۲۵ خرداد ۱۳۹۹، ۱۳:۲۲
کد خبر: 83820186
T T
۱۰ نفر

برچسب‌ها

پسا کرونا؛چگونه زندگی ما تغییر خواهد کرد؟

۲۵ خرداد ۱۳۹۹، ۱۳:۲۲
کد خبر: 83820186
مرتضی بخشی؛ کارشناس امور اجتماعی
 پسا کرونا؛چگونه زندگی ما تغییر خواهد کرد؟

تهران- ایرنا-دوران پسا کرونا دورانی است که چه بخواهیم و چه نخواهیم باید طبق موج جدیدی گام برداریم، زیرا سلامت روان و جسم ما تابع شرایط جدید است.از زمانی که واژه‌ای به نام کووید – ۱۹ در ذهن‌ها جا باز کرد زندگی انسان دستخوش تغییرات بسیاری شد.‌طوری‌که مردم برای ادامه زندگی با چالش‌هایی مواجه شدند و تمامی ابعاد زندگی‌شان تحت تأثیر قرار گرفت.

این روزها صحبت از دوران پسا کرون است. مردم در این دوران چه طور باید زندگی کنند.دوران پسا کرونا دوران رشد و تعالی پس از استرس و اضطراب خواهد بود و نتیجه‌ای است که انسان در طول تاریخ و پس از عبور از بحران‌ها تجربه کرده است.

در تمامی این بحران‌ها و شرایط دشواری که اتفاق افتاده، افرادی موفق‌اند که با به‌کارگیری تجارب گذشته، واقع‌نگر بودن- شناخت کافی و با کنار گذاشتن صفات اخلاقی نادرست، زندگی در حال، به‌کارگیری استعدادها و مهارت‌های موجود و آموزش‌های جدید، انعطاف‌پذیری، مقاومت و سرسختی در شرایط دشوار، بروز احساسات مثبت از خود، قدرت حل مسئله، تصمیم‌گیری درست، سازگاری با شرایط، هدفمندی  و داشتن مهارت‌های زندگی و برخورداری از حمایت‌های اجتماعی گسترده می‌توانند از سلامت روحی و جسمی بهتری برخوردار باشند.

مطالعات نشان داده بیماری‌های مسری در هر دهه‌ای از زمان که شیوع پیدا کردند بعد از مدتی درزمینهٔ علوم پزشکی و زیست‌شناسی، تغییراتی رخ می‌دهد که می‌تواند ثمراتی برای ارتقاء زندگی و تمدن بشر داشته باشند.

در دوره عبور از این اپیدمی افراد می‌توانند با کنترل مشکلات فردی و وضعیت‌های اخلاقی و سبک مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی و با به‌کارگیری توانمندی‌های خویش و استفاده از زیرساخت‌های موجود با تغییر در سبک زندگی فعلی عادت‌ها و عقاید خود را تغییر دهد و با فراگیری فعالیت و آموزه‌های جدید و لذت‌بخش باعث ارتقاء و پیشرفت درزمینهٔ کاریابی شغلی، بهبود روابط خانوادگی و سلامت فردی و اجتماعی شود.

اگرچه دوران پسا کرونا باعث ایجاد آسیب‌های روانی، اجتماعی و اقتصادی از قبیل، جرم، فقر و بیکاری وآثاردیگری برجای گذاشته است، اما می‌تواند ما را دررسیدن به آگاهی و اهداف بلندمدت و رسیدن به مرز تعادل کمک کند تا  بتوانیم با عبور از این بحران‌ها و نگرانی‌ها، زندگی باثبات‌تر و مسالمت‌آمیزی در کنار اعضای خانواده و افراد جامعه داشته باشیم. 

احتمالاً آسان‌ترین راه برای خوش‌آمد گویی به کسی، بدون انتقال میکروب به او نگاه کردن و لبخند زدن و سلام گفتن است. به‌منظور کاهش خطر ابتلا به ویروس کرونا شیوه احوالپرسی و ادای احترام به یکدیگر در سراسر جهان در حال تغییراست. به‌عنوان‌مثال درگذشته افراد برای ادای احترام ونشان دادن حسن نیت به یکدیگر در هنگام روبه‌رو شدن باهم دست می‌داند و همدیگر رادرآغوش می‌کشیدن و روبوسی انجام می‌شد. اما با شیوع این ویروس دست دادن به‌تدریج از سنت ادای احترام و احوالپرسی خارج شد و برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس افراد راه‌های دیگری را انتخاب می‌کنند؛ مثلاً از راه دور برای همدیگر دست تکان می‌دهند.

در آغوش کشیدن و یا بغل کردن راه دیگری است که باعث انتقال میکروب و شیوع ویروس کرونا می‌شود درصورتی‌که تحقیقات نشان می‌دهد که در آغوش کشیدن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود اما به دلیل اینکه باعث انتقال میکروب و شیوع ویروس می‌شود این رسوم و آیین تغییریافته است.

