جعفر ایمانیان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه کشت چغندرقند به صورت نشایی برای دومین سال پیاپی توسط کشاورزان در روستاهای بخش مرکزی این شهرستان انجام شده، اظهار داشت: در این طرح، ریشههای چغندرقند که به صورت گلدانی است با استفاده از یک دستگاه مخصوص در اراضی زراعی کشت شد.
وی درخصوص مزایای کشت نشایی چغندر افزود: در این شیوه کشت، تعداد دفعات آبیاری به پنج تا ۶ نوبت در زراعت چغندر قند کاهش یافته است که به صرفهجویی ۵۰ درصدی در مصرف آب منجر میشود.
وی با بیان اینکه قابلیت کشت نشایی در تمام محصولات زراعی به جز گندم، جو و سیبزمینی در منطقه فراهم است، اظهار داشت: کاهش سطح زیرکشت محصول چغندرقند در راستای اجرای برنامههای احیای دریاچه ارومیه در بخش کشاورزی مورد توجه بوده است.
مدیر جهادکشاورزی مهاباد به کشاورزانی که قصد دارند، سال آینده نسبت به کاشت چغندر و یا سایر محصولات اقدام کنند، توصیه کرد: همزمان علاوه بر توسعه کاشت نشایی، مزارع خود را نیز به آبیاری تیپ (نواری) تجهیز کنند.
ایمانیان گفت: امسال در سطح هزار و ۹۹۸ هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان بین چغندرکاران مهابادی و کارخانههای قند سطح استان قرارداد بسته شده است که پیش بینی میشود بیش از ۹۰ هزار تن محصول از این اراضی برداشت شود.
کشت نشایی یکی از روشهای کشت است که میتواند در کاهش مصرف آب برای آبیاری، سموم آفات نباتی و علفکشهای شیمیایی مؤثر باشد.
در این روش بخشی از طول دوره رشد محصول در خزانه و در مساحت بسیار محدودتری نسبت به کشت مستقیم بذر در مزرعه سپری و در مصرف نهادههای تولید صرفهجویی میشود.
از دیگر مزایای کشت نشایی چغندر قند را میتوان یکنواختی سطح سبز محصول، افزایش تولید و کاهش هزینههای عملیات، کوتاه شدن مرحله کاشت تا برداشت و کنترل و کاهش عوامل خسارتزا مانند علفهای هرز و آفات و بیماریها عنوان کرد.
چغندرقند یکی از محصولات اساسی و ماده اولیه صنایع قند و شکر استان بوده و از لحاظ اقتصادی و اشتغالزایی از اهمیت ویژهای برخوردار است و این استان نیز با دارا بودن پنج کارخانه قند، نقش عمدهای را در تولید شکر و خودکفایی کشور در تامین این محصول و جلوگیری از خروج ارز از کشور را دارد.
آذربایجانغربی به لحاظ سطح زیر کشت، تولید در واحد سطح و میزان درصد عیار قند در کشور دارای رتبه نخست کشوری است.
مهاباد در جنوب آذربایجانغربی و ۱۱۶ کیلومتری مرکز استان واقع شده و دارای بیش از ۸۰ هزار هکتار اراضی مستعد کشاورزی و باغی است.
۹۹۰۳/۶۱۸۵/۷۱۲۹
نظر شما