دکتر علی جهانگیری روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: کرونا هم بر عرضه و هم تقاضا تأثیر گذاشته و هر دو را تحت تاثیر قرار داد؛ در زمینه عرضه بر صنعت حمل و نقل تأثیر گذاشت و متعاقب آن بر واردات مواد اولیه از سایر کشورها تاثیر گذاشت؛ با بسته شدن مرزها،در زمینه صادرات نیز تأثیر مستقیمی داشت که البته با تدابیری واردات مواد اولیه با جایگزینی حمل و نقل ریلی به جای حمل و نقل زمینی تا حدودی رفع شد اما تولید را تحت تاثیر قرار داد.
وی اضافه کرد: کرونا بیشتر در قسمت تقاضا تأثیر گذاشت و ما در استان ۱۳ رسته آسیبپذیر از کرونا را شناسایی کردیم؛ مثلاً تعطیلی رستوران ها که به عنوان محرکی برای تولید بود، تاثیر زیادی بر اقتصاد گذاشت، همچنین تعطیلی تورهای گردشگری بر تقاضا تاثیر زیادی داشت که آن هم به صورت مستقیم بر عرضه و تولید تاثیر گذاشت.
وی ادامه داد: شیوع ویروس کرونا و تعطیلی ها و محدودیت های ناشی از آن گاهی اوقات تا ۱۰۰ درصد بر روی برخی اصناف تاثیر گذاشت و برخی واحدهای تولیدی تعدادی از کارگران را تعدیل کردند؛ همچنین تعطیلی واحدهای ورزشی، باشگاهها، مراکز آموزشی و فرهنگی و تولید و توزیع صنایع دستی همگی متاثر از کرونا بودند.
تحریم باعث تاب آوری بیشتر اقتصاد ایران در برابر کرونا شد
معاون امور هماهنگی اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی و تحلیلگر مسایل اقتصادی گفت: هر چند در زمان شیوع کرونا، تقاضای ملی در کشور کم شد که بعدها دولت با تحریک تقاضا می تواند این مسئله را جبران کند، اما از طرفی در قسمت تولید آسیب زیادی ندیدیم، چون سالهاست که ما به خاطر تحریمها آمادگی در این زمینه داریم؛ کرونا در کشور ما بیشتر بر عرضه کالاها تاثیر داشت که میتواند منجر به رکود بیشتر اقتصاد ملی بشود.
وی تشریح کرد: برخی آسیب های ناشی از کرونا را می توان جبران کرد؛ هر موجی اثراتی دارد و اگر به موقع به فکر چاره و کنترل نباشیم، میتواند آسیبهایی را به وجود بیاورد و ما باید جلوی آسیبهای زیادی را بگیریم؛ مثلاً در حوزه گردشگری آسیبهای زیادی وارد شد که می توان با راه اندازی کسب و کارهای مجازی و استفاده از ظرفیت فضای مجازی اشتغال پایدار ایجاد کرد؛ در مسائل استراتژیک هم تلاش بر تولید کالاهای مورد نیاز است؛ به عنوان مثال در زمینه تولید گندم که یک کالای استراتژیک است میتوان با بالا بردن راندمان و بهره وری خودکفا شد و به کشور بیگانه نیازمند نبود. در زمینه کالاهای استراتژیک اجبار به تولید داخل هست.
وی اضافه کرد: تاثیر کرونا در حوزه اقتصادی بیشتر از سایر حوزه ها ست، در سایر حوزه ها می توان جبران کرد، اما جبران آثار اقتصادی سخت است و اینکه میتواند به بحران تبدیل شود، محتمل است؛ در این گونه موارد باید به فکر چاره بود و با اتخاذ سیاستهای جبرانی جلوی هر گونه فاجعه احتمالی را گرفت.
دکتر جهانگیری گفت: به دلیل شیوع ویروس کرونا، کاهش تقاضا منجر به بیکاری عده زیادی شده و تعدادی نیز قدرت خرید خود را از دست دادند که میتواند به بحران تبدیل شود؛ خوشبختانه در کشور ما با اقدام دولت و همراهی کارآفرینان به نوعی جلوی فاجعه اقتصادی گرفته شد و باید با اتخاذ سیاستهای جبرانی از این مساله به سلامت عبور کنیم.
همزیستی مسالمت آمیز با کرونا گریزناپذیر است
تحلیلگر مسایل اقتصادی در پاسخ به این سوال که با فرض طولانی تر شدن کرونا، شما چه پیشنهادهایی برای زیست بهتر در شرایط کرونایی دارید، توضیح داد: چون حوزه کرونا وسیع است، باید با روش همزیستی مسالمت آمیز جلوی آن را بگیریم و فکر میکنم در اولین مرحله سیستم بهداشت و درمان کشور ما باید پروتکل های بهداشتی را تهیه کند و در اختیار مردم قرار دهد، آگاهی مردم را زیاد کند تا مردم توان و دانش مقابله با بحران ها را داشته باشند. به نظر من تعطیلی صنوف چاره کار نیست، بلکه با رعایت اصول بهداشتی باید فعالیتها را ادامه دهیم.
وی همچنین درباره اینکه آیا ایران پس از کرونا از نظر اقتصادی متفاوت با ایران پیش از کرونا خواهد بود، اظهار کرد: کرونا، با وجود مشکلات چندبعدی ناشی از شیوع آن در عرصه های مختلف حیات اجتماعی انسان ها، نقطه عطفی در اقتصاد ما خواهد بود، الان با پیدایش کرونا، روش های کسب و کار و خرید و فروش نیز تغییر یافته است و به نوعی یک تحولی ایجاد شده است. اینکه ما به سمت اینترنتی شدن کسب و کارها و فروش ها برویم.
دکتر جهانگیری با بیان اینکه به طور قطع جهان پس از کرونا با دنیای پیش از کرونا از نظر اقتصادی تفاوت بسیاری خواهد داشت، افزود: واقعیت این است که پس از این مراودات بینالمللی با کشورها دستخوش تحول خواهد شد، مطمئناً نیاز به بازار داخلی و درون گرایی اقتصاد افزایش خواهد یافت و اقتصاد ملی تر شده و درونگرا تر خواهد شد.
وی در ارتباط با تمهیدات احتمالی زیست بهتر در شرایط پس از کرونایی نیز گفت: اول اینکه مسائل بهداشتی را رعایت کنیم، شهروندان در حوزههای مختلف آموزش ببینند و سازمان های غیردولتی و تشکلهای مردمی فعال شوند، سیستم تامین اجتماعی به روزتر و کارآمد شود؛ باید از نقش دولت کاسته شود و نقش تشکلهای مردمی افزایش یابد.
نظر شما