زندگی پسا کرونا وجهش تولید

امروزه در کنار سلامت مردم که اصل اول برای جامعه ماست با توجه به مشکلات به وجود آمده تولید هم به‌عنوان یک اصل مطرح است. نمی‌توانیم در کشور تولید را تعطیل کنیم، نمی‌توانیم در کشور تولید و توزیع مواد غذایی و بهداشتی یا مغازه و فروشگاه‌ها را تعطیل کنیم. نمی‌شود نیازمندی‌های عمومی مردم، ازجمله آب، برق، گاز و حمل‌ونقل را تعطیل کنیم. مدیریت جامعه براین مبناست که سلامت-تولید-امنیت جامعه برای ما اصل است.

دوران پسا کرونا یا دوران زندگی با کرونا دورانی است که باید باعقل گرایی بیشتر زندگی کنیم ویاد بگیریم در این دوران تغییراتی را درروش زندگی و کاری به وجود آوریم وباید به سمتی حرکت کنیم که در حوزه آموزش و پژوهش و درمان، مدیریت زندگی با کرونا را یاد بگیریم و تمرین کنیم.

زندگی ما پس از بحران کرونا چه تغییراتی می‌کند.تغییر سبک ارتباطات، فرهنگ و اقتصاد از مهم‌ترین آثار و نتایج دوران گذر ازبحران کرونا محسوب می‌شود، گرچه برخی از آسیب‌های روانی همچون وسواس و اضطراب نیز در جهان پسا کرونا بروز می‌یابد.

به دلیل اینکه در دوران کرونا سبک زندگی خاصی را تجربه کردیم، ازنظر بهداشتی و تکنولوژی با یکسری آموزش‌های جدید آشنا شدیم و امکاناتی در اختیارمان قرار گرفت.

به‌طور مشخص سه دستاورد مهم در دوران پسا کرونایی وجود دارد: اول آنکه اقدامات بهداشتی ادامه می‌یابد و استفاده از تکنولوژی‌های جدید که موجب کاهش تردد و آلودگی‌ها می‌شود. و در حال حاضر همایش‌ها، سخنرانی‌ها کارگاه‌ها و جلسات به‌صورت آنلاین برگزار می‌شود. در دوران پسا کرونا اقتصاد، فرهنگ و ارتباطات متحول می‌شود و شباهتی به دوران قبل کرونا ندارد.در دوران پسا کرونا زندگی مردم هوشمند خواهد بود و باید زندگی مردم مبتنی بر خود مراقبتی و دیگر مراقبتی باشد.

تغییر فرهنگ زندگی فردی و اجتماعی مردم درپساکرونا

فرهنگ به مجموعه‌ای از آداب و سنن گفته می‌شود که از پشتیبان به ما رسیده است. به‌عنوان‌مثال موسیقی و نوع لباس پوشیدن، میراث معنوی محسوب می‌شود و به‌سرعت تغییر نمی‌کند، بلکه تغییرات فرهنگ به‌مرورزمان اتفاق می‌افتد. کرونا اثرات زیادی به فرهنگ مادی داشته، به‌عنوان‌مثال شیوع این ویروس بر روند غذایی ماتاثیرگذار بوده به‌طوری‌که ما در مصرف مواد غذایی محدودیت‌هایی را درنظر گرفتیم و از موادغذایی که احتمال آلوده به ویروس بودن دارند استفاده نمی‌کنیم، و در خرید مایحتاج زندگی مثل خوراک و پوشاک صرفه‌جویی دیده می‌شود.

کرونا تأثیرات مثبت و منفی بسیاری بر زندگی مردم و روابط خانوادگی ازجمله تأثیر مثبت آن، ارتباط بیشتر اعضای خانواده باهم و روابط خانوادگی که این ارتباط بیشتر باعث تعامل بهتر شده است.

 استفاده ازتکنولوژی‌های ارتباطی برای پر کردن فاصله اجتماعی هم‌زمان با شیوع کرونا از شاخص‌ترین ویژگی‌های فرهنگی سبک زندگی پساکرونایی است. آنچه این روزها می‌گذرد نشان از تسلیم بشر دربرابرسبک زندگی جدیدی است که نماد آن قرنطینگی است.خو گرفتن به این نوع زندگی می‌تواند یکی از تعیین‌کننده‌ترین مشخصه فرهنگی سبک زندگی پساکرونایی باشد. توانمندسازی جامعه در راستای بهبود و افزایش کیفیت زندگی در دوران قرنطینه از بعد فرهنگی آن شامل فراهم کردن زیرساخت‌های زندگی پرسرعت آنلاین است. با توجه به آیه قرآنی الشرح آیه ۶ إِنَّ مَعَ العُسرِ یسرًا﴿۶﴾ مسلّماً با (هر) سختی آسانی است، بعد از هر سختی آسانی است. این دوران مثل بیماری‌های مسری درگذشته ثابت نمی‌ماند وزندگی مردم به روال عادی بازمی‌گردد.


 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha