چابهار؛ فرصتی مناسب برای سرمایه گذاری در ساخت پالایشگاه

چابهار- ایرنا- همجواری ۲ کشور پاکستان و افغانستان با استان سیستان و بلوچستان و نیاز مبرم آنها به واردات فرآورده‌های پالایشی از قبیل بنزین، گازوئیل، نفت کوره و گاز LPG (سالیانه مجموع ۱۷ میلیون تن) و از طرفی ظرفیت ممتاز بندرچابهار در پهلوگیری و تخلیه انواع تانکرهای نفتی و از همه مهمتر وجود منطقه آزاد تجاری_ صنعتی چابهار فرصت بسیار مناسبی برای ایجاد پالایشگاه با تامین خوراک از طریق دریا بوسیله کشتی است.

موضوعی که قطعا ساخت مخازن فرآورده و مواد خام نفتی در بندر چابهار را نیز توجیه پذیر و جذابیت بیشتری برای سرمایه گذاری در صنایع پایین دست ایجاد خواهد کرد.

با وجود ظرفیت‌ها و مزایای یادشده با نگاهی به پراکندگی جغرافیایی پالایشگاه‌های فعلی کشور متاسفانه استان سیستان و بلوچستان و حتی پهنه شرقی کشور سهمی از مواهب ایجاد پالایشگاه و تاثیرات مثبت آن بر نواحی همجوار ندارد، با بهره برداری از طرح توسعه بندر شهید بهشتی و امکان پهلو گیری و تخلیه و بارگیری انواع کالا و کشتی در بندر چابهار ضروری است در راستای منویات مقام معظم رهبری مبنی بر توسعه سواحل مکران و با هدف جبران عقب ماندگی تاریخی استان سیستان و بلوچستان جانمایی و ایجاد پالایشگاه با اجرای برنامه انجام شود.

لذا استفاده از ظرفیت اصل ۴۴ قانون اساسی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی  در زمینه ساخت پالایشگاه و تولید فرآورده های نفتی با هدف صادرات و رهایی از محدودیت‌های تحریم فروش نفت خام، تامین خوراک پالایشگاه  و انتقال از طریق دریا با توجه به امکانات مناسب بندر چابهار در پهلودهی و تخلیه انواع تانکرهای حامل سوخت و امکان اجرای فازهای بعدی طرح توسعه بندر شهید بهشتی، استفاده از فناوری تولید سوخت با سولفور کم در پالایشگاه‌های احداثی نظر به موقعیت مناسب و خاص چابهار در ارائه خدمات بانکرینگ به شناورهای عبوری، تسهیل صادرات فرآورده های نفتی به کشورهای افغانستان و پاکستان با توجه به فاصله کم چابهار با این دو کشور و وجود پایانه های مرزی فعال از قبیل میلک، میرجاوه، کوهک، پیشین و ریمدان. با پیگیری مسوولان و نمایندگان استان سیستان و بلوچستان در دستور کار قرار گیرد.

پر واضح است ایجاد صنایع مادر بویژه مجتمع های پالایشگاهی در کنار ظرفیت‌های بندری ایجاد شده از سوی سازمان بنادر و دریانوردی از قبیل اسکله و موج شکن موجب توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال در منطقه خواهد شد.

موضوعی که اهمیت مطالبه مسوولان را دو چندان خواهد کرد مطمئنا غفلت در این مورد موجب واگذاری سهم بازار به سایر کشورها خواهد شد بطوریکه برنامه سرمایه گذاری ۱۰ میلیارد دلاری عربستان در زمینه انرژی و ساخت پالایشگاه در بندر گوادر پاکستان بخشی از تلاش این کشورها برای نفوذ در بازارهای یادشده است.

چابهار به دلیل قرار گرفتن در سواحل دریای عمان، و کوتاه ترین فاصله به مسیر تردد کشتی‌های خارج از تنگه هرمز با فاصله کوتاه زمینی به مرزهای افغانستان و پاکستان با سرمایه گذاری عظیم بخش دولتی و خصوصی در زیرساخت‌ها و تجهیزات بندری فرصتی بی بدیل برای سرمایه گذاری در حوزه های مختلف بویژه پتروشیمی، پالایشگاه و سایر واحدهای تولیدی بازارپسند است که می توانند نقش بسیار مهمی در تولید، صادرات و اشتغالزایی داشته باشند.

استقرار چنین واحدهایی در چابهار نه تنها استان سیستان و بلوچستان بلکه جنوب شرق کشور و ولایات مرزی دو کشور همسایه را متحول خواهد کرد که در نتیجه آن با ایجاد اشتغال لازم؛ امنیت، رفاه، آسایش و آرامش را در منطقه سبب خواهد شد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha