۷۰ حلقه چاه غیرمجاز کشاورزی خراسان شمالی بسته می‌شود

بجنورد-ایرنا- معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی گفت: امسال ۷۰ حلقه چاه غیرمجاز کشاورزی در استان پر و مسلوب‌المنفعه می‌شود که با این اقدام در مصرف آب‌های زیرزمینی به میزان ۱۵۰ هزار مترمکعب صرفه‌جویی خواهد شد.

وحید واسطه روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سال قبل،  ۹۳ حلقه چاه غیرمجاز کشاورزی استان پر و مسلوب المنفعه شد.  

وی با بیان اینکه رایگان بودن آب کشاورزی ضربه بزرگی به منابع آبی وارد کرده است، گفت: بر اساس قانون تثبیت آب بهای زراعی مصوب سال ۶۴، در مناطقی که سد و شبکه اجرا شده، معادل سه درصد محصول کشت شده کشاورزان، آب بها دریافت می شود، در مناطقی که سد ایجاد شده اما شبکه آبیاری اجرا نشده، معادل ۲ درصد محصول کشت شده و در سایر مناطق که سد و شبکه اجرا نشده و به صورت سنتی از آبهای سطحی برداشت می شود معادل  یک درصد از محصول کشت شده آب بها دریافت می‌شود.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی افزود: در استان حدود چهار هزار حلقه چاه غیرمجاز وجود دارد که میزان برداشت از آن ها حدود ۳۶ میلیون مترمکعب است.

وی با بیان اینکه بهادار شدن آب زیرزمینی در حوزه چاه های کشاورزی احیا شده است و از امسال چاه های مجاز کشاورزی هم باید بابت آب مصرفی، مبالغ آب بها را پرداخت کنند خاطرنشان کرد: چاه های کشاورزی از سال ۸۴ از پرداخت وجه بابت مصرف آب، معاف شدند اما در قانون بودجه سال ۹۹ دریافت آب بها از چاه های کشاورزی مصوب شده است و از امسال اجرایی می شود.

واسطه تصریح کرد: بر این اساس قرار است به ازای هر متر مکعب، حداکثر ۲۰۰ ریال از بهره برداران چاه های کشاورزی مجاز دریافت و به خزانه کل کشور واریز شود، این وجوه برای اجرای طرح های تعادل بخشی و بهبود وضعیت منابع آبی در دشت های ممنوعه و ممنوعه بحرانی که فرونشست دارند هزینه می شود.

وی گفت: چاه های غیرمجاز نیز باید مسدود شوند، اما در صورت استمرار بهره برداری تا زمان انسداد آن، برابر قانون بودجه سال ۹۹ به ازای هر مترمکعب، حداکثر هزار ریال به عنوان جریمه از آنها دریافت می شود،  این موارد در قانون بودجه سال ۹۹ اضافه شده و پایانی برای رایگان بودن آب کشاورزی است.

وی خاطرنشان کرد: برای این موضوع، در استان، زیرساخت ها آماده است، چاه های مجاز دسته بندی و چاه های غیرمجاز شناسایی شده است، به محض ابلاغ تعرفه از سوی وزارت نیرو اقدامات لازم انجام خواهد شد.

واسطه گفت: این وجوه دریافت شده، با توجه کشت غالب اقلیم و میزان درآمد کشاورزان متغیر است.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: به بهره بردارانی که مبلغ آب بها را پرداخت نکنند خدماتی ارائه نمی شود.

در استان خراسان شمالی سه هزار و ۱۸۴ چشمه، هزار و ۵۵۷ حلقه چاه عمیق، ۲ هزار و ۴۸۳ حلقه چاه نیمه عمیق و ۶۳۲ رشته قنات وجود دارد.

۸۷.۵ درصد آب های تجدیدپذیر خراسان شمالی در حوزه کشاورزی مصرف می شود.

خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد.  این استان در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد و میزان بارش باران سالانه آن ۲۴۰ میلیمتر است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha