مطرح است و پاسخ به آن بستگی به این دارد که رقابت ژئوپلیتیکی بین آمریکا و چین در چه حد خواهد بود. و اینکه در صورت بروز این رقابت نیازی هم به ایجاد دو اکوسیستم موازی وجود دارد یا خیر.
بنابراین باید اذعان داشت که تازمانی که کارزار انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تا نوامبر (آبان) امسال پایان نیابد باید شاهد تشدید وخامت در در روابط میان دو کشور ابرقدرت اقتصادی آمیکا و چین بود.
نظر شما