۱۰ هزار نیروگاه خورشیدی خانگی در خراسان جنوبی احداث می‌شود

بیرجند- ایرنا- استاندار خراسان جنوبی گفت: ۱۰ هزار نیروگاه خورشیدی خانگی در مناطق روستایی استان احداث و با حضور دکتر نوبخت تفاهم‌نامه آن به زودی امضا می‌شود تا از طریق یارانه قرض‌الحسنه، ۵۰ کیلووات برق ایجاد شود.

 محمد صادق معتمدیان روز دوشنبه در نشست اقتصادی دانش بنیاد و جهش تولید خراسان جنوبی که با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری برگزار شد افزود: بیش از ۳۰۰ روز آفتابی در استان داریم که از همین رو سرمایه گذاری‌های کوچکی توسط شرکت‌های خارجی انجام شده تا ۲۱ مگاوات نیروگاه ایجاد شود و چندین درخواست هم از دیگر شرکت‌های خارجی تاکنون برای سرمایه گذاری در این حوزه داشته‌ایم.

وی با اشاره به دومین سفر معاون علمی و فناوری رییس جمهوری به خراسان جنوبی در کمتر از ۱۴ ماه اظهار داشت:  یکی از اقداماتی بزرگ و شایسته ایشان در کشور فرهنگ سازی بود که در بحث گفتمان دانش بنیان شکل گرفت.

استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: این گفتمان سازی بعد از هشت سال کاملا مشهود است و امروز در دانشگاه‌های خراسان جنوبی نیز نمود پیدا کرده است.

وی بیان کرد: تفکرات حوزه معاونت علمی و فناوری رییس جمهوری و اقدامات عملی  این حوزه نشات گرفته از تفکرات مقام معظم رهبری است.

معتمدیان با تاکید بر اینکه تحقیقات به سمت کاربردی شدن باید پیش برود اضافه کرد: مجموعه اقدامات معاونت علمی و فناوری در این راستا بوده و توفیق خوبی در مجموعه کشور ایجاد شده است.

وی گفت: ۱۴۶ شرکت و هسته فناور در استان داریم و بر اساس هدف‌گذاری باید آمار شرکت‌های دانش بنیان از ۳۵ به ۲۰۰ شرکت برسد که  نیاز به کار بیشتر دارد.

مقام عالی دولت در خراسان جنوبی با اشاره به مشکل فضای شرکت‌های دانش ‌بنیان عنوان کرد: بخشی از این مشکل توسط استانداری و بخشی از طریق دانشگاه آزاد انجام شده اما تلاش می‌شود به روان‌سازی فعالیت‌های همچنان کمک شود.

وی با اشاره پتانسیل‌های استان گفت: خراسان جنوبی در مسیر کانال‌های بادی قرار دارد و در منطقه سربیشه شرایط بسیار ویژه وجود بوده  که در کشور منحصر به فرد است.

معتمدیان افزود: ویژگی مهم این باد مستمر و سالانه است از همین رو بزرگترین نیروگاه بادی کشور در سربیشه کلنگ‌زنی شد و تا پایان سال فاز اول آن با ۵۰ مگاوات به اتمام می‌رسد.

وی با بیان اینکه شرکت‌های وابسته به شستا در شهرستان‌های مرزی ورود پیدا کرده‌اند گفت: در بحث انرژی خورشیدی نیز از استان‌هایی هستیم که مزیت داریم و باید بر این مزیت‌های نسبی متمرکز شویم.

استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه استان چهارمین قطب معدنی کشور است و  ۴۹ ماده معدنی در استان وجود دارد ادامه داد: با عنایت دولت در سال‌های اخیر پهنه‌های امید بخش شناسایی شده و شاهد سرمایه گذاری بخش‌های مختلف هستیم.

وی با بیان اینکه مطالعات استخراج طلا به میزان ۲۰ تن انجام شده است گفت: حوزه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان در این بخش ۲ درصد است در حالی که چهارمین استان معدنی هستیم.

معتمدیان اضافه کرد: نیاز است بر اساس نقشه راه و ظرفیت‌هایی که داریم شرکت‌های دانش‌بنیان به حوزه معادن ورود کنند.

وی با بیان اینکه استان ما کم‌آب است اظهار داشت: جزو استان‌هایی با تبخیر زیاد هستیم و در برخی مناطق چهار برابر تبخیر آب داریم.

استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه نیاز به بازنگری سرمایه‌گذاری در حوزه آب داریم افزود: سدهایی که ایجاد شده به جز منطقه طبس هیچ وقت سرریز نشده لذا امکان مهار ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب وجود دارد.

وی اضافه کرد: ۲۰۰ سد و بند آبخیزداری در استان احداث شده که وجه به بارش‌های بی سابقه اکثر این بندها آبگیری شده‌اند  و اثرات خود را در احیای قنوات داشته‌اند.

معتمدیان عنوان کرد: ایجاد مخازن تغذیه مصنوعی هزینه کمتری دارد اما نیاز است که پروژه‌های علمی و فناوری آب‌های ژرف بعد از استان سیستان و بلوچستان در خراسان جنوبی دنبال شود.

وی با بیان اینکه حفرچاه های اکتشافی به رفع مشکل کم‌آبی در استان کمک می‌کند افزود: یکی از دغدغه‌های مهم استان تامین آب است که بر همین اساس سند سازگاری با سند کم آبی برای اولین برای در خراسان جنوبی تدوین شد.

 استاندار خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه انتقال آب از دریای عمان یکی از برنامه‌های بلند مدت است گفت: روش‌های آبخوان‌داری، آبخیزداری و نهضت گلخانه استان را برای بهره‌وری بیشتر از منابع آبی دنبال می‌کنیم.
 
وی یادآور شد:خوشبختانه روی سیستم‌های نوین آبیاری تمرکز کرده‌ایم و اعتبارات خوبی اختصاص داده شد تا بتوانیم هزار هکتار گلخانه در استان ایجاد کنیم.

معتمدیان ادامه داد: امید است این گلخانه‌ها در اختیار مردم قرار گیرد و تعهد ایجاد زیرساخت توسط دولت انجام می‌‎شود.

وی با بیان اینکه تولیدات گلخانه ای باید محصولات صادرات محور باشد اضافه کرد: این مهم به تولید ثروت برای کشور کمک می‌کند اما باید از ظرفیت بسیار خوب دانشگاه‌ها هم استفاده شود.

استاندار خراسان جنوبی یادآور شد: خراسان جنوبی یکی از قطب‌های دانشگاهی در شرق کشور است که از این ظرفیت برای حل مشکلات مردم در بحث کرونا هم بهره گرفته‌ایم.

وی با اشاره به مشکلات عدیده‌ای که در ابتدای شیوع ویروس کرونا ، خراسان جنوبی را در تامین اقلام بهداشتی درگیر کرده بود گفت: در بحث کرونا یکی از استان‌هایی بودیم که هیچ گونه امکانات از لحاظ اقلام بهداشتی نداشتیم و هیچ استانی امکانات با ما نمی داد لذا ۲۴ شرکت دانش بنیان ورود در حث  تولید ماسک، ژل و مواد ضد عفونی ورود پیدا کردند.

معتمدیان افزود: انتظار داریم با توجه به انگیزه موجود تا پایان دولت تحول خوبی در حوزه شرکت‌های دانش بنیان و شتاب دهنده‌ها ایجاد شود.

سورنا ستاری که امروز (دوشنبه) وارد بیرجند شد، با همراهی استاندار خراسان جنوبی از مرکز نوآوری و شتاب‌دهی و مرکز اشتغال‌زایی و کارآفرینی دانشگاه بیرجند، مرکز رشد و تیم‌های مستقر در دانشگاه آزاد اسلامی، مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و شرکت‌های مستقر در پارک علم و فناوری بازدید کرد.

همچنین در ادامه این برنامه‌ها ساختمان جدید مرکز رشد واحدهای فناور فردوس و مرکز نوآوری طبس به صورت ویدئو کنفرانس افتتاح شد و شرکت در نشست اقتصاد دانش بنیان و جهش تولید از دیگر برنامه‌های سفر یک روزه معاون علمی و فناوری رییس جمهوری به خراسان جنوبی است.