همگرایی، همدلی و موفقیت ایرانیان در کنترل این همه گیری با توجه به تمام محدودیت ها و تحریم هایی که علیه کشور اعمال می شود، زبانزد دنیا شد تا آنجایی که مسوولان کشوری که خود نیز یکی از پایه های اصلی کنترل این مبارزه بودند، به نوبه خود از مردم و همدلی آنان تشکر کردند.
چندی پیش حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران، همگرایی و همدلی در بین همه دستگاهها، جناحها و آحاد مردم ایران همزمان با شیوع ویروس کرونا را بسیار ارزشمند و افتخارانگیز دانست.
به گفته وی، مردم نجیب ایران در روزهای سخت و دشوار در کنار یکدیگر و همدل و همزبان هستند. در مقابله با کرونا در ایران، به هیچ عنوان از قوه قهریه استفاده نشد و دولت صرفا با توصیه به مردم توانست امور جاری را کنترل کند و مردم ایران نیز در این زمینه نجابت، همراهی و بینش بالایی از خود نشان دادند.
رئیس جمهوری همچنین با اشاره به اقدامات دولت در زمینه بهداشت و درمان و اجرای طرح تحول سلامت، توسعه فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات و حمایت از شرکتهای دانشبنیان یادآور شده است: شرکتهای دانشبنیان در این ایام فعالیتها و دستاوردهای بزرگی داشتند و بسیاری از محصولات آنها در تولید کیتهای تشخیصی، ونتیلاتور و ماسک N95 نه تنها نیازهای داخلی کشور را تامین میکند بلکه از قدرت صادرات نیز برخوردار است.
روحانی اظهار داشته است: جمهوری اسلامی ایران امروز با توجه به اقداماتی که انجام شده، به جایی رسیده که در عرصه جهانی سربلند است و بسیاری از قضاوتهایی که بدخواهان ملت ایران انجام میدادند، خود به خود خنثی شده است.
علی شماعی عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا اظهار داشت: همگرایی مردم و مسوولان ایران در مبارزه با کرونا، سبب شد میزان آسیبهای ناشی از این ویروس در کشور بسیار کاهش یافته و حتی نسبت به آمریکا و سایر کشورهای اروپایی که از امکانات زیادی برخوردار هستند و تحریم هم نبودند، ضرر و زیان کمتری متوجه کشور شود.
وی گفت: همگرایی مترادف با وحدت، اتحاد، متحد شدن، همدلی، تقارب، همسویی، یکپارچه شدن است که برای حل هر مساله ضروری است. در مقابل، عدم همگرایی یا واگرایی موجب تفرقه و شکاف و فروپاشی است و عواملی گوناگونی از جمله پیوندهای فرهنگی، تمدنی، دینی، تاریخی، جغرافیایی، پایبندی به قوانین و مقررات متعالی، همگی زمینه ساز همگرایی در یک سرزمین یا کشور است.
استاد گروه جغرافیا دانشگاه خوارزمی با تاکید بر اینکه یکی از اصول اساسی تمام ادیان الهی وحدت یا همگرایی است، یادآور شد: در دین اسلام به عنوان یک دین جامع و کامل الهی توجه به وحدت و همگرایی بسیار سفارش شده است.
وی با بیان اینکه آیاتی همچون «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللّه ِ جَمِیعا وَلاَ تَفَرَّقُوا»، «وَلاَ تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِیحُکُمْ، إِنَّ هَذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً»، «محمدٌ رسول اللّه وَالَّذِینَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَی الْکُفَّارِ رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ» و آیات دیگر مستقیم یا غیرمستقیم به مساله وحدت و همگرایی مسلمانان یا دوری از تفرقه اشاره دارند، افزود: در طول تاریخ هم در هر ملتی که تفرقه و جدایی پیش آمده، موجب عقب ماندگی و حتی نابودی آنها شده است.
شماعی درباره موانع همگرایی اظهار داشت: قوانین و مقرارت نامناسب، تعصب بیهوده، سیاستهای نفوذی بیگانه، سوء فهم، خرافات، بدعت و تقلیدهای ناروا، اندیشههای اختلاف برانگیز، مسائل قومی، نژادی و زبان محلی، نفوذ و رسوخ رذائل اخلاقی در میان مردم، فرقهگرایی و مجادلات مذهبی، حکومتهای وابسته و سیاست های خودکامه از جمله موانع بر سر راه همگرایی است.
عدم همگرایی در آمریکا سبب ضربه به این کشور در مواجه با کرونا شد
وی درباره اینکه چرا در کشور آمریکا به رغم رشد بالای علمی و تکنولوژی تعداد افراد مبتلا و فوت شده به دلیل ابتلا به کووید ۱۹ بالا است، تصریح کرد: در آمریکا عوامل مختلفی برای شیوع بالای کرونا وجود دارد که نخست ساختار فرهنگی و تکنولوژیکی و جمعیت بالای این کشور است و دوم واگرایی مسوولان و مقامات ایالات متحده در مواجه با کرونا است.
استاد دانشگاه خوارزمی ادامه داد: مسوولان سیاسی آمریکا مانند ترامپ رییس جمهوری این کشور در قبال کرونا سیاست متناقض داشت و مقابل رسانهها ماسک نمیزد و به فاصله گذاری اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی بیاهمیت بود. همین مساله واگرایی رفتار او با کرونا به بیشتر مردم این کشور منتقل شد تا آمریکا مقام نخست تعداد افراد مبتلا و فوت شده را به خود اختصاص دهد.
شماعی با تاکید بر اینکه در ایران برخلاف آمریکا همه دستگاهها در مواجهه با کرونا از همگرایی کافی برخوردار بودند، تصریح کرد: زمانی که در ایران شیوع کرونا شدت یافت، ستاد ملی مقابله با کرونا تشکیل شد تا همه مسوولان کشور از جمله مقام معظم رهبری، رییس جمهوری، رییس مجلس و سایر مسوولان با سیاستهای ستاد ملی کرونا همسو شده و از آن تبعیت کنند. این همگرایی با بسته شدن همه مکانهای مذهبی و غیرمذهبی همراه بود و به رغم مشکلات اقتصادی مخالفتی از سوی مردم هم اعلام نشد.
عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه واگرایی در سیاست خارجی آمریکا نیز رواج یافته است، گفت: ایالات متحده برخلاف عرف بین الملل و پیمانهایی که باید به آن پایبند باشد، از بیشتر این تعهدها خارج شده و راه یکجانبهگرایی را پیش گرفته که نمونه بارز آن خروج این کشور از برجام است.
ساختارگرایی مهمترین رکن در اجرای مفهوم همگرایی است
استاد دانشگاه خوارزمی با تاکید بر اینکه ساختارگرایی مهمترین رکن در اجرای مفهوم همگرایی است، افزود: ساختارگرایی مفهوم واحدی مانند درست کردن یک ساختمان زیبا و پایدار است که برای رسیدن به آن باید همه اجزا در کنار یکدیگر همگرا و منسجم باشند. به عبارتی همگرایی اساس حیات و پایداری کره زمین است.
شماعی ادامه داد: همگرایی یک مفهوم کلان و استراتژیک در زمینه مدیریت و توسعه کشور است و این همگرایی در بحران کرونا در کشور به خوبی دیده شد. البته بحرانهای دیگری مانند سیل، زلزله و سایر مخاطرات محیطی ممکن است در کشور رخ دهد و لازم است همیشه مردم و مسوولان همانند این مبارزه با کرونا از آن به عنوان الگو در حل بحران ها و مشکلات استفاده کنند.
وی افزود: همگرایی سبب مدیریت یکپارچه، همسویی و کنترل کردن بهتر و راحتتر چالشها و انجام بهتر امور میشود. همگرایی یا وحدت نیروها و گروها امروزه در حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی و در نهایت فائق آمدن بر مشکلات بسیار ضروری است. این در حالی است که دلیل عقب ماندن کشور در بعضی از مسائل و حل نشدن برخی از مشکلات، همین عدم همگرایی کامل بین دستگاهها و نهادهای مختلف کشور است.
از مدل همگرایی کشور در مهار کرونا در سایر بحرانها استفاده شود
استاد دانشگاه خوارزمی گفت: به جزء مساله کرونا که کشور به خوبی از عهده مهار آن برآمد، میتوان از این مدل برای سایر بحرانها استفاده کرد. بیشتر کشورهای جهان به خصوص قاره اروپا در زمینههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی هم اندیشی کرده و با پیاده کردن تفکر اتحادیه، یک قاره را با جمعیتی بالغ بر ۵۰۰ میلیون با همگرایی سیاسی و اقتصادی حفظ کردند. این در حالی است که این اتحاد ابتدا در سال ۱۹۵۷ با توافقنامه رم بین ۶ کشور اروپایی شروع شد و بعد از جنگ جهانی دوم با ۲۷ کشور، قدرت مهم سیاسی و اقتصادی در جهان به شمار رفت.
شماعی توضیح داد: کشور ما هم باید در درجه اول در حوزه منطقهای و قارهای و حتی بین المللی همگرایی بیشتری با ۱۵ کشور همسایه و قاره آسیایی و سایر کشورهای جهان داشته باشد.
استاد دانشگاه خوارزمی با تاکید بر اینکه عدم ساختار و نظم لازم در هر کشور سبب جلوگیری از رشد آن کشور می شود، گفت: اگر هر بخشی تلاش کند با تفکر خود آن بخش و نهاد را شکل دهد، این سبب جلوگیری از حرکت شتاب دهنده کشور و عدم یکپارچگی سیستم مدیریتی در بخشهای مختلف جامعه خواهد شد. اما اگر همه واحدها و نهادها در کنار یکدیگر فعالیت کنند، از هدررفت نیروها جلوگیری شده و رسیدن به موفقیت زودتر حاصل میشود.
همگرایی بدون توجه به قوم، مذهب و جناحهای سیاسی
وی با تاکید بر اینکه باید همگرایی بدون توجه به قوم، نژاد، مذهب و جناح سیاسی صورت بگیرد، عنوان کرد: اگر به این موارد اهمیت داده شود، هر گروهی برای خودش با توجه به مذهب و نژاد تشکیلاتی راه اندازی خواهد کرد و این موضوع سبب تفرقه، اختلاف و در نهایت فروپاشی هر حکومتی خواهد شد.
شماعی درباره اینکه چگونه می توان این همگرایی را بعد از کرونا حفظ کرد، اظهار داشت: باید همه گروهها، اقوام، نهادهای مختلف کشور از اختلاف و جدایی دوری کرده و با اتحاد و همگرایی، نظرات و پیشنهادات را به بهترین راه حل برای مشکلات تبدیل کنند. همانند تیمهای ورزشی متحد و منسجم که بازیکنان از هر رنگ و نژادی با هم همگرا هستند و در نهایت به دنبال پیروزی تیم خود در هر مسابقهای گام برمیدارند.
وی با اشاره به کشور افغانستان که به دلیل عدم همگرایی در گروه ها و اقوام همچنان نمونه بارزی از واگرایی ملی است که نتوانسته در راه توسعه قدم بردارد، خاطرنشان کرد: این در حالی است که به اعتقاد من افغانستان از نظر توانایی فکری و جسمی هم سطح مردم ژاپن است و اگر اتحاد و همگرایی که مردم ژاپن دارند، مردم افغان داشتند، آنها الان همانند ژاپن در آسیا و جهان در توسعه یافتگی می درخشیدند.
نظر شما