رحمان سعادت روز دوشنبه در گفت و گوی تفصیلی با ایرنا با اشاره به این که ایران جدیدی را در آستانه ۱۴۰۰ خواهیم دید ابراز داشت: زمانی که ایران با کرونا برخورد کرد با مساله تحول اجتماعی روبرو شدیم و این مساله زمانی رخ میدهد که بازنگری در رفتارها و مناسبات اقتصادی و اجتماعی بوجود آمده و به طور طبیعی رویه و قوانین جدیدی تعریف میشود.
وی اظهار داشت: ایران پس از کرونا متفاوت خواهد بود البته در قرن جدید حوزه اقتصادی، اجتماعی و حتی حوزه سیاسی ایران تغییرات قابل توجهی خواهد داشت و معتقد هستم مدیران مسن تر به علت کرونا طبیعتا فعالیت کمتری خواهند داشت و نیروهای جوان که سلامت و توانمندی جسمی و دانش نوین دارند به مدیریت کشور تزریق میشود و مدیران جدید روابط جدیدی را رقم میزنند.
همهگیری کرونا و تغییرات اقتصادی در سطح ملی
وی تاکید کرد: شیوع بیماری کرونا تا حدود زیادی باعث رکود بیشتر در اقتصاد کشور شده است و میزان سرمایه گذاری و درآمد ملی را کم میکند.
وی با اشاره به موضوع مالیاتها گفت: نظر دولت این بود که در سال ۹۹ فشار مالیاتی را بیشتر کند چون درآمد نفتی کم شده بود اما به طور طبیعی کرونا شرایط را برای افراد و گروه های اقتصادی سخت کرده است لذا به لحاظ درآمد مالیاتی باید رویکرد جدیدی ایجاد شود اما در بازار مربوط به ارتباطات رونق بیشتری را شاهد هستیم و در حوزه صنایع بهداشتی نیز این رونق در کل کشور دیده میشود.
تغییرات اجتماعی و اقتصادی کرونا پایدار می مانند؟
سعادت در ادامه در مورد میزان پایداری تغییرات اجتماعی و اقتصادی کرونا در ایران گفت: این بیماری حتما در رفتار اجتماعی و مصرفی ما تاثیر خواهد گذاشت و حتی اگر فرض بگیرید فردا اعلام کنند کرونا رفع شده، مردم بهداشت را رعایت میکنند چون بخش زیادی از شیوع این بیماری به خاطر روابط و معاشرت خیلی نزدیک افراد بود.
وی ادامه داد: مردم به لحاظ روابط اجتماعی و اقتصادی رشد خوبی پیدا کرده اند و کرونا باعث شد اصلاحاتی در حوزه ررفتاری و اجتماعی داشته باشیم. به لحاظ ذهنی هر رفتاری که بیش از ۴۰ روز ادامه دار شود، تبدیل به عادت برای افراد میشود.
وی افزود: کرونا باعث تغییر رفتار و باورهای اجتماعی افراد میشود و به همین خاطر، برخلاف تصور در پاییز و زمستان امسال آنفلوآنزا کمتری را شاهد هستیم و مصرف دارو و تقاضا برای لوازم بهداشتی و درمانی نیز در کشور کاهش مییابد و میتوان این پس انداز خانواده و جامعه را در بخش های تولیدی در سال جهش تولید استفاده کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه سمنان اضافه کرد: مردم در ماه های گذشته از ارتباطات استفاده کرده و آموزش دیدند و آموزش همراه با مصرف ارتباطات صورت گرفت و طبیعتا مردم با شبکه های اجتماعی و ارتباطات تصویری آشنا شده و در ماههای آینده بهره وری استفاده از خدمات ارتباطات بیشتر خواهد شد و به اقتصاد خانواده کمک می کند و شاهد ارتقا حوزه کسب و کار اینترنتی خواهیم بود.
کرونا در حوزه جهانی اقتصاد تاثیر گذاشته است
سعادت در ادامه ابراز داشت: کرونا یک بیماری است که بین المللی بوده و از این رو در حوزه اقتصاد جهانی تاثیرگذار است. با صادرات کالا و مسافرت مردم احتمال انتقال بیماری زیاد است این در حالیست که هدف از روابط بین الملل افزایش رفاه است و زمانی که کالا آلوده باشد نه تنها رفاه کشور مقصد را افزایش نمی دهد بلکه رفاه کاهش پیدا میکند.
وی افزود: کرونا معادلات اقتصاد و روابط بینالملل را کاهش میدهد و مساله حادتر این است که زمانی که فناوری پیشرفت میکند امکان ایجاد بیماریهای جدید نیز وجود دارد. قبل از کرونا بیماری هایی چون سارس و ابولا به صورت محلی عمل میکرد اما کرونا در سطح جهانی است. امروز کرونا را داریم و فردا ممکن است بیماری جهانی دیگری اتفاق میافتد. از این رو روابط اقتصادی و بین الملل در آینده در قالب پروتکل های بهداشتی در سطح جهان و داخل کشور خواهد بود و همه کشورها به آن توجه میکنند.
عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه سمنان اظهار داشت: در ۵۰ سال گذشته تاکنون، سازمان بهداشت جهانی آن قدر اهمیت پیدا نکرده بود و اخبار شورای امنیت و سازمان تجارت جهانی در اولویت بیشتری بود اما در ۶ ماه گذشته سازمان حاکم بر سازمان ملل، سازمان بهداشت جهانی بود و این تغییر رویه در حوزه بین الملل است.
وی افزود: در واقع سازمان بهداشت جهانی همه کشورها را بدون فاصله طبقاتی و توسعه یافتگی تحت تاثیر قرار داده است و با توجه به این که میزان بحران را با ضریب نفوذ و تاثیرگذاری آن در نظر میگیرند و تاکنون مساله جهان گیری چون کرونا وجود نداشته است ، کرونا تمام کشورها را درگیر کرده بنابراین یک بیماری بحران زاست.
کشورها نیاز به مزیت های نسبی جدید در تجارت بین الملل دارند
سعادت افزود: اگر کرونا ادامه پیدا کنند در حوزه تجارت بین الملل باید مزیتهای نسبی جدیدی را برای کشورها طراحی کرد یعنی کشورها مانند گذشته نمیتواند کالاهای مدنظر خود را تولید و صادر کنند و باید در کنار تمام موارد مسائل بهداشتی رعایت شود.
وی ادامه داد: در حوزه داخلی نیز باید در مورد اقتصاد داخلی به اقشار مختلف توجه کرد و قبلا آسیب پذیری در حوزه اقتصادی مطرح بود اما اکنون آسیبپذیری در حوزه بهداشتی نیز باید اضافه شود و خط آسیب پذیری جدیدی را برای جامعه طراحی کرد و بر اساس آن ها معادلات اقتصادی و سیاسی خود را طراحی کرد.
تغییرات جهان پس از کرونا ارتباط زیادی با انتخابات در آمریکا دارد
وی در ادامه تصریح کرد: برای پیش بینی تغییرات جهان بعد از کرونا باید منتظر انتخابات آمریکا بود. اگر ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری این کشور با توجه به تاثیرگذاری آمریکا در جهان رای نیاورد با تغییر رفتار آمریکاییها و به نوعی رفتار جهانیان، دنیا به شرایط بهتر و عادیتر باز می گردد و این نشان میدهد کرونا روی مهمترین بخش سیاسی و اقتصادی جهان که آمریکا است، تاثیر گذار بوده است اما اگر ترامپ دوباره رای بیاورد چون کرونا به لحاظ اقتصادی و حتی سیاسی باعث شده این کشور تحت تاثیر قرار بگیرد، رویهها آن چنان تغییر نمیکند.
نگاهی به ایران پس از کرونا
سعادت در ادامه نگاهی هم به ایران پس از کرونا داشت و گفت: مجلس جدید روی کار آمد و پیامی که رهبر معظم انقلاب به مجلس یازدهم دادند فرازی بود مبنی بر اینکه نمره عدالت اجتماعی در ۱۰ سال گذشته مطلوب نبوده و کرونا این فاصله طبقاتی و عدم عدالت را بیشتر نشان داد.
وی تاکید کرد: انتظار میرود مجلس جدید و شاید دولت بعدی به بحث عدالت اجتماعی و آسیبپذیری های بهداشتی توجه بیشتری کنند و تغییرات اساسی در رفتارهای تولیدی و توزیعی در کشور ایجاد شود تا شاهد زندگی بهتری برای مردم باشیم.
تاثیرهای همه گیری کرونا در استان سمنان
عضو هیات علمی دانشگاه سمنان در ادامه افزود: مشاهدات عینی و شنیده ها حاکیست مردم در رفتار و زندگی خود تغییرات جدی دادند و استفاده از وسایل بهداشتی و ضدعفونی خانوار جزء لاینفک سبد مصرفی آنها قرار گرفته است. توجه به بسته بندی کالاها و عاری از آلودگی بودن آن اهمیت زیادی داشته و مصرف کنندگان سعی کردند قیمت بالاتری را پرداخت کنند اما سلامت و بهداشت کالاهای مصرفی و خوراکی خود دقت نظر داشته باشند.
وی اظهار داشت: در حوزه تولید، کارخانهها و کارگاهها سعی کردند که میزان خط تولید خود را کاهش دهند اما سلامت کارکنان مجموعه را بیشتر رعایت کنند یعنی هم در حوزه مصرف و تولید این مساله مشهود است.
از دیروز تا امروز ۹ تیر و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲هزار و ۵۳۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۴۶۱ مورد بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۲۲۵ هزار و ۲۰۵ نفر رسید.
متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۶۲ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۰ هزار و ۶۷۰ نفر رسید.
نظر شما