در روزهای اخیر علی مالمیر مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان با اشاره مفادی از قانون تاکید کرد که متولیان صدور پروانه های صادره در بافت تاریخی موظف به رعایت ضوابط قانونی هستند.
این مخالفت در ارتفاع ساخت و ساز سبب شد تا شماری از مالکان طی نامه ای به شورای اسلامی شهر همدان خواستار رسیدگی به این حوزه شوند.
آنان معتقدند جلوگیری از کاهش ارتفاع در ساخت و ساز در رینگ های اول و دوم شهر همدان باعث شده تا آنها برای احداث مجتمع مسکونی جدید در ملک خود با محدودیت ارتفاع مواجه شوند.
شهرهای همدان، نهاوند و تویسرکان براساس مصوبه سال ۱۳۸۸ به عنوان شهرهای واجد ارزش تاریخی معرفی شده اند.
حفظ بافت قدیمی در خطر حادثه است
رییس کمیسیون خدمات شهری شهرداری همدان روز سه شنبه در صحن شورای اسلامی شهر در این باره گفت: خدمات دهی در بافت های قدیمی شهر همدان به هنگام بروز حادثه مشکل ساز است.
علی فتحی افزود: برای انجام عملیات آتش نشانی در بافت های قدیمی همواره با مشکل مواجه هستیم و دسترسی لازم را در این مناطق نداریم.
وی بیان کرد: ارتفاع در ساخت و ساز متناسب با معبر و تعریض بافت های قدیمی به نحوه خدمات دهی به این مناطق کمک شایانی می کند.
فتحی خاطرنشان کرد: اکنون صدور مجوز ارتفاع در یک ساخت و ساز و مخالفت با این اقدام در ملک مسکونی دیگر باعث شده تا معابر به شکل دندانه ای درآمده و دگرگونی در سیمای شهری ایجاد شود.
وی مدعی شد: در صدور میزان ارتفاع در ساخت و ساز، میراث فرهنگی تخصص لازم را ندارد و این مساله منجر به گرفتاری مردم شده است.
فتحی خاطرنشان کرد: هستند افرادی که به دلیل کم شدن ارتفاع در ساخت ساز روانه زندان شده اند چرا که پس از قرارداد با مالک مبنی بر ساخت مجتمع، اجازه ارتفاع لازم به او داده نشده و با شکایت مالک راهی زندان شده است.
وی یادآور شد: معتقدیم برخی از محله های همدان نیاز به استعلام ندارد و وضعیت در ساخت و ساز و میزان ارتفاع مشخص است.
وی ورود دادستانی به این مطالبه مردم و موانع موجود را خواستار شد و گفت: دادستان در این زمینه تصمیم تخصصی و قانونی را لحاظ کند.
طرح تفصیلی ملاک قرار گیرد
دیگر عضو شورای اسلامی شهر همدان در این جلسه گفت: ملاک عمل در برابر این درخواست مبنی بر ارتفاع در ساخت و ساز براساس طرح تفصیلی انجام شود.
ابراهیم مولوی افزود: در این ضوابط باید حفاظت از ارزش افزوده املاک مردم مورد توجه قرار بگیرد و شورا و شهرداری در راستای کمک به مردم پیگیر است.
وی بیان کرد: ملاک عمل در این طرح اجرای ضوابط طرح تفصیلی است و میراث فرهنگی نیز جزو امضا کنندگان این طرح به شمار می رود اما انتظار داریم به مردم نیز کمک شود.
مولوی خاطرنشان کرد: به هر حال میزان ارزش ملک مردم در رینگ اول و دوم شهر باید مورد توجه قرار بگیرد.
تاکید بر اجرای قانون داریم
رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر همدان نیز در صحن شورای اسلامی شهر گفت: در پرونده ارتفاع در ساخت و ساز رینگ اول و دوم شهر همدان اجرای قانون را خواستاریم.
اکبر کاووسی امید اظهار داشت: ملاک اجرای این خواسته ضوابط طرح تفصیلی است و میراث باید پاسخگوی این موضوع باشد.
وی بیان کرد: اساس ضوابط میراث فرهنگی باید مورد توجه قرار بگیرد و به صورت شفاف مفاد ضوابط ارایه شود تا طبق آن تصمیم گیری شود.
کاووسی خاطرنشان کرد: باید مشخص شود که ضوابط ارتفاع ساخت و ساز در بافت تاریخی به چه شکل است و استعلام لازم صورت بگیرد.
تعیین محدوده بافت تاریخی با خط کشی شدنی نیست
رییس کمیسیون اقتصاد، سرمایهگذاری و گردشگری شورای شهر همدان نیز در این جلسه گفت: تعیین محدوده بافت واجد ارزش تاریخی سطح شهر همدان با خط کشی شدنی نیست و نیاز به کارشناسی تخصصی دارد.
حسین قراباغی افزود: خط کشیدن رینگ دوم برای مشخص شدن بافت واجد ارزش تاریخی بدون مطالعه انجام شده است.
وی بیان کرد: جلوگیری از ارتفاع ساخت وساز در رینگ اول و دوم شهر در افزایش قیمت زمین تاثیر مستقیم دارد.
قراباغی خاطرنشان کرد: همدان در حال حاضر با کمبود زمین برای ساخت و ساز مواجه است و همین مساله باعث شده تا سرمایه داران به رینگ اول و دوم شهر ورود کنند و با جلوگیری در ارتفاع مواجه شوند.
وی اظهار داشت: اکنون برای ساخت و ساز زمین جدید وجود ندارد و موانع موجود در رینگ اول و دوم شهر موجب گرانی زمین نیز شده است.
این عضو شورای اسلامی شهر همدان همچنین خواستار تعیین حریم برای مکان های تاریخی شهر همدان شد.
رضوان سلماسی رییس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر همدان نیز پیشنهاد الگوبرداری از بافت تاریخی سایر استان ها نظیر اردبیل، زنجان و آذربایجان شرقی شد.
وی افزود: می توان با برگزاری نشست های هم اندیشی با صاحب نظران این استان ها در ساخت و ساز در بافت های تاریخی، از تجربه آنها استفاده کرد.
نظر شما