جمهوری اسلامی ایران یکی از معدود کشورهایی است که بیمه درمانی جامعی را برای مهاجران همچون شهروندان خود فراهم کرده است.
در گزارشی که تارنمای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد منتشر کرده است، علی هاشمی یکی از میلیونها مهاجر افغان است که از بدو تولد مشکل بینایی دارد و در شهری نزدیک تهران زندگی میکند.
برای درمان این اختلال بینایی، علی مجبور بود هزینههای قابل توجهی بپردازد که باعث افزایش فشار بر درآمد محدود خانواده او میشد. علی گاهی برای تامین نیازهای اساسی دیگر فرزندان خود از جمله حمل و نقل مدرسه و حتی غذای کافی، از مراقبتهای منظم پزشکی خودداری میکرد.
وی گفت: من باید برای معاینه و دریافت دارو به طور مرتب به پزشک مراجعه کنم اما این همیشه ممکن نبود. خانواده برای من اولویت دارند، وظیفه همیشگی من است که به عنوان پدر و شوهر، امکانات را برایشان فراهم کنم.
علی یکی از یک میلیون پناهجوی افغان و عراقی است که به خاطر ناامنی کشورشان مهاجرت کرد و اکنون در ایران زندگی میکند.
متاسفانه همسر وی هم بیمار و به اختلال تیروئید مبتلا شد و نیاز به جراحی داشت. هزینههای پزشکی که خانواده با آن روبرو بودند، ناگهان افزایش یافت. همزمان، شنوایی فرزند ارشد علی هم رو به وخامت گذاشت که میبایست در بیمارستان تخصصی شهر قم در جنوب پایتخت، یک جراحی پیچیدهای انجام میشد.
بر پایه این گزارش، او با مراجعه به دفتر کمیساریای عالی پناهندگان در تهران توانست از بیمهای بهرهمند شود که مزایای آن با مزایای بیمه شهروندان ایرانی یکی بود.
بر اساس همکاری کمیساریای عالی پناهندگان و دولت ایران، این برنامه از سال ۲۰۱۵ اجرا شد و تا این زمان، همکاری اداره امور مهاجرین و اتباع بیگانه وزارت کشور، وزات بهداشت و سازمان بیمه سلامت ایران با این کمیساریا ادامه داشته است.
این همکاری، ارائه کمک هزینه درمان در بیمارستان همچون جراحیها و همچنین داروهای درمانی و مراقبت از بیمار را برای خانوادههای پناهندههای پذیرفته شده در سراسر کشور تضمین میکند.
در نتیجه، علی و خانوادهاش به همراه دهها هزار پناهنده دیگر در سراسر ایران، بدون نیاز به توسل به راهبردهای منفی همچون گرفتن وام یا منع تحصیل کودکان و واداشتن آنها به کار، درمان تخصصی مورد نیاز خود را دریافت کردهاند.
تارنمای کمیساریای عالی پناهندگان به نقل از ایوو فریسن نماینده این کمیساریا در ایران نوشت که با ستایش از این ابتکار عمل دولت ایران، از جامعه جهانی خواست تا تعهدات مداوم دولت در جهت افزایش دسترسی پناهندگان به خدمات درمانی مقرون به صرفه و سایر خدمات اساسی را به رسمیت بشناسند.
وی گفت: نه تنها دولت و همچنین جوامع ایرانی به مدت چهار دهه میزبان جمعیت بزرگ پناهنده بودهاند، بلکه ایران همچنان با کمیساریای عالی پناهندگان برای سرمایه گذاری و تقویت سیاستهای مترقی خود در رابطه با پناهندگان، زیر چتر استراتژی راه حلهای منطقهای برای پناهندگان افغان همکاری میکند.
نماینده کمیساریای عالی پناهندگان در ایران از جامعه جهانی خواست تا برای گسترش بیشتر خدمات به پناهجویان، حمایت ثابت خود را بر اساس تاییدیه دسامبر ۲۰۱۸ مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه دهند.
بر اساس گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، حدود یک میلیون مهاجر نام نویسی شده افغانستانی در ایران زندگی می کنند.
حدود دو میلیون آواره افغان نیز به صورت غیرقانونی و بدون مدارک هویتی در ایران زندگی می کنند.
با این وجود، تحصیل مهاجران افغان اعم از قانونی و غیرقانونی در ایران رایگان است و آنها از خدمات درمانی و بهداشتی بدون تبعیض بهرهمند هستند.
نظر شما